ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τη λειψυδρία

Επίσκεψη του Τ. Τσιόγκα στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας ανέπτυξε ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος, κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού. Η συνάντηση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία το πρόβλημα της λειψυδρίας αποκτά δραματικές διαστάσεις, απειλώντας με δίψα τους ανθρώπους και με καταστροφή τις καλλιέργειες.

Κατά τη συνάντηση ο Τ. Τσιόγκας επισήμανε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας οφείλεται κυρίως στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις με την εποπτεία της ΕΕ. Μια πολιτική που:

  • Δε διαθέτει κονδύλια για το σχεδιασμό της ορθολογικής αξιοποίησης, ανάπτυξης και προστασίας των υδάτινων πόρων, με την κατασκευή έργων υποδομής που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα αποθηκεύουν τα νερά της βροχής, χειμάρρων, ποταμιών κ.ά.
  • Αξιοποιεί και τη λειψυδρία για να περιορίσει τις αγροτικές καλλιέργειες, να ξεκληρίσει κι άλλους μικρομεσαίους αγρότες, να επιβάλλει δυσβάσταχτες τιμές στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου στη Θεσσαλία, υπογράμμισε ότι ως στόχο είχε «να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις». Στη συνέχεια ο Τ. Τσιόγκας τόνισε πως το «ενδιαφέρον» της ΝΔ για το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι όψιμο, αφού συμφωνεί στην πράξη με τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και συνεπώς ενδιαφέρεται μόνο για ψηφοθηρία. Και πρόσθεσε ότι ευθύνες φέρουν και αρκετοί τοπικοί παράγοντες (τοπικοί βουλευτές, περιφερειάρχης, νομάρχες, δήμαρχοι) για τις καθυστερήσεις έργων, αφού συνέβαλαν σ' αυτή ή στην καλύτερη περίπτωση δεν το πάλεψαν. Δεν έδωσαν, δε, προτεραιότητα στην ιεράρχηση των έργων που ζητούσαν οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους.

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά το Νομό Λάρισας και γενικότερα τη Θεσσαλία είναι:

  • Να προχωρήσουν τα έργα εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, του Ταμιευτήρα της Κάρλας, του Σμοκόβου, των φραγμάτων Πύλης - Μουζακίου, Ενιπέα, Αγιονερίου, Καλούδας και άλλα μικρότερης εμβέλειας όπως για παράδειγμα στον Πηνειό.
  • Να επισπευστεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των ταμιευτήρων Ελευθερίου και Πλατυκάμπου και άμεση κατασκευή, λόγω εκτάκτων αναγκών, ταμιευτήρων όπως προτείνει ο ΤΟΕΒ σε Ομορφοχώρι και Γλαύκη.
  • Να υπάρξει πρόγραμμα αντικατάστασης γεωτρήσεων του ΤΟΕΒ.
  • Να γίνουν άμεσα επιδιορθώσεις στα παλιά και να κατασκευαστούν νέα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού καθ' οδόν.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων νερών στη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Η ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στους αγρότες ώστε να ποτίζουν όταν και όσο χρειάζεται τα χωράφια τους.
  • Να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί από την ξηρασία.
ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Κανένα «φράγμα» στην κυβερνητική κοροϊδία

Να δημοσιοποιήσει ότι το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες προχώρησε στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός 10ετούς προγράμματος ερευνών - μελετών, κατασκευής, συντήρησης και εκσυγχρονισμού εγγειοβελτιωτικών έργων, έσπευσε χτες ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, με αφορμή την ομιλία, που έκανε προχτές στα εγκαίνια του φράγματος Αμουργελλών στο Δήμο Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου Κρήτης.

Από την ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας μπορούμε να συμπεράνουμε πως πάλι θα δοθούν κάποια κρατικά φράγκα σε ερευνητές - μελετητές και παράλληλα να εμφανιστούν οι επερχόμενες έρευνες και μελέτες ως μέγιστο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Αλλά το ερώτημα είναι: Δε θα ήταν καλύτερα, αν ο υπουργός ανακοίνωνε ένα 10ετές πρόγραμμα με συγκεκριμένα έργα, χρονοδιάγραμμα και τις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν; Αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Η κυβέρνηση προτιμάει να ανακοινώνει πομπωδώς, το ότι δίνονται κάτι «ψίχουλα» για την κατασκευή ετήσιων χωμάτινων φραγμάτων!

Αλλά μιας και ο υπουργός Γεωργίας εξέφρασε το ενδιαφέρον για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, γιατί δε διαμαρτύρεται δημοσίως για το γεγονός ότι, ενώ το πρόβλημα της λειψυδρίας επιτείνεται τα σχετικά κονδύλια περικόπτονται. Στον προϋπολογισμό του 2002 οι δαπάνες για εγγειοβελτιωτικά έργα μειώθηκαν κατά 15,6% σε σύγκριση με το 2001, ενώ το 2001 οι αντίστοιχες δαπάνες είχαν μειωθεί κατά 25,1% σε σύγκριση με το 2000. Κι αυτό δηλαδή σημαίνει ότι το υπουργείο Γεωργίας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από το Γ' ΚΠΣ και τον προϋπολογισμό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ή ότι η κυβέρνηση θα «εξαντλήσει» μια και καλή, τη χρηματοδότηση;

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στο πρόγραμμα αυτό, προβλέπεται και προωθείται η πλήρης αποκέντρωση του προγραμματισμού, της κατασκευής, της διαχείρισης και λειτουργίας των εγγειοβελτιωτικών έργων. Μήπως, ο υπουργός όταν λέει αποκέντρωση, εννοεί ότι το κόστος κατασκευής, συντήρησης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας των εγγειοβελτιωτικών έργων, θα «φορτωθεί» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή θα δοθεί σε «κερδοσκοπικές» ιδιωτικές εταιρίες, δηλαδή θα τα μοσχοπληρώνουν όλα οι αγρότες;

ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για τους χαλαζόπληκτους αγρότες

Ερώτηση στη Βουλή, για τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση σε αγροτικές καλλιέργειες του Νομού Πιερίας, κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Αγγελος Τζέκης. Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας εάν θα πάρει μέτρα ώστε να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις, καθώς και να εξασφαλιστούν τουλάχιστον τα ημερομίσθια των χαλαζόπληκτων αγροτών.

Στην Ερώτηση αναφέρονται τα παρακάτω: «Οπως σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έτσι και στο Ν. Πιερίας μεγάλες είναι οι ζημιές που προκάλεσε σε καλλιέργειες κυρίως καπνού, η συλλογή του οποίου θα άρχιζε τις επόμενες ημέρες, αλλά και μήλων, ακτινιδίων, καλαμποκιού και σιτηρών, η πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν πληγεί καλλιέργειες σε έκταση 20.000 στρεμμάτων στις περιοχές των Δήμων Δίου, Πέτρας, Πιερίων, Ελαφίνας και Κονταριώτισσας. Είναι χαρακτηριστικό το ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ζημίες καλύπτουν μέχρι και το 100% της παραγωγής, ενώ οι αγρότες των περιοχών αυτών, που βρίσκονται σε απόγνωση, ζητούν να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

Ας σημειωθεί ότι ακόμα και εάν γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και δοθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις δε θα αποτραπεί η χρεοκοπία των μικρομεσαίων αγροτών, αφού, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνονται στο 100% οι ζημιές και οι τιμές αποζημίωσης είναι πολύ μικρές. Αυτό γίνεται επειδή οι τιμές αποζημίωσης υπολογίζονται με βάση τις εμπορικές τιμές, αφαιρουμένων των εξόδων συγκομιδής, μεταφοράς και των ημερομισθίων, που όμως δεν έγιναν, επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι καλλιέργειες. Ετσι, οι χαλαζόπληκτοι αγρότες του Ν. Πιερίας θα μείνουν άνεργοι, χωρίς κανένα επίδομα ανεργίας».


Αγωνιστική «τιμή»

Να δείτε που μπορεί να φτάσουν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο, έτσι όπως τα έκαναν κυβέρνηση και ΕΕ, που να μη δοθεί ούτε φράγκο εξόφληση στο βαμβάκι και πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι της περσινής παραγωγής να μη λάβουν καθόλου επιδότηση και οι βαμβακοπαραγωγοί να ακούνε από τους κυβερνώντες ότι επετεύχθη το καλύτερο δυνατόν...

Πάνω στο περιβόητο 50άρι, που διαλαλούσε προσχεδιασμένα η κυβέρνηση, στήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες άλλη μια πρωτόγνωρη επιχείρηση εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών, προκειμένου να συγκαλυφτούν οι επιπτώσεις του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι. Εγινε πράξη σ' αυτήν την κατεύθυνση μια σωρεία κυβερνητικών παρανομιών και αυθαιρεσιών σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Κι όλα αυτά χωρίς κανένα όφελος στο εισόδημά τους ούτε και πριν, ούτε και στη συνέχεια. Το μόνο που εισέπραξαν «πλουσιοπάροχα» μέχρι τώρα οι βαμβακοπαραγωγοί, ήταν η κυβερνητική κοροϊδία και αλαζονεία. Και απ' ό,τι φαίνεται έπεται και συνέχεια...

Ολα δείχνουν ότι στις 24 του Ιούλη οι αποφάσεις, που θα ληφθούν από τη διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, θα είναι έτσι κι αλλιώς αρνητικότατες για τους βαμβακοπαραγωγούς. Σε κυβερνητικό επίπεδο, πάντως, είναι γνωστό το τι θα γίνει και, ήδη, άρχισαν να διαρρέουν κάποιες πληροφορίες για το ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το 50άρι, ότι ο Σημίτης επικοινωνεί με τον Πρόντι και ότι ο Χριστοδουλάκης έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για κινητοποιήσεις αγροτών από Σεπτέμβρη. Κάτι ανάλογο γίνεται και από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και του περίγυρού της.

Το θέμα είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί και ζημιώθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν και δε ρωτήθηκαν για ό,τι τους επιφύλαξε η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και, πέρα από τις διαρροές και τα επικείμενα «επιχειρήματα» αποπροσανατολισμού και εξαπάτησής τους, δεν έχουν άλλο δρόμο, από το δρόμο της συνέχισης και της έντασης του αγώνα, ενάντια σ' αυτήν την ολέθρια πολιτική. Να δείξουν με τη στάση τους ότι δεν είναι κορόιδα, όπως τους θέλουν οι πρασινογάλαζοι θεματοφύλακες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Να απαιτήσουν κατάργηση του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι. Να διεκδικήσουν τιμή επιβίωσης και ολόκληρη την επιδότηση για ολόκληρη την υπαρκτή παραγωγή βαμβακιού του 2001.


Κ. Δ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ