Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Νίκου Αναστασόπουλου, σκηνικά Αριάδνης Βοζάνη, κοστούμια Μπιάνκας Νικολαρεΐζη, χορογραφίες Βάλιας Παπαχρήστου και Φώτη Νικολάου, μουσική και ελεύθερη απόδοση χορικών Διονύση Τσακνή, μουσική διδασκαλία Μάρω Θεοδωράκη. Μαζί με τον Γιώργο Αρμένη παίζουν επίσης: Νίκος Μπουσδούκος, Ντίνος Καρύδης, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Κώστας Μπάρας, Παναγιώτης Βασιλειάδης, Φώτης Μακρής, Γεράσιμος Μαύρος, κ.ά. Στις παραστάσεις του Ηρωδείου και της Βέροιας τραγουδιστής είναι ο Διονύσης Τσακνής. Συμμετέχει η 30μελής Παιδική Χορωδία του Δήμου Βέροιας σε μουσική διδασκαλία Ελένης Αναγνώστου και η Ορχήστρα Πνευστών της ΔΕΤΟΠΟΚΑ του Δήμου Βέροιας, υπό τη διεύθυνση του Αντόνιο Βικάντο.
«Οι ακροβάτες του κήπου» του Χρήστου Δήμα |
Δύο ακόμη ελληνικές ταινίες παραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η ταινία του Βαγγέλη Σερντάρη «Ο Εβδομος ήλιος του έρωτα» και «Το Τάμα» του Ανδρέα Πάντζη συμμετείχαν φέτος στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Μόσχας, που διεξάγεται από τις 21 έως τις 30 Ιουνίου. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Φεστιβάλ της Μόσχας ο ελληνικός κινηματογράφος έχει κάθε χρόνο μία πολύ καλή παρουσία.
Η «Αλεξάνδρεια» της Μαρίας Ηλιού, έχοντας κάνει έως τώρα μία ενδιαφέρουσα πορεία στα Φεστιβάλ του εξωτερικού (Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Χιούστον, τρίτης καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Wurzurg της Γερμανίας, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Las Palmas de Gran Canaria της Ισπανίας κ.α.), βρήκε διανομή και θα προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες της Ιταλίας και της Γαλλίας. Η ταινία έχει επίσης προσκληθεί στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Avignon της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα.
Με ανανεωμένο «πρόσωπο», βελτιωμένο στο περιεχόμενο και τη μορφή, το περιοδικό του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου «Μουσικοί Ορίζοντες», μετά από ολιγόμηνη απουσία είναι και πάλι εδώ αποσκοπώντας να είναι ένας πολύτιμος σύντροφος για κάθε Ελληνα μουσικό και συνάμα συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους μουσικούς και το σύλλογό τους. Στις σελίδες του τεύχους Μαΐου - Ιουνίου φιλοξενούνται μεταξύ άλλων: η προσωπική διαδρομή του Μάρκου Δραγούμη, μια συνέντευξη με τον «εθελοντή» της μουσικής μας παράδοσης, που εδώ και σαράντα χρόνια καταθέτει αγάπη, μεράκι, κόπους στο Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μερλιέ. Οι «Γνώμες» του Θάνου Μικρούτσικου (για το ελληνικό τραγούδι που αλλάζει), του Στέφανου Ψαραδάκου (για την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής), της Εύας Μελά («Στο λαό της Παλαιστίνης»), του Νίκου Αντωνάκου («Διατυμπανίζοντας για την ειρήνη»). Στη σχέση λογοτεχνίας και μουσικής αναφέρεται αναδημοσιευμένο κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ο Θ. Παπακώστας γράφει για τον «ποιητή του ταξιδιού» Νίκο Καββαδία, ενώ ερευνά την ιστορία της ηχογράφησης του τραγουδιού «Ακρογιαλιές - Δειλινά» του Βασίλη Τσιτσάνη. Ξεχωριστή νότα στο περιοδικό δίνει η αναφορά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου των μουσικών για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και η διακήρυξη του ΠΜΣ για τη Μέρα Μουσικής, που αποτελεί μέρα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για τους Ελληνες μουσικούς.
Την Κυριακή θα εγκαινιαστεί η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέας, στην Ιουλίδα (Χώρα). Η έκθεση αρχίζει -χρονολογικά - από τον β` όροφο, με ευρήματα από το νεολιθικό οικισμό της Κεφάλας και τον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, που ανακαλύφθηκαν με τις ανασκαφές του John Caskey, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι (1960-1976).
Η διάταξη των νέων προθηκών επιτρέπει την οργάνωση της έκθεσης σε ενότητες (λατρεία, ταφικά έθιμα, καθημερινή ζωή - οικιακή οικονομία, βιοτεχνικές δραστηριότητες) και με χρονολογική ακολουθία (Υστερη Νεολιθική Περίοδος, Πρώιμη - Μέση - Υστερη Εποχή του Χαλκού). Εδώ παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα μοναδικά στο είδος τους, μεγάλα πήλινα αγάλματα γυναικείων μορφών από ναό στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης, που χρονολογούνται στον 15ο αι. π.Χ.
Ο α` όροφος περιλαμβάνει τη συλλογή των ιστορικών χρόνων (7ος π.Χ. - 2ος μ.Χ. αι.). Τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά είδος (αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, ενεπίγραφα βάθρα, αναθηματικά ανάγλυφα, γλυπτά). Ξεχωριστό σύνολο αποτελεί ο γλυπτός διάκοσμος από τα αετώματα του ναού της Αθηνάς στην Καρθαία. Σε τρεις περίοπτες προθήκες παρουσιάζεται μια μικρή συλλογή αγγείων και νομισμάτων, αντιπροσωπευτικών της αρχαίας Κέας.
Η έκθεση πλαισιώνεται με εποπτικό υλικό, πίνακες και χάρτες. Οι εργασίες της επανέκθεσης άρχισαν το 2000, με την εποπτεία της Α` Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Συναυλία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς διοργανώνει σήμερα στις 9 μμ, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου και Μακρυγιάννη, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συμμετέχει το συγκρότημα «Δυτική Οχθη» με τραγούδια Λοΐζου, Ξαρχάκου, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη.