ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2002
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ
Νέα πιο μελανή σελίδα στην Ιστορία

Η αναμενόμενη οικογενειακή φωτογραφία

Associated Press

Η αναμενόμενη οικογενειακή φωτογραφία
ΡΩΜΗ.--

Κατά τη δεκαετία του '90, όταν ο παγκόσμιος χάρτης άλλαξε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, ακόμη και οι πλέον ανίδεοι, που έλεγαν πως ο «πιο επιτυχής αμυντικός σχηματισμός δεν έχει λόγο ύπαρξης»... Εν μέσω του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και με την είσοδο νέων μελών από την Ανατολική Ευρώπη καθώς και με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, στην Ουάσιγκτον καθορίστηκε ο νέος ρόλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας...

Ενα από τα βήματα ήταν και η σύσταση του Μεικτού Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που έγινε πραγματικότητα χτες με την υπογραφή της συμφωνίας συγκρότησης από τους ηγέτες των 19 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Με αυτήν την απόφαση που λάβατε δώσατε και τυπικά υπόσταση στο Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, στο οποίο όλα τα μέλη θα συνεργάζονται ως ίσα», είπε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, κατά την πανηγυρική τελετή υπογραφής της συνθήκης, και σύσσωμος ο Τύπος έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία ιστορική, καθώς «μπήκε οριστική τελεία και τυπικά στον Ψυχρό Πόλεμο».

Ωστόσο, παρά τις τυμπανοκρουσίες και τους πανηγυρισμούς, για τη νέα σελίδα που ανοίγει αφού «η Δύση ανασυγκροτείται», σύμφωνα με τη ρήση του οικοδεσπότη της συνάντησης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν υπέρ του δέοντος αποκαλυπτικές. Χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως «έναρξη εταιρικής σχέσης»... «με στόχο την υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων».

Η «ιστορική» συμφωνία

Θεωρούμενη ως «ιστορική», η συμφωνία θα επιτρέψει στις δύο πλευρές, ΝΑΤΟ και Ρωσία, να λαμβάνουν κοινές αποφάσεις σε ορισμένους προδιαγραμμένους τομείς, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διαχείριση των κρίσεων, η μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η αντιπυραυλική άμυνα, οι θαλάσσιες διασώσεις, έκτακτα σχέδια πολιτικής άμυνας, η στρατιωτική συνεργασία, δηλαδή κοινές ασκήσεις, μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πάντως, παρά την «ομοψυχία» που επικρατεί επιφανειακά, οι αντιθέσεις μεταξύ τους είναι δεδομένες. Για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, έσπευσε να δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και μάλιστα το ΝΑΤΟ θα καλέσει και άλλες χώρες να ενταχθούν σε αυτό, κατά τη διάρκεια της συνόδου στην Πράγα, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη, ενώ τόνισε πως η Ρωσία δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα του «βέτο» στη διαδικασία ένταξης.

Ως απάντηση ενδεχομένως μπορεί να θεωρηθεί η κατηγορηματική δήλωση Πούτιν ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους οργανισμούς ασφάλειας με τις πρώην 12 Σοβιετικές Δημοκρατίες, που έχουν γίνει ανεξάρτητα κράτη, όπως η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, και παραίνεσε τους νέους «συμμάχους» του να εργαστούν από κοινού με άλλους περιφερειακούς ασιατικούς οργανισμούς.

Το νόημα είναι σαφές... Κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο ο «πολεμικός βραχίονας» να επεκταθεί αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι μόνον ένας ο κερδισμένος ή να μην είναι προκλητικός ο τρόπος, ώστε να μην εγείρονται οξύτατες αντιδράσεις...

«ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ»

Μπορεί τα πλατιά χαμόγελα να κρύβουν τις δικές τους αντιθέσεις, προς το παρόν τουλάχιστον. Αλλά η αντίθεση με τους λαούς τους δεν κρύβεται...

Ενδεικτικό είναι ότι η σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στην αεροπορική βάση Πράτικα ντι Μάρε, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νότια της Ρώμης. Κρίθηκαν αναγκαία εξαιτίας των «στοιχείων» για ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ομως, και η «αιώνια πόλη» έχει μετατραπεί σε ένα απόρθητο φρούριο, με δεκαπέντε χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες να ελέγχουν τα πάντα. Και κυρίως τους χιλιάδες διαδηλωτές, που εδώ και μέρες είχαν δηλώσει ότι οι δρόμοι της Ρώμης θα γίνουν το βήμα των ανθρώπων, που δηλώνουν ξεκάθαρα «ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ», «ΟΧΙ στον Μπους». ΟΧΙ στον πόλεμο, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, χτες, στη Μέση Ανατολή σήμερα, αύριο στο Ιράκ, στην Κολομβία ή όπου υπάρχουν συμφέροντα...

Χειροκροτήματα από τον Σημίτη

Η οικοδόμηση μιας νέας «ειρηνικής εποχής» ...μαγειρεύεται από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ σε μια σιδερόφραχτη στρατιωτική βάση της Ρώμης. Οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, κάτω από απίστευτα μέτρα ασφαλείας, προπαγανδίζουν το τέλος του ψυχρού πολέμου και ο Ελληνας πρωθυπουργός από δίπλα χειροκροτεί. Την ίδια στιγμή, στο «νέο» αυτό κόσμο, οι «αμυντικές δαπάνες» σε παγκόσμιο επίπεδο καλπάζουν σε πρωτόγνωρους ρυθμούς, στη Μέση Ανατολή το μακελειό συνεχίζεται, οι προετοιμασίες για μια ακόμη επίθεση κατά του Ιράκ κλιμακώνονται, οι διαγκωνισμοί των ισχυρών για την πρόσβαση στην πετρελαϊκή πίτα της κεντρικής Ασίας δεν έχουν προηγούμενο, δύο χώρες - Ινδία και Πακιστάν - βρίσκονται στο χείλος του πυρηνικού πολέμου...

Παρ' όλα αυτά, ο Ελληνας πρωθυπουργός διαπίστωνε, στην ομιλία του στη ΝΑΤΟική σύναξη, ότι «μπαίνουμε οριστικά σε μια νέα εποχή. Σήμερα, είπε, λήγει οριστικά ο ψυχρός πόλεμος».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της συνεργασίας με τη Ρωσία, διότι, «χωρίς αυτήν τη συνεργασία, δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στον κόσμο». Ο Κ. Σημίτης, αφού πρώτα μίλησε για τις νέες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα, όπως αυτές έγιναν σαφείς μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, επέστησε την προσοχή των ηγετών της Συμμαχίας στη «μεγάλη εύθραυστη ζώνη» - όπως τη χαρακτήρισε - των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου και τις αποχωρήσεις των ηγετών, ο Κ. Σημίτης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ιταλός πρωθυπουργός προθυμοποιήθηκε να παρέμβει στο ζήτημα του ευρωστρατού, ο Κ. Σημίτης απάντησε ότι στο θέμα αυτό δε χρειάζεται η παρέμβαση ουδενός, εφόσον βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις στην ΕΕ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι είχε διμερείς επαφές με τον Πρόεδρο Μπους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον Πρόεδρο Πούτιν για θέματα που άπτονται της ελληνικής προεδρίας του 2003, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Σιράκ, τον Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Αθνάρ για θέματα ΕΕ, καθώς και τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέντ Νεζντέτ Σεζέρ για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

«Πολεμικός βραχίονας κατά των λαών»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας και την ομιλία του Κώστα Σημίτη

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία έδειξε ήδη τα δόντια της, όπως ήταν αναμενόμενο: Με πρόσχημα την τρομοκρατία και την επιβολή της ειρήνης, ισχυροποιείται παραπέρα ο πολεμικός βραχίονας κατά των λαών. Γίνεται πιο φανερή, τόσο η απουσία του πραγματικού αντίπαλου δέους, όσο και η ανάγκη να διαμορφωθεί αυτό, με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Με τη σύνδεση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ δυναμώνει η στρατιωτικοπολιτική επέλαση του κεφαλαίου. Ενισχύεται η δύναμη καταστολής των λαών. Δεν ανοίγεται περίοδος ειρήνης, αλλά περίοδος νέων τραγωδιών, αν οι λαοί δεν ανακόψουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Αυτό δείχνει και η συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα, με την οποία η μεν Ρωσία καταστρέφει μεγάλο μέρος τους, οι δε ΗΠΑ το αποθηκεύουν! Ενισχύεται έτσι, η στρατιωτική περικύκλωση του ρωσικού λαού, με την παρουσία αμερικανικών βάσεων στις γειτονικές χώρες και στο Αφγανιστάν.

Αυθεντικός εκπρόσωπος του ιμπεριαλισμού απέδειξε με την ομιλία του ότι είναι ο Ελληνας πρωθυπουργός. Τα όσα υποστήριξε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, αποτελούν ωμή επιβεβαίωση, ότι ο Κ. Σημίτης διαστρέφει πλήρως την ιστορική πραγματικότητα.

Ισχυρίστηκε, ότι μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος αποκαταστάθηκαν οι γέφυρες επικοινωνίας των λαών, που είχαν κοπεί εξαιτίας του σοσιαλισμού! «Ξέχασε» ότι το σοσιαλιστικό σύστημα υπήρξε παράγοντας ειρήνης και ενότητας των λαών. «Ξέχασε» τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ κατά των λαών, μαζί και του ελληνικού. «Ξέχασε» το ρόλο του ΝΑΤΟ στη διχοτόμηση της Κύπρου.

Οι νέες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι λαοί δεν έχουν άλλο δρόμο από την πάλη κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Το μέλλον τους δεν είναι αυτό που χαράσσουν οι ιμπεριαλιστές. Είναι ο σοσιαλισμός!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ