ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Δεσμεύτηκαν για μια μεγαλειώδη πανελλαδική παλλαϊκή κινητοποίηση

Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των μαζικών φορέων

Η αφίσα της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»
Η αφίσα της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»
Υπόσχεση ασίγαστης πάλης, έδωσαν όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή πανελλαδική συνάντηση. Με τις παρεμβάσεις τους δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου το αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο των κινητοποιήσεων ενόψη της Συνόδου Κορυφής το 2003, να αναδειχτεί κυρίαρχο. Προκειμένου μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, η έκφραση ανυποταγής του κινήματος, να δυναμώνει, να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Και αυτό να οδηγήσει σε μια μεγαλειώδη παλλαϊκή κινητοποίηση αντίστασης στη Νέα Τάξη και στους εκφραστές της.

Οι δυνάμεις του κεφαλαίου βλέποντας ότι δεν μπορούν να νικήσουν τα κινήματα που στρέφονται ενάντιά τους, προσπαθούν τώρα να τα χειραγωγήσουν, σημείωσε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πειραιά «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Μάλιστα, αναφερόμενος στις προσπάθειες συμβιβασμένων συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ να εμφανιστούν ως αγωνιστές ενόψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003, τόνισε ότι σε αυτόν τον αγώνα δε γίνεται να χωρέσουν «αυτοί που επί 364 ημέρες το χρόνο χειροκροτάνε την πολιτική της ΕΕ και την 365η διαδηλώνουν ενάντιά της».

Οι γυναίκες, που είναι από τα πρώτα θύματα της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στους εργαζόμενους και στους λαούς, επιβάλλεται να δίνουν το «παρών» σ' αυτούς τους αγώνες και να πρωτοστατούν, τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Κ. Μπουντούρογλου. Και υπογράμμισε ότι η ΟΓΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για την επιτυχία αυτού του αγώνα.

Αν και φαίνεται ότι το σύστημα είναι κυρίαρχο, σημείωσε ο Χ. Παπαμάργαρης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αθήνας «Δράση Θεσσαλονίκη 2003», στην πραγματικότητα το κεφάλαιο φοβάται την αφύπνιση των λαών. Ακόμα επεσήμανε ότι όλοι, όσοι συμμετέχουν στον αγώνα αυτό, έχουνε, παρά τις επιμέρους διαφορές, ένα κοινό στοιχείο: είναι αντίθετοι στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη. Και σ' αυτό που πρέπει να δώσουνε το κύριο βάρος είναι η ανάδειξη των θέσεών τους και του αγωνιστικού προγράμματος δράσης έτσι ώστε ο αγώνας να γίνει υπόθεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων τμημάτων των εργαζομένων και του λαού.

Με λακωνικό τρόπο ο Π. Μυλωνάς, εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, είπε χαρακτηριστικά ότι η λέξη Δράση, για εμάς σημαίνει συνεχή αγωνιστική δράση και το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Ο Χ. Σιαμέτης, πρόεδρος του ΕΚ Λέσβου, ανέφερε ότι το ΕΚ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για τον αγώνα αυτό και σημείωσε ότι ο αγώνας μας είναι καθημερινός, παλεύουμε διαρκώς για να αποτινάξουμε τα δεσμά της εργατικής τάξης.

Τα μονοπώλια επιβάλλουν δικτατορία εις βάρος της εργατικής τάξης, είπε ο Χρ. Τρεμπελής, πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας. Εμείς, συνέχισε, πρέπει να αντισταθούμε μαζί με τα συνεπή ταξικά εργατικά συνδικάτα που δίνουν συνεχή αγώνα και όχι με αυτούς που διαλέγουν κάθε φορά «τη βάρκα που θα πατήσουν» ανάλογα με τη συγκυρία.

Ο Μ. Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, τόνισε ότι στόχευση του κινήματος πρέπει να είναι η ματαίωση της Συνόδου. Δεν έχουμε αυταπάτες, είπε, ότι αυτό είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά θα μας βοηθήσει στο να συνευρεθούν οι πραγματικές πατριωτικές και δημοκρατικές δυνάμεις και κινήματα στον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα, στην πολιτική της ΕΕ.

Στο βαθμό που θα μπορέσει η εργατική τάξη να πρωτοστατήσει στον αγώνα αυτό, θα μπορέσουμε, να επιτύχουμε καλύτερα τους στόχους μας, σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Πρέπει, είπε, να αναδείξουμε τι κρίνεται σε αυτή τη μάχη, ποιοι είναι οι στόχοι της Δράσης. Να αναδείξουμε τα αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά της χαρακτηριστικά μαζί με την προώθηση της πάλης ενάντια στο σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο Χ. Χαλβατζόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, επεσήμανε ότι παρά τις αυταπάτες που τρέφει ένα τμήμα του κλάδου, υπάρχουν επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι που κάνουν όλο και περισσότερο δική τους υπόθεση τον αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό αγώνα.

O Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Κ. Τσιόγκας, ανακοίνωσε ότι στις 20 Ιούνη, με πρωτοβουλία του ΕΚ, θα πραγματοποιηθεί η συγκρότηση τοπικής επιτροπής με τη συμμετοχή φορέων και δήλωσε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η καθημερινή κλιμάκωση του αγώνα με πολύμορφες κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο που τίθεται από τη διακήρυξη: «Π.χ. λέμε δράση ενάντια στον πόλεμο, στον ιμπεριαλισμό, στο ΝΑΤΟ. Στην περιοχή μας έχουμε το Στρατηγείο του Τυρνάβου. Μπορούμε να εξειδικεύσουμε τη δράση».

Η Αφροδίτη Καραμανλή, ζωγράφος, πρότεινε το σχέδιο απόφασης και η διακήρυξη να σταλούν σε όλους τους φορείς των γραμμάτων και των τεχνών και σημείωσε ότι είναι εφικτό να διοργανωθεί έκθεση διεθνούς εμβέλειας.

O Λ. Ταμουρίδης, μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ, μετέφερε την απόφαση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, να βρεθούν και πάλι μπροστάρηδες στον αγώνα: «Θα είμαστε όπως πάντα στην πρώτη γραμμή. Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν στον τόπο μας τα όσα σχεδιάζουν».

Ο Κ. Γκουτζιγιάννης, μετανάστης στη Γερμανία, σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο Γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Χ. Τερζόπουλος, βεβαίωσε ότι το Συνδικάτο θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για το ασφαλιστικό αλλά και σε κάθε μάχη ενάντια στην πολιτική επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα.

Μαζί στην προσπάθεια και οι Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές. «Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα Λευκά Κελιά, ενάντια στον ιμπεριαλισμό με τη συμμετοχή μας σε κάθε κινητοποίηση που στο στόχαστρο έχει την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της Νέας Τάξης», είπε ο Α. Τσετίν, εκπρόσωπος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Τουρκίας - Κουρδιστάν.

«Το δολοφονικό χτύπημα στο Λιμάνι του Πειραιά είχε στόχο και τον εκφοβισμό της νεολαίας. Δεν τους πέρασε. Θα σταθούμε στο πλάι του εργατικού - λαϊκού κινήματος με ακόμη περισσότερο δυναμισμό», ξεκαθάρισε ο Τ. Τραβασάρος, φοιτητής Ψυχολογικού.

Ο Τ. Πασχαλούδης, εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ, μίλησε για την ανάγκη κοινού αγώνα απέναντι στην πολιτική της Νέας Τάξης που σαρώνει με την ίδια ένταση τους αγρότες, τους εργάτες και όλο το λαό. «Δεν είναι ανίκητοι. Αρκεί να το πιστέψουμε και τότε μπορούμε να τους νικήσουμε».

«Οι συγκλητικοί με τα λαμέ κουστούμια, νομοθετούν. Δεν περιμένουν», είπε ο Γ. Τεμεκενίδης, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης, φέρνοντας στο νου το ποίημα του Κ. Καβάφη «περιμένοντας τους Βαρβάρους». Και κατέληξε τονίζοντας πως «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τους αγώνες, όλο το επόμενο διάστημα, πρέπει να γράψει ΤΗΝ ιστορία της εργατικής τάξης».

Ο Κ. Δρούτσας, από την Κίνηση Πολιτών, υπογράμμισε ότι η Δράση θα είναι συνεπής στο ραντεβού της στη Θεσσαλονίκη το 2003 παρά τις όποιες προσπάθειες χειραγώγησης του κινήματος, ή εκφοβισμού μέσω των αυξημένων μέτρων καταστολής. Εμείς είπε, τις απαγορευτικές ζώνες που θα βάλουν, θα βρούμε τον τρόπο να τις σπάσουμε.

Δεν είναι αυτοσκοπός η διοργάνωση των εκδηλώσεων, σημείωσε ο Σ. Ακριτίδης από το ΔΗΚΚΙ, αλλά μέσω των εκδηλώσεων στοχεύουμε στο να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη νέα τάξη πραγμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ