ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2002
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, επαγρύπνηση απέναντι στους μηχανισμούς προβοκάτσιας

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου διαβήματος διαμαρτυρίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», υπερασπίστηκε «τα παιδιά» (όπως χαρακτήρισε τους αστυνομικούς με πολιτικά) που, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία εισέρχονται σε λαϊκές εκδηλώσεις και οργανώσεις, σε κτίρια συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων.

Αρνήθηκε την ύπαρξη κέντρου που καθοδηγεί διάφορες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αντικείμενο την πολύμορφη αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος.

Μάλιστα είπε ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί υπηρετούν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα (τα οποία απ' ό,τι φαίνεται χρειάζονται αστυνομικούς με «παραλλαγή διαδηλωτή», μαλλιάδες, με σκουλαρίκια και ...φοιτητική ταυτότητα, για να επιτελέσουν το καθήκον τους!).

Οι διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού έχουν τόσο ισχύ, όσο και οι μέχρι πρόσφατα επανειλημμένες δηλώσεις του στη Βουλή, ότι δε χρησιμοποιούνται αστυνομικοί μέσα στις συγκεντρώσεις, παρά μόνο σε απόσταση, διακριτικά και πάντα ένστολοι!!

Αυτό θα πει σεβασμός στους «δημοκρατικούς θεσμούς» και στην ενημέρωση του «ναού της Δημοκρατίας»!

Ομως, «μια του κλέφτη - δυο του κλέφτη» και η λαϊκή αυτενέργεια αποκάλυψε τα κυβερνητικά ψεύδη, έσπασε για άλλη μια φορά το δημοκρατικό προσωπείο της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να δείχνει ότι ξεχωρίζει από τη ΝΔ, αποκαλύπτοντας και παραδίδοντας το χαφιέ στα πολιτικά κέντρα που τον καθοδηγούν.

Μετά απ' αυτό το γεγονός η κυβέρνηση, διά του κ. Σημίτη στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παραδέχτηκε και μάλιστα υπερασπίστηκε τη χρήση αστυνομικών με πολιτικά στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, η οποία όμως, όπως είπε, δε γίνεται για την παρακολούθηση, αλλά για την προστασία των διαδηλωτών!

Μάλιστα, ο κ. Σημίτης πρόσθεσε και ένα νέο «κίνδυνο» για τους διαδηλωτές, από τον οποίο θέλει να τους «προστατεύσει». Πριν έλεγε ότι τους προστατεύει από τους «αναρχικούς», τώρα πρόσθεσε και τους «ακροδεξιούς». Είναι φανερό ότι μ' αυτό τον τρόπο εκδήλωσε τους πόθους της κυβέρνησης για την ένταξη (και την πολύμορφη προσπάθεια «δημιουργίας») του «ακροδεξιού κινδύνου» στα πολιτικά παιχνίδια και στα σενάρια που μηχανεύεται για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Ολα, λοιπόν, «για την προστασία των διαδηλωτών».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναρωτήθηκε μάλιστα για ποιο λόγο να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις των εργαζόμενων αστυνομικοί, εφόσον αυτές είναι δημόσιες, ανακοινώνονται από πριν, υπάρχει συνεννόηση του επικεφαλής των αστυνομικών με τους οργανωτές κλπ. Δήλωσε, μάλιστα, ότι μπορεί να σταματήσει την αποστολή αστυνομικών με πολιτικά μέσα στις συγκεντρώσεις, για την προστασία των διαδηλωτών από «ακροδεξιούς» και «αναρχικά στοιχεία», αλλά φοβάται τυχόν επεισόδια σε βάρος των διαδηλωτών ή την παρεκτροπή των εκδηλώσεων, αφού θα λείπουν οι ασφαλίτες - προστάτες τους!!

Αυτή η δήλωση μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλέσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης και των μηχανισμών (ντόπιων και ξένων), που απεργάζονται σχέδια και προβοκάτσιες σε βάρος του λαϊκού κινήματος.

Ο υπουργός, με λίγα λόγια, ζητά από το λαϊκό κίνημα να αποδεχτεί την αστυνόμευση των δραστηριοτήτων του, ενόψει κινδύνων από διάφορα στοιχεία. Δηλαδή, οι χαφιέδες της α' υπηρεσίας να μας «προστατεύουν» από τους χαφιέδες της β' υπηρεσίας (του ίδιου κέντρου, βέβαια).

Είναι φανερό (τα διάφορα στοιχεία που συνθέτουν και το πρόσφατο κρούσμα το επιβεβαιώνουν) ότι εδώ δεν πρόκειται για μηχανισμούς απλά παρακολούθησης και καταγραφής των συγκεντρωμένων. Αυτό το «καθήκον» σε μεγάλο μέρος το έχουν αναθέσει στις πολυπληθείς κάμερες (σταθερές ή «κινητές» με «δημοσιογράφους», όπως ο αστυνομικός που πιάστηκε στα πράσα να «ζουμάρει», έχοντας δημοσιογραφική ταυτότητα), με τις οποίες έχουν ζώσει το κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων. (Ενόψει του 2004, έκαναν τις απαραίτητες προμήθειες).

Η χρησιμοποίηση αστυνομικών (και όχι μόνο), της «Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας» και της ΕΥΠ μεταμφιεσμένων σε διαδηλωτές, δε γίνεται για να κάνουν γενική καταγραφή των συγκεντρωθέντων.

Πρόκειται για μηχανισμούς που εκπαιδεύονται για πολλές και βρώμικες δουλιές. Που εξειδικεύονται σε πολλούς τομείς και χώρους που αναπτύσσονται πολιτικές και συνδικαλιστικές δραστηριότητες. Για τη γνωριμία και την εξοικείωση με το χώρο «ενδιαφέροντος», την προσπάθεια διείσδυσης και, στην «κατάλληλη στιγμή», την οργάνωση προβοκάτσιας με πολλαπλές διαστάσεις και συνέπειες. Μ' αυτό τον τρόπο υλοποιείται ενεργά η προσπάθεια των Αμερικανών να φορτώσουν στο λαϊκό κίνημα την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρησιμοποίηση προβοκατόρων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας του λαού της Αθήνας ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ την ημέρα έλευσης του Κλίντον στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της προβοκάτσιας αυτής, η κυβέρνηση επιχείρησε να τα φορτώσει στο φιλειρηνικό κίνημα και ειδικότερα στο ΚΚΕ.

Αυτή την προσπάθεια συνεχίζουν αυτοί οι μηχανισμοί της «αντιδεξιάς» πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν ενδείξεις που συνηγορούν στο ότι ο οπλισμένος πράκτορας της Ασφάλειας που εντοπίστηκε έγκαιρα από τους διαδηλωτές, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει προβοκατόρικο σχέδιο που είχε χρεωθεί σε βάρος του ΠΑΜΕ. (Είχε «διεισδύσει» οπλισμένος στην πορεία στο ύψος της αμερικάνικης πρεσβείας).

Ακόμα και για το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών φαίνεται ότι υπάρχει ειδική ομάδα «ενδιαφέροντος».

Η δράση της επανεμφανίστηκε όταν, κατά τη διάρκεια πρόσφατης διαμαρτυρίας των αστυνομικών υπαλλήλων, πυροσβεστών και λιμενικών μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, ορισμένοι «αγανακτισμένοι» καλούσαν τους συγκεντρωμένους να μπουν μέσα με άγριες διαθέσεις, θέλοντας να προβοκάρουν τους οργανωτές.

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και ο «ευαίσθητος δημοκράτης» κ. Χρυσοχοΐδης, αντί να απολογηθούν για τη μετατροπή των αστυνομικών σε χαφιέδες, για την παραβίαση στοιχειωδών ελευθεριών, για την παρακολούθηση και το φακέλωμα των κοινωνικών αγώνων και της δράσης των συνδικαλιστών, έδωσαν το πράσινο φως για το στήσιμο κατηγοριών, οι οποίες (και ιδιαίτερα η «σύσταση και συμμορία») εκτός των άλλων συνιστούν μια πρώτη δημόσια απόπειρα εφαρμογής του τρομονόμου και των σχετικών διατάξεων που προβλέπει σε βάρος του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος γενικότερα.

Το παράδειγμα που αποκάλυψε η πρόσφατη «σύλληψη» του χαφιέ στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση, επιβεβαιώνει την κατεύθυνση, στην οποία προσανατολίζει η κυβέρνηση τη λεγόμενη «αστυνομική διείσδυση», την οποία επίσης προβλέπει ο τρομονόμος που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ, για τον οποίο σήμερα δέχεται τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ.

Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι τρέμουν στη σκέψη της ανόδου της λαϊκής πάλης, της προοπτικής δυναμικής ανάπτυξής της. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σ' αυτή την κατεύθυνση οικοδομεί ένα στην κυριολεξία αστυνομικό κράτος, με πλήθος πολυποίκιλων, παλιών και νέων μηχανισμών αντιμετώπισης του λαϊκού κινήματος.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του 2003 στη χώρα μας και της Ολυμπιάδας του 2004, θέλει να επιβάλει καθεστώς τρόμου και με διάφορα προσχήματα να περιορίσει στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Ο αυταρχισμός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θεωρεί ότι μπορεί να κάμψει την αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη.

Σε κάθε περίπτωση το λαϊκό κίνημα πρέπει να εντείνει την επαγρύπνηση και τα μέτρα για την ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, για την υπεράσπιση και την περιφρούρηση των λαϊκών εκδηλώσεων, την αποκάλυψη και την πολιτική εξουδετέρωση των μηχανισμών καταστολής και προβοκάτσιας.

Για να μην περάσει στην πράξη ο αντιδημοκρατικός οδοστρωτήρας, για να μπει φραγμός στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που εκφράζεται σε όλους τους τομείς.

  • Ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, εκφράζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, είναι πολύ επικίνδυνος. Τον ακολούθησαν (με ή χωρίς τη θέλησή τους) και άλλες κυβερνήσεις του ίδιου πολιτικού - ιδεολογικού χώρου (Σοφούλης 1948 - Πλαστήρας 1952), που καταγράφηκαν στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του τόπου και στη μνήμη του λαού μας.

Γ.Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ