Associated Press |
Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη να καλύπτεται από νερό, αλλά η ασύδοτη «ανάπτυξη», που έχει τροχιοδρομηθεί στις ράγες του καπιταλισμού, μολύνει και αφανίζει λίμνες και ποτάμια με ραγδαίους ρυθμούς, απειλώντας την πρόσβαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ζώντων οργανισμών του πλανήτη σ' ένα απ' τα βασικότερα αγαθά: το νερό.
Τα στοιχεία του ΟΗΕ, που κοινοποιήθηκαν χτες στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του Οργανισμού για τη Γη στο Γιοχάνεσμπουργκ, που είχε χτες ως θεματικό άξονα την κατάσταση των υδροφόρων οριζόντων και την πρόσβαση των ανθρώπων σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής, αναφέρουν:
- Ηδη 1,1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
- 2,4 δισ. άλλοι δεν έχει πρόσβαση σε αποχέτευση.
- 12 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που έχουν ως βασική αιτία ακάθαρτο νερό.
- Το 50% των ποταμών του πλανήτη είτε έχει μολυνθεί, είτε η στάθμη νερού τους έχει μειωθεί σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.
- Επτά μεγάλα ποτάμια του πλανήτη δε φθάνουν πλέον στη θάλασσα, ενώ μόνο στην Κίνα περίπου 500 λίμνες έχουν αποξηρανθεί και μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
- Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό αυξάνεται δραματικά. Το 1995, ο συνολικός πληθυσμός των ανθρώπων σε 29 χώρες που στερούνταν πόσιμο νερό ανερχόταν σε 436.000.000. Ως το 2025, οι 29 χώρες θα γίνουν 48 και ο συνολικός πληθυσμός των ανθρώπων που θα πουν το νερό νεράκι θα ανέλθει σε 1,4 δισ.!
- Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, προβλέπεται πως έως τα επόμενα 30 χρόνια το 50% της ανθρωπότητας θα υποφέρει από τα δεινά της λειψυδρίας...
Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία, ειδικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και άλλοι απ' τους χιλιάδες συνέδρους έκρουσαν υποκριτικά τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραστική μείωση των αποθεμάτων του πόσιμου νερού, με τους Αμερικανούς - ως είθισται... - να αντιτίθενται στη θέσπιση κάποιων συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη που ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες... Οι περισσότεροι σύνεδροι αρκέστηκαν -όπως πριν δέκα χρόνια στο Ρίο - στο ακόλουθο ευχολόγιο: Να διπλασιαστεί μέχρι το 2015 ο αριθμός των ανθρώπων του πλανήτη που θα έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και υπηρεσίες υγιεινής...
... απ' όσους ευθύνονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος
«Εχουν περάσει δέκα χρόνια από τη Διάσκεψη για τη Γη στο Ρίο. Και τότε υπήρξαν διακηρύξεις, όπως άλλωστε και μετά τη Διάσκεψη του Κιότο (Ιαπωνία). Σήμερα για ακόμα μία φορά χύνονται κροκοδείλια δάκρυα από όλους εκείνους που στην ουσία είναι οι υπεύθυνοι για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης».
Τα παραπάνω τόνισε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη «Σύνοδο Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», αναφέρθηκε και στο εσωτερικό, στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, λόγω του 2004 και της κερδοσκοπίας με τη γη.
Συγκεκριμένα, παρέθεσε σειρά επίσημων στοιχείων, που δείχνουν ότι τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί σε όλο τον κόσμο: Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Το 80% των ασθενειών οφείλονται στα ακατάλληλα νερά που πίνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα αγαθά του ηλεκτρισμού. Το 25% των παραγόμενων βιομηχανικών ρύπων στον πλανήτη, οφείλεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που δεν έχουν αποδεχτεί ούτε το πρωτόκολλο του Κιότο.
Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι οι πολυεθνικές, στο όνομα του κέρδους, καταστρέφουν, δολοφονούν τον πλανήτη καθημερινά. Ανέφερε ως παραδείγματα: Τα μεταλλαγμένα προϊόντα «που δημιουργούν πολλά προβλήματα σήμερα και θα δημιουργήσουν πολλαπλάσια στο άμεσο μέλλον». Τους βομβαρδισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (σε Περσικό Κόλπο, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και αλλού). «Και αυτοί οι βομβαρδισμοί, που εμείς τους καταδικάζουμε ως ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε ανεξάρτητες χώρες, καταστρέφουν το περιβάλλον, μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, καταστρέφουν την πολιτιστική κληρονομιά. Αλλά και δημιουργούν, όπως πρόσφατα οι βόμβες του απεμπλουτισμένου ουρανίου, κινδύνους για τερατογενέσεις τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Ως παράδειγμα ανέφερε και τις καταστροφές που γίνονται κάθε μέρα στον Αμαζόνιο. «Στο όνομα των κερδών των πολυεθνικών, καταστρέφουν το οικοσύστημα, όχι μόνο στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, αλλά έχουν ολέθριες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη», είπε.
Αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, που πιθανότατα πρόκειται για εμπρησμούς, λέγοντας ότι συνιστούν κίνδυνο καθώς αλλάζουν την ισορροπία του οικοσυστήματος της Αττικής. «Και βέβαια, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι, ο λαός, κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να μη συνδέσει αυτές τις πυρκαγιές με τα Ολυμπιακά έργα που γίνονται στην περιοχή της Πάρνηθας και με τις ορέξεις διαφόρων μεγαλοσχημόνων καταπατητών που επιδιώκουν να μετατρέψουν ένα μεγάλο μέρος της Πάρνηθας σε χώρο επιχειρηματικής δράσης», συμπλήρωσε.
Ο υποψήφιος δήμαρχος κατέληξε ότι η «Συμπαράταξη» στέκεται αγωνιστικά και στην περίπτωση της συνόδου του Γιοχάνεσμπουργκ. Οτι καλεί τους εργαζόμενους, «ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να αγωνιστούν ενάντια σε αυτούς που δημιουργούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για να καταστραφεί το περιβάλλον, το οποίο συνεχώς πληγώνεται. Οι υπεύθυνοι έχουν όνομα: είναι οι πολυεθνικές, είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είναι οι πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται τη σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική».
ΛΑΓΚΟΣ--
Οι Νιγηριανές αρχές δήλωσαν χτες ότι θα σταματήσουν την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της χώρας, που φτάνει τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Την κρίση έχει προκαλέσει η πτώση της τιμής του πετρελαίου που αποτελεί το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, και η αποτυχία προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης που σχεδίαζε η κυβέρνηση σύμφωνα με τις επιθυμίες των εξωτερικών δανειστών της. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας, δήλωσε ότι δε γνωρίζει πότε ακριβώς θα συνεχιστεί η αποπληρωμή του χρέους.
Η Νιγηρία οφείλει τα δύο τρίτα του χρέους της (από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως) στο διεθνές οργανισμό των επίσημων χωρών δανειστών Παρί Κλαμπ, και ήδη διαπραγματεύεται ξεχωριστά με κάθε μία από τις 15 χώρες που απαρτίζουν το Κλαμπ την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ωστόσο τα προβλήματα της υπερχρεωμένης Νιγηρίας είναι πολύ μεγάλα, καθώς η οικονομία της που βασίζεται κατά το ήμισυ στην εξαγωγή πετρελαίου μαστίζεται από την ευρεία διαφθορά των τοπικών αρχών, οι οποίοι συμπράττουν με τις πολυεθνικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους της χώρας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας περίπου 66% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας του ενός δολαρίου την ημέρα (από 43% το 1985). Τις τελευταίες μέρες και ο Πρόεδρος Ομπασάνγιο (που εξελέγη το 1999 μετά από 15 συναπτά έτη στυγνής δικτατορίας) αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποπομπής καθώς το Κοινοβούλιο τον κατηγορεί για αποτυχία στην πάταξη της διαφθοράς και για την ανικανότητά του να περιορίσει το ξεχείλωμα του προϋπολογισμού.
ΑΓΚΥΡΑ.- Μια ασθενική αντεπίθεση κατά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο εντάχθηκε ο Κεμάλ Ντερβίς, αλλά και της Νέας Τουρκίας του Ισμαΐλ Τζεμ, επιχείρησε χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, καλώντας τους «εθνικιστές αριστερούς» (ό,τι κι αν είναι αυτοί) να συνταχθούν με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, του οποίου εξακολουθεί να ηγείται. Δεν ήταν ένα κάλεσμα «για όλη την Αριστερά», αλλά για τη «δημοκρατική Αριστερά», πρόσθεσε ο Ετσεβίτ. Το θέμα για τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είναι το να κλείσουν την «ψαλίδα», με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρώην δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερ», εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό που αγγίζει το 20%.