Ελληνες και ξένοι φιλόλογοι, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, μεταφραστές και σκηνοθέτες συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο «Από το Επος στο Αρχαίο Δράμα» που διεξάγεται στο Ναύπλιο, από σήμερα μέχρι την 1η του Σεπτέμβρη
«Οιδίπους επί Κολωνώ» με το «Θέατρο Τέχνης» |
Στόχος του συνεδρίου είναι να διερευνηθούν θέματα που άπτονται του συσχετισμού έπους και δράματος, λαμβανομένων υπόψη των μέχρι τώρα συμπερασμάτων της έρευνας. Οι ανακοινώσεις θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση. Ο διεπιστημονικός διάλογος διεξάγεται, προσεγγίζοντας γενικά και ειδικά θέματα, όπως η επίδραση του έπους στην καταγωγή και την εξέλιξη του αρχαίου δράματος, η σχέση της επικής αφηγηματικότητας με την κλασική δραματική φόρμα, η διείσδυση της θεματολογίας του έπους στη δραματική ποίηση, η διαχείριση του μυθολογικού υλικού από τους τραγικούς ποιητές, τα ιδεολογικά, θρησκειολογικά, φιλοσοφικά και θεσμικά στοιχεία που κληροδότησε το έπος στο δράμα, τα επικά στοιχεία που ανιχνεύονται στο δραματικό είδος, αλλά και τα δραματικά που εντοπίζονται στο έπος.
Η συζήτηση περιστρέφεται ακόμη γύρω από την παραβολή των δύο ειδών στο γλωσσικό επίπεδο, την κοινωνική λειτουργία τους στις ιστορικές περιόδους, κατά τις οποίες αναπτύχθηκαν, τους ειδικότερους συσχετισμούς του έπους με τα δραματικά είδη (τραγωδία - κωμωδία), καθώς και τις παραστασιολογικές παραμέτρους στην προσέγγιση θεματολογικών και μορφικών επικών στοιχείων του αρχαίου δράματος.
Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν, αύριο, την παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» από το «Θέατρο Τέχνης», στην Επίδαυρο.
Για πρώτη φορά έρχεται στη χώρα μας το Μπαλέτο της περίφημης Οπερας του Καΐρου, που θα δώσει μια μοναδική παράσταση στο Λυκαβηττό (11/9). Με τη διεύθυνση και χορογραφίες του Abdel Moneim Kamel, καλλιτεχνικού διευθυντή του Μπαλέτου, θα παρουσιάσει ενότητες από το πλούσιο ρεπερτόριό του με κεντρικό άξονα το μύθο του θεού Οσιρι. H αυθεντική μουσική του έργου «Οσιρις» είναι του Gamall Abdel-Rahim και περιλαμβάνει έντονα στοιχεία της παραδοσιακής αιγυπτιακής μουσικής, με έμφαση στα κρουστά.
Το μυστήριο και η μαγεία της παράδοσης και των αρχαίων αιγυπτιακών θρύλων παρουσιάζονται σε μια πανδαισία χρωμάτων και ήχων. Τριάντα πέντε χορευτές και σολίστ με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, ζωντανή ορχήστρα και εξαιρετικές χορογραφίες υπόσχονται μια αξέχαστη βραδιά.
Το Μπαλέτο ιδρύθηκε το 1966. Τα μέλη του εκπαίδευσαν έμπειροι Σοβιετικοί χορευτές. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται κλασικά έργα και έργα σύγχρονων Αιγυπτίων δημιουργών. Εχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες, όπως Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Αγγλία και HΠA. Ο Dr. Gamall Abdel - Rahim υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της Αιγύπτου. Στις πολυάριθμες συνθέσεις του συνδύασε ουσιαστικά την αραβοαιγυπτιακή μουσική παράδοση με κάποιες τεχνικές της Δυτικής μουσικής της στον 20ό αιώνα. Το «Οσιρις» βασίζεται στο μύθο του αρχαίου θεού που πεθαίνει και ανασταίνεται.
H παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Προξενείου της Ακτής Ελεφαντοστού και τα έσοδά της θα διατεθούν για την ανέγερση ορφανοτροφείου στην Τανζανία για παιδιά από όλη την Αφρική που πάσχουν από έιτζ. Εισιτήρια (20 και 30 ευρώ) προπωλούνται στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών, στα δισκοπωλεία «Metropolis» και στην «Ticket Hellas» (χρέωση με πιστωτική κάρτα και παράδοση με τηλεφώνημα στο 010 6189300).
«Λυσιστράτη» από τη Θεατρική Διαδρομή |
Ακολουθούν οι παραστάσεις: Στις 31 Αυγούστου, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου, σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά και κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Τάκη Φαραζή και χορογραφία Βάσως Μπαρμπούση. Ερμηνεύουν: Λυδία Κονιόρδου, Σοφοκλής Πέππας, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Αρβανίτης κ.ά.
Την 1η του Σεπτέμβρη, το Ηπειρωτικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο του Θ. Ζήκα «Η νύχτα της Αλωσης» σε σκηνοθεσία του ίδιου. Παίζουν: Θ. Ζήκας, Κ. Παπανίκα, Αν. Βλάχος κ.ά.
Ενώ στις 2 του Σεπτέμβρη θα δώσουν συναυλία οι «Πυξ Λαξ».
Στο Κάστρο της Πάργας και σε γραφικές, παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Ζαλόγγου θα πραγματοποιηθεί το «2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής - Μουσική Ακαδημία», που συνδιοργανώνουν οι Δήμοι Πάργας και Ζαλόγγου.
Το πρόγραμμα των συναυλιών του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Πάργα περιλαμβάνει: 3/9 Συναυλία Νέων με διεθνείς διακρίσεις. 4/9 Συναυλία διακεκριμένων σολίστ. 5/9 Συναυλία Συμφωνικής Μπάντας Νέων του Κολεγίου Πνευστών Μόσχας. Μουσική διεύθυνση: Rem Gekht. 6/9 Συναυλία Ορχήστρας Δωματίου του Φεστιβάλ και Συμφωνικής Μπάντας Νέων του Κολεγίου Πνευστών Μόσχας. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Χαλάψης και Rem Gekht. Συμμετέχουν οι σολίστ: Eugeny Sorkin, Johann Ko, Γιάννης Αγρανιώτης, Olga Tchepijnaia (βιολί) και Αγάπη Τριανταφυλλίδη (πιάνο). 7/9 Συναυλία Σπουδαστών της Ακαδημίας. Ο Πάρις Πλιάκας ερμηνεύει φλαμένκο κιθάρα και το συγκρότημα «Αργοναύτες» ροκ και έντεχνη ελληνική μουσική. Στο Δήμο Ζαλόγγου στις 3/9 βραδιά κλασικής κιθάρας από τον Romido Cuerda Quartet. 5/9 Βασίλης Τριανταφυλλίδης - Γιάννης Αγρανιώτης: πιάνο - βιολί, Πάρις Πλιάκας: φλαμένκο κιθάρα, Βαγγέλης Ζούλας - Βασίλης Τριανταφυλλίδης: ροκ και έντεχνη ελληνική μουσική. 7/9 Συναυλία Συμφωνικής Μπάντας Νέων του Κολεγίου Πνευστών Μόσχας. Μουσική διεύθυνση: Rem Gekht. Παράλληλα, τις ημέρες αυτές, πραγματοποιούνται στην Πάργα, σεμινάριο, διάλεξη και master class για την κλασική μουσική, στο πλαίσιο της «Μουσικής Ακαδημίας 2002».
Ενα φεστιβάλ μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών από τη Γιουγκοσλαβία, με τίτλο «Serbiart» ξεκινά αύριο στο Δήμο Αμαρουσίου, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού της Σερβίας. Παρών θα είναι και ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού της Σερβίας, Μπράνισλαβ Λέσιτς, συμμετέχοντας στην παράσταση «Closer» του Π. Μάρμπερ από το Δραματικό Θέατρο του Βελιγραδίου. Αύριο, στο παλιό δημαρχείο εγκαινιάζεται έκθεση πέντε σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, ενώ στο δημοτικό κινηματογράφο «Μίμης Φωτόπουλος» ξεκινούν οι προβολές σέρβικων ταινιών (μέχρι 4/9). Οι τέσσερις παραστάσεις σημαντικών θεατρικών οργανισμών της Σερβίας - ανάμεσά τους και το Εθνικό Θέατρο και το έργο «Hasanaginica» - θα φιλοξενηθούν στο θέατρο Αναβρύτων (5-8/9). Στις μουσικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται συναυλίες εκπροσώπων της νέας σερβικής μουσικής σκηνής, αλλά και της φημισμένης χορωδίας δωματίου του Βλάντιμιρ Μάρκοβιτς με την ορχήστρα εγχόρδων σολίστ του Βελιγραδίου.
Αρχίζει σήμερα (7.30μμ) στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) το 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παλαιοβοτανικής και Παλυνολογίας, το οποίο οργανώνουν το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Γεωλογίας. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος θα τιμηθεί από το Τμήμα Γεωλογίας για «τη συμβολή του στην προστασία των γεωλογικών μνημείων στο χώρο του Αιγαίου, αρχής γενομένης από το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου».
Πολλά και όμορφα είναι τα μελωδικά «ταξίδια» στην ελληνική μουσική, που έχει προσφέρει με την ξεχωριστή, εκφραστική φωνή του ο Πέτρος Γαϊτάνος. Είτε ερμηνεύοντας έντεχνα τραγούδια, είτε παραδοσιακά και βυζαντινά. Συνεχίζοντας τη συναυλιακή του διαδρομή, ο Π. Γαϊτάνος αυτή τη φορά ταξιδεύει ως την Ακτή Εστέλλα στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, αύριο και μεθαύριο. Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Τον συνοδεύει εξαμελής ορχήστρα. Συμμετέχει η Κατερίνα Σιάπαντα.