ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του ευρωστρατού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Με άλλοθι, πλέον, την εσωτερική πολιτική κρίση στην Τουρκία, το ζήτημα του λεγόμενου ευρωστρατού συζητήθηκε αλλά δε «λύθηκε» ούτε στο χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, και όλα τώρα τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ μέχρι τη ΝΑΤΟική σύνοδο κορυφής στην Πράγα, τον επόμενο Νοέμβρη, όπου θα διακηρυχτούν η νέα «αντι-τρομοκρατική δομή» και η περαιτέρω διεύρυνση της «Συμμαχίας».

Με δεδομένη την αυτο-εξαίρεση της Δανίας, που προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ), ο στρατοκράτης της ΕΕ Χ. Σολάνα και ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου προέβησαν σε δηλώσεις «προτεραιοτήτων» για το επόμενο εξάμηνο. Ο πρώτος, ως έχων το «θεσμικό» πρόσταγμα για την ΕΠΑΑ και ο δεύτερος, ο Γ. Παπανδρέου, ως αναπληρωματικός «πρόεδρος», συμπτωματικά επειδή η Ελλάδα παραλαμβάνει την επόμενη προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003. Με εκκρεμές το ζήτημα του λεγόμενου ευρωστρατού, λόγω τουρκικών επιφυλάξεων στο ΝΑΤΟ, της τριμερούς «συμφωνίας της Αγκυρας» μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Τουρκίας και ελληνικών επιφυλάξεων στην ΕΕ, το συνολικό «πακέτο» των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ για τις «κοινές» επιχειρήσεις «διαχείρισης των κρίσεων» με προληπτική καταστολή ή επέμβαση, απομένει ακόμη να «διευκρινιστεί» και να οριστικοποιηθεί. Η πρώτη «πρόβα» της ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ) έχει αποφασιστεί να είναι η αντικατάσταση της ΝΑΤΟικής δύναμης στην ΠΓΔΜ, η εντολή της οποίας λήγει στις 26/10/2002.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, «ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ έθεσαν ζήτημα τι θα γίνει αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα του λεγόμενου ευρωστρατού». Οπως ομολόγησε επίσημα ο Ελληνας ΥΠΕΞ, «επισήμως δεν υπάρχει άλλη λύση» από το να αρθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις στην ΕΕ, και περί αυτού, όπως και περί «εναλλακτικών» επιλογών, έγινε συζήτηση στο Συμβούλιο, αλλά «όχι με λεπτομέρειες» (Γ. Παπανδρέου). Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μπορεί να δοθεί μια «ολιγόμηνη» παράταση της εντολής παραμονής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα Σκόπια. Αλλά το όριο εξεύρεσης λύσης θεωρείται, πάντα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης (Δεκέμβρης 2002), αφού η «ευρωπαϊκή» ΔΤΕ πρέπει να είναι επιχειρησιακά σε ισχύ από τις αρχές του 2003. Και βέβαια οι ΗΠΑ, που μοιράζουν την τράπουλα σε Τουρκία και Ελλάδα για το ζήτημα αυτό, μπορούν, αν τους συμφέρει, να «λύσουν» την εμπλοκή, υπό τις ευλογίες τους, στη ΝΑΤΟική σύνοδο κορυφής της Πράγας.

Σ' αυτή τη φάση το σίγουρο είναι πως παρά τις περί του αντιθέτου φημολογίες των Αθηνών, δεν υπάρχει καμία «συμφωνία της Σεβίλλης», και χτες ο Γ. Παπανδρέου έκανε μόνο μια υπαινικτική αναφορά για «νέα δεδομένα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων» μετά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης (Ιούνης 2002). Ο προνομιακός (...) συνομιλητής στην Τουρκία, ο Ισμαΐλ Τζεμ έχει παραιτηθεί και ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι συναντήθηκαν μόνο «δύο φορές μετά τη Σεβίλλη». Αντίθετα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση με τον Χ. Σολάνα στη Σάμο, όπου «συζητήθηκαν διάφορες ιδέες» στα πλαίσια της «οικογενειακής» συνάθροισης του «ιδρύματος Παπανδρέου», παρουσία και του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον. Πάντως, η εμπλοκή του ευρωστρατού δεν αφορά μόνον στην «επιχειρησιακή ικανότητα» της «ευρωπαϊκής» ΔΤΕ στα Βαλκάνια.

Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, το επιτελείο του Χ. Σολάνα στις Βρυξέλλες ψάχνει «εμπιστευτικά για να εντοπίσει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις», και στο χτεσινό Συμβούλιο ο στρατοκράτης της ΕΕ έκανε επισταμένη αναφορά «στην κρίση του Σουδάν» (!!!) Γιατί βέβαια, τα ζητήματα της ΕΠΑΑ δεν αφορούν μόνο στην «επιχειρησιακή ικανότητα του ευρωστρατού από το 2003» (Γ. Παπανδρέου), αλλά στο σύνολο της εξωτερικής πολιτικής και «πολιτικής ασφάλειας» της ΕΕ, από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μ. Ανατολή, τη «στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία» και «τα ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας ενόψει διεύρυνσης». Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε χτες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γερμανό Γκ. Φερχόιγκεν. Ο Ρ. Πρόντι «συγχάρηκε» τον Γ. Παπανδρέου και για την 17Ν (...).

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αποκαλύψεις για κοιτάσματα πετρελαίου μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο Κυπριακό από τις αποκαλύψεις του Ραούφ Ντενκτάς ότι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου.

Οπως προκύπτει από την ενημέρωση που έχει κάνει ο κατοχικός ηγέτης σε ξένους προσκεκλημένους του ψευδοκράτους (ακαδημαϊκοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι) που παρευρέθηκαν στους «γιορτασμούς» της εισβολής, τα κοιτάσματα φαίνεται να έχουν εντοπιστεί ανοιχτά της Κερύνειας, περιοχή για την οποία γινόταν λόγος και πριν από το 1974.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Αγκυρα αναλύει ήδη τα αποτελέσματα μεγάλων ερευνών που έχουν γίνει τον περασμένο Μάη από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ», το οποίο πραγματοποίησε έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά θα προχωρήσουν σε νέες έρευνες, κατά πάσα πιθανότητα στα ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας. Σημειώνεται ότι το «Σισμίκ» (ή «Πίρι Ρέις» όπως μετονομάστηκε) κάλυψε με τις έρευνές του την περιοχή μέχρι και νοτιοανατολικά της Κερύνειας.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις δικές της ενέργειες, η τουρκική πλευρά παρεμβαίνει διπλωματικά προς τις ξένες κυβερνήσεις της περιοχής για να μην προχωρήσουν σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου.

Είναι προφανές ότι το θέμα του πετρελαίου, εάν και εφόσον τα όσα δηλώνονται τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση όσο και από τον Ντενκτάς επιβεβαιωθούν, θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θα επιβαρύνει το ήδη κακό κλίμα που υπάρχει στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών. Και αυτό γιατί η ύπαρξη των πετρελαίων, πέραν του γεγονότος ότι ενδεχομένως να αναδειχτεί σε εστία κρίσης και ανωμαλίας, θα αναβαθμίσει τις τουρκικές αξιώσεις.

Στο αρχείο η υπόθεση της «ΜΑΥΟ»

Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση «ΜΑΥΟ», καθώς ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Δημ. Παπαγγελόπουλος, που διεξήγαγε τη σχετική προκαταρκτική έρευνα, έκρινε ότι είναι αβάσιμες οι αιτιάσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη για εισροή μαύρου χρήματος στα ταμεία της ΝΔ από τροφοδότη λογαριασμό της λιβεριανής εταιρίας. Ο εισαγγελέας απέρριψε ως αβάσιμες και τις αντίστοιχες αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ Βαγγ. Μεϊμαράκη περί διακίνησης μαύρου χρήματος στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και τις αιτιάσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε από την υπογραφή της σύμβασης για το αεροδρόμιο των Σπάτων. Τον τελικό λόγο για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης έχει η Εισαγγελία Εφετών.

Κ. Λαλιώτης: Είναι αδιανόητο... συνεχίζω τον αγώνα

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, - ο οποίος επανειλημμένως είχε καταθέσει στο συγκεκριμένο εισαγγελέα για την υπόθεση - προφανώς... ενοχλημένος από τις εξελίξεις, έσπευσε να κάνει δήλωση, στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει: «Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη το γεγονός ότι σύμφωνα με όσα μεταδίδονται ως πληροφορίες από τα ΜΜΕ ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Παπαγγελόπουλος έχει προτείνει να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση της λιβεριανής εταιρίας ΜΑΥΟ, παρά την αποδεδειγμένη ροή μαύρου και αδήλωτου χρήματος προς τη ΝΔ, η οποία αφενός μεν έχει διαπιστωθεί με αδιαμφισβήτητα τραπεζικά έγγραφα και παραστατικά στοιχεία, αφετέρου δε έχει ομολογηθεί πλέον από τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ».

Παράλληλα, ο Κ. Λαλιώτης, θεωρεί «αδιανόητο να προτείνεται να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο χωρίς να έχει διερευνηθεί εις βάθος». Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι «είναι αδιανόητο να μην ενδιαφέρει τη δικαστική έρευνα στην προανακριτική της φάση ποιοι ήταν οι "άγνωστοι" χρηματοδότες της ΝΔ, ποια ποσά έδιδαν, από ποιες πηγές και με ποια ανταλλάγματα, για την προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων. Είναι αδιανόητο, σε μια εποχή που οι πάντες απαιτούν διαφάνεια στη δημόσια ζωή και στη χρηματοδότηση των κομμάτων, η υπόθεση της MAYO να προτείνεται να οδεύσει προς το αρχείο».

Πάντως, ο Κ. Λαλιώτης, δήλωσε... σίγουρος ότι η συγκεκριμένη υπόθεση «δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κλείσει, όσο και αν το θέλουν και προσπαθούν ορισμένοι. Συνεχίζω, τον αγώνα για να κατοχυρωθεί η διαφάνεια ως μια αδιαπραγμάτευτη αρχή στη δημόσια ζωή και θα τον συνεχίσω ως το τέλος»

«Σκληρή» η Ρηγίλλης

«Σκληρή» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ στον Κ. Λαλιώτη, γεγονός που δείχνει την πρόθεση της Ρηγίλλης να συμπεριλάβει το θέμα στη δικομματική κόντρα. Ο Θ. Ρουσόπουλος στη δήλωσή του αφού σημειώνει ότι «η ΝΔ με ψυχραιμία και σοβαρότητα θα περιμένει την οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης», αφήνει αιχμές για τη «χρησιμοποίηση» της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, «για να παίξουν τα μικροκομματικά τους παιχνίδια». «Οσο για το Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως με το αποψινό του παραλήρημα ξεπέρασε και τα όρια της αυτογελοιοποίησης», καταλήγει ο Θ. Ρουσόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ