ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πυρηνικά στα σύνορα, αλλά και μυστική διπλωματία...

Ακήρυχτος πόλεμος. Ινδοί στρατιώτες επανδρώνουν φυλάκιο στα σύνορα με το Πακιστάν, όπου η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται καθημερινά

Associated Press

Ακήρυχτος πόλεμος. Ινδοί στρατιώτες επανδρώνουν φυλάκιο στα σύνορα με το Πακιστάν, όπου η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται καθημερινά
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΤΟΚΙΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Αισιόδοξος» εμφανιζόταν μετά την αποπεράτωση της περιοδείας του σε Πακιστάν και Ινδία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, δηλώνοντας ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών «δεν είναι αναπόφευκτος». Δεν επρόκειτο μόνο για διπλωματικές κοινοτοπίες, αφού σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τάιμς οφ Ιντια» υπάρχουν σε εξέλιξη «μυστικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ τεχνοκρατών των δύο κρατών. Ο Στρο αναμένεται να συζητήσει προσεχώς με Ευρωπαίους και Αμερικανούς τις εξελίξεις στην περιοχή.

Στις συζητήσεις με τις ηγεσίες των δύο χωρών, ο Στρο επανέλαβε σχεδόν σαν από... κασέτα τις αμερικανικές προτροπές. Κάλεσε το στρατηγό («πρόεδρο», θα μας διόρθωνε ο υπουργός) Μουσάραφ, «να πατάξει την τρομοκρατία», προτείνοντάς του να «σφραγίσει στα σύνορα» και να «πλήξει τις ισλαμικές οργανώσεις». Οπως είπε ο Μουσάραφ «είναι ειλικρινής», αλλά θα κριθεί «από τις πράξεις του». Οι «Τάιμς του Λονδίνου» σχολίαζαν σε μακροσκελές σχετικό άρθρο τους το γιατί αυτή η συγκεκριμένη ρότα δεν είναι καθόλου εύκολη για το στρατηγό: Ο στρατός ανέχθηκε ήδη την προδοσία σε βάρος των Ταλιμπάν, την υπαγωγή του Πακιστάν σε αμερικανική «διοίκηση», αλλά το να εγκαταλειφθούν οι αυτονομιστές του Κασμίρ στο έλεος των ινδικών Ενοπλων Δυνάμεων είναι κάτι που ούτε οι στρατιωτικοί υφιστάμενοι του Μουσάραφ θα ανέχονταν, ούτε, πολύ περισσότερο, οι μυστικές υπηρεσίες.

Στην άλλη πλευρά, ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ επαναλάμβανε, για νιοστή φορά, πως «η υπομονή της Ινδίας έχει όρια», αυτή τη φορά προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κοϊζούμι, με τον οποίο είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία. Ο τελευταίος κάλεσε --απηχώντας και αυτός τις απόψεις της «συμμαχίας»-- για αυτοσυγκράτηση τον εθνικιστή Ινδό ομόλογό του.

Η διπλωματική κινητικότητα είναι πάντως αρκετά υποδεέστερη, ποσοτικά και ποιοτικά, από τη στρατιωτική κινητικότητα στα σύνορα των δύο χωρών. Στην τρομακτική δύναμη πυρός που έχουν παρατάξει Ινδοί και Πακιστανοί κατά μήκος της γραμμής ελέγχου προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα «Νιους», και «τακτικά πυρηνικά» σε πυραύλους με βεληνεκές 200 χιλιομέτρων...

ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Προσεγγίσεις...

ΜΟΣΧΑ.--

Στον απόηχο των «τυμπανοκρουσιών» για «νέα σελίδα», που ανοίγει μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε χτες τους ηγέτες της ΕΕ. Οι συζητήσεις πολλές, οι προσεγγίσεις ακόμη περισσότερες, και οι διαφωνίες υφέρπουν. Εντούτοις, όλοι οι «παίκτες» φαίνονται, όπως και στην περίπτωση της ιδιότυπης αυτής σύνδεσης ΝΑΤΟ -Ρωσίας, έτοιμοι να τις υπερκεράσουν καθώς η «λεία», δηλαδή ο πλανήτης, είναι ο πρωταρχικός στόχος και δεν πρέπει να χαθεί, επ' ουδενί...

Η φωτιά, σε σχέση με την πιθανή ένταξη της Ρωσίας στην ΕΕ, άναψε όταν στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας ίδρυσης του Μεικτού Συμβουλίου ΝΑΤΟ -Ρωσίας, ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι έφτασε η ώρα να ενταχτεί και στην ΕΕ.

Η αφορμή δόθηκε και η συζήτηση άναψε για τα καλά, αφού χτες στη ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, επικεφαλής της πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΕΕ, προκειμένου να παραστούν στη Σύνοδο ΕΕ - Ρωσίας.

Οικονομία της αγοράς

Η «υποδοχή» σε επίπεδο δηλώσεων, ήταν ανάλογη με το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ, όπως και με το ΝΑΤΟ σε τομείς που άπτονται περισσότερο των ρωσικών συμφερόντων... όπως η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης, με την οποία δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν. Επίσης, και «για συνεργασία στρατιωτική, τεχνική σε θέματα στρατιωτικά, αλλά και σε περιπτώσεις διαχείρισης των κρίσεων», τόνισε ο Ιβανόφ λίγο πριν αρχίσει συνομιλίες στη Μόσχα με τον Γκούσταβ Χάγκλουντ, Φινλανδό στρατηγό και πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ενώ ο στρατηγός Χάγκλουντ από την πλευρά του, επισήμανε το πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή πληροφοριών...

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφερόμενη στην πρόταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για ένταξη της Ρωσίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε πως μια τέτοια προοπτική είναι μακρινή και οι συζητήσεις είναι ανώφελες... Η «προσφορά» όμως έγινε και ο Ρομάνο Πρόντι δήλωσε προς τον Πούτιν, ότι «είμαι ευτυχής που σας ανακοινώνω σήμερα ότι θα χορηγήσουμε πλήρες καθεστώς οικονομίας της αγοράς στη Ρωσία».

Η ΕΕ έδρασε ταχύτερα από τις ΗΠΑ, αφού το μέτρο θα ανακουφίσει τη Ρωσία από τους δασμούς αντι-ντάμπινγκ, κάτι που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, συμφώνησε απλώς να εξετάσει ένα ανάλογο μέτρο και να στείλει σύντομα απάντηση στον Πούτιν.

Το αγκάθι του Καλίνινγκραντ

Οι διαφορές, υφιστάμενες φυσικά, εστιάστηκαν στο θέμα του Καλίνινγκραντ. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη διάσκεψη κορυφής, επέκρινε την πολιτική της ΕΕ στο ζήτημα αυτό και δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ρωσίας για την εξασφάλιση της επικοινωνίας ανάμεσα στην περιοχή Καλίνινγκραντ και το υπόλοιπο τμήμα της Ρωσίας δε βρίσκει κατανόηση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Πούτιν, οι προτεινόμενες από την ΕΕ λύσεις σημαίνουν ότι «το δικαίωμα των Ρώσων να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους που διαμένουν σε διάφορα μέρη της Ρωσίας, θα εξαρτάται από την απόφαση κάποιου ξένου κράτους». Ζήτησε επιτακτικά την άμεση λύση του ζητήματος της περιοχής Καλίνινγκραντ, από το οποίο θα εξαρτηθεί η παραπέρα διαμόρφωση των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ.

Η περιοχή Καλίνινγκραντ, ρωσικός θύλακας ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, δεν έχει επικοινωνία διά ξηράς με τη Ρωσία. Εν όψει όμως της ένταξης της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην ΕΕ η περιοχή αυτή θα βρεθεί μέσα στην ΕΕ. Σχετικά μ' αυτό, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σε συνέντευξη Τύπου, διευκρίνισε ότι η ΕΕ επιθυμεί να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά με βάση τους κανόνες που ισχύουν στις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν στον τομέα της πολιτικής για τις βίζες, του μεθοριακού ελέγχου κ.λπ. και ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβιάσει τη νομοθεσία της.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Εκατομμύρια Αφρικανοί στα πρόθυρα λιμοκτονίας

ΡΩΜΗ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις στελεχών του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ για τον εφιάλτη του λιμού στην Αφρική. Μόνον σε τέσσερις χώρες της νότιας Αφρικής, η οργάνωση του ΟΗΕ προβλέπει πως τουλάχιστον 10.000.000 άνθρωποι είναι στα πρόθυρα λιμοκτονίας και πως η μάχη εκατομμυρίων Αφρικανών για επιβίωση θα έχει άδοξο τέλος εάν δε σταλούν άμεσα - και σίγουρα πριν το τέλος του 2003 - σε Μαλάουι, Ζιμπάμπουε, Λεσότο και Ζουαζιλάνδη περίπου τέσσερα εκατομμύρια μετρικοί τόνοι τροφίμων.

Εκπρόσωποι του συγκεκριμένου οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών διευκρίνισαν πως τα παραπάνω στοιχεία είναι «ενδεικτικά» γιατί δε συμπεριλαμβάνονται τα σχετικά δεδομένα από τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια. Σ' αυτή την περίπτωση, τα 10.000.000 ανθρώπων που κινδυνεύουν να πεθάνουν απ' την πείνα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12.000.000. Αυτό εάν, βεβαίως, δε φθάσει εγκαίρως στις χώρες τους διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα.

Η αιτία για την παρούσα επισιτιστική κρίση στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου δεν είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων που ποικίλουν από καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και ο παγετός μέχρι πολιτικο-οικονομικά όπως κυβερνητική διαφθορά, μακροχρόνια πολιτική λήψης δανείων απ' το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα με δυσβάσταχτους και αντιλαϊκούς, ως επί το πλείστον, όρους.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
... Παράπλευρες συνέπειες της κρίσης στη DOS

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Επιστολές παραίτησης απ' τα διοικητικά πόστα σερβικών κρατικών οργανισμών και δημοσίων επιχειρήσεων υπέβαλαν χτες ταυτόχρονα 26 στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (με ηγέτη τον Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Βόγισλαβ Κοστούνιτσα) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσφατη απόφαση του σερβικού κυβερνώντος πολυκομματικού συνασπισμού, DOS, να προχωρήσει στην αντικατάσταση πενήντα βουλευτών, με πρόσχημα αδικαιολόγητες απουσίες απ' τις συνεδριάσεις της Βουλής.

Οσο για την προγραμματισμένη για χτες συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης αναφορικά με την παραπέρα πορεία των όποιων σχέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας με τον κυβερνώντα συνασπισμό της DOS και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίνζιτς, αυτή έως χτες το απόγευμα παρέμενε σε εκκρεμότητα...

Ωστόσο, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΜΠΛΙΤΣ», παρέμβαση στην παρούσα ενδοκυβερνητική κρίση της Σερβίας επιχειρεί να παίξει ο πρεσβευτής της αποστολής του ΟΑΣΕ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Στέφανο Σανίνο, ο οποίος είχε επαφές με στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της DOS, όπως οι Τσεντομίρ Γιοβάνοβιτς και Γκόραν Βέσιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σανίνο προσπάθησε να καταστήσει σαφές στους Γιοβάνοβιτς και Βέσιτς πως η απόφαση της αντικατάστασης των πενήντα βουλευτών αντιστρατεύεται το Νόμο περί εκλογής βουλευτών και πως εάν η απόφαση για την αντικατάσταση των 50 βουλευτών υλοποιηθεί, τότε η «DOS θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες»(;)...

Πάντως, η εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, Στέλα Ρόνερ, επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τα περί πιέσεων και «συμβουλών» του πρεσβευτή Σανίνο προς τα στελέχη κομμάτων που συγκροτούν το συνασπισμό της DOS, αρκούμενη να επιβεβαιώσει μόνον τις επαφές του συγκεκριμένου αξιωματούχου με Σέρβους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ