ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Μάη 2002
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ
Μαζί με το λαό μπορούμε...

Συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά της παράταξης ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ για τα προβλήματα του λαού της πόλης και την προοπτική αντιμετώπισής τους ενόψει των δημοτικών εκλογών

«Για μας προβλήματα είναι αυτά που απασχολούν τον πολύ λαό, τους λαϊκούς ανθρώπους, όπως της Παιδείας, της Ασφάλισης, της δουλιάς κλπ». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Κώστας Τζατζάνης. Η κουβέντα μας με τον Κ. Τζατζάνη, γνωστό επιστήμονα πολεοδόμο, με ιδιαίτερες ευαισθησίες για το περιβάλλον και την προστασία του, τον καταξιωμένο και στους κοινωνικούς αγώνες σε όλα τα μέτωπα τα τελευταία 20 χρόνια, είχε έναν κύριο άξονα: Το όραμα που έχει για τον Πειραιά. Οραμα που μπορεί να γίνει πράξη, γιατί στηρίζεται στο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τα προβλήματά του. Δεν είναι τυχαίο, ότι η υποψηφιότητα του Κ. Τζατζάνη συγκεντρώνει, ήδη, ευρύτατη αποδοχή και στήριξη αξιόλογων παραγόντων της πειραϊκής κοινωνίας, πανεπιστημιακών - διανοουμένων και κοινωνικοπολιτικών παραγόντων και μαζικών φορέων.

-- Με δύο κουβέντες τι χαρακτηρίζει τη σημερινή πραγματικότητα στον Πειραιά;

-- Ο Πειραιάς στροβιλίζεται και αυτός μέσα στη λαίλαπα της Νέας Τάξης και την ποικιλόμορφη επίθεση σε όλες τις λαϊκές κατακτήσεις, όπως είναι: Η προσπάθεια ουσιαστικής κατάργησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, υποβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι νέοι φόροι, η επέκταση του κατασταλτικού κράτους και του χαφιεδισμού των Σένγκεν, Εσελον κλπ. Η πόλη δέχεται καθοριστικό πλήγμα στην παραγωγική της υπόσταση, η ανεργία είναι πρωτοφανής. Το λιμάνι ιδιωτικοποιείται και τεμαχίζεται, μειώνονται οι φόροι των εφοπλιστών και αυξάνονται τα εισιτήρια των επιβατών.

Το τραγικότερο, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη επιδοτείται για να κλείσει (!) και η ανεργία ολοένα και μεγαλώνει. Η Παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική Πρόνοια υποβαθμίζονται. Χώροι μαζικής άθλησης της νεολαίας καταργούνται και επεκτείνεται ποικιλότροπα το υπόβαθρο διάδοσης των ναρκωτικών. Τεράστιοι ελεύθεροι χώροι, αλλά και το ίδιο το πράσινο καταστρέφονται. Ολα υποτάσσονται στις ανάγκες των πολυεθνικών και στην Ολυμπιάδα του 2004. Επεκτείνεται αλματωδώς η ρουσφετολογική κατάληψη των πλατειών και ακτών με τις νάιλον - παράγκες και η καταστροφή του περιβάλλοντος κατοικίας από τα μπαρ και τα νυχτομάγαζα. Η κυκλοφοριακή ασυδοσία μπλοκάρει τα πάντα, ενώ προχωρά ραγδαία η υποβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης.

Παλεύουμε για φιλολαϊκές λύσεις

-- Ποια είναι η δική σας απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα, τι σας ξεχωρίζει από τους άλλους υποψήφιους;

-- Εμείς διαφέρουμε στη γενική θεώρηση και την ενιαία αντίληψη των προβλημάτων, αντιπαλεύουμε την πολιτική που γεννά τα προβλήματα και καλούμε σε αντίσταση το λαό με προοπτική την ανατροπή της. Πρόκειται για απαραίτητη σήμερα συνθήκη ακόμα και για κάποιες λύσεις, αφού αυτές, ακόμα και οι μικρότερες, προσκρούουν στο συμφέρον των παγκοσμιοποιημένων εκμεταλλευτών του ιδρώτα μας.

Για μας προβλήματα είναι αυτά που απασχολούν τον πολύ λαό, τους λαϊκούς ανθρώπους, όπως της Παιδείας, της Ασφάλισης, της Δουλιάς... Είναι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που φέρνουν τα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα, τη μετατροπή της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε κρατικό εξάρτημα και φορομπηχτικό μηχανισμό σε βάρος των λαϊκών ανθρώπων. Και, η πολιτική αυτή που υλοποιεί η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ συναποφασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως γίνεται με τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας που διατάσσουν οι ΗΠΑ και όλοι μαζί επεμβαίνουν, βομβαρδίζουν χώρες και λαούς που αντιστέκονται και αγωνίζονται για πατρίδα και δικαιώματα.

Διαφέρουμε, όμως, και στις μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων. Γιατί δεν υποσχόμαστε ψεύτικα. Εμείς πιστεύουμε ότι σε όλα μπορεί με τον αγώνα αυτών που υποφέρουν να πετύχεις κάτι, έστω να σταματήσεις τη χειροτέρευση και να συνειδητοποιήσει, βαθμιαία, ο κόσμος την ανάγκη ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά τα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι με τη μοιρολατρία και το «βόλεμα» που καλλιεργούν οι άλλοι...

Διαφέρουμε, τέλος, και στο θέμα των πελατειακών σχέσεων που εκείνοι καλλιεργούν και καταγγέλλουμε την εξαγορά συνειδήσεων. Διαφέρουμε, δηλαδή, στην ουσία της δημοκρατίας, που για μας προϋποθέτει αγωνιστική συμμετοχή του απλού λαού.

Οι υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής

-- Πώς κρίνετε την πολιτική και πρακτική του σημερινού δημάρχου, Χρ. Αγραπίδη;

-- Ο σημερινός δήμαρχος είναι από τους καλύτερους υπηρέτες της γενικότερης ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΝΔ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό και τα 'χουν βρει σε τόσα και τόσα στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Ενώ η εξυγίανση, δήθεν, των οικονομικών που επαίρεται ο δήμαρχος, στην πραγματικότητα είναι παραπέρα καταβαράθρωση των οικονομικών του Δήμου.

Ειδικότερα, ο κ. Αγραπίδης, αντί να απαιτήσει την καταβολή των οφειλομένων από την κυβέρνηση στην ΤΑ, αποδέχτηκε τον τοκογλυφικό δανεισμό με τριπλάσιο από τον πληθωρισμό βάρος, υπονομεύοντας και καταβαραθρώνοντας, έτσι, τα οικονομικά του Δήμου. Ακόμα, άνοιξε το δρόμο της εξυπηρέτησης της ξένης ιδιωτικής τράπεζας για το δάνειο - σκάνδαλο που έφτιαξε ο Λογοθέτης με τη «Μιτσουμπίσι» και τα αγγλικά δικαστήρια. Ετσι έχουμε το εξής εξωφρενικό: Χωρίς να βάλουν μια πεντάρα από την τσέπη τους οι ξένοι ληστές, ζητάνε τώρα κάπου 4 δισ! Τέλος, δέχτηκε τους παιδικούς σταθμούς -και συνέβαλε, ουσιαστικά, να το αποδεχτεί και η ΚΕΔΚΕ- χωρίς να απαιτήσει πριν για την πλήρη εξασφάλιση παροχής των απαραίτητων κονδυλιών στο Δήμο.

Από την άλλη, εφαρμόζοντας τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, ο δήμαρχος εκτελεί θαυμάσια τις εντολές για νέες φορολογίες, για μείωση του κοινωνικού κράτους, για αύξηση της καταστολής με τη Δημοτική Αστυνομία. «Εβαλε πλάτη» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ -σ' αυτό το μεγάλο έγκλημα ενάντια στον Πειραιά, αλλά και την ίδια την περιουσία του Δήμου. Κατέστρεψε ελεύθερους χώρους και συνέβαλε στη σημερινή ή επερχόμενη άλωσή τους (Υπεραγορά, Καραϊσκάκη, ΧΡΩΠΕΙ, ΚΥΔΕΠ, Ατρόμητος, Παπαδογεώργη κλπ).

Αποδείχτηκε πρωταθλητής στην πελατειακή άλωση των πλατειών και της ησυχίας των κατοίκων, στη ρουσφετολογική διαχείριση της αρμοδιότητας των καταστημάτων. Συνεχίζει να μην βλέπει και να οξύνει με τις πράξεις του την εξωφρενική πλέον πολιτική στο κυκλοφοριακό, που υπαγορεύουν οι εταιρίες αυτοκινήτου και καυσίμων, φτιάχνοντας το γκαράζ του αίσχους και του δηλητηρίου στην «Υπεραγορά» με χίλιες παρανομίες. Ενώ, μαζί με τον Σημίτη, στοχεύουν όλες τις πλατείες του Πειραιά (Κανάρη, Τερψιθέας κλπ)... Τώρα, ο δήμαρχος, πετσοκόβει με ιδιώτη τα μεγάλα δέντρα στερώντας τον Πειραιά από πολύτιμο πράσινο που ρουφά καυσαέρια και αποκρούει τον καύσωνα.

«Μαύρο» στους υποψήφιους του δικομματισμού

-- Βεβαίως, ο δήμαρχος, που στηρίζεται από τη ΝΔ, μ' αυτές τις πολιτικές, οξύνει αντί να λύσει τα προβλήματα. Αναρωτιέται όμως ο πολίτης του Πειραιά αν και ο κυβερνητικός δήμαρχος -όποιος κι αν οριστεί υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ- έχει να προσφέρει κάτι θετικό...

-- Θα είναι τα ίδια με το σημερινό δήμαρχο Χρ. Αγραπίδη. Την ίδια πολιτική εξυπηρετούν, στα ίδια κελεύσματα υπακούουν, η παράταξή τους στο Δήμο ευθυγραμμίστηκε σε όλα τα ουσιαστικά. Τους ίδιους ανθρώπους θα έχει συνεργάτες. Βασική τους διαφορά είναι ο βαθμός υποκρισίας, που δυστυχώς παρασέρνει πολύ κόσμο με αγνά δημοκρατικά -προοδευτικά αισθήματα. Δεν μπορεί, έτσι, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τον σημερινό δήμαρχο, αφού την ίδια πολιτική υλοποιούν. Μόνο εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον Αγραπίδη και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Ετσι, καλώ τον πειραϊκό λαό να «μαυρίσει» και αυτόν και την πολιτική που εκφράζει, όπως και τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

Καλούμε ακόμα τον πειραϊκό λαό να μας στηρίξει γιατί εκφράζουμε αυτήν την Αριστερά που πραγματικά αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές, τη «Νέα Τάξη», τις Ευρώπες των πολυεθνικών και τους «Καποδίστριές» τους, τις φορομπηξίες που επιβάλλουν παρά τα παχιά λόγια για «ανεξαρτησία» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντιπαλεύουμε τη δηλητηριώδη «αριστερή» αποδοχή μείωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τις κεντροαριστερές συνεργασίες τύπου Ντ' Αλέμα και Ρομπέρ Υ, που πέρα από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοζαν, βομβάρδιζαν, όλοι μαζί, τη Γιουγκοσλαβία. Εμείς είμαστε η δημοτική παράταξη που εκφράζουμε και το μπορούμε τους πόθους και τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πειραϊκού λαού. Που με την ψήφο του στο συνδυασμό μας και τον αγώνα του μπορεί να αλλάξει τα πράγματα σε όφελός του, για έναν Πειραιά που ονειρευόμαστε...


Γ. ΚΩΣΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ