ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΠΕ
Το Σεπτέμβρη το οριστικό ξεπούλημα

Την εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) επανέλαβε στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν προχτές. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πλέον διαφαίνεται καθαρά πως η όλη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης είναι προς το συμφέρον συγκεκριμένου ομίλου του κλάδου, με τον οποίο ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίσσονται. Ας σημειωθεί, δε, ότι προσφορά για την απόκτηση του 23% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ που έχει καταθέσει ο όμιλος Λάτση, από κοινού με τη Lucoil, δεν προβλέπει απλά την απόκτηση του πακέτου μετοχών, αλλά και συγχώνευση - απορρόφηση των ΕΛΠΕ από την ΠΕΤΡΟΛΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν όλα τα σωματεία εργαζομένων στον όμιλο των ΕΛΠΕ, «τίποτα νεότερο» δεν είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης ή μη μόνον ότι οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται για μετά το Σεπτέμβρη. Το Σωματείο, όπως ανακοίνωσε, «επέμεινε στο να σταματήσει τώρα η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και η απαξίωση της εταιρίας», πράγμα το οποίο αρνήθηκε από τη μεριά της κυβέρνησης ο υπουργός.

28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μεγάλη η ανταπόκριση των νέων

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση υποδέχονται οι νέοι σε πολλά μέρη της χώρας, τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, που γίνονται στα πλαίσια του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ».

Και αυτή τη βδομάδα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεις. Μέχρι και το Σάββατο, 10 Αυγούστου, θα συνεχιστούν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στη Θάσο. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θάσο έχουν κεντρικό θέμα την παγκοσμιοποίηση και τη Σύνοδο Κορυφής 2003. Σήμερα, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις Μαριές. Την Παρασκευή 9 Αυγούστου εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Λιμένα, ενώ το Φεστιβάλ της Θάσου θα κορυφωθεί το Σάββατο 10 Αυγούστου στα Λιμενάρια. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8 το βράδυ και σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Θ. Χιώνης, από το Γραφείο Περιοχής της ΚΝΕ και ο Παναγιώτης Ροδάς, υποψήφιος δήμαρχος Θάσου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να τραγουδήσουν παρέα με νεανικά ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα.

Με θέμα «Νέοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση», θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας, την Παρασκευή 9 Αυγούστου, στις 8.30μ.μ.

Επίσης, την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, η οποία θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. και έχει θέμα «Σύνοδος Κορυφής 2003».

Διήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο και την Κυριακή, 10 και 11 Αυγούστου, στη Ζάκυνθο, ενώ την Κυριακή κεντρική εκδήλωση θα γίνει στο Ναύπλιο.

Προφεστιβαλική εκδήλωση, με θέμα «Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές», θα γίνει την Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στην Ελάτη Τρικάλων, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και αφιέρωμα στην Ρόζα Ιμβριώτη.

ΔΙΚΑΤΣΑ
Εκτακτη εξεταστική το Σεπτέμβρη

Για τους πτυχιούχους Ιατρικής ανατολικών χωρών, των οποίων καταστράφηκαν ή κλάπηκαν τα γραπτά

Το Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η έκτακτη εξεταστική περίοδος για τους πτυχιούχους Ιατρικών Σχολών από τις ανατολικές χώρες, των οποίων τα γραπτά κλάπηκαν ή καταστράφηκαν από την πρόσφατη διάρρηξη στα γραφεία του ΔΙΚΑΤΣΑ.

Ετσι, το ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε έκδοση αποτελεσμάτων στο μάθημα της παθολογίας εντός της βδομάδας για όσα γραπτά έχουν μείνει ανέπαφα, καθώς και να καταρτίσει κατάσταση για αυτούς που θα συμμετάσχουν στην έκτακτη εξεταστική. Οι ενδιαφερόμενοι δε χρειάζεται να υποβάλουν νέα δήλωση συμμετοχής σ' αυτή. Αντίστοιχα, η έκδοση των αποτελεσμάτων για το μάθημα της Χειρουργικής θα γίνει στο τέλος του Αυγούστου, αμέσως δηλαδή μόλις αποσταλούν τα γραπτά βαθμολογημένα. Η ακριβής ημερομηνία, αλλά και ο τόπος που θα διενεργηθούν οι εξετάσεις θα ανακοινωθούν στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Επίσης, το ΔΙΚΑΤΣΑ αποφάσισε οι συμμετέχοντες στην έκτακτη εξεταστική του Σεπτέμβρη να μην καταβάλλουν το παράβολο για συμμετοχή στις εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο έγινε διάρρηξη από αγνώστους στα γραφεία του τρίτου ορόφου του ΔΙΚΑΤΣΑ, στα οποία είχαν συγκεντρωθεί για διόρθωση και βαθμολόγηση τα γραπτά των εξετάσεων στο μάθημα της Παθολογίας και της Χειρουργικής για την αναγνώριση ισοτιμίας των πτυχίων Ιατρικής εξωτερικού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας καταστράφηκαν 147 γραπτά σε σύνολο 1.800 περίπου.

Αναβλήθηκε η προανάκριση

Αναβλήθηκε η χτεσινή προγραμματισμένη προανάκριση των μαθητών, μελών του 15μελές Μαθητικού Συμβουλίου του 7ου Ενιαίου Λυκείου Καλλιθέας, λόγω... καλοκαιρινών διακοπών του αρμόδιου αστυνομικού.

Υπενθυμίζεται, ότι οι μαθητές κλήθηκαν σε προανάκριση στο Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, επειδή συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις κατά τη σχολική χρονιά 2000- 2001, διεκδικώντας μια καλύτερη Παιδεία. Νέα προανάκριση ορίστηκε για μετά τις 26 Αυγούστου.

Μπουρίνι «xτύπησε» τη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στην κυκλοφορία των οχημάτων, δημιουργήθηκαν χθες το μεσημέρι σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ενα δυνατό μπουρίνι διάρκειας 20 λεπτών έφερε τα πάνω κάτω.

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης έστειλε επείγον σήμα στα αλιευτικά σκάφη, προειδοποιώντας για επιδείνωση του καιρού. Μιάμιση ώρα αργότερα, επιβεβαιώθηκε και η πρόβλεψη της ΕΜΥ για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι κλπ.), στα ηπειρωτικά.

Από την ισχυρή βροχόπτωση, προκλήθηκαν βλάβες στην ηλεκτροδότηση περιοχών κυρίως της δυτικής Θεσσαλονίκης και της Σίνδου που έμεινε χωρίς ρεύμα για περισσότερο από 3 ώρες. Σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα σε κομβικά σημεία εισόδου και εξόδου να δημιουργηθεί χάος και ουρές χιλιομέτρων (ύψος λαχαναγοράς). Λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, σημειώθηκαν και μικροατυχήματα, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έσπασαν κλαδιά δέντρων, προξενώντας ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίστηκαν με επέμβαση ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αντίστοιχη κατάσταση δημιουργήθηκε και στην Κομοτηνή, ενώ προβλήματα μικρότερης έντασης προκλήθηκαν στην πόλη της Καβάλας.

Απανθρακώθηκαν τρία αδέρφια

Τραγικό θάνατο βρήκαν, την περασμένη Τρίτη, τρία αδέλφια, αλβανικής υπηκοότητας, στο Μουζάκι Καρδίτσας, όταν ανατινάχτηκε μία φιάλη υγραερίου και απανθρακώθηκαν την ώρα που κοιμόταν μέσα σε αποθήκη μάντρας με καυσόξυλα. Πρόκειται για τους Αγκίμι, Γκέραντ και Φλόρεντς Αγγο, 25, 24 και 22 ετών, αντίστοιχα.

ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ευθύνες σε 20 αστυνομικούς

Αυστηρές πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις αναμένεται να επιβληθούν στους αστυνομικούς που έχουν ευθύνες για το περιστατικό που είχε συμβεί στις 8 Ιούνη, κατά το οποίο ο Δ. Αϊβατζίδης είχε πυροβολήσει κατά της πρωθυπουργικής κατοικίας στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι. Τότε ο 38χρονος τοξικομανής πυροβόλησε στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ, στη συνέχεια, ανενόχλητος, αφόπλισε έναν αστυνομικό - ειδικό φρουρό του Ε' Αστυνομικού Τμήματος, για να φτάσει στο σπίτι του Κ. Σημίτη, όπου πυροβόλησε μια φορά εναντίον της εισόδου της πολυκατοικίας, αιφνιδιάζοντας τη φρουρά του πρωθυπουργού. Κατάφερε να διαφύγει και πιάστηκε από έναν αστυνομικό κι έναν μετανάστη στο Κουκάκι.

Περίπου 20 αστυνομικοί αναμένεται να τιμωρηθούν, μερικοί δε από αυτούς παραπέμπονται με το ερώτημα της απόταξης, σύμφωνα με την ΕΔΕ που διενήργησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Αττικής, Α. Δημοσχάκης. Οι ευθύνες κατανέμονται μεταξύ αστυνομικών που υπηρετούν στην προσωπική ασφάλεια του πρωθυπουργού, αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης, αστυνομικούς τμημάτων και ειδικούς φρουρούς. Για τα αποτελέσματα της ΕΔΕ ενημερώθηκαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ