ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Αναζητώντας τα κομμάτια του παζλ

Associated Press

«Cui bono»...

Η έκφραση αυτή, κατά τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ακουγόταν συνεχώς, κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. «Ποιος επωφελήθηκε» από τα καταστροφικά γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, είναι η ερώτηση σε αυτή την περίπτωση...

Κανείς, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδώσει κατηγορίες προς την παρούσα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ότι έκανε χρήση της στρατηγικής που εφήρμοσε ο Φράνκλιν Ντέλανο Ρούζβελτ στην περίπτωση του Περλ Χάρμπορ, προκειμένου να αποτινάξει εμπόδια, όπως το δόγμα Μονρόε, περί μη ανάμειξης και επιτέλους να βάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο παιχνίδι. Παιχνίδι που δυστυχώς δεν ήταν άλλο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί αναλυτές, ακόμη και πολιτικοί στους διαδρόμους, κάνουν συχνά χρήση του συγκεκριμένου παραλληλισμού -δόκιμος ή μη θα φανεί στο μέλλον, ενδεχομένως και το πολύ εγγύς- τις τελευταίες ημέρες που μαίνεται ο αλληλοσπαραγμός, μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών ή ακόμη καλύτερα των κονσόρτσιουμ που τους υποστηρίζουν και υποβάλλουν τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Μέχρι στιγμής λοιπόν όλοι ψάχνουν να βρουν ποιος και τι ήξερε; Αν και κάποιοι είναι αλήθεια ότι αρχίζουν να διατυπώνουν το ερώτημα: Ισως βρούμε ποιος και τι ήξερε αν προσδιορίσουμε ποιος ακριβώς επωφελήθηκε από τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη;

Τα λόμπι του πολέμου

Καταρχήν υπάρχουν οι «νεο-συντηρητικοί». Τμήμα βουλευτών, τουλάχιστον σε επίπεδο επίσημης πολιτικής, και μεγάλο τμήμα των πολυεθνικών, αλλά και άλλων μεγάλων εγχώριων επιχειρήσεων. Οι νεοσυντηρητικοί κυριαρχούν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σχεδόν απόλυτα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά έχουν μεγάλη επιρροή και στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ οι πολύ στενές επαφές με τα ευρωπαϊκά κόμματα, είναι σχεδόν αποκλειστικά με τα σοσιαλδημοκρατικά. Ενας ξαφνικός έρωτας που προέκυψε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και τον πόλεμο του Κόλπου.

Πριν από δύο χρόνια, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, το τυπικό και επαναλαμβανόμενο κύριο άρθρο της «Weekly Standard» -αλλά και οι απόψεις, συχνά πυκνά άλλων φορέων, όπως του περιοδικού «New Republic» και της εφημερίδας «Wall Street Journal»- αναφορικά με την οικονομία κατέληγε στο εξής: ο προϋπολογισμός για τις στρατιωτικές δαπάνες πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 100 δισ. ούτως ώστε οι ΗΠΑ να γίνουν όντως οι στρατιωτικοί ηγεμόνες του κόσμου. Γι' αυτό ξεχάστε τις περικοπές στη φορολογία, αφού όλα τα νέα δημόσια έσοδα πρέπει να πάνε στο στρατό. Οι προθέσεις τους ως προς τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και την επίθεση στο Ιράκ είναι κάτι παραπάνω από γνωστές. Η «επίθεση» τους έφερε στο σημείο που ακριβώς ήθελαν.

Το Κόμμα του Πολέμου (War party). Φυσικά δεν πρόκειται για κανένα κόμμα, αλλά έτσι ονομάζεται το κονσόρτσιουμ, αυτό που είναι γνωστό και με τα αρχικά MICE, δηλαδή Στρατιωτικό - Βιομηχανικό - Κοινοβουλευτικό Σύμπλεγμα, το οποίο θεωρείται η μυϊκή δύναμη των νεοσυντηρητικών και έχει προεκτάσεις, εκτός φυσικά από το Κογκρέσο, στο Στρατό και τη στρατιωτική βιομηχανία, σε όλο το σύμπλεγμα που λέγεται Ουάσιγκτον... Π.χ. σε δημοσιογράφους και «έγκυρες» εφημερίδες -άραγε δεν προκαλεί απορία ο ρόλος της υπεράσπισης της κυβέρνησης Μπους από τη «New York Times»;- μεγάλα τμήματα των μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή της CIA και του FBI κλπ. Ονόματα γνωστά, που φιγουράρουν συνεχώς στη MICE, είναι ο γνωστός Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, αλλά και ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον, ο άνθρωπος που ενέταξε και την Κούβα προσφάτως στον «άξονα του κακού».

Υπάρχει επίσης το «λόμπι Αρμαγεδδών», με σύνθημα «το χειρότερο είναι το καλύτερο». Χριστιανοί φανατικοί κυρίως, αλλά και φανατικοί γενικά, που πιστεύουν ότι το «Ισραήλ επιτελεί έργο του κυρίου» και έχουν δυνατή φωνή εντός της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στο Κογκρέσο.

Τέλος, υπάρχει και το «ισραηλινό λόμπι». Το έλασσον, η επίθεση βοήθησε τις δυνάμεις που στηρίζουν τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, να καταλάβουν τα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη και να καταστρέψουν παντελώς την υποδομή των Παλαιστινίων, κάτι που έχει στιγματιστεί από όλα τα αμερικανικά μέσα με ιδιαίτερη οξύτητα και έχει συνδεθεί όχι μόνο με την υπόθεση της 11ης Σεπτέμβρη, αλλά και με το δίκτυο των Ισραηλινών πρακτόρων που εξαρθρώθηκε στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο σε έκταση, που έχει γίνει γνωστή η δράση του.

Το χρώμα του χρήματος

Εντούτοις, είναι ακόμη πολύ δύσκολο να συλλέξει κανείς όλα τα κομμάτια του παζλ. Κυρίως ποιοι, πόσοι από τα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης και εξουσίας γνώριζαν. Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Ουάσιγκτον παρομοιάστηκε από τον επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ντικ Γκέπχαρντ, με το «Γουότεργκέιτ». Οπως το «βαθύ λαρύγγι», ο πληροφοριοδότης του Μπομπ Γουντγουόρντ, είχε συμβουλέψει: «ακολούθα το χρήμα» ώστε να βρεις την άκρη. Τα χρήματα λοιπόν οδηγούν κατευθείαν στον ίδιο τον Μπους...

Μία διάσταση που ίσως αξίζει μεγαλύτερης ανάλυσης, καθώς σε αυτήν την περίπτωση τα στοιχεία περισσεύουν. Η διασύνδεση δηλαδή των πλείστων πετρελαϊκών εταιριών σχεδόν με όλα τα στελέχη της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Μπους, και κυρίως ο πατήρ με την «Καρλάιλ» και τη Σαουδική Αραβία, ακόμη και αυτήν την οικογένεια Μπιν Λάντεν.

Αναλόγως και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, τόσο με την «Καρλάιλ» όσο και την «Unocal» και την «Hallibarton». Η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις με την «Chevron»...

Ακόμη και εάν οι διασυνδέσεις της οικογένειας Μπους δε σημαίνουν συναγερμό, τότε οι συναλλαγές της κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν, θα έπρεπε να το κάνουν. Ο κυρίαρχος στόχος ήταν η εξασφάλιση του αγωγού από το πλούσιο σε φυσικό αέριο Τουρκμενιστάν, διά μέσου του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας. Πίσω από την όλη επιχείρηση είναι η «Unocal» και ένας εκ των κύριων συμβούλων της εταιρίας είναι ο Ζαλμάι Κχαλιζάντ. Ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Χαμίντ Καρζάι ήταν και αυτός σύμβουλος της «Unocal»...


Χ. Μ.

ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Τα δέκα πλήγματα του Πούτιν

Αρθρο της «Σοβιέτσκαγια Ροσίγια»

Ολοι αγαπημένοι κατά την πρόσφατη Σύνοδο

Associated Press

Ολοι αγαπημένοι κατά την πρόσφατη Σύνοδο
Η «Σοβιέτσκαγια Ροσίγια» είχε δημοσιεύσει στις 10 Νοέμβρη 2001 άρθρ. του Βιάτσεσλαβ Τετέκιν, το οποίο το μηνιαίο περιοδικό του Βερολίνου «Ρότφουξ» δημοσίευσε στο τεύχος 5 (Μάης 2002) με τον τίτλο: «Πώς ο Πούτιν εκχωρεί τα διεθνή συμφέροντα της Ρωσίας. Το ξεπούλημα». Οι συνομιλίες Πούτιν - Μπους επανέφεραν το άρθρο στην επικαιρότητα και διαφωτίζουν τα «δέκα πλήγματα» του Ρώσου Προέδρου κατά των συμφερόντων της χώρας του:

Πρώτο πλήγμα: Η κύρια απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας δεν προέρχεται από τη «διεθνή τρομοκρατία», αλλά από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή. Το Νοέμβρη 2002, η κορυφή του ΝΑΤΟ στην Πράγα θα περιλάβει προφανώς στη συμμαχία μια σειρά από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, μέσα στις οποίες και τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ κοντά στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και άλλα κέντρα της Ρωσίας. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Το επιβεβαιώνει πολύ πειστικά η κακή εμπειρία της Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο, το Κρεμλίνο δε δίνει ούτε ένα σημείο πραγματικής αντιπολίτευσης στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Κάτι περισσότερο ακόμα, οι δηλώσεις του κυρίου Πούτιν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Φινλανδία, εκλήφθηκαν σαν «πράσινο φως» για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, όχι μόνον τα Βαλτικά Κράτη, αλλά και η Φινλανδία και η Σουηδία που παραδοσιακά είναι ουδέτερα κράτη.

Δεύτερο πλήγμα: Η απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας γίνεται αισθητή όλο και περισσότερο από το νότο και όχι από το μουσουλμανικό κόσμο. Είναι το ΝΑΤΟ, που διεισδύει στις ζωτικές σφαίρες επιρροής της Ρωσίας στα Βαλκάνια, στην Υπερκαυκασία και στην Κεντρική Ασία. Αλλά, αντί να σταθεροποιήσει τα νότια σύνορά μας, το Κρεμλίνο αποσύρει ρωσικές δυνάμεις από την Αμπχαζία, την Αντσαρία και από την περιοχή εκείθεν του Δνείστερου, μην παίρνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες του πληθυσμού, που επιθυμεί αποκατάσταση της συμμαχίας με τη Ρωσία. Εχει κανείς την εντύπωση ότι οι πρόσφατες μάχες στην Αμπχαζία ήταν για το Κρεμλίνο μια από πολύ καιρό αναμενόμενη πρόφαση για να επιταχύνει την απόσυρση απ' αυτήν τη στρατηγικά σημαντική περιοχή.

Τρίτον πλήγμα: Η Γιουγκοσλαβία ήταν ο μοναδικός σύμμαχος στην Ευρώπη. Ο κύριος Γιέλτσιν συνέβαλε στην ήττα της με το να αρνηθεί να την προμηθεύσει με όπλα αντιαεροπορικής άμυνας. Ο κύριος Πούτιν απέκρουσε πολιτική και οικονομική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία με τη διακοπή της παροχής γκαζιού στο Βελιγράδι λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2000. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που ήταν υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία, κατέληξε στη φυλακή. Η εξουσία στο Βελιγράδι αναλήφθηκε από ανθρώπους που είναι τελείως εξαρτημένοι από τη Δύση, ιδιαίτερα από τη Γερμανία. Η τωρινή Γερμανία πέτυχε αυτό που απέτυχε ο Χίτλερ - την κατάκτηση της Γιουγκοσλαβίας. Και μετά το Κρεμλίνο δηλώνει ότι άρχισε «ένα νέο στάδιο στις σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία». Παράλογο; Οχι. Αυτό αντικαθρεφτίζει μια στρατηγική που προσανατολίζεται στην απόσυρση της Ρωσίας από τα Βαλκάνια.

Τέταρτο πλήγμα: Στη Μέση Ανατολή η αβάσιμη πολιτική του Κρεμλίνου στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση απωθεί περισσότερο παραδοσιακά φιλικές αραβικές χώρες, με το ότι επιτρέπεται στο Ισραήλ να παίζει το «ρωσικό χαρτί» εναντίον των Αράβων και (εναντίον) της Δύσης που δεν υποστηρίζει συνεχώς το Ισραήλ χωρίς όρους.

Πέμπτο πλήγμα: Το άνοιγμα του ρωσικού εναέριου χώρου στην αεροπορία των ΗΠΑ, η μετάδοση μυστικών πληροφοριών και η σιωπηρή συμφωνία για τη στρατολογία μισθοφόρων στη Ρωσία σημαίνουν ότι το Κρεμλίνο μπλέχτηκε άμεσα στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ έχουν την υποστήριξη του Κρεμλίνου για μια μόνιμη παρουσία τους στην Κεντρική Ασία, δηλαδή στη ζώνη ζωτικών συμφερόντων της Ρωσίας. Η Ρωσία είναι περικυκλωμένη από στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Η εσπευσμένη και χωρίς όρους υποστήριξη των «μέτρων ανταπόδοσης» των ΗΠΑ από το Ρώσο Πρόεδρο είναι βαρύ σφάλμα εξωτερικής πολιτικής, μια και δεν παίρνονται υπόψη οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες αυτού του μέτρου.

Στο μεταξύ, οι κύριες προμήθειες ναρκωτικών που έρχονται στη Ρωσία δεν προέρχονται από τους Ταλιμπάν, αλλά από τους «φίλους» της Βόρειας Συμμαχίας.

Εκτο και έβδομο πλήγμα: Ενα άλλο χοντροκομμένο λάθος του Πούτιν είναι η πρόθεσή του να κλείσει τη ρωσική ναυτική βάση στο Βιετνάμ και το ηλεκτρονικό κέντρο επιτήρησης στην Κούβα. Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς μεγαλύτερο δώρο στις ΗΠΑ. Η ζημιά για τα ρωσικά συμφέροντα είναι τόσο μεγάλη, ώστε ακόμα και οι προσκείμενες στον Πρόεδρο εφημερίδες δυσκολεύονται να εξηγήσουν αυτές τις αποφάσεις.

Ογδοο πλήγμα: Πρέπει να προσθέσουμε και τη σχεδόν θρησκευτική επιθυμία του κυρίου Πούτιν να δει τη Ρωσία ενταγμένη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO). Μ' αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν πλήρως τα ρωσικά σύνορα στην επέκταση του ισχυρού δυτικού κεφαλαίου, πράγμα που θα καταστρέψει ολοκληρωτικά τη ρωσική βιομηχανία και γεωργία, που χωρίς άλλο είναι μισοζωντανές εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων του Γιέλτσιν και του Πούτιν.

Ενατο πλήγμα: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο θα εγκαταλείψει κάθε αντίσταση κατά της κατάργησης της συμφωνίας ABM από τις ΗΠΑ. Θα 'πρεπε, απλούστατα, να εγκρίνει τη δημιουργία του συστήματος του Πολέμου των Αστρων. Αφελείς προσπάθειες να επιτευχθεί ταυτόχρονα μείωση των αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών δεν οδηγούν σε τίποτα. Οι ηγέτες των ΗΠΑ έχουν καλή γνώση της ελεεινής κατάστασης των ρωσικών πυρηνικών στρατιωτικών δυνάμεων. Σύντομα, ακόμα και χωρίς οποιαδήποτε συμφωνία η Ρωσία δε θα είναι σε θέση να διατηρεί περισσότερες από 1.500 εκρηκτικές κεφαλές. Γιατί θα πρέπει οι ΗΠΑ να μειώσουν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους, όταν το ρωσικό οπλοστάσιο καταρρέει από μόνο του;

Δέκατο πλήγμα: Οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις υποσκάπτονται κατά τρόπο αναπόφευκτο, μια και η Ρωσία είχε υποσχεθεί στην Κίνα ότι θα πάρει σταθερή θέση σχετικά με το ΝΑΤΟ και τη συμφωνία ΑΒΜ. H Κίνα παρακολουθεί ολοφάνερα τη συνθηκολόγηση της Ρωσίας σ' αυτά τα ζητήματα με βαθιά ανησυχία, καθώς και την εμφάνιση της στρατιωτικής αεροπορίας των ΗΠΑ κοντά στα σύνορά της στο Ουζμπεκιστάν, στο Τατζικιστάν και την Κιργισία. Κάτι τέτοιο δεν το ξεχνάει κανείς εύκολα. Ολα όσα ο κύριος Πούτιν πέτυχε με την εντυπωσιακή βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα, την Ινδία, το Βιετνάμ, την Κούβα και ορισμένες άλλες χώρες, κατέρρευσαν σχεδόν μέσα σε μια νύχτα. Αυτό που βγήκε στην επιφάνεια ήταν το απλοϊκό σχέδιο του Γκορμπατσόφ για τις «κοινές ανθρώπινες αξίες» και την υπόταξη των συμφερόντων της Ρωσίας κάτω από αυτά της Δύσης.

Πρόσφατα, ο κύριος Πούτιν επισκέφθηκε τη Γερμανία και το Βέλγιο. Από καιρό έχουμε να δούμε τέτοια ανοιχτή επιθυμία να προσφέρει χαρά ο Πούτιν στη Δύση. Είναι μια νέα έκδοση του Γκορμπατσόφ. Και αυτός, το 1989, παραχώρησε τα πάντα, εισπράττοντας τα χειροκροτήματα της κυρίας Θάτσερ.

Η επιθυμία του τωρινού κυρίου του Κρεμλίνου, να επιτύχει την αναγνώριση της Δύσης, που τον ενταφιάζει τον ίδιο, είναι πέρα για πέρα επαίσχυντη.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ
Ψευδαισθήσεις και πραγματικότητα

Η ευφορία που επικρατεί εξαιτίας της υπογραφής της «ιστορικής» συμφωνίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, είναι χαρακτηριστική και συνάμα τόσο έντονη που προβληματίζει ακόμη και τους αδαείς, εάν τελικά είναι απλώς ένα προπέτασμα καπνού, ώστε η ψευδαίσθηση, δηλαδή «οικοδομούμε έναν κόσμο ειρήνης και ασφάλειας», να εδραιωθεί ως πραγματικότητα.

Ενδεχομένως, ο χαρακτηρισμός που προσέδωσαν οι «Financial Times», ότι πρόκειται για έναν επίλογο, είναι πιο συγκεκριμένος, ως προς την πραγματικότητα που αφορά το Σύμφωνο Ρωσίας-ΝΑΤΟ και τη σύσταση του Μεικτού Συμβουλίου των 20, όπου θα λαμβάνονται οι κοινές αποφάσεις σε ορισμένους προδιαγραμμένους τομείς, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διαχείριση των κρίσεων, η μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η αντιπυραυλική άμυνα, οι θαλάσσιες διασώσεις, έκτακτα σχέδια πολιτικής άμυνας, η στρατιωτική συνεργασία, δηλαδή κοινές ασκήσεις, μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Εναν επίλογο και τυπικά του κεφαλαίου που κράτησε πάνω από 50 χρόνια, δηλαδή με τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τη σύσταση του ΝΑΤΟ, ως αμυντικού οργανισμού προστασίας των λαών της Δυτικής Ευρώπης από τον κίνδυνο που προερχόταν «εξ ανατολάς»...

Φυσικά, ο πραγματικός ρόλος του ποτέ δεν ήταν αμυντικός. Αντιστοίχως, και η σύσταση του νέου «Συμβουλίου των 20», παρά τους πανηγυρισμούς και τις δηλώσεις, δεν είναι αμυντικός, παρά το ότι μοναδικό στόχο έχουν να πείσουν περί του αντιθέτου: Οτι δεν πρόκειται για «πολεμικό βραχίονα» που θα επεκταθεί αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να προωθηθούν όλα τα σχέδια και να μην είναι μόνον ένας ο κερδισμένος ή να μην είναι προκλητικός ο τρόπος, ώστε να μην εγείρονται οξύτατες αντιδράσεις.

Δηλώσεις όπως αυτές που έκανε και ο Ελληνας πρωθυπουργός που έσπευσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, επισημαίνοντας ότι «χωρίς αυτήν τη συνεργασία, δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στον κόσμο» αφού η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, όπως αυτές έγιναν σαφείς μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πραγματικότητες

Βεβαίως, οι νέες προκλήσεις δεν είναι άλλες από την «παγκόσμια τρομοκρατία», έναν όρο που εισήλθε ορμητικά και ουσιαστικά πρόκειται για μία κατασκευή της αμερικανικής ηγεσίας. Ειδικά, η άποψη της κατασκευής του όρου, ενισχύεται και από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων όσον αφορά στο τι συνέβη ή δε συνέβη την αποφράδα ημέρα, όπου όλος ο πλανήτης άλλαξε σελίδα...

Και ενόσω όλοι αναρωτιούνταν ποιος είναι ο πραγματικός νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, και εκτονώνονταν σε περίπλοκες αναλύσεις, όπως το εάν το ΝΑΤΟ θα ανασυσταθεί ή θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του, ή τελικά θα καεί μέσα στις ίδιες του τις αντιθέσεις, μία προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας καταδεικνύει ότι οι στόχοι είναι σαφείς και συγκεκριμένοι και δεν είναι άλλοι από την αναδιανομή, μέσω των λουτρών αίματος και των πολέμων που το ίδιο το ΝΑΤΟ θα προκαλέσει.

Ηδη, το ΝΑΤΟ προχωρά σε νέες κινήσεις επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους από τη «σύγκρουση Ανατολής-Δύσης» στη «σύγκρουση Βορρά-Νότου» και σύμφωνα με τη νέα διανομή κατά το βρετανικό Guardian, στην Ιταλία εξαιτίας της θέσης της και των αυξανόμενων κινδύνων που παρουσιάζονται στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και στην Αφρική, ενώ νέα στρατηγεία για τη μετακίνηση των στρατευμάτων στήθηκαν σε χρόνο - αστραπή, στην Κωνσταντινούπολη, στη Μαδρίτη και στο Μιλάνο ενώ το στρατηγείο στη Νάπολη αναβαθμίζεται...

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος μας έχει ενημερώσει εγκαίρως για τους νέους στόχους, όπερ και εκπλήξεις δεν υπάρχουν. Ούτε και ψευδαισθήσεις περί «ειρήνης».


Χρ. Μ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ