ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2002
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δε θα περάσει η τρομοκρατία

Διάβημα συνδικαλιστών χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Από το χτεσινό διάβημα του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Από το χτεσινό διάβημα του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αποφασιστικά κάθε επιχείρηση άσκησης κρατικής τρομοκρατίας. Θα συνεχίσει να περιφρουρεί τους αγώνες του και δε θα επιτρέψει σε κανένα «Συνδικαλιστικό» καμιάς «Κρατικής Ασφάλειας» να προβοκάρει ή να παρακολουθεί «εκ των ένδον» αυτούς τους αγώνες.

Την κατηγορηματική αυτή θέση διαβίβασε χτες στον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Μαλέσιο αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που έκανε διάβημα, διαμαρτυρόμενη για την απαράδεκτη και προκλητική κλήση ως μάρτυρα του στελέχους του ΠΑΜΕ Δ. Κουμπούρη, για δικογραφία που σχηματίστηκε κατά διαδηλωτών μετά την επ' αυτοφώρω σύλληψη οπλοφόρου ασφαλίτη μέσα στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Ο συνδικαλιστής έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας σήμερα το απόγευμα στις 7, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, για ένα προκλητικό κατηγορητήριο με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ οι διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς κατηγορούνται για «απρόκλητη σωματική βλάβη - Ληστεία - Σύσταση και συμμορία - Διατάραξη κοινής ειρήνης».

Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν στον υφυπουργό την κατηγορηματική αντίθεση του ΠΑΜΕ στην παρακολούθηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος με την παρουσία της Ασφάλειας στις διαδηλώσεις. Και έκαναν καθαρή την εκτίμηση πως όλα αυτά στρέφονται και ενάντια στο ΚΚΕ. Ανέφεραν την παρουσία του οπλοφόρου ασφαλίτη στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, αλλά και το παράδειγμα του ασφαλίτη «που έκανε βόλτα» μέσα στο Εργατικό Κέντρο, όταν γινόταν η συνέλευση των Αποκλειστικών Νοσοκόμων. Απαίτησαν την απόσυρση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής σε συγκεντρώσεις, απεργίες, διαδηλώσεις. Τόνισαν ότι όλα αυτά αποτελούν απαράδεκτη πρόκληση σε βάρος ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Σημείωσαν, επίσης, την απαράδεκτη κλήση του Δ. Κουμπούρη ως μάρτυρα και απαίτησαν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος.

Τόνισαν, επιπλέον, ότι όλα αυτά είναι πολιτική της κυβέρνησης και επιβεβαιώνονται και με το λόγο του πρωθυπουργού στη Βουλή που όχι μόνο παραδέχτηκε την παρουσία της Ασφάλειας στις λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά το δικαιολόγησε παρουσιάζοντας τους διαδηλωτές ως κλέφτες, που πήραν το... πορτοφόλι του ασφαλίτη!

Με παρέμβασή του στη συζήτηση ο Β. Γεωργαντάς, από τους συνταξιούχους, υπενθύμισε - με την πείρα όσων ξέρουν καλά τι σήμαινε το «Συνδικαλιστικό» και το «Εκπαιδευτικό» της Ασφάλειας - τις εποχές που χαφιέδες κατέδιδαν αγωνιστές ή δημιουργούσαν προβοκάτσιες σε διαδηλώσεις.

Ο «Ρ» επιχείρησε κατ' επανάληψη χτες το απόγευμα να επικοινωνήσει με τον υφυπουργό κ. Μαλέσιο για να πληροφορηθεί και να καταγράψει τη θέση του για το ως άνω διάβημα του ΠΑΜΕ. Παρ' όλες όμως τις προσπάθειες, ο κ. υφυπουργός δε θέλησε να μιλήσει στον συντάκτη του «Ρ».


Καταγγέλλουν την κλήτευση του Δ. Κουμπούρη για ανάκριση

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνουν οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις προσωπικοτήτων της πολιτικοκοινωνικής ζωής της χώρας, καθώς και εργατικών σωματείων και άλλων φορέων που καταγγέλλουν την κρατική επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα που επιχειρείται με την κλήτευση για ανάκριση του Δήμου Κουμπούρη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και στελέχους του ΠΑΜΕ, σχετικά με τη σύλληψη του ασφαλίτη - «διαδηλωτή» κατά την πρόσφατη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς.

Παναγιώτης Κρητικός

«Είναι μια παλιά αντίληψη αυτή», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του στον «902», ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Πειραιά, Παναγιώτης Κρητικός. «Αντίληψη αυταρχικού τύπου την οποία έχουμε καταδικάσει όλοι. Και η κοινή γνώμη και κάθε άνθρωπος που ενστερνίζεται τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Την έχουμε καταδικάσει στο όνομα της ελευθερίας και της ελεύθερης δράσης και έκφρασης ιδεών. Είναι πάρα πολύ λυπηρό αυτό το οποίο συνέβη και το παρακολούθησα και σε άλλο σχέδιο, να διώκονται πολίτες οι οποίοι κατήγγειλαν χαφιεδισμό νομίμων διαδηλώσεων. Νομίμων, δηλαδή, εκδηλώσεων του φρονήματος του λαού. Είναι απαράδεκτο, είναι άλλων εποχών σύμπτωμα. Αυτό για το οποίο παλέψαμε και δώσαμε πολλούς αγώνες. Ο ελληνικός λαός έχει δώσει πάρα πολύ αίμα, πολλές θυσίες για να κατακτήσει αυτά τα δικαιώματα».

Μαρία Φραγκιαδάκη

«Είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία αυτές οι ενέργειες», τόνισε στον ίδιο σταθμό η Μαρία Φραγκιαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ. «Επιδιώκουν να ισοπεδώσουν τους λαϊκούς αγώνες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για τα δημοκρατικά δικαιώματα και σβήνουν κατά κάποιο τρόπο την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, γυρίζοντάς μας πίσω. Θα θυμούνται οι παλιότεροι το νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού, το νόμο 309 στην εμφυλιοπολεμική περίοδο, όπου κάθε ένας για οποιαδήποτε πολιτική δράση χαρακτηριζότανε σαν κομμουνιστής. Ποινικοποιούνταν η πολιτική δράση και ξέρετε τις συνέπειες και τι πραγματικά εγκληματικές ενέργειες έγιναν σε βάρος του λαού εκείνη την εποχή. Είναι άρα ένα πολιτικό θέμα και δεν έχει να κάνει με έναν ή δύο συνδικαλιστές. Νομίζω και ότι κάθε δημοκρατικό στέλεχος, κάθε πολίτης οπουδήποτε και να ανήκει σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα οφείλει να καταγγείλει αυτές τις μεθοδεύσεις. Εχουμε όλοι υποχρέωση στην ιστορική διαδρομή που όλοι καταθέσαμε ένα λιθαράκι, να πάρουμε θέση και μιλάω για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Σπύρος Φυτράκης

Σε δήλωσή του, ο Σπύρος Φυτράκης, δικηγόρος, μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», σημείωσε: «Με τα δεδομένα που μου τέθηκαν υπόψη είναι σαφές ότι έχουμε τις πρόσφατα τυποποιημένες, αστυνομικές διεισδύσεις. Πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού ή και άλλων φορέων συμμετέχουν μέσα σε συγκεντρώσεις ή σε άλλους χώρους για να συλλέξουν πολιτικές πληροφορίες ή και άλλα δεδομένα, τα οποία θέλουν να χρησιμοποιήσουν στο ευρύτερο σχέδιο προσβολής των λαϊκών ελευθεριών, το οποίο ενδεχομένως επεξεργάζονται. Αυτό είναι το ένα επίπεδο. Είναι μη νόμιμες πράξεις, δε στηρίζονται σε καμία διάταξη του νομικού πλέγματος που έχουμε, αφού εδώ έχουμε παρακολούθηση νόμιμης συγκέντρωσης και διαδήλωσης πολιτικού κόμματος και συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Στο άλλο επίπεδο όταν αποκαλυφθεί αυτή η δραστηριότητα, είναι γνωστό από παλιά, δημιουργούνται δικογραφίες κατά των προσώπων που συνέπραξαν στην αποκάλυψη αυτής της δραστηριότητας, ό,τι δήθεν άσκησαν σωματική βία, όπως σ' αυτή την περίπτωση της κατηγορίας για σωματικές βλάβες, ότι αφαίρεσαν αντικείμενα από το δράστη αυτής της παράβασης, που τυποποιείται ως ληστεία κλπ. Πάντως πρέπει να καταδικάσουμε απερίφραστα και με σαφήνεια αυτού του τύπου τη μεθοδολογία όταν στρέφεται κατά νόμιμων πολιτικών σχηματισμών και στερείται οποιουδήποτε ερείσματος».

Κώστας Διάκος

Ο Κώστας Διάκος, μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», μας είπε για το θέμα: «Θεωρώ απαράδεκτη, την ποινική δίωξη Ελλήνων εργαζομένων, που προσπάθησαν να διαφυλάξουν τη νομιμότητα και την ελευθερία του συνέρχεσθαι, από ύποπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Από τη μία η κυβέρνηση, με πρόσφατα νομοθετήματα μπορεί ν' αποδώσει ευθύνες σε υπεύθυνους διαδηλώσεων κλπ, εφόσον λάβουν χώρα πράξεις που κατ' αυτήν είναι παράνομες, ανεξάρτητα μάλιστα αν τις έκαναν ή τις αποδέχονται, οι διοργανωτές. Κι από την άλλη, όταν προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ελεύθερη έκφραση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι χωρίς να δίνουν λαβές για εφαρμογή τέτοιων ανελεύθερων νομοθετημάτων, να στέλνονται στον εισαγγελέα επειδή έτυχε να είναι δημόσιος υπάλληλος, αυτός που πιάστηκε. Με τέτοιου είδους μεθοδολογίες ουσιαστικά περιστέλλονται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του συνέρχεσθαι και της ελεύθερης έκφρασης, θυμίζοντας στους παλιότερους το γνωστό Συνδικαλιστικό και Σπουδαστικό της Ασφάλειας που χαφιέδιζε στις συγκεντρώσεις των πολιτών».

Αναβιώνει το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας

Τον επικίνδυνο αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Λαϊκών Ελευθεριών Πάτρας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο λεγόμενος τρομονόμος, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο ευρωστρατός και η ευρωαστυνομία, συνοδεύτηκαν από βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών στο Σιάτλ, στο Γκέτεμποργκ, στη Γένοβα και άλλου». Υπογραμμίζει ακόμη, ότι στη χώρα μας «σέρνονται στα δικαστήρια χιλιάδες εργάτες, αγρότες ακόμα και μαθητές, κάθε ένας που διαμαρτύρεται διεκδικώντας το δίκιο του μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκράτης και να υποστεί τις συνέπειες», ενώ ακόμη τονίζεται ότι «αναβιώνει το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας αφού πληθαίνουν οι καταγγελίες για παρακολούθηση συνδικαλιστικών ή άλλων λαϊκών συγκεντρώσεων από μυστικούς πράκτορες, κορυφαίο παράδειγμα υπήρξε το πρόσφατο περιστατικό διείσδυσης ένοπλου αστυνομικού - ο οποίος είχε μεταμφιεστεί σε διαδηλωτή - σε πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση».

Η Κίνηση απαιτεί, να σταματήσουν οι δικαστικές διαδικασίες σε βάρος αγωνιστών, να τερματιστούν οι παρακολουθήσεις των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και να διαλυθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ