ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Διαβίβασαν το «μυστικό» ένταλμα Μιλόσεβιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τελικά διαβιβάστηκε χτες απ' τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση στις αρχές του δικαστηρίου της Χάγης το λεγόμενο «μυστικό» διάταγμα του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σχετικά με τη διοίκηση και τον έλεγχο των σερβικών κρατικών αρχών ασφαλείας.

Σύμφωνα με το σερβικό Τύπο, το συγκεκριμένο διάταγμα βρέθηκε προ ημερών και στη διάρκεια έρευνας και κατάσχεσης που έκαναν οι δικαστικές σερβικές αρχές στην κατοικία του πρώην αρχηγού της μυστικής αστυνομίας (επί προεδρίας Μιλόσεβιτς) Γιόβιτσα Στάνισιτς. Σύμφωνα με το διάταγμα, οι δυνάμεις της μυστικής αστυνομίας αλλά και ειδικές «παραστρατιωτικές μονάδες» τελούσαν τότε υπό τις διαταγές του ίδιου του Μιλόσεβιτς ή της σερβικής κυβέρνησης. Ωστόσο, πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την όλη υπόθεση πολύ κακό για το τίποτε, σχολιάζοντας πως στο συγκεκριμένο διάταγμα του '97 δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό και πως εάν φανεί κάτι τέτοιο θα είναι μάλλον αποτέλεσμα χάλκευσης...

Πάντως, όλα αυτά δε φαίνεται να εντυπωσιάζουν την επικεφαλής γενική εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την ΕΕ και τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα να ξαναρχίσει την «πλήρη άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης» έναντι του Βελιγραδίου προκειμένου να «εξασφαλιστεί» η... απόλυτη συνεργασία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με την Ντελ Πόντε, ενώ αυτή ζήτησε από το Βελιγράδι τις συλλήψεις φυγόδικων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, την πρόσβαση σε κρατικά αρχεία και τη δυνατότητα πλήρους ανάκρισης όλων των μαρτύρων, οι γιουγκοσλαβικές αρχές ανταποκρίθηκαν προβάλλοντας διάφορα εμπόδια.... Αυτά βέβαια είναι η εκδοχή της Ντελ Πόντε, γιατί οι εξελίξεις των τελευταίων λίγων μηνών καταδεικνύουν την πλήρη συμμόρφωση του Βελιγραδίου με τις απαιτήσεις της Εισαγγελίας της Χάγης...

Ο Σβιλάνοβιτς επαινεί τον Στάινερ...

Μόνον επαίνους επιφύλασσε χτες ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς για τον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μίκαελ Στάινερ. Αφορμή; Οι συλλήψεις σε βάρος έξι Κοσσοβάρων Αλβανών στελεχών του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ και των σημερινών «Σωμάτων Προστασίας Κοσσόβου».

«Νομίζω πως ήταν πολύ θαρραλέο αυτό που έγινε χτες από την αποστολή του ΟΗΕ και δίνω εύσημα στον κ. Στάινερ για τις συλλήψεις αρκετών εξ αυτών που εμπλέκονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Σβιλάνοβιτς, προσθέτοντας ωστόσο πως στην περιοχή εξακολουθούν να είναι «καταστροφικές» οι συνθήκες για τη διαβίωση των Σέρβων, κάτι που «αποτρέπει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων άλλων προσφύγων στην περιοχή».

Πάντως, παρά τα εύσημα του γιουγκοσλάβου υπουργού Εξωτερικών στον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στην περιοχή, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούν να αποκρύπτουν τους λόγους και τις κατηγορίες υπό τις οποίες έγιναν οι συλλήψεις.

ΡΩΣΙΑ
Προς δικαστική αυθαιρεσία;

Στις 18 του Ιούνη στο δικαστήριο της Μόσχας παίχτηκε η πρώτη πράξη της αγωγής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας-Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) κατά της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης να αρνηθεί την επανακαταγραφή του κόμματος. Ο «Ρ», που παρακολουθεί την υπόθεση σε σχέση με την αγωγή, παρακάλεσε δυο στελέχη του κόμματος να πουν τις εντυπώσεις τους από τη συνάντηση με την ομοσπονδιακή δικαστή.

Ανατόλι Κριουτσκόφ, συμπρόεδρος της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ:

«Μας κάλεσε στο δικαστήριο η ομοσπονδιακή δικαστής Σβετλάνα Γκενάντιεβνα Κουπριένκο, η οποία έπρεπε στην προκαταρκτική φάση να ξεκαθαρίσει τα ασαφή ζητήματα ενόψει της επικείμενης ακροαματικής διαδικασίας. Στην πραγματικότητα όμως δεν έγινε καμιά συζήτηση. Η δικαστής απλώς είπε: "Μου είναι όλα σαφή. Ενημερώθηκα για την υπόθεση και δεν προέκυψε κανένα ερώτημα. Σας ανακοινώνω ότι η συνεδρίαση του δικαστηρίου θα γίνει στις 24 του Ιούλη". Μάθαμε ότι σε απάντηση της αγωγής μας το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε γραπτές αντιρρήσεις. "Μπορείτε να ενημερωθείτε γι' αυτές την επόμενη βδομάδα", είπε η δικαστής. "Δεν μπορούμε να τις δούμε τώρα;", ρώτησα. "Οχι, δεν έχω καιρό, γιατί τώρα βιάζομαι για εκδίκαση άλλης υπόθεσης", απάντησε. Η "συζήτηση" διήρκεσε μόνο 5 λεπτά. Η στάση της ομοσπονδιακής δικαστή απέναντι στην υπόθεση και η εμπειρία μας από άλλες υποθέσεις, όταν, παρόλο που ήταν ολοφάνερο το δίκιο, έβγαζαν απόφαση σε βάρος μας, μας οδηγούν στο να έχουμε κάθε λόγο να συμπεράνουμε ότι τα πάντα έχουν προαποφασιστεί».

Γιούρι Τερέντιεφ, γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ:

«Σύμφωνα με τον πρόσφατο ομοσπονδιακό νόμο για τα πολιτικά κόμματα, η δικαστική διαδικασία δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα. Ωστόσο, ο κανόνας αυτός εξαρχής παραβιάζεται. Βλέπουμε ποια είναι η στάση απέναντι στην ισχύουσα νομοθεσία ακόμα και της δικαστικής εξουσίας, η οποία με τόση ελαφρότητα παραβαίνει τους κανόνες δικαίου. Τι να πούμε τότε για την υπόλοιπη κοινωνία, για τις άλλες δομές της εξουσίας;! Η τακτική της καθυστέρησης της εξέτασης της υπόθεσης της αγωγής του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματά μας. Αν συμπεριφέρονται σήμερα έτσι απέναντι σ' ένα κόμμα, που έχει δεκάδες χιλιάδες μέλη, τότε τι μπορεί να περιμένει ένας πολίτης απ' αυτό το δικαστήριο; Οχι προστασία, αλλά έναν νέο δικαστικό εμπαιγμό μπορεί μόνο να περιμένει ο πολίτης της χώρας μας σήμερα. Αυτό όμως αφορά σε ολόκληρο το σύστημα. Διότι, ασφαλώς, αν οι ίδιοι οι βουλευτές ενδιαφέρονταν για την εφαρμογή των νόμων, κάποιος απ' αυτούς θα έπαιρνε θέση σε σχέση μ' αυτή την υπόθεση. Αυτοί όμως σιωπούν, ενώ οι νόμοι εξευτελίζονται. Είναι, τέλος, η εισαγγελία, που οφείλει να ελέγχει την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά και αυτή σιωπά. Και τότε έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε: Τι "κράτος δικαίου" είναι αυτό, αφού οι άνθρωποι χάνουν οποιεσδήποτε ελπίδες για δίκαια εφαρμογή των νόμων, άρα χάνεται και κάθε νόημα ύπαρξης αυτού του συστήματος;».


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
... Ο,τι τους ζητήθηκε

Εδωσαν ό,τι τους ζητήθηκε. Κινήθηκαν άμεσα και έστειλαν στην εισαγγελέα του λεγόμενου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πληροφορίες για λογαριασμούς που σύμφωνα με τους «δικαστές» του περιβόητου Δικαστηρίου φέρονταν ότι ανήκαν στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Χρ. Πρωτόπαππας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, με μακροσκελές λογύδριο, παρουσίασε βήμα - βήμα τις κινήσεις που έκανε το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι δικαστικές αρχές προκειμένου να... εξυπηρετήσουν τους σκοπούς και τις επιδιώξεις αυτών που έστησαν το δικαστήριο - παρωδία για να καταδικάσουν τον Σλ. Μιλόσεβιτς.

Η ελληνική κυβέρνηση, για ακόμα μια φορά, έδωσε εξετάσεις και πέτυχε! Μάλιστα, ο Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Τράπεζα της Ελλάδος, η ελληνική κυβέρνηση και οι ελεγχόμενες από αυτήν τραπεζικές αρχές έκαναν το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας και του Διεθνούς Δικαστηρίου με σκοπό τη διερεύνηση των οικονομικών συναλλαγών των αξιωματούχων του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς στην Ελλάδα».

«Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι», είπε σ' άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Αυτή η προσπάθεια ήταν η καλύτερη δυνατή. Ηταν άμεση, καθοριστική και αποσκοπούσε στη συμβολή μας στην προσπάθεια η οποία γίνεται»...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Πότε θα δικαστούν οι πραγματικοί εγκληματίες;

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ.Αλυσσανδράκη παρουσία της Κ.Ν.Πόντε, εισαγγελέα του ΝΑΤΟικού δικαστηρίου

Σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, παρουσία της Κάρλα Ντελ Πόντε, Γενικής Εισαγγελέα του λεγόμενου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, είπε:

«Κυρία Ντελ Πόντε, συνηθίζουμε να καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας. Δεν μπορώ να το κάνω στην περίπτωσή σας, για δυο λόγους: Πρώτον, γιατί εκπροσωπείται ένα αμφιβόλου νομιμότητας κατασκεύασμα που φτιάχτηκε από τους εγκληματίες πολέμου, για να συγκαλύψει τις πράξεις τους, δικάζοντας εκείνους που δεν υποτάχτηκαν, αλλά υπεράσπισαν την πατρίδα τους απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιδρομή και, δεύτερον, γιατί εσείς η ίδια με περισσό ζήλο υπηρετείτε αυτούς τους εγκληματίες.

Ερχεστε εδώ και ζητάτε τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φαίνεται ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν για την ανατροπή του Προέδρου Μιλόσεβιτς δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο ευνοϊκό κλίμα όσο θα θέλατε.

Εχω να σας κάνω μια ερώτηση. Γιατί δεν παραπέμψατε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, τον τότε Γάλλο πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν, τον Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ, τον τότε γενικό γραμματέα του NATO Χαβιέ Σολάνα και τους άλλους ηγέτες της ΕΕ; Θεωρείτε ότι έχουν καμιά ευθύνη για το θάνατο χιλιάδων αθώων Σέρβων, Κροατών, Βόσνιων, Αλβανών του Κοσσόβου και άλλων, για την τεράστια καταστροφή υλικής υποδομής, τη φοβερή καταστροφή του περιβάλλοντος»;

Η κυρία Ντελ Πόντε απαξίωσε να απαντήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ