ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2002
Σελ. /48
Μας θέλουν όλους «Χασάν»!

Απόλυτα ευχαριστημένοι οι βιομήχανοι από τα θετικά αποτελέσματα του μεταναστευτικού ρεύματος στη χώρα μας

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Μας θέλουν όλους μετανάστες (στον τόπο μας) οι βιομήχανοι! Απόδειξη; Είναι απόλυτα ευχαριστημένοι από την «παρουσία» των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας, γιατί απλούστατα είναι ευεργετική για τα κέρδη τους, καθώς μειώνει το κόστος εργασίας. Το 53,7% των βιομηχάνων χαρακτηρίζει θετικά τα αποτελέσματα του μεταναστευτικού ρεύματος για τη βιομηχανία, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ - ICAP. Συμφωνεί βέβαια το 100%, άσχετα αν το παραδέχονται.

Μπορεί να αναγνωρίζουν οι βιομήχανοι τη συνεισφορά των οικονομικών μεταναστών, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει την ίδια στιγμή να είναι ρατσιστές και να καλλιεργούν την ξενοφοβία. Κάτω από το καθεστώς του «κυνηγημένου», ο μετανάστης είναι απόλυτα εκτεθειμένος στις ορέξεις τους. Ανυπεράσπιστο θύμα της απάνθρωπης και άγριας υπερεκμετάλλευσης.

Εχουν βέβαια συγκεκριμένο σχέδιο και κάνουν τα πάντα για να γίνουμε όλοι «Χασάν». Και δεν το κρύβουν. «Ευελιξία εργασίας», επέκταση (γιατί όχι και γενίκευση) της μερικής απασχόλησης, κατάργηση 8ωρου, συλλογικών συμβάσεων... Προκαλούν και από πάνω με την αλαζονεία του νικητή: «Το 8ωρο ανήκει σε άλλες εποχές».

Βρίσκουν βέβαια και τα κάνουν. Ξέρουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τους «διευκολύνει». Και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να βάλει «όρους και προϋποθέσεις» στο θεάρεστο (το λένε και «κοινωνικό» αυτάρεσκα) έργο τους, την... αύξηση της απασχόλησης. Είναι και γενναιόδωροι: Οι μερικώς απασχολούμενοι θα έχουν όλα τα δικαιώματα... αναλογικά με τους εργαζόμενους υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Ωραίοι εκεί στο ΣΥΝ. Διαμαρτύρονται γιατί η ΝΔ πλησιάζει τα στελέχη τους και λεηλατεί το χώρο... Και ουδόλως τους προβληματίζει γιατί τα στελέχη τους είναι τόσο «ευάλωτα» στα «ανοίγματα» - και - από τη ΝΔ, γιατί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να περάσουν «απέναντι». (Απέναντι στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να πάνε όλοι μαζί, συντεταγμένα και προγραμματικά).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»...

ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ: «Η μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων που ανακοινώθηκε προχθές ενισχύει την ευθυγράμμιση της Ρωσίας με τη Δύση και ίσως ενισχύσει πολιτικά τον αρχιτέκτονά της, τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εντός της Ρωσίας. Αλλά πέρα από το εντυπωσιακό μέγεθος της μείωσης - περίπου 4.000 πυρηνικές κεφαλές για κάθε πλευρά - η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες μοιάζει να επισφραγίζει τη νίκη μιας από αυτές, των ΗΠΑ» («ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΒΗΜΑ»).

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ «ΚΑΛΥΤΕΡΑ»: «Τα καλά νέα είναι ότι οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας συμφώνησαν να υπογράψουν μια συμφωνία μείωσης των πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα... Τα κακά νέα είναι ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη. Και οι δύο πλευρές έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν με τις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτουν. Ενας αδιευκρίνιστος αριθμός αμερικανικών πυραύλων θα παραμείνουν απλώς παροπλισμένοι, αντί να καταστραφούν... Τα ρωσικά όπλα έχουν πλέον ξεπεραστεί και σύντομα θα είναι ούτως ή άλλως άχρηστα. Αυτή είναι η πραγματική αιτία τερματισμού του ψυχρού πολέμου. Η νίκη ανήκει ολοκληρωτικά στην Αμερική» («ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ: «Ενα Αουσβιτς επί αφγανικού εδάφους; "Είναι απίστευτο! Τους φέρονται σαν να είναι ζώα", ξέσπασε οργισμένα ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος του Αφγανιστάν μόλις είδε τη φυλακή όπου κρατούνται 2.000 Ταλιμπάν. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας υποχρέωσαν τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αφγανιστάν να κάνει σύγκριση με το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης..."Μοιάζει με Αουσβιτς", είπε ο Κλάους - Πέτερ Κλάιμπερ μετά την επίσκεψή του στη φυλακή, που βρίσκεται στο Σιμπεργκάν, στα βόρεια της χώρας» («ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξαγγελίες λίγο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου - ΑΝΤΙΔΩΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΟΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ.

ΕΘΝΟΣ: Νέα μείωση επιτοκίων από 0,15 έως 0,50% - ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΧΩΡΙΣ ΤΟΚΟΥΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΟΚΟΙ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 1.000 ΕΥΡΩ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Δημόσιο: ΜΙΣΘΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 44 ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΧΩΡΑ: ΜΠΛΑΚ-ΑΟΥΤ ΣΤΟ TAXIS.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΡΩΣΙΑ «ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ» ΣΤΟ ΝΑΤΟ.

ΑΥΓΗ: «ΦΟΡΜΟΥΛΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΟΜΙΖΕΙ Ο ΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κωνσταντόπουλος στον Καραμανλή: ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ «ΕΞΤΡΕΜ» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Φθηνά εργατικά χέρια: «"Ωραίος ο Χασάν" λένε οι Ελληνες βιομήχανοι! Η πλειονότητα των Ελλήνων βιομηχάνων θεωρεί ότι η εισροή οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία είχε θετικά αποτελέσματα στο κόστος της μεταποίησης. Μάλιστα, οι μεγάλες μονάδες της ελληνικής βιομηχανίας είναι αυτές που υποστηρίζουν με περισσότερο πάθος την παρουσία οικονομικών μεταναστών στη βιομηχανία. Οπως ήταν φυσικό, τη μεγαλύτερη προσφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής είχε η ανειδικευόμενη εισαγόμενη εργασία, δηλαδή τα φθηνά εργατικά χέρια από την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία» (Από το «ΒΗΜΑ»).

Τα πράγματα στη θέση τους: «Το να ονειρεύεται κανείς δεν είναι κακό. Αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να εφαρμοστεί η πλήρης απασχόληση». (Ν. Αναλυτής, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου).

Μνημείο σαχλαμάρας: «Πιστεύετε ότι ζητώντας εκλογές θα έρθουν οι αριστεροί υπουργοί σας να δώσουν λύση; Η πολιτική του γαλάζιου σφυροδρέπανου που υιοθετείτε δε λύνει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας». (Ν. Χριστοδουλάκης απευθυνόμενος στη Βουλή στον Κ. Μητσοτάκη - «ΒΗΜΑ»).

Εδώ οι καλές επενδύσεις: «Δύο μεγάλες επενδύσεις ύψους 300 εκατ. δολαρίων θα επιχειρήσει να "ξεφρακάρει" αύριο (σ.σ. σήμερα) στο ΥΠΕΘΟ η αρμόδια διυπουργική επιτροπή γενικών γραμματέων. Πρόκειται για δύο τουριστικές επενδύσεις, στην Κρήτη και στα Στύρα της Εύβοιας. Το ύψος κάθε επένδυσης ανέρχεται στα 150 εκατ. δολ. και κύριος εισηγητής θα είναι το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ). Η πρώτη επένδυση, αναφέρουν στο ΥΠΕΘΟ, αντιμετωπίζει σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα... Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων» (Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ») (σ.σ. στα περιβαλλοντικά θα κωλύσουμε τώρα... Ας πάει και το παλιάμπελο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ