ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Λέσβο η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Λέσβο, την Πέμπτη και την Παρασκευή 27 και 28 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

Πέμπτη 27/6

- Στις 9.00 μ.μ. Περιοδεία στο Μανταμάδο.

Παρασκευή 28/6

- Στις 9.30 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων του Δήμου Μυτιλήνης, στη χωματερή.

- Στις 11.00 π.μ. θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο ΕΠΟΜ και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους.

- Στις 12.30 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΛΕΣΒΙΟΝ».

- Στις 21.00 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς.

Συγκροτήθηκε η «Επιτροπή Νομικής Βοήθειας» σε διωκόμενους αγωνιστές

Μέσα από ευρυτάτη σύσκεψη δικηγόρων και εκπροσώπων μαζικών φορέων

Συγκροτήθηκε χτες η «Επιτροπή Νομικής Βοήθειας», από δεκάδες δικηγόρους, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Η σύσκεψη διεξήχθη στις 7 το απόγευμα με πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Σκοπός της Επιτροπής είναι η νομική υποστήριξη σε διωκόμενους αγωνιστές, αλλά και σε κάθε πολίτη που καταγγέλλει την παραβίαση ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και παρενέβησαν ο Ε. Μαχαίρας επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, το μέλος της Διοίκησης του ΔΣΑ Π. Γαλετσέλης, ο Γ. Σταυρόπουλος μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Μ. Γλέζος, ο Θανάσης Παφίλης γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, ο Α. Ρεμπής π. εφέτης, ο Β. Μπελαντής δικηγόρος, καθώς και πολλοί άλλοι δικηγόροι, αλλά και εκπρόσωποι συνδικάτων, μεταναστευτικών κοινοτήτων και άλλων μαζικών φορέων. Επίσης συμμετείχαν τα μέλη της Διοίκησης του ΔΣΑ Β. Δημόπουλος και Κ. Παπαδάκης, ο πρύτανης του Παντείου Γ. Βαβούρας, ο Αγ. Παπανεοφύτου καθηγητής Παντείου, ενώ παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της ΣΕ της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, που αφιέρωσε τη χτεσινή ιδρυτική σύσκεψη της Επιτροπής στον δικηγόρο Τ. Παππά που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό του.

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός, τόνισε ότι παλιότερα κάποιος είχε τη γνώμη του και τον φίμωναν, σήμερα ο κίνδυνος δεν είναι τόσο βάναυσος, αλλά πιο δηλητηριώδης. Παλιότερα, συνέχισε, απειλούνταν η ελευθερία διατύπωσης γνώμης, σήμερα απειλείται η ελευθερία σχηματισμού ίδιας γνώμης, μέσω της πλύσης εγκεφάλου. Ποιος θα το φανταζόταν, συνέχισε ο Γ. Α. Μαγκάκης, ότι σήμερα στις ΗΠΑ θα νομιμοποιούνταν τα βασανιστήρια για τη συλλογή πληροφοριών, ή ότι θα κατέθεταν μάρτυρες κατηγορίες με ψευδώνυμο ή και ανώνυμα; Επίσης, πρόσθεσε, σήμερα στις ΗΠΑ, σε περίπτωση κατηγορούμενων για τρομοκρατία καταργείται το απόρρητο της επικοινωνίας τους με τους δικηγόρους τους.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης μίλησε ο Η. Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, ο οποίος ανέφερε ότι «η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική τα τελευταία χρόνια εντατικοποιεί συνεχώς και αυξάνει την κρατική καταστολή, συρρικνώνοντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών». Για να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση, συνέχισε ο Η. Νικολόπουλος, χρησιμοποιεί τρεις μεθόδους: Πρώτη μέθοδος είναι η αυθαίρετη χρησιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και των επιμέρους συμβάσεων που την τροποποίησαν, σε βάρος του Συντάγματος, κάνοντας να υπερισχύσει το πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο των συνταγματικών ρυθμίσεων. Δεύτερη μέθοδος είναι η σκόπιμη χρησιμοποίηση των υφισταμένων ελαττωματικών ρυθμίσεων σε ορισμένα άρθρα του Συντάγματος και η τρίτη μεθόδευση που προχωρά η κυβέρνηση είναι η αυθαίρετη εφαρμογή νόμου, και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη αντισυνταγματική πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

Η δικηγόρος Ε. Ζαφειρίου επισήμανε ότι «η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, με αποκλειστικά πολιτικά μέσα την κρατική βία και τους πολέμους, προσπαθεί να στραγγαλίσει την αντίσταση και τη δράση των λαών που αγωνίζονται για τα δημοκρατικά, κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα». Πρόσθεσε ακόμη ότι στη χώρα μας νομοθετήματα όπως το ηλεκτρονικό φακέλωμα, η Συνθήκη Σένγκεν, ο αντιτρομοκρατικός λεγόμενος νόμος, η Ευρωαστυνομία, το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, ο Ευρωεισαγγελέας, ο Ευρωτρομονόμος που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το σχέδιο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων κ.ά. συμπληρώνουν ένα αντιλαϊκό ψηφιδωτό, που αποτυπώνει το πραγματικό πρόσωπο της αυθαιρεσίας και της κατά μέτωπο επίθεσης σε κάθε προοδευτική αντίληψη.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η αστυνομική αυθαιρεσία και η επίσημη κρατική βία, υπό την προστασία των αυταρχικών νομοθετημάτων, ξεδιπλώνεται και επιβάλλεται σε όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας. Παράνομες παρακολουθήσεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή συνδικαλιστικών συνελεύσεων, μηνύσεις, διώξεις, καταδίκες εναντίον ειρηνιστών, συνδικαλιστών, αγροτών, μαθητών, συνταξιούχων βρίσκονται καθημερινά στο προσκήνιο. Στις συνθήκες αυτές προβάλλει έντονα η ανάγκη της νομικής υποστήριξης των διωκόμενων, της προστασίας από τους νομικούς της χώρας μας των δημοκρατικών κατακτήσεων, που κατεδαφίζονται διαρκώς».

Τέλος, η Ε. Ζαφειρίου επισήμανε ότι η προσπάθεια για τη σύσταση του κέντρου νομικής υποστήριξης έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από σημαντικό αριθμό δικηγόρων, ενώ επόμενος στόχος είναι να συγκροτηθούν ανάλογες ομάδες νομικής υποστήριξης των λαϊκών αγώνων από δικηγόρους σε όλη τη χώρα και πρότεινε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα έχει ως αρμοδιότητα το συντονισμό και την άμεση σύνδεση των μελών του Κέντρου με τις προκύπτουσες ανάγκες.

Ομιλία στον Ασπρόπυργο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα, Τετάρτη 26 του Ιούνη, στις 8.30 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο, στην πλατεία Δημαρχείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ