Associated Press |
Ταπεινωτική η έρευνα στα σημεία ελέγχου |
Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας που εξέτασε την «ισραηλινή απάντηση» απέναντι στις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας και στις επιθέσεις ενόπλων εναντίον εποίκων. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιδρομές και έχει, ουσιαστικά, ανακαταλάβει αρκετές παλαιστινιακές πόλεις και χωριά της Δ. Οχθης.
«Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική (των επιδρομών), και θα κλιμακώσουμε εάν κλιμακωθεί η τρομοκρατία» δήλωνε λακωνικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ραανάν Γκισίν, μετά τη συνεδρίαση, αφήνοντας να αιωρούνται οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, ότι «συμφωνήθηκαν στρατιωτικά βήματα». Το παρασκήνιο της συνεδρίασης δε μοιάζει ανέφελο, αφού, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, επαναδιατύπωσε την πρόταση εξορίας του Αραφάτ προκαλώντας την κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Αμυνας, Μπεν Ελιέζερ.
Ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να κάλεσε τον Μοφάζ «να μην παραβαίνει τα όρια των καθηκόντων του» γιατί «κλήθηκε να εκφράσει στρατιωτική άποψη και όχι πολιτική καθοδήγηση προς την κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρόν δε διαφωνεί, αλλά φέρεται να έχει δεχτεί αμερικανικές πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά και από την επίθεση Παλαιστινίου ενόπλου, το βράδυ της Τρίτης, εντός του εποικισμού Ιταμάρ, κοντά στη Νάμπλους, όπου σκοτώθηκαν 3 έποικοι θρησκευτικοί φοιτητές, ηλικίας από 14 έως 17 χρόνων, πριν πέσει νεκρός ο ένοπλος από τα πυρά της φρουράς. Είχε προηγηθεί επίθεση ενόπλου εναντίον ισραηλινού αυτοκινήτου, έξω από τη Ραμάλα, όπου σκοτώθηκε ο οδηγός και τραυματίστηκε ο συνεπιβάτης. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα».
Την ίδια στιγμή, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειωνόταν στη Ράφα, στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας - Αιγύπτου, μετά από επίθεση με οβίδες του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Παλαιστίνιοι και 1 Ισραηλινός στρατιώτης. Εισβολή έγινε στη συνοικία Μπεϊτούνια, της Ραμάλα, προφανώς με στόχο τη σύλληψη του πολιτικού στελέχους της «Χαμάς», Χασάν Γιουσέφ, που δεν εντοπίστηκε.
Εισβολές έγιναν και στα χωριά γύρω από τη Βηθλεέμ, με αποτέλεσμα, πλέον, υπό ισραηλινή ανακατοχή να βρίσκεται η Βηθλεέμ, η Καλκίλια (όπου έγιναν 8 συλλήψεις), όλες οι πέριξ αυτών πόλεις και χωριά, καθώς και τμήματα της Τουλκαρέμ. Σε όλες τις περιοχές έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Τέλος, συνελήφθη ο κυβερνήτης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, Τζαμίλ Νάσερ, με την κατηγορία ότι δεν έχει άδεια κατοικίας στην πόλη.
Το Επαναστατικό Συμβούλιο της «Φατάχ» κάλεσε σε τερματισμό των επιθέσεων εντός ισραηλινού εδάφους. Ο γραμματέας του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου δήλωνε ότι καταδικάζονται οι επιθέσεις «πέρα από την πράσινη γραμμή, αλλά όχι εναντίον των δυνάμεων κατοχής», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι ο Γ. Αραφάτ ενέκρινε το σύνταγμα που του είχε προταθεί από το 1997, οδηγώντας πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι εντός των ημερών θα λάβουν χώρα ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.
Την περιοδεία του στην περιοχή άρχισε, από το Κάιρο, ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ την επόμενη βδομάδα αναμένεται ο διευθυντής της CIA, που συναντήθηκε, χτες, με τον Τζορτζ Μπους. Χτες εξάλλου έφθασε στην περιοχή και ο Γερμανός ΥΠΕΞ ενώ ακολουθεί, εντός των ημερών, ο Χαβιέ Σολάνα. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα ο Μπους θα έχει διήμερη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο εκτιμώντας ότι «είναι ευκαιρία για συντονισμό», ενώ το Κάιρο μιλούσε για «συζήτηση επί τελικής λύσης».
Ενώ εντείνεται η φημολογία περί προβληματισμού εντός της αμερικανικής ηγεσίας για το ρόλο του Αραφάτ, αλλά και για τις πιθανότητες επιτυχίας ενός αμερικανικού σχεδίου με χρονοδιάγραμμα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αμπντουλάχ προειδοποιούσε το Ισραήλ ότι «ήρθε η ώρα να διαλέξει την ειρήνη, που του προσφέρει η αραβική πρόταση ή την αιματοχυσία».
Σε εκρηκτική ατμόσφαιρα, ανοίγουν, σήμερα, στην Αλγερία οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Η προεκλογική εκστρατεία έληξε και σήμερα για τις 389 βουλευτικές έδρες ερίζουν 23 κόμματα, ενώ άλλα 5 μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Επίκεντρο της κρίσης, πάλι, η επαρχία των Βερβέρων, η Καμπυλία, όπου, ήδη, έχουν παραταχθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις για να διασφαλίσουν τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων, καθώς ο βερβερικός πληθυσμός μποϊκοτάρει τις εκλογές και αναμένονται σφοδρά επεισόδια. Καζάνι που βράζει μοιάζει η χώρα ολόκληρη, εξαιτίας της ανεργίας, της εντεινόμενης φτώχειας, της αστυνομοκρατίας, της κυβερνητικής διαφθοράς και του αυταρχισμού.
Οι 834.006 εγγεγραμμένοι Αλγερινοί του εξωτερικού έχουν, ήδη, ψηφίσει. Ο στρατός περιφέρει 500 κινητές κάλπες στις ερημικές περιοχές της χώρας από τη Δευτέρα. Σήμερα, στα εκλογικά τμήματα καλούνται περίπου 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι, από τα 30 εκατομμύρια του πληθυσμού. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια μετά από την πρόσφατη έξαρση των αιματηρών επιθέσεων των εξτρεμιστών ισλαμιστών, ενώ μια «ειδική εκλογική επιτροπή» ανέλαβε την επιτήρηση της διαδικασίας μετά τις καταιγιστικές καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές του 1997, τις πρώτες που έγιναν μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και την ακύρωση του αποτελέσματος που ακολούθησε τις εκλογές του 1991, όπου επικράτησαν οι ισλαμιστές.
Οι δύο βασικοί διεκδικητές της εξουσίας, οι, ήδη, συγκυβερνώντες, η Δημοκρατική Εθνική Συμμαχία (RND) και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN) με επικεφαλής των Πρόεδρο Μπουτεφλίκα αξιοποίησαν τα μέγιστα την «τρομολαγνεία» με το πρώτο να μιλά για «ισλαμιστική επάνοδο» σε περίπτωση που δεν ενισχυθεί εκλογικά και τον Μπουτεφλίκα να χαρακτηρίζει τις εκλογές «θέμα ζωής και θανάτου» και να καλεί το λαό «να εξεγερθεί ενάντια σε όλους εκείνους που ευθύνονται για την τρομοκρατία και τη μιζέρια».
Προφανώς, εξαιρουμένου του ιδίου που βρίσκεται στο τιμόνι από το 1997 και έχει υιοθετήσει τις οδηγίες του ΔΝΤ ξεπουλώντας την κρατική εταιρία πετρελαίου σε αμερικανικά συμφέροντα, ιδιωτικοποιώντας πολλές κρατικές επιχειρήσεις, επιβάλλοντας δυσβάσταχτη φορολογία και περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Η όξυνση των οικονομικών προβλημάτων, η εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη, σε συνδυασμό με τη διαρκή εφαρμογή στρατιωτικού νόμου υπό το πρόσχημα της ισλαμικής τρομοκρατίας που έχει καταλήξει στη θεσμοποίηση ενός μονίμου καθεστώτος αστυνομοκρατίας και δίωξης εναντίον του οποιουδήποτε ενοχλητικού για την εξουσία (και εκτός του ισλαμιστικού χώρου εννοείται) ήταν οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα, στις αρχές Ιουλίου, και έληξαν με αιματηρή καταστολή.
Στις εκλογές συμμετέχουν με αξιώσεις τρία «μετριοπαθή» ισλαμικά κόμματα, το Κίνημα για την Κοινωνία της Ειρήνης (MSP), το Κίνημα Ενάχντα (ΕΜ) και το Κίνημα Εθνικής Μεταρρύθμισης (MRM), με το πρώτο να στοχεύει στη δεύτερη εκλογική θέση μετά το FLN, εκτοπίζοντας το RND.
Αντίθετα, δε συμμετέχουν το «φιλο-ισλαμιστικό» Μέτωπο Σοσιαλιστικών Δυνάμεων (FFS), τα βερβερικά: Συμμαχία για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία (RCD) και η Ρεπουμπλικανική Εθνική Συμμαχία (ANR), το Κόμμα για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό (MDS) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PTS). Τα βερβερικά κόμματα θεωρούν «ψευτο-ισοτιμία» την πρόσφατη αναγνώριση της βερβερικής γλώσσας, ενώ δυνάμεις πολιτοφυλάκων ελέγχουν την Καμπυλία και καμία διαδικασία δεν έχει κινηθεί εναντίον των υπευθύνων για τους 80 νεκρούς Βερβέρους διαδηλωτές, το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Τα υπόλοιπα κόμματα, το καθένα για δικούς του λόγους, εκτιμούν ότι με την Καμπυλία να απέχει και τα μείζονα προβλήματα να μη θίγονται, δεν υφίσταται λόγος εκλογών. Χαρακτηριστικά το Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό κάνει λόγο για «παρωδία» και εκτιμά ότι οι λαϊκές διαδηλώσεις δυσαρέσκειας θα ενταθούν όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση. Η σημερινή ημέρα αναμένεται να στιγματιστεί περισσότερο από τα επεισόδια παρά από το αποτέλεσμα.
ΜΑΝΙΛΑ, ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικήρυξε με 5 εκατομμύρια δολάρια ζωντανούς ή νεκρούς όλους τους επικεφαλής της Αμπού Σαγιάφ, της μουσουλμανικής «αυτονομιστικής» οργάνωσης η οποία δρα στις νότιες Φιλιππίνες και κρατά ομήρους ένα ζευγάρι Αμερικανών επί ένα χρόνο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα Φράνσις Ριτσιαρτόνε, αναφέροντας πως εγκαινιάστηκε και μια ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παροχή πληροφοριών. Στο μεταξύ, οι πληροφορίες από το Πεντάγωνο που ανέφεραν ότι οι κάπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί με το πρόσχημα των «εκπαιδευτικών ασκήσεων» στη χώρα ,«θα αποχωρήσουν», δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-
Σε μια νέα επιχείρηση «αναζήτησης και καταστροφής» επιδίδονται οι Βρετανοί πεζοναύτες στην Κοστ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, προσπαθώντας να «καθαρίσουν» με τα υποτιθέμενα προπύργια των μαχητών Ταλιμπάν και της οργάνωσης Αλ Κάιντα, πριν την έναρξη -σε περίπου δύο εβδομάδες - της Λόγια Τζίργκα, του «Μεγάλου Συμβουλίου», που θα καθορίσει, υποτίθεται, το πολιτικό μέλλον της χώρας.
Πρόκειται, «δυνητικά», για την πιο επικίνδυνη επιχείρηση, στην οποία έχουν λάβει μέρος οι Βρετανοί, εκτιμούσε σε χθεσινή του ανάλυση ο Πολ Ανταμς, αναλυτής για στρατιωτικά θέματα του BBC, ενώ ο ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Μπράιαν Χίλφερτι έδινε και μια χροιά «κρισιμότητας» στην επιχείρηση, υπό το φως των πληροφοριών ότι οι «τρομοκράτες» θέλουν να πλήξουν τη διαδικασία «πολιτικού ανασχηματισμού» του Αφγανιστάν. Μάλιστα, η «συμμαχική» πλευρά προχώρησε και σε μια εξήγηση της ...πολιτικής της, διά στόματος του υποστράτηγου Ρότζερ Λέιν, ο οποίος έκανε διάγγελμα προς τον αφγανικό λαό (!) από το ραδιόφωνο...
Στο μεταξύ, παραδεχόμενος εμμέσως ότι σε πείσμα των διαβεβαιώσεων της κυβέρνησης Καρζάι η παραγωγή ναρκωτικών εξακολουθεί απρόσκοπτη στο Αφγανιστάν, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως ξεκινά ειδικό δανειοδοτικό πρόγραμμα για τους Αφγανούς αγρότες ώστε να σταματήσουν να παράγουν όπιο - τη βάση της ηρωίνης.