ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
15ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ
Μεγαθήρια στο δρόμο της

Η Εθνική μας ομάδα δίνει για 4η φορά το «παρών» στη διοργάνωση, που αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο στην Αργεντινή

Στιγμές σαν τις φωτογραφίας θέλει να ζήσει η Εθνική στην Αργεντινή

Sportidea

Στιγμές σαν τις φωτογραφίας θέλει να ζήσει η Εθνική στην Αργεντινή
Με οδηγό την επιθυμία να κατακτηθεί το «όνειρο» για διάκριση και σύμμαχο την κατανόηση των λαθών του παρελθόντος, η εθνική μας ομάδα των ανδρών, την ερχόμενη Κυριακή, «βουτάει» στα βαθιά των φετινών αγωνιστικών της υποχρεώσεων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, σε λίγες ημέρες θα κληθεί για 4η φορά στην ιστορία του να αντιμετωπίσει τα μεγαθήρια του παγκόσμιου βόλεϊ, στο πλαίσιο της τελικής φάσης της διοργάνωσης που θα φιλοξενηθεί στην Αργεντινή από τις 28 του Σεπτέμβρη μέχρι τις 15 του Οκτώβρη.

Υπάρχουμε...

«Υπάρχουμε»... είναι η λέξη που θέλουν να βροντοφωνάξουν οι παίχτες της Εθνικής μας ομάδας των ανδρών, στον 6ο όμιλο ή αλλιώς όμιλο της Σάλτα, αποδεικνύοντας με πράξεις αυτό που εδώ και καιρό υποστηρίζουν, ότι δηλαδή αυτή η ομάδα έχει πραγματοποιήσει μεγάλες και ριζικές αλλαγές. Η εμπειρία της κατάληψης της 13ης θέσης στο «Μουντοβόλεϊ» της Γαλλίας (1986), της 6ης θέσης στην αντίστοιχη διοργάνωση της Ελλάδας (1994) αλλά και της 13ης θέσης την οποία κατέλαβε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας (1998), για τους διεθνείς μας είναι αρωγός. Οι παίχτες δείχνουν πιο ώριμοι να κοιτάξουν κατάματα την πρόκληση μιας τόσο σπουδαίας διοργάνωσης, ενώ ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας υποστηρίζει με πάθος πως το πεσιμιστικό κλίμα, το οποίο επικρατούσε στους κόλπους της εθνικής μας πριν από δύο καλοκαίρια, έχει ανατραπεί. Ολοι στο ελληνικό συγκρότημα έχουν θέσει αρκετά υψηλούς στόχους, οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο έχουν γίνει πιο «πιεστικοί» μετά την πρόσφατη επιτυχία που σημείωσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών η «πρωτάρα» εθνική μας ομάδα. Γνωρίζοντας πως συμμετέχουν στον πιο δύσκολο όμιλο της διοργάνωσης «παρέα» με την Τσεχία, την Κούβα και την Ολλανδία, οι άνθρωποι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος δηλώνουν ψύχραιμοι. Η αγωνία για το αν θα επιδιώξουν να πλασαριστούν σε μια «βολική» θέση στον 6ο όμιλο, ούτως ώστε να αποφύγουν στη συνέχεια κάποια από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου δεν υφίσταται. Ο Στέλιος Προσαλίκας έκανε σαφές πως ο στόχος της ελληνικής ομάδας είναι διπλός και περιλαμβάνει την κατάκτηση της πρόκρισης σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση καλών εμφανίσεων. Αλλωστε, για τον ομοσπονδιακό τεχνικό αυτό που «μετράει» περισσότερο είναι να αποδείξουν οι παίχτες του πως το επίπεδο του βόλεϊ που παίζεται στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και πως η εθνική μας ομάδα αξίζει να καθιερωθεί στην ελίτ του παγκόσμιου βόλεϊ. Ωστόσο, όλοι στο στρατόπεδο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος γνωρίζουν πως το έργο τους δε θα είναι εύκολο καθώς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τρεις σπουδαίες και με πλούσια ιστορία αντιπάλους. Ομως η ελπίδα ότι το πάθος και η θέληση των παιχτών μας θα γίνει ο κινητήριος μοχλός, για να πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης από τη χτισμένη σε υψόμετρο 1.200μ. πάνω στις Ανδεις και με πληθυσμό 866.200 κατοίκους, Σάλτα, είναι μέσα στο μυαλό τους ζωντανή.

Ο τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας

Sportidea

Ο τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας
Το ρόστερ της εθνικής μας: Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας, ο οποίος έχει βρεθεί στο τιμόνι της εθνικής μας 37 φορές επίσημα και έχει «γευτεί» 20 φορές τη νίκη και 17 την ήττα, επέλεξε τους εξής 18 παίχτες που θα ταξιδέψουν στην Αργεντινή: Ακραίοι: Μάριος Γκιούρδας (ομάδα: Ολυμπιακός, ύψος: 2,02μ.), Κώστας Θεοχαρίδης (ομάδα: Παν. Χαβάης, ύψος: 1,90μ.), Χρύσανθος Κυριαζής (ομάδα: Ολυμπιακός, ύψος: 1,95μ.), Ηλίας Λάππας (ομάδα: ΑΕΚ, ύψος: 1,94μ.). Διαγώνιοι/ Ακραίοι: Θοδωρής Μπάεφ (ομάδα: Ηρακλής, ύψος 2,00μ.). Διαγώνιοι: Νίκος Ρουμελιώτης (ομάδα: Κάλιαρι Ιταλίας, ύψος: 2,01μ.), Γιώργος Ντράγκοβιτς (ομάδα: ΑΕ Νίκαια, ύψος: 2,00μ.), Κώστας Μπαρμπούδης (ομάδα: Ορεστιάδα, ύψος: 2,00μ.). Κεντρικοί: Ακης Χατζηαντωνίου (ομάδα: Παναθηναϊκός, ύψος: 2,04μ.), Αντώνης Τσακιρόπουλος (ομάδα: Ολυμπιακός, ύψος: 2,05μ.), Νίκος Σμαραγδής (ομάδα: ΠΑΟΚ, ύψος: 2,02μ.), Σωτήρης Πανταλέων (ομάδα: Παναθηναϊκός, ύψος: 2,00μ.), Ανδρέας Ανδρεάδης (ομάδα: Εθνικός Αλεξανδρουπόλεως, ύψος: 2,05μ.). Πασαδόροι: Θόδωρος Μποζίδης (ομάδα: Ηρακλής, ύψος: 1.95μ.), Βασίλης Κουρνέτας (ομάδα: Ολυμπιακός, ύψος: 1,91μ.), Γιάννης Λιβαθηνός (ομάδα: Ολυμπιάδα, ύψος: 1,85μ.). Λίμπερο: Γιώργος Στεφάνου (ομάδα: ΑΕ Νίκαια, ύψος: 1,87μ.), Χρήστος Δημητρακόπουλος (ομάδα: Παναθηναϊκός, ύψος: 1,88μ.).

Αντίπαλον ...δέος

Στον ομολογουμένως πιο δύσκολο όμιλο της φετινής διοργάνωσης (6ος), η εθνική μας θα κληθεί να κυνηγήσει τη διάκριση κόντρα σε τρεις από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Η Τσεχία με τα 2 χρυσά (1956, 1966) και 4 ασημένια μετάλλια (1949, 1952, 1960, 1962) που έχει στην τροπαιοθήκη της από την εποχή που «μεσουρανούσε» η Τσεχοσλοβακία αποτελεί το... φόβο και τον τρόμο του Στέλιου Προσαλίκα που τη θεωρεί ως την πιο επικίνδυνη ομάδα του ομίλου της Σάλτα. Ομως, εξίσου επιβλητικό είναι και το όνομα της Κούβας που έχει κατακτήσει 1 ασημένιο (1990) και 2 χάλκινα (1978, 1998) και της Ολλανδίας που το 1994 πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αθήνα. Ας δούμε όμως αναλυτικά το προφίλ και τα ρόστερ των αντιπάλων του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος:

ΤΣΕΧΙΑ: Με υψηλούς στόχους, ρίχνεται φέτος η Τσεχία στη μάχη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Το μεγάλο της όπλο είναι ο φιλόδοξος τεχνικός της και για πολλούς ο κορυφαίος του αιώνα, Χούλιο Βελάσκο, ο οποίος θέλει για ακόμα μια φορά να δει την ομάδα που έχει αναλάβει, να καταξιώνεται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στο παρελθόν ο ίδιος είχε βγάλει την Ιταλία από την αφάνεια στον... ήλιο της διάκρισης και πριν τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας είχε γράψει λαμπρή πορεία στο παγκόσμιο στερέωμα που τον οδήγησε στην έκτη θέση των μεταλλίων με δύο χρυσά και τέσσερα αργυρά.

Το ρόστερ της: (Χούλιο Βελάσκο) Μάρτιν Λεμπλ, Τζίρι Ποπέλκα, Μάρεκ Νοβότνι, Γιακούμπ Νοβότνι, Γιάροσλαβ Σκακ, Μάρτιν Κρίστοφ, Μίκαλ Ρακ, Πρέμισλ Κουμπάλα, Οντρεϊ Χούντετσεκ, Τζίρι Νόβακ, Γιάν Γιαρολίμ, Ιβο Ντουμπς, Τζίρι Τσέρχα, Πετρ Ζάπλεταλ, Τζίρι Κραλ, Πέτερ Πλάτενικ, Κάρελ Κβασνίτσκα, Λούκας Τίχατσεκ.

ΚΟΥΒΑ: Το βόλεϊ τρέχει στο... αίμα της και σίγουρα η Κούβα θα αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο στις βλέψεις τόσο της Εθνικής μας, όσο και των υπόλοιπων δύο ομάδων. Οπλο των Κουβανών είναι το πάθος και το πείσμα τους ενώ πολλάκις έχουν αποδείξει ότι είναι... παλικάρια ακόμα και όταν έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Από την ομάδα του τεχνικού Ελισέο Ράμος Ρίβας, ξεχωρίζουν τα ονόματα των Τόμας Αλνταζαμπάλ και Πάβελ Πιμιέντα Αλεν.

Το ρόστερ της: (Ελισέο Ράμος Ρίβας) Γιοσλέιντερ Κάλα, Ιοσβάνι Τσέιμπερς, Γιάνιελ Γκαράι Γκόμεζ, Γιασέρ Πορτουάντο, Ντάριελ Γκαρσία, Γουολφρίντο Καλάρντ, Αριέλ Γκιλ, Πάβελ Πιμιέντα Αλεν, Μάικελ Σάλας, Τόμας Αλνταζαμπάλ, Ράιντελ Πόεϊ Ρομέρο, Χένρι Μπελ, Αλέν Ροκαμπορέρο, Χέσους Κρους, Χαβιέ Γκονζάλες, Σιριάνις Μέντες, Οντέλβις Ντομίνικο Σπικ, Χαβιέ Μπρίτο Πονς.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Μπορεί να έχει χάσει τη λάμψη του παρελθόντος, αφού από την ομάδα λείπουν τα δύο μεγάλα της αστέρια ο Πίτερ Μπλανζέ (αποσύρθηκε) και ο Μπας Βαν ντε Γκόορ (λόγω υγείας), όμως η Ολλανδία μοιάζει σαν... αμοιβάδα. Τα μεγάλα ονόματα γρήγορα βρίσκουν πολύ καλούς αντικαταστάτες, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή ομάδα να μην πέφτει απότομα επίπεδα. Σημαντικό όπλο των Ολλανδών είναι η μεγάλη πειθαρχία που δείχνουν οι παίχτες στις οδηγίες του προπονητή τους Μπερτ Γκέντκοπ.

Το ρόστερ της: (Μπερτ Γκέντκοπ) Ντιρκ Γιαν Βαν Γκεντ, Νίκο Φρέντερικς, Σάντερ Ολστχορν, Ρέιντελ Νούμερντορ, Γκουίντο Γκέρτζεν, Ρίτσαρντ Σουίλ, Ολφ Βαν Ντερ Μέλεν, Ερικ Σιέμπερς, Μίτσιελ Βαν Ντερ Κουίπ, Γιόστ Κοίστρα, Γιόκεμ Ντε Γκρούιτερ, Γιόπ Παουλίδις, Ρόμπερτ Χόρστινκ, Γιόραμ Μάαν, Αλαν Βαν Ντε Λου, Γιόστ Βαν Ντερ Χοκ, Ντένις Βαν Ντερ Βιν.


Κείμενα:
Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ


ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Συναρπαστικές μονομαχίες

Από τα φαβορί για τον τίτλο η Ρωσία

Sportidea

Από τα φαβορί για τον τίτλο η Ρωσία
Συναρπαστικές αναμένονται οι μάχες και στους υπόλοιπους ομίλους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Αργεντινής. Μπορεί η ρευστότητα να είναι το κύριο χαρακτηριστικό που διέπει τους περισσότερους από τους ομίλους, κυρίως όσον αφορά στις ομάδες που θα παλέψουν για τις δεύτερες και τρίτες προνομιούχες θέσεις, όμως κάθε «τετράδα» έχει ένα ευδιάκριτο φαβορί. Αναλυτικά οι όμιλοι είναι οι εξής:

Α' ΟΜΙΛΟΣ (Σαν Χουάν)

Στον 1ο όμιλο συμμετέχουν οι Αργεντινή, Αυστραλία, Κίνα και Πορτογαλία. Η διοργανώτρια Αργεντινή στη σκιά των σοβαρών οικονομικών και πολιτικών της προβλημάτων θα προσπαθήσει να ...παρηγορηθεί μέσα από μια καλή πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πείρα της από τη διοργάνωση είναι μεγάλη και σίγουρα η 4η θέση που κατέλαβε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ της δίνει τον τίτλο του φαβορί του ομίλου.

Β' ΟΜΙΛΟΣ (Σάντα Φε)

Αναντίρρητα φαβορί του 2ου ομίλου, τον οποίο απαρτίζουν οι Ιταλία, Κροατία, Πολωνία και Καναδάς είναι η «σκουάντρα ατζούρα». Με τέσσερα μετάλλια παγκόσμιων πρωταθλημάτων στον ...ώμο της και δεκάδες διεθνείς διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια λιγκ και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι Ιταλοί εκτός από το φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον όμιλό τους, βρίσκονται ανάμεσα στις ομάδες που οι περισσότεροι που ασχολούνται με το βόλεϊ πιστεύουν πως θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στον τελικό.

Γ' ΟΜΙΛΟΣ (Μπουένος Αϊρες)

Αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της πρωτιάς στον Γ' όμιλο φαντάζει η Ρωσία, η οποία θα αναμετρηθεί με τις Γαλλία, Βουλγαρία και Τυνησία. Η ομάδα του Γκενάντι Τσιπούλιν δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα, απόρροια της οποίας ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο πρόσφατο Παγκόσμιο Λιγκ.

Δ' ΟΜΙΛΟΣ (Μαρ Ντελ Πλάτα)

Η Γιουγκοσλαβία είναι η ομάδα που ξεχωρίζει από τον 4ο όμιλο, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα έδειξε ότι είναι αρκετά ευάλωτη. Γι' αυτό το λόγο δεν είναι απίθανο να γίνει κάποια έκπληξη στο συγκεκριμένο όμιλο, στον οποίο μετέχουν εκτός από τους «πλάβι», οι Ισπανία, Ιαπωνία και Καζακστάν.

Ε' ΟΜΙΛΟΣ (Κόρδοβα)

Μετά από την παρουσία της στον τελικό του Παγκόσμιου Λιγκ, σίγουρα η Βραζιλία θα διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδό της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, μέσω της πρώτης θέσης του 5ου ομίλου. Αντίπαλοί της θα είναι η εθνική ομάδα των ΗΠΑ, η Βενεζουέλα και η Αίγυπτος, που για πολλούς θεωρείται ότι θα γίνει ο «σάκος του μποξ» του ομίλου.


ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Σοβιετική κυριαρχία

Η επιστροφή στα κιτάπια του χρόνου, προκειμένου να δούμε τις ομάδες που έγραψαν ιστορία με την παρουσία τους στο βάθρο, πάντα προκαλεί συγκίνηση. Ιδιαίτερα όταν με μια γρήγορη ματιά κάποιος αντιλαμβάνεται ότι η ΕΣΣΔ κυριαρχούσε (και σε αυτό το άθλημα) σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένοντας ακόμα στην πρώτη θέση της λίστας των μεταλλίων με έξι χρυσά, δύο ασημένια και τρία χάλκινα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις ομάδες που ανέβηκαν στο βάθρο των 14 προηγούμενων διοργανώσεων.

1949 (Πράγα): ΕΣΣΔ (1η), Τσεχοσλοβακία (2η), Βουλγαρία (3η), 1952 (Μόσχα): ΕΣΣΔ (1η), Τσεχοσλοβακία (2η), Βουλγαρία (3η), 1956 (Παρίσι): Τσεχοσλοβακία (1η), Ρουμανία (2η), ΕΣΣΔ (3η), 1960 (Ρίο): ΕΣΣΔ (1η), Τσεχοσλοβακία (2η), Ρουμανία (3η), 1962 (Μόσχα): ΕΣΣΔ (1η), Τσεχοσλοβακία (2η), Ρουμανία (3η), 1966 (Πράγα): Τσεχοσλοβακία (1η), Ρουμανία (2η), ΕΣΣΔ (3η), 1970 (Σόφια): Ανατολική Γερμανία (1η), Βουλγαρία (2η), Ιαπωνία (3η), 1974 (Μεξικό): Πολωνία (1η), ΕΣΣΔ (2η), Ιαπωνία (3η), 1978 (Ρώμη): ΕΣΣΔ (1η), Ιταλία (2η), Κούβα (3η), 1982 (Μπουένος Αϊρες): ΕΣΣΔ (1η), Βραζιλία (2η), Αργεντινή (3η), 1986 (Παρίσι): ΗΠΑ (1η), ΕΣΣΔ (2η), Βουλγαρία (3η), 1990 (Ρίο): Ιταλία (1η), Κούβα (2η), ΕΣΣΔ (3η), 1994 (Αθήνα): Ιταλία (1η), Ολλανδία (2η), ΗΠΑ (3η), 1998 (Τόκιο): Ιταλία (1η), Γιουγκοσλαβία (2η), Κούβα (3η).


Σίριαλ... υποκρισίας

Ο στίχος «στο ίδιο έργο θεατές» περιγράφει απόλυτα το «σίριαλ» που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Με ίδιους πρωταγωνιστές και κομπάρσους, μονότονη υπόθεση - πλοκή και απόλυτα προβλέψιμη κατάληξη. Οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες και αποδεικνύονται επουσιώδεις. Κοινός παρονομαστής το «έζησαν αυτοί καλά» (επιχειρηματίες και κυβερνώντες) «και μεις χειρότερα». Απαιτήσεις, βαρύγδουπες δηλώσεις, «κόντρες» και ουσία μηδέν. Επιτέλους φτάνει πια με την ξαναζεσταμένη σούπα.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, και ο υφυπουργός, Γ. Λιάνης, ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης, παρουσιάζονται αποφασισμένοι να βάλουν τάξη. Δηλώνουν συνεχώς την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και σε υψηλούς τόνους λένε κατηγορηματικά: «Θα εναρμονιστούμε πλήρως με το κοινό αίσθημα που απαιτεί πλήρη εφαρμογή των νόμων». Ας θυμηθούμε (βάσει έργων κι όχι λόγων) σταχιολογικά την αξία των υποσχέσεων, χωρίς να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο.

Στο υφυπουργείο ο Γ. Φλωρίδης. Οχι σαν ουρανοκατέβατος αλλά τοποθετημένος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με ίδιο προϊστάμενο στη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Σχεδόν καθημερινές οι καταγγελίες (καλυμμένες ή όχι) για παρατυπίες και παρανομίες. Ο κύριος Φλωρίδης στην πρώτη του συνέντευξη δηλώνει «τέρμα η σίτιση από το Πρυτανείο»... Στη συνέχεια γνωστοποιεί ότι η «μαύρη τρύπα» στην ΕΠΑΕ ξεπερνάει τα 6 δισ. δρχ., ότι έλεγχος στην ΕΠΟ «έβγαλε λαβράκι» και άλλα πολλά. ΕΠΟ και ΕΠΑΕ διακόπτουν το πρωτάθλημα και βάσει του νόμου πρέπει να υποστούν συνέπειες. Τι έγινε; Ο κύριος Φλωρίδης αποπέμφθηκε διά της αναβαθμίσεως και τα στοιχεία που υποστήριζε ότι διαθέτει, «ξεχάστηκαν» σε κάποιο συρτάρι, οι παραμένοντες συνεργάστηκαν - στήριξαν πολλούς από αυτούς που κατήγγειλαν και όλα γράφτηκαν στο χιόνι...

Προχθές η ΕΠΑΕ αποφάσισε «να εκδηλώσει την ειλικρινή δέσμευση όλων των ΠΑΕ για την τήρηση της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση, αλλά και στο σύνολο των αγωνιστικών και μη διαδικασιών και να ζητήσει από την πολιτεία, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων της, να επιβλέψει και να ελέγξει την τήρηση των παραπάνω»!! Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται σχόλιο και επιχειρήματα για το γελοίο και προκλητικό του πράγματος. Πάντως ως πρώτο βήμα θα θέλαμε να μάθουμε τη συνέχεια της καταγγελίας του Σ. Κόκκαλη (ως αντιπροέδρου της ΕΠΑΕ) περί στοιχείων κακοδιαχείρισης που ανακαλύφθηκαν και της διαβεβαίωσης ότι κάποιοι θα λογοδοτήσουν... `Η έστω για πόσες ΠΑΕ εφαρμόστηκαν οι νόμοι...

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και ελάχιστα παραδείγματα. Θα μπορούσε κάποιος να γράψει τόμους με τα επεισόδια αυτού του κακοστημένου παιχνιδιού. Γιατί περί τέτοιου πρόκειται. Κυβέρνηση και επιχειρηματίες συμφωνούν στα βασικά (υφιστάμενο σύστημα) απλά κάποιες φορές προσωρινά διαφωνούν για τις λεπτομέρειες. Συμβαίνει σ' όλα τα συνεταιράκια. Και φυσικά «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει». Και αν θεωρείται ότι είμαστε υπερβολικοί, διαβάστε τι είπε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ξάνθης, Χρ. Πανόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου (όπου και πάλι αγνόησε το «Ρ»): «Για να γίνει επαγγελματικό το ποδόσφαιρο, η Πολιτεία συνέβαλε με νόμους και πολιτική βούληση. Η Πολιτεία είπε ότι πρέπει να γίνει επαγγελματικό, άρα ν' αποτελούνται και οι εθνικές ομάδες από επαγγελματίες και οι πρόεδροι από επαγγελματίες του είδους. Δε φταίμε εμείς αν η Πολιτεία συζητά μ' εμάς. Αυτή επέλεξε να γίνει επαγγελματικό το ποδόσφαιρο»... Να γιατί «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν»!

Και τι θα γίνει τελικά; Οι αρμόδιοι το 'χουν προαναγγείλει. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Εχουμε την αξίωση από επιχειρηματίες που έχουν δραστηριότητα στο ποδόσφαιρο αλλά και σε άλλους τομείς της αγοράς, να κινούνται με μια διορατικότητα, σύνεση και δυνατότητα κατανόησης σε όλα αυτά που λέμε. Τους ζητήσαμε να συμπράξουν με την Πολιτεία στην επεξεργασία ενός μακρόπνοου, επιχειρηματικού σχεδίου, συνολικής αναμόρφωσης και εξυγίανσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη ν' ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια συζήτηση που αφορά κατά βάθος τη σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων. Πρέπει πρώτα να λυθούν αυτά τα θέματα και μετά ν' αρχίσει να γίνεται συζήτηση»... ΛΙΑΝΗΣ: «Αφού αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος και περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά ζητήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα»...

Ποιος από τους προστάτες θα μας προστατέψει;


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ