ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
Σελ. /32
Μεθυστική «Ατελείωτη νύχτα»

Σε μια μεθυστική, μελωδική διαδρομή τριάντα ετών «ταξίδεψε» προχτές το βράδυ τους φίλους του ο Δημήτρης Μητροπάνος. Μια θάλασσα τραγούδια στην «Ατελείωτη Νύχτα» του καλοκαιριού πλημμύρισαν το κατάμεστο Θέατρο Βράχων, που τον φιλοξένησε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα. Με τη μοναδική λαϊκή φωνή του και έχοντας παρέα, τους Χρυσούλα Στεφανάκη, Ζωή Παπαδοπούλου, Βαγγέλη Ασημάκη και οκταμελή ορχήστρα, σε διεύθυνση Γιάννη Παπαζαχαράκη, μοιράστηκε με το ακροατήριο τραγούδια αφιερωμένα στις νύχτες που ο έρωτας αγρυπνά, η μοναξιά χορεύει και ο χρόνος μετριέται με νότες.

Τραγούδια-σταθμοί, που έγραψαν ιστορία, ο χιλιοτραγουδισμένος «Αγιος Φεβρουάριος», των Δ. Μούτση και Μ. Ελευθερίου και κομμάτια «Του έρωτα και της φυγής», «Στου αιώνα την παράγκα», «Στης ψυχής το παρακάτω», τον τελευταίο δίσκο-συνεργασία του με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, συντρόφεψαν τη νύχτα. Ο Δ. Μητροπάνος, εκτός από τα δεκάδες δικά του τραγούδια και άλλων αγαπημένων καλλιτεχνών, χάρισε στους φίλους του και ένα ζεϊμπέκικο, χορεύοντας τη «Ρόζα» του Θ. Μικρούτσικου πάνω στη σκηνή, ενώ το κοινό τον συνόδευε με θερμά χειροκροτήματα. Παρών στη συναυλία ήταν και ο δήμαρχος Βύρωνα, Ν. Ρογκάκος.

Ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής, με το ίδιο πρόγραμμα και την ίδια συντροφιά, θα δώσει συναυλία τη Δευτέρα (9.30 μ.μ.), στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης.

Ποίηση, μουσική, θέατρο

Πάνος Κατσιμίχας
Πάνος Κατσιμίχας
Μια βραδιά πρωτότυπη, υπόσχεται ο γνωστός μουσικός ερευνητής και κατασκευαστής οργάνων Παναγιώτης Στέφος, μαζί με 12 καλλιτέχνες, με τη συναυλία «Λυρωδία», σήμερα (9.30 μ.μ.) στο Θέατρο Πέτρας. Μια βραδιά λυρικής και ερωτικής ποίησης, με συνοδεία σπάνιων αρχαιοελληνικών οργάνων και όχι μόνο. Την επιμέλεια έχει αποκλειστικά ο Παναγιώτης Στέφος, ο οποίος μελετά συστηματικά την αρχαία ελληνική μουσική και εργάζεται πάνω στην ανακατασκευή των αντίστοιχων οργάνων.

  • Συναυλία - αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο, σήμερα (9 μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Χαλκηδόνας (Γρ. Λαμπράκη 8), με τη συμμετοχή της «Αθηναϊκής Κομπανίας», υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.
  • Αύριο (9.30 μ.μ.), στη «Σκιά των βράχων», στο Βύρωνα, το Θεατρικό Εργαστήρι του δήμου Βύρωνα, παρουσιάζει το έργο του Γκολντόνι, «Υπηρέτης δύο αφεντάδων». Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία: Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Μουσική Δημήτρης Βαρελόπουλος. Σκηνικά Κλέβες Χρυσικού.
  • Την Κυριακή (9.30 μ.μ.) στον ίδιο χώρο, η Θεατρική ομάδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων θα παρουσιάσει το μολιερικό «Ζορζ Ντ' Αντέν».
  • Τη Δευτέρα (9.30 μ.μ.) στο Βύρωνα θα δώσουν συναυλία ο Πάνος Κατσιμίχας και το συγκρότημα «Ανοιχτή Θάλασσα».
  • «Δίψα» τιτλοφορείται η μουσική περιπλάνηση σε τραγούδια του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, που φιλοξενείται σήμερα (9 μ.μ.), στο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44). Τραγούδια που κινούνται από τη ροκ μπαλάντα μέχρι το μπλουζ, ερμηνεύουν οι Μαριαστέλλα Τζανουδάκη και Θανάσης Χουλιαράς. Συμμετέχει ο ηθοποιός Χάρης Απώνης, στο πιάνο θα είναι ο συνθέτης.
  • Οι «Ακτιβ Μέμπερ» τραγουδούν την Κυριακή (9μ.μ.), στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής» του Αιγάλεω, για το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ». Θα εμφανιστούν ακόμη ο Αγγλος τραγουδοποιός Jont, οι «Brigada», Sadahzinia, «Βαβυλώνα» και η Μαρία Παπανικολάου.
  • Δύο μεγάλες συναυλίες στο θέατρο του Λυκαβηττού θα δώσουν τη Δευτέρα και Τρίτη η Χάρις Αλεξίου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Δημήτρης Καλτσώνης: «Το δικαστήριο από την πρωτόγονη κοινωνία στην αταξική»
  • «Ριζοσπάστης 1941-1945»
  • Δημήτρης Μόλλας: «Ο Καραγκιόζης μας - Ελληνικό Θέατρο Σκιών»
  • «Το ΚΚΕ - Επίσημα κείμενα», τόμος 9ος, 1961-1967
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στο Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα), σήμερα (8.30μμ) η Κ. Χέλμη διαβάζει από τα «Γράμματα στην Αννα» του Αγ. Σικελιανού και για τη συνάντηση Σικελιανού - Στράους, όπως την εικονογραφεί ο Θάνος Κωνσταντινίδης, ενώ ο Χρίστος Παπαγεωργίου (πιάνο) και η Τζ. Γκραμς (βιολοντσέλο) ερμηνεύουν έργα των: Ντεμπισί, Ραβέλ, Στράους κ.ά.

Στο πλαίσιο του «Μήνα Χορού», που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, σήμερα και αύριο στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», η ομάδα «Αμάλγαμα» παρουσιάζει την παράσταση «Κομπολόι» σε χορογραφία Μ. Γοργία, σκηνικά - κοστούμια Χρ. Κωστέα. Χορεύουν: Ξ. Βλαχοπούλου, Ρ. Γλυμίτσα, Β. Κολοβού, Ν. Καρμίρη, Α. Μανώλη, Μ. Γοργία. Συμμετέχει η Τ. Αντωνοπούλου.

Παραδοσιακούς χορούς μας θα παρουσιάσουν την Κυριακή (8μμ) στο κηποθέατρο Νίκαιας οκτώ χορευτικές ομάδες του εξωραϊστικού, εκπολιτιστικού συλλόγου Αγίας Τριάδας Νίκαιας.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο ταλαντούχος Νίκος Ζούδιαρης θα δώσει σήμερα (9.30 μ.μ.) συναυλία στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», επιχειρώντας για πρώτη φορά να προσεγγίσει απ' την αρχή με άλλον τρόπο ένα μεγάλο μέρος της δημιουργίας του («Ζήνωνος», «Η άσφαλτος που τρέχει», «Δεν μπορώ», «Το φως του Σαββατόβραδου» κ.ά.), διασκευάζοντάς το σαν να δημοσιεύεται «τώρα» με τη βοήθεια του Δημήτρη Μπαρμπαγάλα. «Συνταξιδιώτες» του ο νέος ερμηνευτής Απόστολος Ρίζος και μια ομάδα αξιόλογων μουσικών.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του «8ου Φεστιβάλ Σύμης», θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8.30μ.μ.), στην Παραλία Ελευσίνας μουσικό «ταξίδι» με τις Σοφία Παπάζογλου και Καίτη Κουλλιά, στο τραγούδι. Την Κυριακή (8.30μ.μ.), στον Κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, πλ. Αέρηδων, Πλάκα), φιλοξενείται εκδήλωση - παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ. Η Ελένη Κλαδάκη - Βρατσάνου θα καλωσορίσει στη συμιακιά διάλεκτο, η Δανάη Μάτσκε θα ερμηνεύσει έργα για βιολί, ενώ ο Μιχάλης Παλληκαράκης νησιώτικα στο πιάνο. Συμμετέχει ο Ψαραντώνης (φωτό) με το συγκρότημά του.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Πολλά παιδικά βιβλία αναφέρονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία, στο Δωδεκάθεο, σε ημιθέους, μεγάλους ήρωες και στα κατορθώματά τους. Λιγοστά αναφέρονται σε ελάχιστα γνωστούς μύθους, πρόσωπα και σύμβολα. Σπάνια, όμως, είναι τα βιβλία, σαν το τελευταίο της Ζωής Βαλάση «Ο κήπος των μεταμορφώσεων». Το βιβλίο αυτό, με υπέροχη γλώσσα, ποιητική χάρη και συνθετική μαστοριά, αναπλάθει, κυρίως άγνωστους, μύθους για θεούς, ανθρώπους, ήρωες, νύμφες, δέντρα, φυτά και λουλούδια. Η Ζωή Βαλάση, σαν «μέλισσα» ανθολόγησε τα έπη του Ομήρου και του Ησιόδου, την αρχαία λυρική και δραματική μας ποίηση, τις ιστορίες του Ηροδότου, την ποίηση των αλεξανδρινών και ρωμαϊκών χρόνων και έφτιαξε ένα δικό της λογοτεχνικό «νέκταρ», προσφέροντας γνώση και απόλαυση σε μικρούς και μεγάλους. Από τις λογοτεχνικές «μεταμορφώσεις» της περνούν όλα τα ανθρώπινα - λ.χ έρωτας, πόνος, ευτυχία, απελπισία, περιέργεια, τρέλα - και «αναδύονται» διαχρονικής και πανανθρώπινης αξίας έννοιες και σύμβολα της ζωής, της κοινωνίας, της φύσης, του σύμπαντος. Με τη γλωσσική ομορφιά και την παραστατικότητα της γραφής της συμπορεύονται ταιριαστά και οι χρωματιστές ζωγραφιές της Λεμονιάς Αμαραντίδου. (Εκδόσεις «Κέδρος»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ