ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Πρόεδρος ο Δ. Φέτσης

Γνώμονας της νέας διοίκησης, είναι η αγωνιστική παρέμβαση του συνδικαλιστικου κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα δημιουργεί εμπόδια στην εφαρμογή της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου

Η αγωνιστική παρέμβαση και διεκδίκηση λύσεων θα είναι ο γνώμονας δράσης για το νέο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ (στη φωτογραφία άποψη από κινητοποίηση των ΕΒΕ τον περασμένο Μάρτη)
Η αγωνιστική παρέμβαση και διεκδίκηση λύσεων θα είναι ο γνώμονας δράσης για το νέο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ (στη φωτογραφία άποψη από κινητοποίηση των ΕΒΕ τον περασμένο Μάρτη)
Ο Δημήτρης Φέτσης, επικεφαλής της Αγωνιστικής Συσπείρωση που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, είναι από το περασμένο Σάββατο ο νέος πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η εκλογή του Δ. Φέτση έρχεται σε μια φάση άκρατης επίθεσης της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, στις μικρές επιχειρήσεις, πολύ δε περισσότερο, έρχεται μετά από την καταδίκη της ΠΑΣΚΕΒΕ, η οποία στο περασμένο συνέδριο, χρησιμοποίησε αντικαταστατικές και παράνομες μεθόδους για να διατηρήσει την πλειοψηφία στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας. Το γεγονός, βέβαια, ότι οι πρακτικές αυτές είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των επαγγελματοβιοτεχνών και μικρεμπόρων, όπως επίσης ότι ξεσκεπάστηκαν και διά της δικαστικής οδού, δεν εμπόδισε τους εκπροσώπους της κυβερνητικής παράταξης στη ΓΣΕΒΕΕ, να επανέλθουν, κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου, σε νέες μεθοδεύσεις. Στην πραγματικότητα οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕΒΕ, με την ολοφάνερη στήριξη της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΝ (ΑΣΚΕΒΕ), επιχείρησαν να μονοπωλήσουν τα αξιώματα στο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, επιμένοντας στις γνωστές...«καθαρές λύσεις»...

Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία συγκρότησης του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, τέθηκαν δύο υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου. Υποψήφιοι, ήταν ο Γ. Μότσος επικεφαλής της ΠΑΣΚΕΒΕ και πρώην πρόεδρος της διοίκησης που δικαστικώς κρίθηκε παράνομη, και, ο Δ. Φέτσης, επικεφαλής της ΔΗΚΕΒΕ. Από τους 50 παραβρισκόμενους, (απουσίαζε ένα μέλος) ο Γ. Μότσος έλαβε 22 ψήφους, και ο Δ. Φέτσης, έλαβε 28 ψήφους. Είναι ολοφάνερο ότι η υποψηφιότητα Φέτση βρήκε γενικότερη απήχηση, αφού συνδικαλιστές της ΔΑΚΜΕ που πρόσκειται στη ΝΔ, για δικούς τους λόγους και χωρίς να υπάρχει κάποια προγραμματική συνεννόηση ή συμφωνία, επέλεξαν να τη στηρίξουν. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, η ΠΑΣΚΕΒΕ, διαπιστώνοντας ότι δε θα κατείχε πλέον τη θέση του προέδρου αποχώρησε από τις διαδικασίες. Την ΠΑΣΚΕΒΕ ακολούθησε και η ΑΣΚΕΒΕ (η παράταξη του ΣΥΝ), αποδεικνύοντας, την πλήρη σύμπλευση των δύο παρατάξεων, που δεν μπόρεσαν να αποδεχτούν το γεγονός ότι, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δεν είναι της ΠΑΣΚΕ!

Ο Δ. Φέτσης

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο νέος πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Φέτσης τονίζει: «Η αλλαγή της διοίκησης στη ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για τα οξυμένα προβλήματα των ΕΒΕ. Οι αναδιαρθρώσεις που συντελούνται στην οικονομία στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που ασκεί η κυβέρνηση και η ΕΕ δίνουν νέα διάσταση στην επιδείνωση της καταστάσης και δημιουργούν δυσοίωνες προοπτικές για τις μικρές επιχειρήσεις. Γνώμονας της νέας διοίκησης, είναι η αγωνιστική παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση που θα δημιουργεί εμπόδια στην εφαρμογή των μέτρων που χτυπούν και συρρικνώνουν τη δραστηριότητα των μικρών επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα ωφελούν το μεγάλο κεφάλαιο. Θα υπερασπιστούμε την προοπτική των μικρών επιχειρήσεων, μέσα από συνεταιριστικές - συλλογικές δραστηριότητες στα πλαίσια μιας άλλης, αντιμονοπωλιακής πολιτικής που θα περιορίζει την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Για την επιτυχία των παραπάνω στόχων, χρειάζεται στο σύνολό του το συνδικαλιστικό κίνημα να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του, σε μια πορεία διεκδικητικών αγώνων, με τη συμπαράταξη των άλλων κοινωνικών δυνάμεων, εργαζόμενους, μικροαγρότες που πλήττονται το ίδιο από αυτή την πολιτική. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Περικοπές 100 δισ. δραχμών και βλέπουμε...

Και η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται έξω από τις κυβερνητικές προβλέψεις

Ούτε η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2002 πηγαίνει καλά και έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε χτες περικοπές δαπανών, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 100 μέχρι και 150 δισεκατομμύρια δραχμές. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή του Ν. Χριστοδουλάκη, των υφυπουργών Α. Φωτιάδη, Γ. Φλωρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομίας, οι περικοπές δε θα θίξουν τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά μόνο τις λεγόμενες καταναλωτικές (μετακινήσεις, υπερωρίες, λειτουργικές κλπ.), θέση όμως που ελέγχεται για την ορθότητά της. Οι καταναλωτικές δαπάνες, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν συμπιεστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με δεδομένο ότι το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2002 είναι 763 δισ. δρχ., είναι πρακτικά αδύνατο να περικοπούν και τα 100 δισ. δραχμές μόνο από τη συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών. Το μαχαίρι των περικοπών, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, θα φτάσει και στις επιχορηγήσεις φορέων, κάτι που δε θέλει να ομολογήσει η κυβέρνηση, λόγω των αντιδράσεων που αναμένεται να υπάρξουν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν τη «διορθωτική» αυτή κίνηση σταγόνα στον ωκεανό, καθώς τα όλο και διευρυνόμενα ελλείμματα του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού, κατά την εκτίμησή τους, θα απαιτήσουν αργά ή γρήγορα και άλλες παρεμβάσεις... Ενδεικτικό της κακής πορείας του προϋπολογισμού είναι ότι το τετράμηνο Γενάρη-Απρίλη το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,6 δισ. ευρώ ή 1,2 τρισ. δραχμές, με τάσεις μεγέθυνσης. Και ενώ η κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη χορήγηση από 1 του Ιούλη του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Ερωτώμενοι για το θέμα αυτό παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου από το «Ρ» απάντησαν ότι κανονικά το επίδομα πρέπει να δοθεί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα επωμιστεί το υψηλό κοινωνικό κόστος τυχόν ανακολουθίας της...

Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου αποδίδουν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού κυρίως στην κακή πορεία των εσόδων. Υπενθυμίζουν μάλιστα μια σειρά από λόγους που οδήγησαν στην υστέρηση αυτή. Ως τέτοιους κατονομάζουν την εφαρμογή το 2001 και 2002 των φορολογικών ελαφρύνσεων προς τις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων. Σε αυτά προστίθενται η κακή πορεία του Χρηματιστηρίου και τα μειωμένα έσοδα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, η μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2001, οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στις εισπράξεις εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ενωση κλπ. Μπροστά στη δυσχερή αυτή κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών αναζητά σανίδα σωτηρίας στην πρόσφατη ρύθμιση των φοροεκκρεμοτήτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εξαετία 1993-1998. Παράλληλα, εκβιάζει με τον μπαμπούλα του ΣΔΟΕ όλους εκείνους που θα αρνηθούν να ενταχθούν στην, προαιρετική κατά τα άλλα, ρύθμιση.

Διακοπές ρεύματος

Πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν χθες σε αρκετές περιοχές της Αθήνας. Η πρώτη διακοπή, έπληξε κυρίως τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής, Χολαργού και Χαλανδρίου, η οποία σύμφωνα με τη ΔΕΗ οφείλεται σε ζημιά που προκλήθηκε από συνεργείο που εκτελούσε έργα επί της Μεσογείου στο ύψος του Σταυρού. Η ζημιά ήταν σε γραμμή μεσαίας τάσης, και η ΔΕΗ προσπάθησε να καλύψει τη διακοπή με άλλες γραμμές, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει πρόβλημα στις περιοχές του Ψυχικού και της Φιλοθέης. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και στην υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας, τόσο στην Κηφισιά, όσο και σε Φάληρο και Ν. Σμύρνη, χωρίς οι αιτίες να συνδέονται με την πρώτη βλάβη. Αν και από τη ΔΕΗ αναφερόταν ότι τα προβλήματα δεν προέκυψαν από την υπερφόρτωση του δικτύου, αλλά από ατυχή γεγονότα, πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή μέρα παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη ζήτηση σε ηλεκτρικό, με αποτέλεσμα, να υπάρχει η υποψία, ότι οι δύο τελευταίες βλάβες να οφείλονται στην ελλιπή συντήρηση των δικτύων, παρά σε ατυχή γεγονότα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ