ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Αξιώνουν πλήρη ασυδοσία

Το πρόσχημα αυτή τη φορά είναι ότι κάπου κάποιοι παρανομούν...

Την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πολυκαταστημάτων απαίτησε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). Στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Α. Μακρής, απαίτησε προβάλλοντας διάφορα προσχήματα την ολοκληρωτική κατάργηση κάθε κανόνα που διέπει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Ενα από τα προσχήματα που επικαλέστηκαν οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων είναι το γεγονός ότι, όπως είπαν, σε κάποιες Νομαρχίες δεν τηρείται η συμφωνία που έχει επιτευχθεί για το ωράριο. Ορμώμενοι λοιπόν από αυτό, ζητούν θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση της παρανομίας, στο πνεύμα «γιατί αυτοί να παρανομούν, ενώ εμείς όχι»... Επ' αυτού πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «αν αυτές οι καταστάσεις έχουν παγιωθεί σε ορισμένα μέρη, ζητούμε να γίνει σε όλα», προσθέτοντας την αξίωση των μεγαλοεπιχειρηματιών να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ασυδοσίας, όπου ο καθένας θα λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον του. Δηλαδή, τη θέσπιση ενός ωραρίου που θα αντέξουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων και των δεκάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων.

Το γεγονός ότι οι παρανομίες των άλλων είναι προσχηματικές ο πρόεδρος των ιδιοκτητών των πολυκαταστημάτων το αποκάλυψε και μόνος του αναφέροντας ότι οι ρυθμίσεις που ισχύουν για το ωράριο, έχουν θεσμοθετηθεί... σε άλλες εποχές. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι «άλλες εποχές» είναι το 1997, ενώ «νέα εποχή» αποτελεί η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Αναφερόμενος στη λειτουργία των πολυκαταστημάτων και των καταστημάτων σε πολυχώρους ψυχαγωγίας (εμπορικά κέντρα) ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ σημείωσε ότι έπρεπε κατά τη χορήγηση των αδειών να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι... επενδύσεις που έγιναν, σημειώνοντας ότι όταν ξεκίνησαν οι επενδύσεις, είχαν δοθεί οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς ότι θα λειτουργήσουν με άλλη λογική.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΟΤ
Κυβερνητικό ρεσιτάλ ξεπουλήματος

«Προσπάθεια ανασυγκρότησης και εξυγίανσης» βαφτίζουν οι κυβερνώντες την παραχώρηση των τουριστικών υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο

Φιέστα για την παρουσίαση της υπό ιδιωτικοποίηση περιουσίας της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) και των ...«επιτευγμάτων», που έχει μέχρι τώρα να εμφανίσει στον τομέα του ξεπουλήματος της περιουσίας του ΕΟΤ, διοργάνωσαν χτες στο Ανατολικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΤΑ. Κι όλα αυτά ενόψει της εισόδου της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο, τον επόμενο Σεπτέμβρη, και προκειμένου να διαφημιστούν τα κέρδη στα οποία μπορούν να προσδοκούν οι επίδοξοι «επενδυτές». Η περιουσία της ΕΤΑ προέρχεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΤ και της παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση με στόχο το ξεπούλημά της, που βαφτίστηκε ...«αξιοποίηση». Τα «επιτεύγματά» της δεν είναι άλλα από τη μέχρι τώρα εκχώρηση των κερδοφόρων φιλέτων της δημόσιας τουριστικής περιουσίας σε ιδιώτες. Τα κέρδη για τους υποψήφιους αγοραστές μετοχών αναμένονται μεγάλα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης, η ΕΤΑ, «έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των ιδιωτικοποιήσεων που της ανατέθηκαν, απεμπλέκεται από επιχειρηματικές δραστηριότητες και μετατρέπεται σε εταιρία χαρτοφυλακίου, με σημαντικές συμμετοχές». Ουσιαστικά, δηλαδή, οι ιδιώτες μπορούν να προσδοκούν σε κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων, που τα αποστερείται πλέον το δημόσιο.

Τόσο ο Ν. Χριστοδουλάκης όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, που μίλησαν, επιχείρησαν με προκλητικό τρόπο να διαβεβαιώσουν τους επιχειρηματίες ότι η πολιτική του ξεπουλήματος είναι για την κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτη και θα συνεχίσει να την εφαρμόζει απαρέγκλιτα, ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Ειδικότερα, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι όσο αναγκαίο ήταν τη δεκαετία του '50 να δημιουργήσει ο ΕΟΤ την τουριστική, δημόσιων συμφερόντων, υποδομή «άλλο τόσο καταστροφικό και επιζήμιο είναι να συνεχίζονται από το κράτος επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στόχος σήμερα -- είπε ο ίδιος -- είναι να προσελκύσουμε ιδιωτικά, ακόμα καλύτερα διεθνή κεφάλαια». Προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις για σκανδαλώδεις χειρισμούς που συνοδεύουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έκανε λόγο για «νέο πρότυπο ιδιωτικοποιήσεων», το οποίο «όχι μόνο δεν εγκαταλείπει τη δημόσια περιουσία, αλλά, αντίθετα, της δίνει καλύτερη προοπτική». Με τον ίδιο τρόπο διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Α. Τσοχατζόπουλος, βάφτισε την πολιτική του μαζικού ξεπουλήματος της ανυπολόγιστης αξίας περιουσίας του ΕΟΤ «προσπάθεια ανασυγκρότησης και εξυγίανσης». Εμφανίστηκε προκλητικός λέγοντας πως «η λογική ότι εδώ υπάρχει κάτι για ξεπούλημα έχει ξεπεραστεί από την πλειοψηφία των πολιτών. Εδώ πρόκειται για λογική συνεργασίας στην αξιοποίηση», καλώντας τους επιχειρηματίες να... συνεργαστούν στο μεγάλο φαγοπότι από τα έσοδα του ξεπουλήματος της περιουσίας που ανήκει στον ελληνικό λαό.

Παρουσιάζοντας τα «επιτεύγματα» του διετούς έργου της ΕΤΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Τ. Χωμενίδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιδιωτικοποίηση των πέντε πλαζ της Αττικής και των τριών μαρινών. Παρουσιάζοντας την περιουσία της Εταιρίας, έκανε λόγο για 340 ακίνητα, που αναπτύσσονται σε έκταση 70 χιλιάδων στρεμμάτων, 40 επιχειρήσεις και 200 μισθωτικές συμβάσεις. Εμφανίστηκε δε υπερήφανος για το έργο της, μια και, κατά τα λεγόμενά του, έχοντας παραλάβει «καμένη γη» η ΕΤΑ «κατάφερε να κάνει μία αχαρτογράφητη περιουσία ιδιωτικοποιήσιμη».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ζημιές από χαλαζόπτωση

Ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες 4.000 στρεμμάτων περίπου προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή της Φίλιας Νομού Καρδίτσας. Οι ζημιές αφορούν σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, τεύτλων, βιομηχανικής ντομάτας και σιτηρών.

Οι πληγέντες αγρότες ζητούν από τον ΕΛΓΑ να γίνει έγκαιρα η καταγραφή των ζημιών και να δοθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους. Και αυτές οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση ήρθαν να προσθέσουν ακόμα ένα πρόβλημα στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
Στο έλεος των κερδοσκόπων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μέτρα για την προστασία των παραγωγών οπωροκηπευτικών και των καταναλωτών από την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμπορομεσαζόντων, ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Σπ. Στριφτάρης.

Στην Ερώτηση τονίζονται τα εξής:« Η έλλειψη περιφερειακών αγορών αγροτικών προϊόντων, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, που γίνονται στα πλαίσια της λεγόμενης φιλελευθεροποίησης της αγοράς και η συνειδητή απουσία οποιουδήποτε μηχανισμού διασφάλισης ενός ελάχιστου εισοδήματος στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, έχει σαν αποτέλεσμα την πρωτοφανή κερδοσκοπία των εμπορομεσαζόντων σε βάρος των παραγωγών απωροκηπευτικών της χώρας και ιδιαίτερα των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας, που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούνται στη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας:

  • «Τι ενέργειες θα κάνει για να διασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών και να αποτρέψει το ξεκλήρισμά τους;»
  • «Τι μέτρα θα πάρει για να περιορίσει την κερδοσκοπία των εμπορομεσαζόντων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών;».
Οι συμπληρωματικές ηλεκτρονικές δηλώσεις

Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τις δηλώσεις τους (έντυπο Ε1) μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της Εφορίας Taxis καλούνται να υποβάλουν, ηλεκτρονικά, και τα άλλα συνοδευτικά έντυπα που απαιτούνται, δηλαδή τα Ε2 (μισθώματα ακινήτων), Ε3 (στοιχεία επιχειρήσεων και επιχειρηματιών) και Ε9 (μεταβολές στην ακίνητη περιουσία). Οι προθεσμίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιούνη και λήγουν στις 10 Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ