ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2002
Σελ. /48
Εθνική στρατηγική για... το ΣΕΒ!

Οι μεγαλοβιομήχανοι αξιώνουν ξεδιάντροπα να αναγορευτούν τα εγωιστικά τους συμφέροντα σε ύψιστο εθνικό συμφέρον

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Στοιχεία για την παραγωγικότητα της εργασίας που έδωσε την περασμένη βδομάδα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειχναν ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη (μετά την Ιρλανδία) αύξηση στην παραγωγικότητα της εργασίας μεταξύ των κρατών της ΕΕ για την περίοδο 1995-2001. Κι όμως, η ηγεσία του ΣΕΒ δεν εφησυχάζει. Θέλει κι άλλα, τα θέλει όλα, εδώ και τώρα.

Πραγματικοί κυρίαρχοι του παιχνιδιού στην οικονομία, οι μεγαλοβιομήχανοι θέλουν πλέον να δείχνουν προς όλους ποιοι είναι τα πραγματικά αφεντικά και στην κοινωνία. Θεωρούν «φυσικό» τους δικαίωμα να υπαγορεύουν στις ηγεσίες των δικών τους κομμάτων τις ακολουθητέες πολιτικές, να παρακολουθούν από κοντά και να ασκούν κριτική στον τρόπο που τις εφαρμόζουν, να συντονίζουν και κατευθύνουν τις «κοινές προσπάθειες».

Δε σταματούν όμως εδώ. Υποκαθιστώντας ολοένα και περισσότερο τα δικά τους κόμματα διαμορφώνουν «εθνικές στρατηγικές» και αναδεικνύουν «οράματα», τα οποία βέβαια ταυτίζονται απόλυτα με τα εγωιστικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δε δίστασε να ζητήσει από τα καθεστωτικά κόμματα να αναγορεύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα σε ύψιστη εθνική υπόθεση.

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όχι μόνο δεν έχουν την παραμικρή αντίρρηση, αλλά δέχονται να αυτοακυρώνονται σε σημαντικό βαθμό ως πολιτικά υποκείμενα, βαδίζοντας τυφλά πίσω από την πορεία πλεύσης που χαράζει η ηγεσία των μεγαλοβιομηχάνων. Το χειρότερο είναι ότι η ηγεσία του ΣΕΒ τους αφήνει ολοένα και λιγότερα περιθώρια να πάρουν υπόψη τους τις ανάγκες των ψηφοφόρων τους. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημά τους, η ρίζα της κρίσης τους.

Μεταξύ μας η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας που αναφέρθηκε στην αρχή δεν προέκυψε λόγω του εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας, την είσοδο νέων τεχνολογιών και μηχανημάτων, αλλά ως αποτέλεσμα της φθηνότερης εργατικής δύναμης. Πρωταγωνιστές, βέβαια, οι ξένοι μετανάστες.


Ο ΠΟΥΤΙΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΑΤΟ: «Ο Βλ. Πούτιν είναι ένας πραγματιστής, που δεν παρασύρεται από συναισθηματισμούς, όπως συμβαίνει με πολλούς στη Ρωσία. Με άφησε άναυδο όταν είπε ότι τα επόμενα χρόνια η Ρωσία θα υιοθετήσει τα κριτήρια του ΝΑΤΟ» (Γκέλα Μπεζουσβίλι - υφυπουργός Αμυνας Γεωργίας - ΝΕΑ).

ΜΑΖΙ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: «Αν το ΝΑΤΟ επιτύχει κάτι τέτοιο και εντάξει τη Ρωσία στο πλαίσιο των κριτηρίων, τότε θα έχει συμβάλει σε μια θετική αλλαγή στη Ρωσία. Αν όμως σιωπήσει η Συμμαχία, τότε θα είναι η Ρωσία αυτή που θα έχει αλλάξει το ΝΑΤΟ... Το ΝΑΤΟ εντέλει δε θα έπρεπε να διστάσει να ζητήσει από τη Μόσχα τα ίδια δημοκρατικά εχέγγυα που από τη Λετονία και τη Βουλγαρία» (Τ. Μαλινόφσκι - ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΥΠΟΤΑΓΗ: «Σήμερα, ο Πρόεδρος Πούτιν συνειδητοποιεί ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να εμπλακεί σε έναν αγώνα εξοπλισμών, ότι πρέπει να ανεχθεί την αμερικανική υπεροχή» (Μάσα Λίπμαν, βοηθός αρχισυντάκτη του ρωσικού περιοδικού Ezhenedel'ny Zhurnal - ΟΥΑΣΙΚΤΟΝ ΠΟΣΤ - ΝΕΑ).

«ΕΤΑΙΡΟΣ»: «Η δεύτερη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στην Ευρώπη είναι προφανές ότι επιβεβαίωσε την επιβολή της αμερικανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη. Η Ρωσία του Πούτιν όχι μόνο συμφώνησε στον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της για την αντιπυραυλική ασπίδα, αλλά και ως "αποτέλεσμα της ιστορίας" κατά Μπους από εχθρός έγινε εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Ετερόρρυθμος όμως, αφού δεν εισακούονται οι αντιρρήσεις της για την προς Ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ, που θα αποφασιστεί στο τέλος του χρόνου. Δεν αποκλείεται μάλιστα η Ατλαντική Συμμαχία να φθάσει αργότερα και μέχρι τα σύνορα εντάσσοντας στους κόλπους της και την Ουκρανία με την ανοχή του Πούτιν». (Μιχ. Μορώνης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΡΓΑΤΕΣ - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΛΑΘΡΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕ ΔΑΚΤΥΛΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΠΑΛΙ ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΔΙΠΛΟ ΠΡΙΜ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΕΛΛΑΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΕΙ - Βαρυσήμαντη ομιλία του Προέδρου του ΣΕΒ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ.

ΑΥΓΗ: ΔΕΛΦΙΝΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΟΜΒΑ ΓΙΑΝΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.

ΧΩΡΑ: ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ!

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΞΕΦΤΙΛΑ - Το παρακράτος του Κορυδαλλού έδειξε ποιος κάνει κουμάντο!

ΕΘΝΟΣ: Πανελλαδικές: ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΗ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 30.000 ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νέο βαλλιστικό πύραυλο ύψωσε το Πακιστάν - ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΣΚΥΒΑΝ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΝ ΣΗΚΩΝΑΝΕ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Παρατηρήσεις: «Βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο φαινόμενο οι απόψεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να συγκλίνουν για την αναγκαιότητα τολμηρών μεταρρυθμίσεων, αλλά να προσαρμόζουν τις πολιτικές τους σε εκλογικές ή αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες. Με αυτό τον τρόπο οι μεταρρυθμίσεις συναντούν ισχυρές αντιστάσεις και δεν προωθούνται με ταχείς ρυθμούς» (Οδ. Κυριακόπουλος - πρόεδρος του ΣΕΒ).

Διακομματική συναίνεση: «Εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη, με διακομματική και κοινωνική συναίνεση, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος μιλώντας στη χθεσινή συνέλευση του Συνδέσμου την ώρα που η κυβέρνηση και η ΝΔ διασταύρωναν τα ξίφη τους ενώπιον των εκπροσώπων των επιχειρηματιών για την οικονομική πολιτική» (ΒΗΜΑ).

Για την ανταγωνιστικότητα: «Ελπιδοφόρα σύγκλιση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, διαφάνηκε χθες στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ομιλίες τους συμφώνησαν και για τη σημασία του προβλήματος και για τις γενικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τις υιοθετούμενες πολιτικές προς αντιμετώπιση του προβλήματος». (Από το άρθρο της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ).

Και όραμα: «Ισες αποστάσεις από τα κόμματα και πρωτοβουλίες για να αποκτήσει η χώρα ένα όραμα αντίστοιχο με αυτό της ΟΝΕ, θα αποτελέσουν τον κοινό παρονομαστή των δράσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, που πλέον θα έχει ένα μόνο πρόεδρο, τον Οδ. Κυριακόπουλο». (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

Δε βλέπουν «φως»: «Επιασε καλοκαίρι αλλά δε βλέπουμε "φως". Βέβαια οι οικονομολόγοι, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η οικονομία θα βουλιάξει βαθιά, παραμένουν μια μικρή μειονότητα. Ομως, δεν ακούμε πια τις θριαμβευτικές προβλέψεις για θεαματική ανάκαμψη. Πάνω από όλα οι ιδιωτικές επενδύσεις - η κατάρρευση των οποίων οδήγησε σε αυτή την ύφεση - δε δείχνουν ακόμη σημάδια ζωής» (ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΝΕΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ