ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Κλείνει το εργοστάσιο στη Δράμα

Στο δρόμο άμεσα 419 εργάτες, χωρίς δουλιά κοντά στις 2.000 εργαζόμενοι γύρω από την επιχείρηση

Το κλείσιμο του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα γνωστοποίησε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης η διοίκηση της εταιρίας. Παράλληλα ειδοποίησε με σχετικό έγγραφο τις διοικήσεις των δύο Σωματείων και τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Δράμας που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα πως αύριο Τετάρτη θα τους ενημερώσει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τις 20 ή 23 Αυγούστου, οπότε θα μπει το οριστικό λουκέτο.

Σήμερα αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους προέδρους των δύο σωματείων και τους τρεις βουλευτές του νομού, μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, και να του θέσει ξανά το αίτημα να μην κλείσει το εργοστάσιο, αλλά να γίνει ακύρωση της συμφωνίας παραχώρησης της επιχείρησης στους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Δεν είναι ωστόσο φανερό ποιο σκοπό θα εξυπηρετήσει η σημερινή συνάντηση με τον υπουργό, με δεδομένο μάλιστα ότι και τα ίδια τα συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου, ακόμη και ο Χ. Βασιλειάδης πρόεδρος του ενός από τα δύο σωματεία, εκφράζουν την άποψη ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για τη λύση του προβλήματος.

Στο μεταξύ χτες σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις φορέων της πόλης που διήρκεσαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα και στη διάρκειά της παρέμειναν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα, με αίτημα να μην κλείσει το εργοστάσιο. Να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα απασχολούνται 419 εργαζόμενοι και το κλείσιμό του θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα για την οικονομία της πόλης. Μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν το εργοστάσιο ή κάνουν εργασίες γι' αυτό, χιλιάδες άνθρωποι στο νομό θα χάσουν το εισόδημά τους και η ανεργία θα τιναχτεί στα ύψη.

Μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας από την Αθήνα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και οι φορείς της πόλης θα συζητήσουν και θα καθορίσουν τον κύκλο νέων κινητοποιήσεων.

Σε δήλωσή του ο γραμματέας της ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ, Γιάννης Στεφανίδης, τόνισε ότι το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι ο μονόδρομος με το ξεπούλημα της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» θα είχε δραματικές επιπτώσεις στο νομό, με δεδομένο μάλιστα ότι πάνω από 2.000 άτομα ασχολούνται σε δασικές εργασίες για την τροφοδοσία της χαρτοποιίας. «Γίνεται τώρα φανερό, με την απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου, ότι θα γίνει αυτό που λέγαμε πριν από χρόνια. Οτι το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων στους ιδιώτες καταλήγει σχεδόν πάντα στη συρρίκνωση και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι η αγανάκτησή τους πρέπει να γίνει πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που κλείνει παραγωγικές μονάδες και πετά στο δρόμο εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενους». Και κατέληξε τονίζοντας ότι η μονάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό δημόσιο έλεγχο και με ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας και διοίκησης.

«ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Υπόθεση των εργαζομένων η αντίσταση στις απολύσεις

Την ανάγκη οργάνωσης ενός αποφασιστικού αγώνα ενάντια στις απολύσεις που ανακοίνωσε η εταιρία υπογράμμισε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που επισκέφτηκε το εργοστάσιο

Μόνη διέξοδος και άμεση αναγκαιότητα για τους εργαζόμενους της «Ιντρακόμ», η οποία ξεκίνησε κύμα μαζικών απολύσεων, είναι ο αγώνας με στόχο την πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλο το προσωπικό της επιχείρησης. Αυτό τόνισαν τα συνδικαλιστικά στελέχη της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» μιλώντας στους συναδέλφους τους χθες, στην περιοδεία που έκαναν μαζί με το γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Πέρρο, το γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου, Δ. Τσουμπρή και τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, Κ. Μυτιληνιού, στελέχη όλοι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι της «Ιντρακόμ», συμβασιούχοι και «μόνιμοι» αντιμετωπίζουν μια διπλή επίθεση, με αφορμή τις περίπου 100 απολύσεις συμβασιούχων που ανακοινώθηκαν και ήδη ξεκίνησαν: Από τη μια η διοίκηση εμφανίζεται ανένδοτη στην απόφασή της, επικαλούμενη «οικονομικές δυσκολίες» και προϊδεάζει για ακόμη περισσότερες απολύσεις κυρίως - όχι όμως και αποκλειστικά - συμβασιούχων εργαζομένων. Από την άλλη η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου των εργαζομένων στην επιχείρηση (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), αρνείται να ορθώσει αγωνιστικό ανάστημα στη διοίκηση της εταιρίας, υποβαθμίζει τη σημασία των απολύσεων των συμβασιούχων (μάλιστα ορισμένα στελέχη απορρίπτουν τον όρο απόλυση για τη λύση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου) και κινείται σταθερά με βάση τις αρχές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Την ανάγκη να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την κατάσταση ενωμένοι, υπογράμμισε μιλώντας στους εργαζόμενους της επιχείρησης ο Γ. Πέρρος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η «κρίση» την οποία επικαλούνται οι εργοδότες γενικότερα, έχει να κάνει κυρίως με το ότι δεν εξασφαλίζουν τα κέρδη που θα ήθελαν και όχι ότι δεν έχουν κέρδη και μάλιστα σημαντικά. Επισήμανε επίσης ότι οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα έρχονται να κάνουν τα λόγια πράξεις, καλώντας σε μια ενότητα πάλης που την προωθούν έμπρακτα. Μεταξύ άλλων, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι ο αγώνας είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και ότι πριν απ' όλα πρέπει οι ίδιοι να τον αποφασίσουν και να τον πραγματοποιήσουν.

Εμφαση έδωσε στο ζήτημα της ενότητας μεταξύ των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου οι οποίοι χτυπιούνται πρώτοι από την εργοδοσία στην «Ιντρακόμ» και των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς το χτύπημα της πλήρους και σταθερής εργασίας από το κεφάλαιο και την πολιτική της κυβέρνησης απειλεί να κάνει κυρίαρχες τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας.

«θα σταθούμε στο πλευρό σας» τόνισε από την πλευρά του ο Δ. Τσουμπρής, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί, ώστε οι δυνάμεις που αντιστέκονται στην καταπάτηση των κατακτήσεων των εργαζομένων να γίνουν ισχυρότερες. Στη σημασία της αντίστασης των εργαζομένων της «Ιντρακόμ» στις απολύσεις που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της επιχείρησης αναφέρθηκε ο Κ. Μυτιληνιού.

Σημαντική ένδειξη για τον προβληματισμό των εργαζομένων ήταν η προσοχή με την οποία άκουσαν τους συνδικαλιστές και το ενδιαφέρον τους για την ανακοίνωση της παράταξης, η οποία εκδόθηκε μόλις έγιναν γνωστές οι διαθέσεις της επιχείρησης. Σε αυτή τους τη στάση οφείλεται και η αποτυχία ορισμένων μελών της διοίκησης του σωματείου να δημιουργήσουν ένταση, με αφορμή τις καταγγελίες της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» εναντίον της πλειοψηφίας.

Η παράταξη έχει ήδη αρχίσει τη συλλογή υπογραφών από τους εργαζόμενους προκειμένου να εξαναγκάσει τη διοίκηση του σωματείου να προχωρήσει αύριο Τετάρτη σε Γενική Συνέλευση, καθώς -με πρόφαση την έναρξη της άδειας περίπου 500 εργαζομένων- η πλειοψηφία αθέτησε τη δέσμευσή της για έγκαιρη σύγκληση της ΓΣ, λέγοντας ότι πρέπει να εκφραστούν όλοι οι εργαζόμενοι και την όρισε για το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτέμβρη! Παραχωρεί έτσι πολύτιμο χρόνο στην εργοδοσία να προωθήσει τις απολύσεις και ανενόχλητη να σχεδιάσει νέες.

Την αντίθεση της παράταξης σε αυτή τη μεθόδευση επισήμανε ο γραμματέας του Σωματείου Γ. Καραγιάννης, ο οποίος κατήγγειλε την πλειοψηφία και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και να μην επιτρέψουν να απολυθεί ούτε ένας συνάδελφός τους.

Το κλιμάκιο των συνδικαλιστών μίλησε με εργαζόμενους σε διάφορους χώρους εργασίας, μοίρασε την ανακοίνωση της παράταξης και επανέλαβε ότι και σ' αυτόν τον αγώνα δε θα είναι μόνοι τους.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Εκδήλωση αύριο στην Αθήνα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ενα χρόνο μετά τη Γένοβα. Συμπεράσματα - Στόχοι και Δράση ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, τον Ιούνη του 2003, στη Θεσσαλονίκη» οργανώνει η Επιτροπή Αθήνας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», αύριο Τετάρτη 24 Ιούλη 2002, στις 6.30 μ.μ., στο Ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των πολύμορφων δραστηριοτήτων με σκοπό την ανάπτυξη φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα υποδεχτεί αγωνιστικά τον Ιούνη του 2003 τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Εκεί, όπου θα δρομολογηθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των λαών, των χωρών της ΕΕ, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας. Νέα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στη νεολαία, στους ΕΒΕ.

Για όσους επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή Αθήνας της Κίνησης, η διεύθυνση των γραφείων είναι Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος και το email action03@otenet.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.action-salonica2003.org

Περιοδεία κομμουνιστή βουλευτή

Περιοδεία στο εργοστάσιο της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» θα πραγματοποιήσει, σήμερα το πρωί, ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Να αρθεί η επιστράτευση

Την πολιτική επιστράτευση που έχει κηρύξει η κυβέρνηση ενάντια στους ναυτεργάτες, καταγγέλλει και καταδικάζει ως βαθιά αντιδημοκρατικό μέτρο, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΕΚΑ απαιτεί να αρθεί τώρα η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών και καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους, μέσα από συνελεύσεις, συνεδριάσεις των διοικήσεων, να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να απαιτήσουν: Την κατάργηση επικίνδυνων για τη δημοκρατία μέτρων, όπως η επιστράτευση απεργών και η διαδικασία κήρυξης παράνομων των απεργιών.

Οπως σημειώνει συγκεκριμένα στο κείμενο της ανακοίνωσης: «Αυτός ο ακραίος κυβερνητικός αυταρχισμός είναι συνέχεια της αντιδημοκρατικής επίθεσης, που η κυβέρνηση μαζί με τους εφοπλιστές εξαπέλυσε ενάντια στους ίδιους τους εργαζόμενους κατά την απεργία στις 29 Μάη». Γι' αυτό, συνεχίζει, είναι ανάγκη να εκφραστεί η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, για να μην περάσει η αντιδημοκρατική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, για να μην περάσει η κυβερνητική λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Τέλος, επισημαίνει ότι επιχειρείται με αυτά τα μέτρα η προετοιμασία της κοινής γνώμης για ένταση του αυταρχισμού με τη δράση των δυνάμεων καταστολής, ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει την αντίσταση των εργαζομένων και να υποτάξει το εργατικό κίνημα στις επιλογές της», επισημαίνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ