ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΝΕ
Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Αύριο στη Χαλκίδα, μιλάει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης

Σε εκδήλωση στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, θα μιλήσει αύριο, Παρασκευή, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στην παραλία της Χαλκίδας, ενώ παράλληλα, αυτές τις μέρες η ΚΝΕ πραγματοποιεί ακόμα εκδηλώσεις:

Σήμερα, Πέμπτη
  • Στο ΤΕΙ στην Αμφισσα, στις 11 το πρωί, θα μιλήσει ο Χρήστος Τσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Αύριο, Παρασκευή
  • Στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Θανάσης Σιμούλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα προβληθεί ταινία.
  • Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Γιώργος Κορίτσας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΑΕΙ
Υφίσταται άγριο εμπαιγμό από την κυβέρνηση

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εντείνει την επίθεσή της στα ασφαλιστικά, μισθολογικά και γενικότερα στα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων συνεχίζει και τον εμπαιγμό του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) των πανεπιστημίων. Ετσι, η Ομοσπονδία του ΕΤΕΠ ξεκίνησε κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν την ερχόμενη βδομάδα.

Συγκεκριμένα, μετά από κινητοποιήσεις του κλάδου, ψηφίστηκε το 2000 ο νόμος 2817, με τον οποίο καταρτίστηκε το πλαίσιο βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης αυτής της κατηγορίας εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Μετά την ψήφιση του νόμου, χρειάζονταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα τον υλοποιούσαν, αλλά όσον αφορά στη μισθολογική τους εξέλιξη η ρύθμιση δεν υπήρξε. Τελικά, μετά από δυο χρόνια αφότου ψηφίστηκε ο νόμος 2817 και πέντε χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις του ΕΤΕΠ, το υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε ένα ολόκληρο άρθρο στο πολυνομοσχέδιο για τον ΟΣΚ, με το οποίο ρυθμιζόταν η μισθολογική εξέλιξη του ΕΤΕΠ. Αλλά όταν τελικά το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή (την προηγούμενη βδομάδα) ...το σχετικό άρθρο είχε αφαιρεθεί!

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας του ΕΤΕΠ συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα με τον υπουργό Παιδείας και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αφαίρεση της διάταξης, ενώ η ηγεσία του υπουργείου «έριξε το μπαλάκι» στον υπουργό Οικονομικών. Το ΕΤΕΠ, λοιπόν, προχώρησε χτες σε 24ωρη απεργία και πραγματοποίησε πορεία στην Αθήνα, από τα Προπύλαια στη Βουλή, όπου και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Φλωρίδη, ο οποίος και εξέφρασε την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημά τους.

Οπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, ο νόμος 2817 παραμένει ανενεργός και χωρίς τη ρύθμιση για το μισθολόγιο δεν μπορεί να υπάρξει ούτε βαθμολογική εξέλιξη αυτής της κατηγορίας προσωπικού των ΑΕΙ ανάλογα με τα προσόντα τους. «Ζητάμε την έκδοση της νομοθετικής ρύθμισης ώστε να λειτουργήσει το μισθολόγιο και η βαθμολογική μας εξέλιξη», μας είπε η Ελένη Καλλιμώρου, πρόεδρος του Συλλόγου Παρασκευαστών του Πανεπιστημίου Αθήνας, που ανήκει στο ΕΤΕΠ, και τόνισε: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, γιατί είναι ένας αγώνας πέντε χρόνων και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω». Ηδη, η Ομοσπονδία του ΕΤΕΠ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και για την ερχόμενη βδομάδα, τη μέρα που το νομοσχέδιο για τον ΟΣΚ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Αναβολή της εξεταστικής σε κάποιες σχολές

Συνεχίζονται οι πενθήμερες επαναλαμβανόμενες αποχές των πανεπιστημιακών μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ), που οδηγεί τελικά στην αναβολή της εξεταστικής για πολλά ιδρύματα και σχολές. Η κατεύθυνση αυτή, της ΠΟΣΔΕΠ, θα κριθεί βέβαια στους Συλλόγους Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού σε κάθε πανεπιστήμιο ή σχολή, πολλοί από τους οποίους έχουν ορίσει τις Γενικές τους Συνελεύσεις για σήμερα και τις επόμενες μέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις οι φοιτητές, που βρίσκονται επί πτυχίω, εξετάζονται κατ' εξαίρεση, αλλά αυτό εξαρτάται από τον κάθε καθηγητή.

Η κυβερνητική αναλγησία απέναντι σε αιτήματα, που οι πανεπιστημιακοί έχουν εκθέσει εδώ και χρόνια, οδήγησε τους εκπαιδευτικούς των ΑΕΙ στις σημερινές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, η εμμονή της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που αφορά στενά τα μισθολογικά τους αιτήματα, φέρνει τους εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με τους φοιτητές, τη στιγμή που η επίθεση της κυβέρνησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι σαρωτική και αφορά όχι μόνον το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας (που έχει συμφέρον να την αντιπαλέψει από κοινού), αλλά και όλο το λαό.

Εντονη κριτική στους χειρισμούς της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ άσκησαν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Πανεπιστημιακών (ΔΗΠΑΚ), σημειώνοντας ότι η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση, εάν δε διευρυνθεί το διεκδικητικό πλαίσιο και δε συμπορευτούν οι εκπαιδευτικοί με τους φοιτητές στον αγώνα ενάντια στα ευρω-κυβερνητικά μέτρα, που μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Κλειστά θα παραμείνουν, σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ, μέχρι και αύριο τα ιδρύματα: Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πάντειο, Παν. Πειραιά, Παν. Ιωαννίνων, οι περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου Αθήνας και σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΒΟΥΛΗ
Σε κερδοσκοπική επιχείρηση μετατρέπεται ο ΟΣΚ

Σε κερδοσκοπική επιχείρηση μετατρέπεται πλέον ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με τις διατάξεις σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης με το νομοσχέδιο πλέον ο ΟΣΚ μετατρέπεται σε «έναν κερδοσκοπικό επιχειρηματία, αφού του δίνεται η νομική ευχέρεια να επιδιώκει την αύξηση των πόρων του σε βάρος πολλές φορές -γιατί όχι- των συμφερόντων και της ίδιας της σχολικής στέγης». Υπογράμμισε δε ότι προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού ο οποίος γίνεται ένα γραφείο μελετών και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ετσι, είπε, δε θα είναι υπερβολή αν υποστηρίξει κάποιος ότι είναι ενδεχόμενο ο ΟΣΚ να ενοικιάζει χώρους των σχολικών κτιρίων σε ιδιωτικές εταιρείες για την εκμετάλλευση προφανώς της λειτουργίας ενός πάρκινγκ σε ένα μεγάλο προαύλιο ενός σχολείου ή για τη λειτουργία ενός ίντερνετ καφέ σε έναν όροφο ενός σχολικού κτιρίου. Πρόσθεσε επίσης ότι σε μία εποχή που τα προβλήματα της σχολικής στέγης πραγματικά κραυγάζουν σε όλη τη χώρα, ο ΟΣΚ εξωθείται να ρίξει το βάρος του και σε δραστηριότητες που αφορούν κατασκευές έργων του 2004.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι να εγκαταλειφθεί από τον ΟΣΚ η σχολική στέγη, αφού η κατασκευή σχολείων δε θα προκαλεί το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον του και τα σχολεία δε θα είναι ένας προσοδοφόρος χώρος απόκτησης πόρων, ενώ σύντομα να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να στρέψει τις δραστηριότητές του στα σχολικά κτίρια ή γενικώς στα κτίρια...

Οσον αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις που αφορούν θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ο βουλευτής παρατήρησε ότι είναι «μερεμέτια» που δε θίγουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο. Για παράδειγμα το «ανοιχτό πανεπιστήμιο» ούτε ανοιχτό είναι, ούτε πανεπιστήμιο, αφού και προϋποθέσεις για την πρόσβαση τίθενται, ενώ δεν εξασφαλίζεται ούτε επαγγελματική υπόσταση ούτε επιστημονική ειδίκευση. Οσο δε για την κατάργηση της ΣΕΛΕΤΕ τόνισε ότι γίνεται παρά τη διαφωνία των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί και στη θέση της ιδρύεται ένα άλλο εκπαιδευτικό υβρίδιο, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται καμία επιστημονική ή κοινωνική αναβάθμιση στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

«Κουτσουρεμένοι» και οι φετινοί διορισμοί

Λιγοστοί είναι και φέτος οι διορισμοί εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Φέτος, διορίζονται μόλις 4.216 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 3.705 στη Δευτεροβάθμια. Και οι φετινοί «κουτσουρεμένοι» διορισμοί υπολείπονται από τις πραγματικές ανάγκες που σήμερα είναι 10.000 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και 10.000, αντίστοιχα, στη δευτεροβάθμια, συνεχίζοντας έτσι το υπουργείο Παιδείας την πολιτική της αδιοριστίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον πίνακα των διορισμών που δημοσιοποίησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διορίζονται 2.324 εκπαιδευτικοί από τον πίνακα των 16μηνιτών (75%), 775 από τους επιτυχόντες μη διοριστέους του ΑΣΕΠ (25%), 249 από την επετηρίδα (10%) και 868 από τον πίνακα του ΑΣΕΠ (90%).

Στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίζονται 1.670 εκπαιδευτικοί από τον πίνακα των 16μηνιτών (75%), 556 από τους επιτυχόντες μη διοριστέους του ΑΣΕΠ (25%), 197 από την επετηρίδα (10%) και 1.283 από τον πίνακα του ΑΣΕΠ (90%).

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εκδικάζονται οι προσφυγές των εκπαιδευτικών ΤΕΙ

Σήμερα συζητιούνται στο Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπό διευρυμένη επταμελή σύνθεση), οι προσφυγές που έχουν καταθέσει πολλοί εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ ενάντια στον νόμο 2916/01, της δήθεν ανωτατοποίησης των ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγητές της υπόθεσης Ν. Μαρκουλάκης και Π. Καρλή θα υποστηρίξουν ότι τόσο ο νόμος, όσο και οι κρίσεις των εκπαιδευτικών για την κατάταξή τους σε βαθμίδα, δεν αντιβαίνουν του Συντάγματος. Ωστόσο αναμένεται να εκφραστούν και αρκετές επιφυλάξεις, καθώς η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ήδη κρίνει ότι δεν μπορούν να ανωτατοποιηθούν τα ΤΕΙ, καθώς το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν αναθεωρήθηκε.

Σύμφωνα με το νόμο 2916/2001 για τα ΤΕΙ, οι θέσεις των καθηγητών που υπηρετούν σ' αυτά μετατρέπονται σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις στο βαθμό του καθηγητή ή αναπληρωτή, αφού προηγουμένως κριθούν από πενταμελή επιτροπή. Κατά τη διαδικασία των κρίσεων όμως, προέκυψε πλήθος καταγγελιών από την πλευρά των εκπαιδευτικών για παρατυπίες και αναξιοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ