Και πάλι το μαύρο - άσπρο επιχείρησε να κάνει ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιώλας
Η υπερεκμετάλλευση της εργασίας με τα 10ωρα και τα 12ωρα και η έλλειψη μέτρων ασφάλειας πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για εργατικά ατυχήματα |
Ο υφυπουργός Εργασίας ύστερα από τις φράσεις που εκστόμισε εναντίων συνδικαλιστών και εργαζόμενων από το Ολυμπιακό Χωριό, όπως το ότι «εμπορεύονται τους νεκρούς», χτες έδωσε νέα παράσταση προσπαθώντας να αποποιηθεί η κυβέρνηση τις ευθύνες που έχει για την ενίσχυση της ασυδοσίας των εργοδοτών.
Μεταξύ άλλων, προσπάθησε να μειώσει τον αριθμό λέγοντας ότι στον αριθμό - ρεκόρ των 188 νεκρών εργατών, το έτος 2001, περιλαμβάνονται και 43 θανατηφόρα ατυχήματα που ήταν τροχαίας ή παθολογικής αιτιολογίας και τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο έρευνας από το ΣΕΠΕ. Είπε, ακόμα, ότι παρ' όλ' αυτά το ΣΕΠΕ τα ενσωματώνει για «να διερευνήσει αν τα ατυχήματα αυτά οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες». Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο αρμόδιος γι' αυτά τα ζητήματα υφυπουργός αγνοεί ή κάνει ότι αγνοεί πως τα ατυχήματα που σημειώνονται την ώρα που ο εργαζόμενος πηγαίνει ή φεύγει από τη δουλιά του, είναι εξ ορισμού εργατικά ατυχήματα, και δεύτερο, ότι πολλά απ' αυτά συνδέονται με την εντατικοποίηση της εργασίας και το στρες των εργαζομένων που βιώνουν στους χώρους δουλιάς. Από την άλλη, είπε ουσιαστικά ότι το ΣΕΠΕ δε γνωρίζει ακόμα τις αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο!!!
Ανέφερε ότι «το φαινόμενο της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων παρουσιάζεται κάθε φορά που υπάρχει αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας» και για αυτό τώρα μια από τις αιτίες αύξησης των θανατηφόρων ατυχημάτων είναι η θεαματική αύξηση των κατασκευαστικών έργων. Χωρίς να το θέλει, παραδέχτηκε ότι η μείωση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στις κατασκευές τα προηγούμενα χρόνια δεν οφείλεται στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στην εργασία - όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει - αλλά στην αντίστοιχη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Επομένως, τώρα που αυξήθηκαν τα κατασκευαστικά έργα, χωρίς την παράλληλη εφαρμογή μέτρων ασφάλειας αυξήθηκαν και τα θανατηφόρα.
Κατά τα άλλα, αρκέστηκε σε ευχολόγια για την τήρηση των μέτρων από τους εργοδότες κ.α. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνειδητά υπονομεύει τη λειτουργία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και, παράλληλα, παραδίδει στον ιδιωτικό τομέα το σχεδιασμό και την επίβλεψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στις επιχειρήσεις, εμπορευματοποιώντας, έτσι, ακόμα και τη βασικότατη ανάγκη προστασίας της ζωής του εργαζόμενου.
Ακόμα ένα θύμα της ασύδοτης εργοδοσίας και του κεφαλαίου προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο των νεκρών εργατών. Νεκρός έπεσε κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε εργοτάξιο στο λατομείο «Λέφα» (ανήκει στον Α. Λέφα) στα Μάρμαρα Ιωαννίνων ο 53χρονος Ν. Πλιακοπάνος που κατάγεται από το Μονολίθι Ιωαννίνων. Το δυστύχημα συνέβη στις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής 19/7/2002 ενώ εργαζόταν σε συνεργείο ρίψης μπετόν για την κατασκευή τοίχου όπου έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ύψος 4 μέτρων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων έχουν συλληφθεί οι υπεύθυνοι του εργοταξίου και με τη σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ ο ιδιοκτήτης του λατομείου Α. Λέφας διαφεύγει τη σύλληψη και αναζητείται.
Ωστόσο, το ατύχημα δεν είναι το μοναδικό. Πριν από καιρό από έκρηξη που έγινε σε βάνα ατμού άλλος εργαζόμενος παραλίγο να χάσει το μάτι του, ενώ μικρότερα ή μεγαλύτερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν συχνά στο εργοστάσιο της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ, στα Ασπρα Σπίτια (παραλία Διστόμου).
Σχολιάζοντας το γεγονός συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από το σωματείο εργαζομένων στην ΠΕΣΙΝΕ, επισημαίνουν ότι η εταιρία, εφαρμόζοντας τα αντεργατικά μέτρα και τους νόμους της κυβέρνησης, ασυδοτεί ακόμα και σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της. Από την άλλη η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) απλώς παρακολουθεί, αποδέχεται τα μέτρα και αρνείται το δρόμο της αγωνιστικής επίλυσης των προβλημάτων, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη συρρίκνωση του προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, την εφαρμογή της πολυειδικότητας, την είσοδο των εργολάβων και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Την επανεξαγγελία της κατασκευής των Νοσοκομείων Ζακύνθου, Αγρινίου και Καβάλας έκανε χτες ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής. Η προηγούμενη εξαγγελία είχε γίνει απ' τον προκάτοχό του Αλ. Παπαδόπουλο στις 29.11.2001 μετά την έγκριση της αναβάθμισης των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Υποδομές Υγείας 2000-2006» και χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Οπως αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, μετά από εντολή του Κ. Στεφανή, η ΔΕΠΑΝΟΜ προχώρησε σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την προκήρυξη των τριών νοσοκομείων. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που είχε εγκρίνει ο Αλ. Παπαδόπουλος αφορούσε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, με την υποσημείωση ότι για την υλοποίησή του απαιτούνται πρόσθετοι πόροι 58 δισ. δραχμών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κ. Στεφανή, προβλέπονται τα εξής:
Το εκτιμώμενο κόστος των εργασιών είναι 19 εκατ. ευρώ με έναρξη εργασιών τον Ιανουάριο του 2003 και πέρας το Δεκέμβριο του 2005.
Το εκτιμώμενο κόστος των εργασιών είναι 44 εκατ. ευρώ με έναρξη εργασιών τον Ιανουάριο του 2003 και πέρας τον Ιούνιο του 2006.
Το εκτιμώμενο κόστος των εργασιών είναι 62 εκατ. ευρώ με έναρξη εργασιών τον Ιανουάριο του 2003 και πέρας το Δεκέμβριο του 2006.
Να ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων στο έργο του Ολυμπιακού Χωριού για άμεση λήψη μέτρων ασφάλειας, επισήμανε σε Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:
«Μετά τους αλλεπάλληλους θανάτους εργατών, οι εργαζόμενοι στα έργα του Ολυμπιακού Χωριού προχώρησαν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας για τη μη τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, την καταπάτηση του ωραρίου με τις παράνομες υπερωρίες που δεν πληρώνονται όπως ορίζει ο νόμος, τη λειψή ασφαλιστική κάλυψη, την καθυστέρηση στις πληρωμές και άλλα πολλά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια στις τεχνικές εταιρίες με τη μορφή μπόνους για τη γρήγορη αποπεράτωση των Ολυμπιακών έργων, μπόνους που φαίνεται ότι το πληρώνουν οι εργάτες με τη ζωή τους.
Οι εργάτες ζητούν τη δημιουργία μόνιμου γραφείου του ΚΕΠΕΚ (Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου), της επιθεώρησης εργασίας και του ΙΚΑ στο χώρο του Ολυμπιακού Χωριού.
Ποινικές και οικονομικές κυρώσεις στους εργοδότες που αδιαφορούν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
Να σταματήσει το καθεστώς της υπερεκμετάλλευσης της εργασίας με τα 10ωρα και τα 12ωρα που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για εργατικά ατυχήματα κ.ά.
Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στα έργα του Ολυμπιακού Χωριού;».