ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Στον τζόγο 6 τρισ. δραχμές

Κομμάτι κομμάτι προχωρεί στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση. Χτες αποφάσισαν, ίσως και τον τετραπλασιασμό του ποσοστού των αποθεματικών που θα τζογάρονται στο ΧΑΑ

Τον τριπλασιασμό, ίσως και τον τετραπλασιασμό του ποσοστού των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που θα παίζεται στον χρηματιστηριακό τζόγο της Σοφοκλέους, προωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, αμέσως μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους των 12 μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων, με αντικείμενο την ενημέρωση των τελευταίων για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ταμείων.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, παραπλάνησης των εργαζομένων, οι κυβερνητικοί παράγοντες κατέφυγαν για μια ακόμη φορά στη γνωστή τους πρακτική: Στην παραποίηση των στοιχείων για το ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τον τζόγο, μπερδεύοντας και συναθροίζοντας σκόπιμα τις ρυθμίσεις που αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία που λειτουργούν με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, με τις επιλογές που κάνουν ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες «προσφέρουν» ασφαλιστικά προγράμματα.

Οι εγκληματικές αυτές επιλογές, σε βάρος της μεγαλύτερης ίσως κατάκτησης του διεθνούς εργατικού κινήματος, οι οποίες, εκτός των άλλων, μετατρέπουν σε ομήρους του χρηματιστηριακού τζόγου εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους, αποφασίστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, της Τράπεζας της Ελλάδας και εκπροσώπων των 12 μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας. Τα Ταμεία που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, μέσω των διορισμένων από την κυβέρνηση διοικήσεών τους, ήταν: ΙΚΑ, Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί), ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων), ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΠΕΤΕ και Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ.

Στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αμέσως μετά τη μακροχρόνια σύσκεψη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Γ. Ζανιάς, ανέφερε και τα ακόλουθα κατατοπιστικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης: Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ελβετίας και της Νορβηγίας -- ανέφερε ο κυβερνητικός παράγοντας -- η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία και τη Φινλανδία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε επενδύσεις του χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, στην Ελλάδα επενδύεται στο Χρηματιστήριο το 13,8% των αποθεματικών, στη Γαλλία το 13,1% και στη Φινλανδία το 14%. Στις άλλες χώρες, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, η κατάσταση είναι η ακόλουθη: Μεγάλη Βρετανία 75,9%, Ελβετία 31%, Πορτογαλία 32%, Ισπανία 35,7%, Σουηδία 40%, Ιρλανδία 70,5%, Ιταλία 44,1%, Ολλανδία 33,9%, Αυστρία 33%, Γερμανία 35,9%, Βέλγιο 53%, Νορβηγία 34%, Δανία 37,5%.

Η απάτη

Μετά όμως από ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα ποσοστά αυτά αφορούν στη συμμετοχή στο χρηματιστηριακό τζόγο των διαθεσίμων, τόσο των Ταμείων με τη νομική μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα), όσο και των ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων. Μπλέκουν δηλαδή την Ιντεραμέρικαν με το ΙΚΑ... ή, για την ακρίβεια, περιγράφουν το μελλοντικό χαρακτήρα των ασφαλιστικών ταμείων και στη χώρα μας. Εξαγγέλλουν δηλαδή τις προθέσεις ιδιωτικοποίησής τους. Χωρίς περιστροφές ο γγ του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα αυτό και ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει το ποσοστό των αποθεματικών που θα τζογάρονται στο Χρηματιστήριο. Αρνήθηκε πάντως να προσδιορίσει αν αυτό θα γίνει μέσα στο 2002 ή τον επόμενο χρόνο...

Στη σύσκεψη ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των Ταμείων για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, που προώθησε η κυβέρνηση. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στη δυνατότητα των διοικήσεων των Ταμείων να προσλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρίες, τράπεζες κλπ. ως «Συμβούλους Διαχείρισης» για την «αξιοποίηση» των 6 τρισ. δραχμών -- σήμερα -- των αποθεματικών. Ηδη, οι τράπεζες, η μια μετά την άλλη, συστήνουν ειδικά τμήματα, με στόχο τη λεία των αποταμιεύσεων. Η άλλη ουσιαστική αλλαγή προβλέπει τη δυνατότητα των διοικήσεων των Ταμείων να τοποθετούν αποθεματικά τους στο Χρηματιστήριο, χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων. Η τελευταία περιορίζεται πλέον να ελέγχει τη νομιμότητα των επενδύσεων και να ορίζει τους κανόνες της επενδυτικής συμπεριφοράς.


ΙΚΑ
Νέες υποσχέσεις στους γιατρούς

Ξεκινά σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών του Ιδρύματος

Με νέες υποσχέσεις και παρελκυστική τακτική, η κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΙΚΑ επιχειρούν να διεμβολίσουν τις κινητοποιήσεις των γιατρών του Ιδρύματος, που ξεκινούν σήμερα 48ωρη απεργία, με κεντρικά αιτήματα τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων, την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και οικονομικά αιτήματα. Βέβαια, περιθώρια για να μπορεί να ελίσσεται η κυβέρνηση με αυτόν τον ξεδιάντροπο τρόπο δίνει και η ηγεσία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), τόσο με το πλαίσιο των διεκδικήσεών της όσο και με την ίδια την τακτική της στις κινητοποιήσεις.

Ετσι λοιπόν χτες ο Διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος στη συνάντησή του με την ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ - αλλά και στην προχτεσινή συνάντηση με το Σύλλογο της Αθήνας (ΣΕΥΠΙΚΑ) - είπε ότι θα νομοθετηθεί το επίδομα των 60.000 δραχμών με τροπολογία σε υπό κατάθεση νομοσχέδιο στη Βουλή. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι οι γιατροί - κι είναι απορίας άξιο πώς θα το εγκρίνει ο πάρεδρος λόγω του νομοθετικού κενού - θα πάρουν προκαταβολή 300.000 δραχμών για το επίδομα των 60.000 δραχμών για τους πέντε μήνες.

Ακόμα ο Μ. Νεκτάριος - πέρα από το διαβόητο διάλογο στον οποίο έχει υποταχθεί η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ - είπε ότι θα εισηγηθεί στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ να αποφασίσει για την πρόσληψη 530 γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η πρόταση αυτή, πέρα από το διασπαστικό της χαρακτήρα, ούτε λύνει το πρόβλημα των συμβασιούχων, αλλά και παραπέμπει στην αναμονή Προεδρικών Διαταγμάτων, που συνήθως παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες.

Στη χτεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των γιατρών της Αθήνας - Πειραιά αποφάσισε να ζητήσει την αναβολή της συζήτησης για την προκήρυξη των 530 θέσεων των γιατρών και να συζητηθεί η πρόταση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Η Μ. Αλειφεροπούλου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ, συμφώνησε για την αναβολή, αλλά διαφώνησε να συζητηθεί η πρόταση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, γιατί δεν αντιμετωπίζει συνολικά τα θέματα του ΙΚΑ και τα εργασιακά προβλήματα των γιατρών. Αντιπρότεινε την ενιαία αντιμετώπιση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών με τη μονιμοποίηση όλων των γιατρών, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αξιοπρεπείς μισθούς.

Σήμερα ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, ώρα 11 πμ, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».


ΑΔΕΔΥ - ΣΕΒ
Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

«Το κράτος είμαι εγώ», είχε πει κυνικά κάποτε ένας από τους περίφημους Λουδοβίκους της Γαλλίας. «Το κράτος είμαστε εμείς», θέλησαν να επισημάνουν οι βιομήχανοι χτες, οι οποίοι συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ στα γραφεία της για μια «γενική ανταλλαγή απόψεων», όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, καθώς δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επαφή της διοίκησης του ΣΕΒ με την ΑΔΕΔΥ μάλλον ξέφυγε από τα πλαίσια της γενικότητας, αφού το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί η συνεργασία σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος «σε τεχνικό επίπεδο», που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κοινές θέσεις!!!

Τώρα, κατά πόσο είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων στο δημόσιο η συνεργασία της ΑΔΕΔΥ σε οποιοδήποτε επίπεδο με το ντόπιο κεφάλαιο, το οποίο με επιμονή προωθεί και απαιτεί την εφαρμογή των πιο σκληρών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις, στις αμοιβές, στην ασφάλιση, στη φορολογία, στην Κοινωνική Πρόνοια και σε πολλούς ακόμη τομείς, εύκολα απαντιέται από τον κάθε απλό δημόσιο υπάλληλο και οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο.

Επίσημα, το βάρος της συζήτησης δόθηκε σε θέματα απλοποίησης των διαδικασιών λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, διαφάνειας, διευκόλυνσης των ιδιωτών στις επαφές τους με το δημόσιο. Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, στάθηκε στο θέμα των μακροχρόνιων ανέργων και ο πρόεδρός της πρότεινε την εξέταση της θεσμοθέτησης της «κοινωνικής εργασίας» για την απορρόφησή τους. Βεβαίως την «κοινωνική εργασία» την προωθεί και η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα μέσα από τα αντεργατικά «τοπικά σύμφωνα απασχόλησης».

Για την «ιστορία» και την εξαγωγή πιθανών χρήσιμων συμπερασμάτων, πρέπει να επισημανθεί ότι η συνάντηση -- που ο ΣΕΒ την είχε ζητήσει περίπου ενάμιση μήνα πριν χωρίς να λάβει απάντηση -- κανονίστηκε στο άψε- σβήσε για χτες το πρωί με ένα τηλεφώνημα που έγινε προχτές το απόγευμα! Επιπρόσθετα, οι συνήθως λιτοί στα λόγια εκπρόσωποι του ΣΕΒ αφιέρωσαν σχεδόν δυο ώρες σε αυτή τη «γενική ανταλλαγή απόψεων»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ