ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΤΗΛΕΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»
Αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι...

Μπορεί ο Τζορτζ Οργουελ να ήταν ο πρώτος που έβαζε στο έργο του το θέμα της παρακολούθησης, ωστόσο αυτά που φαντάστηκε τότε και περιέγραψε, ωχριούν μπροστά σε αυτά που έχουμε να δούμε το χειμώνα στις τηλεοπτικές οθόνες.

Η τηλεόραση από μέσο επικοινωνίας, με γοργά και σταθερά βήματα έχει μετατραπεί σε μέσο παραπληροφόρησης, βουλιάζοντας όλο και περισσότερο στο «σκουπιδότοπο» των ριάλιτι. Μετά τον «Μεγάλο Αδελφό I & II» και το «Μπαρ», που εμφανίστηκαν στις οθόνες μας πέρσι, φέτος το ένα μετά το άλλο, μικρά και... μεγάλα κανάλια μπαίνουν στην αρένα της τηλεθέασης. MEGA, ANTENNA, STAR, ALTER «εμπλουτίζουν» τα προγράμματά τους με τέτοιας ποιότητας τηλεπαιχνίδια, προκειμένου να «ανεβάσουν» τις θεαματικότητές τους και να εξασφαλίσουν ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι από την «πίτα» της διαφήμισης.Αλλά κυρίως να χτυπήσουν ίσια στη λαϊκή συνείδηση, αφού πρέπει να διαμορφώνεται κατ'εικόνα και ομοίωση του συστήματος. Ετσι μπορεί να υποτάσσεται πιο εύκολα, να γίνεται έρμαιο υποταγής στ'αφεντικά. Ετσι από δύο που ήταν τα παιχνίδια πέρσι, φέτος φτάνουν τα έξι και έπεται και συνέχεια...

Χρόνο με το χρόνο το παιχνίδι των ριάλιτι «χοντραίνει», αφού οι παίχτες ποντάροντας στο κέρδισμα «εύκολου χρήματος» και εφήμερης δόξας των χειρότερων τηλεοπτικών προϊόντων, πρέπει να αρμέγουν αγελάδες, να ταΐζουν κότες, να οργώνουν, να χορεύουν, να τραγουδάνε και να βγαίνουν ραντεβού κατά παραγγελία. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες μπροστά στο κέρδος, αλλά και στην κατασκευή υποταγμένων, δε διστάζουν ακόμη και να μετατρέπουν τα στούντιο σε αίθουσες «βασανιστηρίων». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παιχνίδι «Η καρέκλα», όπου οι παίχτες προκειμένου να πάρουν το χρηματικό έπαθλο είναι υποχρεωμένοι να καθίσουν σε «ηλεκτρική» καρέκλα, καλωδιωμένοι με βύσματα προκειμένου να ελέγχονται οι παλμοί τους!!!

Κότες, αγελάδες και άλλα «ζώα» θα πρωταγωνιστούν φέτος στα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια, κάνοντας την τηλεόραση ...«Φάρμα»!!!
Κότες, αγελάδες και άλλα «ζώα» θα πρωταγωνιστούν φέτος στα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια, κάνοντας την τηλεόραση ...«Φάρμα»!!!
Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι παίχτες των τηλεσκουπιδιών σπεύδουν να κάνουν αιτήσεις στα κανάλια προκειμένου να μπορέσουν να γυμναστούν στο «Gym Show» του STAR, να αρμέξουν τις αγελάδες και να ταΐσουν τις κότες στη «Φάρμα» του MEGA, ή να γίνουν επιτυχημένοι «σταρ» στην ανάλογη «Ακαδημία» του ΑΝΤΕΝΝΑ. Τέτοιες αξίες παράγουν τα κανάλια. Προσωπική ζωή και αξιοπρέπεια τα κάνουν κακόφημο εμπόρευμα, με αντάλλαγμα αρκετές χιλιάδες ευρώ ή μια φτηνή «σόου καριέρα» σε τιμή ευκαιρίας.

Στην ίδια θέση επιδιώκουν να βάλουν και τους τηλεθεατές αυτών των «παιχνιδιών» εθίζοντάς τους στην παρακολούθηση, στη χειραγώγηση, στην ηδονοβλεψία, στη λογική της κλειδαρότρυπας, του «Μεγάλου Αδελφού», που βλέπει και καταγράφει τα πάντα. Τους κάνουν μέρος των τηλεσκουπιδιών, καθώς καταθέτουν τον «οβολό» τους μέσα από το τηλέφωνο που παίρνουν για να «ψηφίσουν» το νικητή ή το χαμένο. Αυτόν που έβγαλε περισσότερα ρούχα, που ξεφτιλίστηκε πιο πολλές φορές, που «κάρφωσε» τους περισσότερους, που έβγαλε περισσότερες «δραματικές» ιστορίες στον αέρα και που μετά το τέλος του παιχνιδιού θα γίνει «μαϊντανός» στα πρωινάδικα, κάνοντας «φύλλο και φτερό» τη ζωή του. Αλλά κυρίως διαμορφώνοντας τους πρότυπα και αξίες του χειρίστου είδους.

Από τη «Φάρμα» στο ...«Γυμναστήριο»

Το «μεγάλο» και σοβαρό κανάλι MEGA στη φετινή τηλεοπτική σεζόν εκτός από το «Μπαρ», που θα προβληθεί από τον καινούριο χρόνο, «εμπλουτίζει» το πρόγραμμά του με ένα ακόμα ριάλιτι παιχνίδι. Στη «Φάρμα», θα συμμετέχουν 14 παίχτες, οι οποίοι θα οργώνουν, θα αρμέγουν και θα ταΐζουν διάφορα ζωάκια και θα επιστρέφουν στη φύση και στα πατροπαράδοτα έθιμα της βουκολικής ζωής. Νέο στοιχείο του παιχνιδιού, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του καναλιού, είναι ότι δε θα υπάρχουν κρυφές κάμερες, ωστόσο θα υπάρχουν ψηφοφορίες, αλληλοκαρφώματα, υπονομεύσεις και κάθε είδους ανταγωνισμός, θεμιτός και αθέμιτος. Νικητής θα είναι αυτός που θα περάσει τις δοκιμασίες, θα καρφώσει τους περισσότερους παίχτες και θα είναι ο μεγαλύτερος ιντριγκαδόρος.Να και η λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Στην αντίπερα όχθη από τους αγρότες του MEGA θα είναι οι σταρ του ΑΝΤΕΝΝΑ. Το κανάλι εξασφάλισε για τη χώρα μας το παιχνίδι που έκανε πάταγο στη Γαλλία, το «Star Academy». Οι παίχτες του παιχνιδιού αυτού αντί να είναι κλεισμένοι μόνο σε ένα σπίτι, αυτή τη φορά θα έχουν και ένα στούντιο, στο οποίο θα αξιοποιούν το χρόνο τους «εποικοδομητικά». Θα μαθαίνουν χορό, τραγούδι, σκηνική παρουσία και θα ετοιμάζονται να κατακτήσουν... τη ζωή. Οι παίχτες θα κρίνονται από ειδική επιτροπή, αλλά τον τελευταίο λόγο θα έχει το κοινό, όπου με το αζημίωτο και μέσα από τις γραμμές 090 θα ψηφίζει τον καλύτερο... σταρ!

Από το «χορό» των τηλεσκουπιδιών βέβαια δεν μπορούσε να λείπει το STAR, το οποίο ζήλεψε από ό,τι φαίνεται τη φήμη και τα κέρδη των άλλων καναλιών, μπαίνοντας στον τηλεσκουπιδότοπο με το παιχνίδι «Gym Show». Στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι παίχτες θα πρέπει να έχουν κορμί «φιδίσιο» και διάθεση να κάνουν πολλά χιλιόμετρα σε διαδρόμους και ποδήλατα γυμναστικής, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γυμναστήριο. Θα παίρνουν μέρος 12 παίχτες, που θα μένουν σε ένα σπίτι και παράλληλα θα γυμνάζονται σε ένα γυμναστήριο κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της κάμερας και του μικροφώνου. Στο παιχνίδι θα μπορούν να παίρνουν μέρος εκτός από τους παίχτες και άλλα 50 άτομα που θα έχουν δικαίωμα να γυμνάζονται κάποιες ώρες την εβδομάδα. Νικητής θα είναι αυτός που θα κάνει την καλύτερη «κορμάρα» και θα τον ψηφίσει το κοινό, μέσα από τις γνωστές τηλεφωνικές γραμμές.

Από έναν τέτοιο τηλεοπτικό χειμώνα, πώς θα μπορούσε βέβαια να λείπει το ALTER; «Το ζευγάρι της χρονιάς» είναι το ριάλιτι, με προξενήτρα τη Σία Λιαροπούλου. Στο νέο αυτό «ροζ» τηλεσκουπίδι, ο κεντρικός καλεσμένος θα βγαίνει «ραντεβουδάκια» με διάφορους μέχρι να καταλήξει ποιος του ταιριάζει περισσότερο. Εχοντας συναντήσει μέσα σε μια βδομάδα διαφορετικούς υποψήφιους συνοδούς, θα καλείται να αποφασίσει ποιο είναι το πρόσωπο που του ταιριάζει «πραγματικά». Με το αζημίωτο βέβαια, αφού θα αποχωρεί από το στούντιο με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Παίζοντας ρώσικη ρουλέτα...

Στα βήματα και στη λογική του «Μεγάλου Αδελφού» κινούνται και τα άλλα τηλεπαιχνίδια που αγόρασαν τα κανάλια και ετοιμάζονται να ρίξουν στην αρένα της τηλεθέασης. Ετσι με τον «Αδύναμο κρίκο» να δείχνει το «δρόμο» για τη συνέχεια, τα νέα τηλεπαιχνίδια μοιάζουν να βγήκαν από τη φαντασία του πλέον αρρωστημένου εγκεφάλου, καθώς πιο πολύ θυμίζουν βασανιστήρια παρά τηλεπαιχνίδια.

Πρώτο και καλύτερο, «Η καρέκλα», όχι η ηλεκτρική αλλά κάτι παρόμοιο. Θα το προβάλλει ο ΑΝΤΕΝΝΑ και νικητής θα είναι ο πιο ψύχραιμος. Αυτός που θα αντέξει να παραμείνει για κάμποση ώρα δεμένος και... βυσματωμένος με ειδικούς παλμογράφους πάνω σε μία καρέκλα. Ο παίχτης θα πρέπει να έχει το κουράγιο να απαντήσει στις ερωτήσεις του παρουσιαστή που θα τον ειρωνεύεται, θα τον εκνευρίζει, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα ακούγονται κρότοι, θα προβάλλονται τρομαχτικές σκηνές και άλλα ευχάριστα!!!

Στην επιβίωση με κάθε μέσο θα σπρώχνει τους παίχτες το παιχνίδι «Ρώσικη ρουλέτα» που θα προβάλλεται από το MEGA και στο οποίο όποιος κάνει λάθος θα πέφτει, όχι στον λάκκο με τα φίδια - μπορεί να το δούμε και αυτό - αλλά στην καταπακτή!!! Και σε αυτό το παιχνίδι οι παίχτες θα είναι συνδεδεμένοι με σφυγμομετρητές και καθ' όλη τη διάρκεια θα ακούγονται δυνατά οι χτύποι της καρδιάς τους!!!

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σηκώνει τα χέρια ψηλά, με το αιτιολογικό ότι τα τηλεσκουπίδια δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους στη μικρή οθόνη.


Ε. ΓΑΒΡΙΗΛ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ