Συνεχίστηκε και χτες ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους βαμβακοπαραγωγούς με νέες κάλπικες υποσχέσεις. Αποστομωτική απάντηση του Β. Μπούτα στους κάθε λογής κυβερνητικούς ψευδολόγους
Από τη συνέλευση αγροτών στα Τέμπη στις κινητοποιήσεις του Φλεβάρη 2002 |
Την ώρα, λοιπόν, που οι βαμβακοπαραγωγοί είναι σε αναβρασμό και ετοιμάζονται να ξανακατέβουν με τα τρακτέρ στους δρόμους, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς προσπάθησε με διάτρητα επιχειρήματα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ- 961» ο Γ. Δρυς έκανε πως ξέχασε τις δημόσιες δεσμεύσεις που αναλάμβανε πριν 6 μήνες τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη - όταν καλούσαν τους αγρότες να πάρουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, να διακόψουν τις καταλήψεις και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με την υπόσχεση ότι θα πάρουν 50 δραχμές το κιλό επιστροφή για το βαμβάκι - και προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση της Κομισιόν.
Εύστοχη και αποστομωτική απάντηση προς τους κάθε λογής κυβερνητικούς ψευδολόγους και «ψευδάργυρους» που συνεχίζουν να παίζουν με τον «πόνο» και την αγωνία των βαμβακοπαραγωγών, ύστερα και από την καταστροφική απόφαση της Κομισιόν, έδωσε χτες ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και υποψήφιος νομάρχης Καρδίτσας. Η απάντηση δόθηκε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στη Λάρισα, που έδωσαν οι υποψήφιοι νομάρχες με τους ενωτικούς αγωνιστικούς συνδυασμούς, στη Θεσσαλία και αξίζει να την παραθέσουμε ολόκληρη.
Είπε, λοιπόν, ο Β. Μπούτας:
«Αν πάρουμε υπόψη τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός μετά το υπουργικό συμβούλιο, που συμπεριφέρθηκε ως υπάλληλος της ΕΕ και ζήτησε την άδεια για να δώσει από εθνικούς πόρους ενίσχυση, είναι το ένα σκέλος. Κι ενώ είπε ότι εξουσιοδοτείται ο υπουργός να ζητήσει την άδεια, το άλλο σκέλος των δηλώσεων λέει: "Είμαστε κατά της επανεθνικοποίησης της αγροτικής πολιτικής κλπ. και όσοι κατά καιρούς βάζανε αίτημα για ενίσχυση από εθνικούς πόρους"- εμείς, δηλαδή, το αγροτικό κίνημα - "λαΐκιζαν".
Αυτή η δήλωση έχει αντιφάσεις. Τώρα βάζει το αίτημα η κυβέρνηση γιατί βρέθηκε μπροστά στα δύσκολα και ενόψει των εκλογών, με τον κανονισμό που πρότεινε και ψηφίστηκε στην ΕΕ. Και έχει σημασία ότι τον πρότεινε και τον ψήφισε. Ο κανονισμός που πρότεινε η Επιτροπή της ΕΕ, ήταν λιγότερο δυσβάσταχτος για τους βαμβακοπαραγωγούς.
Φαίνεται, ότι η κυβέρνηση θέλει να παίξει προεκλογικά, γιατί έτσι ή αλλιώς δεν προλαβαίνει μέχρι τις εκλογές να τελεσφορήσει η απόφαση της ΕΕ, εάν θα δώσει ή δε θα δώσει την άδεια που ζήτησε ο υπάλληλος από το αφεντικό και θα θέλει να δημιουργήσει στον κόσμο την προσδοκία ότι "εδώ είμαστε, έχουμε τη δυνατότητα να σας δώσουμε, αλλά κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει μια διαδικασία. Μέχρι τις εκλογές δεν προλαβαίνουμε, δε μας έχετε εμπιστοσύνη;"
Ομως, ο "ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, το δεύτερο μαραίνονται". Τώρα αν οι αγρότες, ο λαός θέλουν να τους "μαράνουν", έχουν τη δυνατότητα και πρέπει να τους "μαυρίσουν" στους συνδυασμούς που στηρίζουν και να ενισχύσουν τους ενωτικούς αγωνιστικούς συνδυασμούς».
Οι ερχόμενες εκλογές, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία για τους αγρότες. Μπορούν και πρέπει να την εκμεταλλευτούν τιμωρώντας τους ψεύτες και αναδεικνύοντας αγωνιστές νομάρχες και δημάρχους που θα παλεύουν μαζί τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους.
Ερώτηση των βουλευτών Ν. Γκατζή και Τ. Τσιόγκα
Τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που σκοπεύει να καταργήσει τη Β' ΔΟΥ στο Βόλο, φέρνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας. Οι βουλευτές του Κόμματος ερωτούν τον υπουργό πώς σκοπεύει να ματαιώσει την κατάργηση της Β' ΔΟΥ και τις μεταθέσεις των υπαλλήλων. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το ακόλουθο:
«Ανάστατοι είναι τόσο οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ Βόλου όσο και το συναλλασσόμενο με αυτές κοινό του Βόλου από την πρόθεση του υπ. Οικονομικών να καταργήσει τη Β' ΔΟΥ Βόλου.
Ηδη αποφασίστηκε να γίνουν μαζικές μεταθέσεις υπαλλήλων από τις ΔΟΥ Βόλου - 16 για Λάρισα και 9 εντός του Νομού Μαγνησίας - οι οποίες γίνονται με βάση το μοριακό σύστημα, αλλά για πρώτη φορά τόσο μαζικές και με πολλαπλές συνέπειες για τους εργαζόμενους και όχι μόνο.
Αποδυναμώνονται οι ΔΟΥ από ικανά και έμπειρα στελέχη και παρότι κατά το υπουργείο υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, στην πραγματικότητα το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες των ΔΟΥ Βόλου.
Επιπλέον, οι δρομολογημένες αποσπάσεις των υπαλλήλων δημιουργούν πολλά σοβαρά οικονομικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα στους προς απόσπαση εκτός Βόλου υπαλλήλους, στους δε υπόλοιπους υπαλλήλους επιπλέον προβλήματα από το φόρτο της δουλιάς και στο συναλλασσόμενο κοινό επιπρόσθετη ταλαιπωρία.
Για τους παραπάνω λόγους ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός πώς σκοπεύει άμεσα να ματαιώσει την κατάργηση της Β' ΔΟΥ στο Βόλο και τις μεταθέσεις των υπαλλήλων;
Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών των ΔΟΥ Βόλου καθώς και των άλλων του νομού Μαγνησίας ώστε οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα και το συναλλασσόμενο κοινό να εξυπηρετείται χωρίς αναστάτωση και πρόσθετες ταλαιπωρίες;».
Σε πολύ ψηλά επίπεδα διατηρήθηκε στο α' εξάμηνο του 2002 η μάζα των κερδών της «Alpha Τράπεζας» του ομίλου Κωστόπουλου, γεγονός που οφείλεται πρώτα και κύρια στο μεγάλωμα της ψαλίδας ανάμεσα (στα ανύπαρκτα πλέον) επιτόκια ταμιευτηρίου και στα τοκογλυφικά επιτόκια των διάφορων δανείων. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν προκύπτει ότι τα «καθαρά έσοδα τόκων» σε επίπεδο ομίλου έφτασαν στο α' εξάμηνο τα 347,9 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το ημερήσιο κέρδος του Ομίλου Κωστόπουλου από τις διαφορές τόκων φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ, ή σχεδόν τα 700 εκατ. δρχ. τη μέρα. Η διοίκηση της τράπεζας στη σχετική ανακοίνωση διαλαλεί και την απόφασή της να μειώσει το κόστος λειτουργίας με «οργανωτικές αλλαγές που περιλαμβάνουν σχήματα για οικειοθελή αποχώρηση προσωπικού και αναδιαρθρώσεις και επαναδιατάξεις καταστημάτων», φορτώνοντας με αυτόν το τρόπο την κρίση των χρηματιστηρίων στις πλάτες των εργαζόμενων. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν προκύπτουν και τα εξής:
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου (μετά από φόρους) στο β' τρίμηνο του 2002 έφτασαν τα 28 εκατ. ευρώ (από 23,1 ευρώ στο α' τρίμηνο του έτους), αυξήθηκαν δηλαδή σε ποσοστό 23,1%. Συνολικά στο εξάμηνο τα κέρδη φτάνουν τα 51,1 εκατ. ευρώ που όμως είναι πολύ κάτω από τα αντίστοιχα που είχαν αποκομίσει στο 6μηνο του 2001 (129,7 εκατ. ευρώ). Η μείωση της κερδοφορίας φέτος οφείλεται στην κατρακύλα των μετοχών.