Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Ορέστης Κολοζώφ, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, αναφέρουν:
«Σε διάστημα μόνο 40 ημερών γίναμε μάρτυρες νέων καταστροφών από πλημμύρες που προκάλεσε μία μικρής ισχύος βροχόπτωση στην περιοχή του Λεκανοπεδίου. Η βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές στις ίδιες περιοχές που είχαν πληγεί και στις 8 Ιουλίου 2002, αλλά και σε άλλες περιοχές. Προκάλεσε ζημιές σε έργα όπως το ΜΕΤΡΟ, το οποίο αποτελεί "κόσμημα" κατά την κυβέρνηση και μάλιστα στα ίδια σημεία όπως και την προηγούμενη φορά (Σταθμός Αττικής). Οι ζημιές που προκλήθηκαν αποδεικνύουν ότι δεν είχαν ληφθεί επαρκή και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των κατοίκων, όπως επισημαίνεται και από κυβερνητικά στελέχη. Δε λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα στα έργα που κατασκευάζονται, αφού η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι αυτά δε δημιουργούν πρόβλημα».
Αναφερόμενοι σε δηλώσεις του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ιω. Τσακλίδη ότι το πρόβλημα στον Κηφισό δημιουργείται από την ύπαρξη γεφυρών που έχουν μικρότερη διατομή από αυτήν του ποταμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού τονίζουν ότι η δήλωση αυτή «προκαλεί τη νοημοσύνη του λαού», υπογραμμίζουν: «Και λοιπόν; Αφού είναι γνωστό στην κυβέρνηση το πρόβλημα, δεν ήταν αυτά τα πρώτα σημεία, όπου έπρεπε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των κατοίκων και των περιουσιών τους;». Και προσθέτουν ότι οι ζημιές στο Μετρό - και μάλιστα στα ίδια σημεία, όπως στις 8 Ιουλίου 2002 - δεν έχουν καμία σχέση με τον Κηφισό.
«Αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η ανάλγητη πολιτική που εφαρμόστηκε και εκφράζεται με συνεχείς και επαναλαμβανόμενες καταστροφές» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. «Κερδοσκοπία στη γη, αλόγιστη επέκταση των πόλεων, καταπατήσεις, μπαζώματα ρεμάτων, πυρκαγιές, έλλειψη αναδασώσεων. Οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις περιορίζονται σε έργα μηδαμινά σε σχέση με τις ανάγκες, αποσπασματικά, με προτεραιότητες, όρους και προδιαγραφές που ικανοποιούν τα κέρδη των εργολάβων, αλλά χωρίς έλεγχο συντήρησής τους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι κάτοικοι μένουν αβοήθητοι στη μοίρα τους. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχουν καταβληθεί ακόμη κι αυτές οι ελάχιστες αναγγελθείσες αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε η βροχόπτωση στις 8 Ιουλίου 2002».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους δύο συναρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:
Το καλοκαιρινό μπουρίνι που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, και κράτησε λιγότερο από μία ώρα, ήταν αρκετό για να προκαλέσει χάος στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες υπόγεια και ισόγεια καταστήματα και σπίτια πλημμύρισαν. Ανθρωποι κινδύνεψαν μέσα στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Δρόμοι πλημμύρισαν, ρέματα υπερχείλισαν.
Τα προβλήματα εμφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις βορειοδυτικές συνοικίες.
Σχεδόν όλοι οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και η Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) δέχτηκαν περισσότερες από 50 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια σπίτια και καταστήματα, κυρίως στους Δήμους Νεάπολης, Συκεών, Σταυρούπολης, Χορτιάτη, Αμπελοκήπων, Πολίχνης και Τριανδρίας. Μεγαλύτερο ήταν το πρόβλημα σε Σταυρούπολη και Συκιές (Κρυονέρι), όπου υπερχείλισαν τα ρέματα και οι ζημιές που προκάλεσαν σε κατοικίες ήταν μεγαλύτερης έκτασης. Χαλάζι μικρού μεγέθους έπεσε σε Ηλιούπολη, Νεάπολη, Ασβεστοχώρι. Επίσης, στη Δυτική Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν και ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα στην οδό Εγνατία και στην πλατεία Δημοκρατίας, ακινητοποιήθηκαν λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Ο σταθμός μετεπιβίβασης του ΟΑΣΘ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, μετατράπηκε σε μια τεράστια λίμνη. Λίγα μέτρα πιο πέρα, ο δρόμος κάτω από τη γέφυρα της Αγίων Πάντων παραλίγο να γίνει παγίδα θανάτου για τους διερχόμενους οδηγούς. Το νερό στο σημείο έφτασε το 1,5 μέτρο.
Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα έμεινε μέχρι χτες τα ξημερώματα ο ΟΣΕ. Και οι επιβάτες ξεκίνησαν για τον προορισμό τους με πολύωρες καθυστερήσεις.
Παρέμβαση για τις πλημμύρες, που έπληξαν για δεύτερη φορά μέσα σε σαράντα μέρες τους δήμους Μοσχάτου, Νέου Φαλήρου, Ρέντη και Καλλιθέας, λόγω κυρίως των έργων στις εκβολές του Κηφισού, σημειώθηκε χτες από τις εισαγγελίες Αθήνας και Πειραιά. Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, που έκαναν λόγο για κακοτεχνίες και παραλείψεις των εργοληπτριών εταιριών, διέταξε επείγουσα έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα και αν στις πληγείσες περιοχές εκτελούνται μεγάλα δημόσια έργα, τα οποία είναι υπαίτια για τις καταστροφές. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημ. Ασπρογέρακας.
Ανάλογη κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα αποφάσισε να κάνει και η Εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά μετά από καταγγελίες τριών κατοίκων του Μοσχάτου, οι οποίοι είδαν τα σπίτια τους να γεμίζουν λασπόνερα και το βιος τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγη ώρα. Η έρευνα θα γίνει από την εισαγγελέα Ελένη Παπαγεωργίου.
Οι τρόποι ενίσχυσης των τριών χιλιομέτρων που απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η κάλυψη του Κηφισού και να φτάσει ο αυτοκινητόδρομος έως το Μοσχάτο, ήταν το αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μεταξύ των αρμοδίων του υπουργείου και των εκπροσώπων των εργολάβων που έχουν αναλάβει το έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να προταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή μεταλλικών πλεγμάτων, ύψους περίπου 1,5 μέτρου, κατά μήκος του χειμάρρου, από τη διασταύρωση της Αγ. Αννας έως το Μοσχάτο. Αποφασίστηκε, επίσης, να προστεθούν άλλα 10.000 σακιά άμμο για το προστατευτικό τεχνητό τοιχίο.
Πάντως, όπως έγινε γνωστό, εκεί που συμφώνησαν οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι εργολάβοι, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να δοθεί λύση που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα, πριν την ολοκλήρωση των έργων. Κάτι, που σύμφωνα με τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπολογίζεται στα μέσα του 2004.