ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ "17 Ν"
Δημοσιεύματα και σενάρια

«Το Βήμα» της Κυριακής αναφέρει ότι οι αρχές γνωρίζουν ποιοι συμμετείχαν στην ιδρυτική πράξη της «17Ν». Συγκεκριμένα ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δώσει το όνομα Α. Γιωτόπουλος στην CIA από το 1990. Επίσης ότι ο Α. Γιωτόπουλος έχει αρχίσει ένα ιδιότυπο παζάρι με τους διώκτες του, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στον τρόπο με τον οποίο θα συντηρήσει το «μύθο» του ως ιδεολογικού καθοδηγητή της «17Ν».

Η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι η «17Ν» ετοίμαζε επίθεση με υπονόμευση δρόμων και επίθεση με μπαζούκας κατά αυτοκινητοπομπής της KFOR. Το πεδίο της επιχείρησης τοποθετείται στον άξονα Θεσσαλονίκης -Σκοπίων.

Το «Εθνος» της Κυριακής αναφέρει ότι στόχος των αρχών είναι το νούμερο 2 της ηγεσίας της «17Ν». Τον έχουν εντοπίσει, γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια του ρόλου που διαδραμάτισε, ελέγχουν τις κινήσεις του και αυτό που μένει για τη σύλληψή του είναι το «δέσιμο» των στοιχείων με αδιάσειστες αποδείξεις.

Εξάλλου στο «Εψιλον» ο δημοσιογράφος Γ. Βότσης αναφέρει ότι «όταν ξέρεις ότι η ΚΥΠ και οι δυο υπερδυνάμεις, και κυρίως οι Αμερικανοί, έχουν χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία... Είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε μήπως είναι μυστικές υπηρεσίες, γιατί και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν παίξει έτσι. Οι Αμερικανοί, αφού εξάντλησαν την ακροδεξιά τρομοκρατία, επίσημα γύρισαν στον εισοδισμό της αριστερής τρομοκρατίας». Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «οργανώσεις σαν τη 17Ν υπάρχουν 300 τουλάχιστον στην Αμερική. Εδώ την προβάλλουν ως φόβητρο, όχι για τα 23 θύματα που έχει, αλλά για να εξασφαλίσουν τρία τινά: την κηδεμονία και τον έλεγχο των διωκτικών αρχών, να ενισχυθεί ο κατασταλτικός μηχανισμός και να καθιερωθεί το "δόγμα" όποιος δεν είναι μαζί μας είναι τρομοκράτης».

Ο «Τύπος» της Κυριακής, αναφερόμενος στο πόρισμα για την αρπαγή των ρουκετών από το στρατόπεδο Συκουρίου, που είχε πραγματοποιηθεί το 1989 από την «17Ν», αφήνει ερωτηματικά για το αν η κλοπή του οπλισμού έγινε από τα «μέσα». Η «Απογευματινή» της Κυριακής αναφέρει ότι η «17Ν» σχεδίαζε απαγωγή του επιχειρηματία Γ. Λάτση, ενώ αναμένεται η σύλληψη δυο γυναικών από την Κρήτη που φέρονται μέλη της «17Ν».

Η «Καθημερινή» της Κυριακής αναφέρει ότι κλείνει ο πρώτος κύκλος αποκάλυψης της παρούσας επιχειρησιακής δομής της «17Ν». Υποστηρίζει ότι η ίδρυση της οργάνωσης έχει τις ρίζες της στο «Κίνημα 29 Μάη» που είχε ιδρυθεί το 1969 στο Παρίσι. Μια ομάδα οκτώ ατόμων θα πάνε στην Κούβα και μετά από αυτό το ταξίδι θα συγκροτηθεί η ΛΕΑ που αποτελεί τη «μαμά» της «17Ν».

«Το Παρόν» της Κυριακής ρωτά γιατί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν καλεί τον πρώην διοικητή της τότε ΚΥΠ, Γ. Αλεξάκη, ο οποίος φέρεται να γνωρίζει πολλά για όλους. Αναφέρει δε ότι ο Ντάνος Κρυστάλλης, πράκτορας της ΚΥΠ, είχε μπει στον ΕΛΑ και επρόκειτο να ενταχθεί στη «17Ν», αλλά η ιστορία χάλασε με τη σύλληψή του από την Αστυνομία.

«Τα Νέα» γράφουν ότι οι ελληνικές αρχές και οι συνεργαζόμενες με αυτές βρετανικές υπηρεσίες ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί σε τρεις βδομάδες η επιχείρηση εξάρθρωσης της «17Ν», με τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των συλλήψεων τους «συνταξιούχους» της οργάνωσης. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι η τακτική που ακολουθούσε η «17Ν» σε όλες τις επιθέσεις ήταν κοινή. Τα μέλη της τα καλούσε ο Α. Γιωτόπουλος που είχε επιλέξει το στόχο. Στη συνέχεια τους ανέπτυσσε το σχέδιό του και διένειμε τους ρόλους. Αμέσως μετά άρχιζαν οι πρόβες θανάτου.

Το «Εθνος» υποστηρίζει ότι οι αρχές, μετά τις συλλήψεις των Κ. Καρατσώλη, Η. Κωστάρη και Θ. Σερίφη, πιστεύουν ότι η Ηπειρος κρύβει κι άλλες εκπλήξεις.

Η «Απογευματινή» φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Α. Λαμπαδιάρη, η οποία αναφέρει ότι οι αρχές παρακολουθούσαν του Σ. Ξηρό και Β. Τζωρτζάτο από το 1992. Επίσης ότι η Σκότλαντ Γιαρντ έχει ζητήσει να ανακριθούν έξι αξιωματικοί του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ.

Στήριξη από Κ. Καραμανλή

Την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες των διωκτικών αρχών εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι η εξάρθρωση της «17Ν» είναι εθνική υπόθεση. Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ενημέρωση που είχε χτες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί και συνεχάρη γι' αυτό την ΕΛ.ΑΣ., επαναλαμβάνοντας ότι «στην παράταξή μας είμαστε ασυμβίβαστοι και αμείλικτοι στην πάταξη της τρομοκρατίας» και υπενθυμίζοντας τη συμβολή της ΝΔ στην ψήφιση του «τρομονόμου». Καταλήγοντας τόνισε ότι «είναι επιτακτική εθνική ανάγκη να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να δοθούν επαρκείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που παραμένουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι εκείνοι που ενέχονται στα εγκλήματα κατά των πολιτών και κατά της Πολιτείας».

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «η υπόθεση θα εξελιχθεί με βάση τους ρυθμούς των τελευταίων ημερών» και διαβεβαίωσε ότι «θα ριχθεί άπλετο φως, θα εξιχνιαστεί κάθε φάκελος, κάθε δολοφονία, θα δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων και του ελληνικού λαού». Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για σημαντική συναίνεση του πολιτικού κόσμου.

Για «μεγάλη επιτυχία» μιλάει ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Νίκος Βούτσης και Στ. Πιτσιόρλας, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και μετά το πέρας της ο Ν. Κωνσταντόπουλος τη χαρακτήρισε «χρήσιμη και αναγκαία». Συμπλήρωσε πως η εξάρθρωση της «17Ν» θα απαλλάξει το πολιτικό σύστημα της χώρας από ένα βάρος, ενώ πρέπει να συμβάλει έτσι ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ομαλός δημοκρατικός βίος της χώρας, η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει απ' όλους να αναγνωριστεί ως μεγάλη επιτυχία.

Καλλιεργείται κλίμα σύγχυσης

Δήλωση του Γ. Σερίφη

«Μετά από πολλές μέρες εμπλοκής του ονόματός μου στο τρομοκρατικό σενάριο που εκτυλίσσεται το τελευταίο εικοσαήμερο, μαθαίνω από την τηλεόραση ότι "υπήρξα ο στρατολόγος του Χριστόδουλου Ξηρού"»! Αυτό λέει σε δήλωση που διένειμε ο Γιάννης Σερίφης, άνθρωπος που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν και αθωωθεί για τη δολοφονία του Χρήστου Κασσίμη, που είχε σκοτωθεί στις εγκαταστάσεις της ΑΕG κατά τη διάρκεια συμπλοκής με την αστυνομία το 1977. «Δεν είναι η πρώτη φορά, συνεχίζει, που οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και οι διάφοροι κατά καιρούς συνεργάτες τους προσπαθούν να με σπιλώσουν και συκοφαντήσουν και μέσω εμού όλον τον πολιτικό και κοινωνικό χώρο που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα.

Είναι προφανές από την ίδια μου τη δράση ότι όχι μόνο δεν έχω καμιά σχέση με όλες αυτές τις ομολογίες, αλλά ότι διαδίδονται σκόπιμα για να καλλιεργήσουν κλίμα σύγχυσης και φόβου, που εξυπηρετεί τις τρομο-λάγνες επιδιώξεις τους».

Εξώδικο σε «Αλτερ» και Ν. Κακαουνάκη

Στη Δικαιοσύνη έχει προσφύγει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθήνας, Ελίζα Λασηθιωτάκη. Αιτία αποτελεί η εμπλοκή του ονόματός της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αλτερ», το Σάββατο 20 Ιούλη. Η Ε. Λασηθιωτάκη χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα στο εξώδικο που κοινοποίησε προχτές, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ακραία εκδήλωση δημοσιογραφικής υποκουλτούρας», ενώ, αναφερόμενη στον Ν. Κακαουνάκη, τονίζει ότι «με περισπούδαστο ύφος διέδωσε την ψευδή είδηση ότι δήθεν, αφ' ενός, είμαι μέλος της "17 Ν", αφ' ετέρου δε, ότι έχω συλληφθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ