ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Μάη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ινδία - Πακιστάν σε θέσεις μάχης

Associated Press

Στα πρόθυρα μιας νέας πολεμικής σύγκρουσης βρίσκονται η Ινδία και το Πακιστάν. Με το δάκτυλο στη σκανδάλη, οι δυνάμεις των δύο κρατών έχουν πάρει θέση μάχης, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία και φόβο για το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής αναμέτρησης, καθώς, τόσο η Ινδία, όσο και το Πακιστάν διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια μεγάλης ισχύος. Και αυτή τη φορά στο επίκεντρο της κρίσης, που κλιμακώθηκε εντυπωσιακά αυτήν τη βδομάδα, βρίσκεται η τύχη του Κασμίρ, το οποίο ανήκει στην Ινδία, αλλά ζητά ανεξαρτησία και αυτονομία. Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί κατηγορεί μονίμως το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από το αυτονομιστικό κίνημα του Κασμίρ. Η τελευταία αφορμή ήταν η πολύνεκρη επίθεση των αυτονομιστών στο ινδικό Κοινοβούλιο, για την οποία η κυβέρνηση της Ινδίας κατηγόρησε ευθέως το Ισλαμαμπάντ.

Την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, μιλώντας στους στρατιώτες του πολεμικού μετώπου, έκανε λόγο για την «ύστατη μάχη», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν απάντησε ότι στον πόλεμο θα «χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα». Η τελευταία δήλωση ξύπνησε τους φόβους για την πιθανή χρήση των πυρηνικών όπλων.

Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να μειώσει την ένταση και να αποτρέψει το χειρότερο. Η επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν οδήγησε στη σημαντική ενίσχυση του καθεστώτος του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ στο Πακιστάν.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Πώς ο ΣΥΝ τάσσεται, στα λόγια, υπέρ της συνεργασίας της Αριστεράς στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, ενώ στην πράξη δρα υπέρ της «κεντροαριστερής» συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. (σελίδα 10)

Συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά, Κ. Τζατζάνη, της παράταξης ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, για τα προβλήματα του λαού της πόλης και την προοπτική αντιμετώπισής τους, ενόψει των δημοτικών εκλογών, καθώς και για τα «έργα και ημέρες» της νυν δημοτικής αρχής. Αναγκαιότητα, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αντιμετώπισης των λαϊκών προβλημάτων, να «μαυρίσουν» οι εργαζόμενοι τους συνδυασμούς των κομμάτων του κατεστημένου και μαζί με τους αγώνες τους να ενισχύσουν αποφασιστικά τις συσπειρωμένες λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις. (σελίδα 11)

Μονόδρομος προς το αδιέξοδο, για τους εργαζόμενους, αποτελούν τα μέτρα και οι πολιτικές που συνιστά η φετινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, υπηρετώντας πιστά - όπως οι εκθέσεις του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ, της ΕΕ κλπ. υπηρετούν, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. (σελίδα 15)

Διάφορες μορφές και μεθόδους επιστημονικά επεξεργασμένες εφαρμόζουν οι επιχειρηματίες στις ΗΠΑ, προκειμένου να εντείνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση, να υποτάσσουν τους εργαζόμενους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, δημιουργώντας τους την ψυχολογία του συμμέτοχου στην επιχειρηματική ανάπτυξη. (σελίδα 18)

Ενα χρόνο πριν τη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνεται ήδη από τις υπαρκτές δυνάμεις του μαζικού λαϊκού κινήματος στη Θεσσαλονίκη για τον Ιούνη του 2003, να επιχειρείται με αφορμή και αυτό το γεγονός να φορεθεί ένα τεράστιο καπέλο στο ντόπιο λαϊκό κίνημα, υπό τον τίτλο "ελληνικό κοινωνικό φόρουμ" και υπό το πρόσχημα ότι έτσι θα αντιστοιχηθούν, δήθεν, τα κινήματα της χώρας μας με τα ευρωπαϊκά. (σελίδα 24)

Λίγους μήνες πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ενώ «κλείνει», τουλάχιστον με βάση τις προθεσμίες του υπουργείου Εσωτερικών, η πρώτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, εξακολουθεί να επικρατεί ένα «μπάχαλο». Οι εκατοντάδες χιλιάδες διπλοεγγραφές παραμένουν, πολλοί είναι αυτοί που φέρονται να μην είναι εγγεγραμμένοι πουθενά, αλλά και αυτοί που δε γνωρίζουν πού ψηφίζουν. (σελίδα 25)

Το ταξίδι Μπους στην Ευρώπη

Μάλλον άσχημες θα είναι οι πρώτες εντυπώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους από την περιοδεία στην Ευρώπη, και ειδικά από την επίσκεψή του στη Γερμανία. Με δεκάδες διαδηλώσεις στο Βερολίνο, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη συμμετοχή και τη μαχητική διάθεση, οι Γερμανοί έδειξαν την αντίθεσή τους στην πολιτική των ΗΠΑ. Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκ. Σρέντερ, χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία Μπους στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά κράτησε αποστάσεις, σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ιράκ.

Τη συμφωνία για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας υπέγραψαν, το μεσημέρι της Παρασκευής στο Κρεμλίνο, ο Τζορτζ Μπους και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνθήκη προβλέπει τη μείωση έως το 2012 των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών σε 1.700 έως 2.200 κεφαλές, από 6.000 που είναι σήμερα. Πούτιν και Μπους θα υπογράψουν, επίσης, την ερχόμενη Τρίτη, διακήρυξη για τη νέα στρατηγική σύμπραξη των δύο χωρών. Η συνθήκη για τα πυρηνικά θα πρέπει να επικυρωθεί από το ρωσικό Κοινοβούλιο και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Μπους αναφέρθηκε και στο ακανθώδες ζήτημα της Τσετσενίας, λέγοντας ότι ο αγώνας κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν και του δικτύου της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν είναι ένα καλό μάθημα, που μπορεί να εφαρμοστεί στην Τσετσενία, υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και, παράλληλα, να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες».

Σε ένα «πακέτο» ευρωστρατός, Κυπριακό, ελληνοτουρκικές διαφορές

Η κινητικότητα στα θέματα του «ευρωστρατού» και του Κυπριακού δεν είναι άσχετη με τις προτεραιότητες των σχεδιασμών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» και της ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τους Ευρωπαίους «εταίρους». Η διευθέτηση των δύο αυτών προβλημάτων σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας είναι προϋποθέσεις για τις νέες επιχειρήσεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους, εναντίον του «άξονα του κακού».

Ωστόσο, μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Μιχ. Παπαπέτρου, την περασμένη Δευτέρα, άνοιξε ένα νέο ζήτημα. «Οδεύουμε προς την "πακετοποίηση" των προβλημάτων του ευρωστρατού, του Κυπριακού, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ», δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου προαναγγέλλοντας, επί της ουσίας, μια συζήτηση εφόλης της ύλης, κατά την οποία κάθε επιμέρους στοιχείο του «πακέτου» θα γίνει αντικείμενο συναλλαγής σε σχέση με τα υπόλοιπα. Η δήλωση Παπαπέτρου υποβαθμίστηκε από τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, αλλά φαίνεται ότι απηχεί τις πραγματικές εξελίξεις και τις πραγματικές διαθέσεις των εμπλεκόμενων μερών. Οσο, λοιπόν, τα προβλήματα περιπλέκονται και αλληλεπιδρούν, τόσο πλησιάζει η λύση τύπου «Γόρδιου Δεσμού», όπου βέβαια η αποφασιστική κίνηση αναμένεται να γίνει από τις ΗΠΑ.

Φυσικά, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μιας «συνολικής ρύθμισης», σημαντικά κυριαρχικά δικαιώματα θα τεθούν προς διαπραγμάτευση, ενώ στο Κυπριακό θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη «λύση» της συνομοσπονδίας και ουσιαστικά της ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ