ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας

Ολα τα σφυριά χτυπούν στο ρυθμό της απεργίας. Τώρα όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη για τις 29 του Μάη. Το μήνυμα αυτό βγήκε χτες και από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που εξέτασε τα άμεσα καθήκοντα για την οργάνωση και προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης.

Οπως υπογράμμισαν τα στελέχη της, στις 29 του Μάη, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θα δώσουν μαζί τη μάχη, ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Και τα εμπόδια αυτά δεν είναι λίγα, καθώς αύριο η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, προσέρχεται σε νέα συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, υποστηρίζει σθεναρά τα αντιασφαλιστικά μέτρα και επιχειρεί μέσω της ολοκλήρωσης του «κοινωνικού διαλόγου» να δώσει το αναγκαίο άλλοθι στην κυβέρνηση για να νομοθετήσει.

Σύμμαχός της στο έργο αυτό, αναδεικνύεται και η ηγεσία της ΔΑΚΕ, που αρνείται τις προτάσεις για προκήρυξη της απεργίας στις 29 του Μάη, ακολουθώντας την τακτική που εφάρμοσε κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, γίνεται ουρά της κυβερνητικής παράταξης. Σημειώνεται ότι ήδη η ΔΑΣ έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ και την προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 29 του Μάη. Πρόταση για απεργία την ίδια ημέρα κατέθεσε χτες και η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης».

Ενώ πληθαίνει ο κατάλογος των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων που αποφασίζουν απεργία, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χτες συζήτησε συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, μέσα από περιοδείες, συνελεύσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς και κάλεσε τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, άμεσα να θέσουν το ζήτημα της απεργίας σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικάτων, να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, να μαζικοποιηθούν τα σωματεία, να προωθηθεί η οργάνωση και η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου μέσα στον Ιούνη στην Αθήνα, το διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει το αντιασφαλιστικό τερατούργημα στη Βουλή. Οχι τυχαία σε προκήρυξή του ενόψει της απεργίας το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Για εμάς οι αγώνες δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Είναι το όπλο μας για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας, να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας» και καλεί τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να παλέψουν για:

  • Δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους.
  • Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες, συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 εργάσιμα χρόνια.
  • Κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού. Κατώτερος μισθός 300.000 δραχμές και κατώτερη σύνταξη 240.000 δραχμές.
  • Πλήρη σταθερή εργασία, 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο.

Για τη μέρα της απεργίας, η Γραμματεία καθόρισε ως χώρο προσυγκέντρωσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ την πλατεία Κάνιγγος απ' όπου στις 9.30 θα αρχίσει πορεία προς το χώρο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης που θα είναι κοινή με τους δημόσιους υπαλλήλους, στις 10, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, η Γραμματεία αποφάσισε τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ στη σύσκεψη που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 5 του Ιούνη από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» για την οργάνωση του αγώνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην πόλη τον Ιούνη του 2003.

Τα μέλη της Γραμματείας συζήτησαν για τα αποτελέσματα της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ, που έγινε τον Απρίλη και το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε - ξεκινώντας από τις μεγάλες πόλεις - η συγκρότηση Τοπικών Γραμματειών, μέσα από πλατιές συσκέψεις συνδικάτων και συνδικαλιστών.

ΠΑΜΕ
ΣΕΒ και κυβέρνηση χτυπούν ξανά και ξανά!

Η απεργία στις 29 Μάη θα δώσει απάντηση και στις νέες αξιώσεις του ΣΕΒ

Να συμμετέχουν αποφασιστικά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 29 Μάη και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), συνδικάτα και εργαζόμενους, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη γενικευμένη επίθεση, που δέχονται τα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Μια επίθεση που μεταφράζεται σε κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και μόλις προχτές -σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του ΣΕΒ- σε πλήρη και γενικευμένη κατάργηση του 8ωρου ή, αλλιώς, σε πλήρη ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Προκλητικοί οι βιομήχανοι και ενθαρρημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης απαιτούν την πλήρη και γενικευμένη κατάργηση του 8ωρου. Εδώ και τώρα ζητούν πλήρη ελαστικότητα!

Το χτύπημα του 8ωρου και η παραπέρα εφαρμογή ακόμα πιο ελαστικών μορφών απασχόλησης με την εισαγωγή τους και στο Δημόσιο βρίσκεται επί θύραις. Η επίσκεψη του ΣΕΒ σήμερα στην ΑΔΕΔΥ με την υπόδειξη ότι η συμβολή της στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, με βάση τα συμφέροντα των βιομηχάνων θα είναι σημαντική, δεν αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις τους.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφαση της Ενωσης Τραπεζών - κυβέρνησης, με τη στήριξη των συμβιβασμένων ηγεσιών για αλλαγή του συμβατικού ωραρίου των εργαζομένων.

Τα αντιασφαλιστικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και χειροτερεύουν τη θέση όλων των εργαζομένων, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας, μειώνοντας τις συντάξιμες αποδοχές, παραδίδοντας τα αποθεματικά των Ταμείων στους κεφαλαιοκράτες με την αύξηση των εισφορών για τους εργαζόμενους, πάνε για ψήφιση στη Βουλή. Τα νέα φορολογικά μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση θα φορτώσουν νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, των ΕΒΕ, της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Το ΠΑΜΕ εκτιμά ότι αυτά τα μέτρα, σε σχέση με την υπογραφή της ΕΓΣΕΕ από τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, μειώνουν παραπέρα το εισόδημα. Με τις ιδιωτικοποιήσεις σε βασικές επιχειρήσεις, με την παραπέρα εμπορευματοποίηση στην Υγεία, την Παιδεία συνιστούν μια ολοκληρωτική συνολική επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης που η θέση της θα χειροτερεύσει.

Η πολιτική αυτή έχει τη στήριξη των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 29 Μάη. Να δυναμώσει το μέτωπο των αγώνων, η παραπέρα κλιμάκωσή τους. Να δυναμώσει η αντιπαράθεση με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο την ανατροπή της, καθώς και με τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν.

Η απεργία στις 29 Μάη 2002 να είναι ακόμα ένα αγωνιστικό βήμα, όπως και οι προηγούμενες απεργίες που προηγήθηκαν, που θα ανοίγει το δρόμο σε αυτή την προοπτική».

Με κάθε τρόπο
η υπεράσπιση των δικαιωμάτων

Το ταξικό εργατικό κίνημα θα υπερασπιστεί το σύνολο των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων, με κάθε μορφή πάλης, είναι η ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας - κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της - καλώντας τους εργαζόμενους στην απεργία στις 29 Μάη, για να απαντήσουν στα σχέδια των βιομηχάνων για ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Την απαίτηση του ΣΕΒ για κατάργηση του 8ωρου καταδικάζει σε ανακοίνωσή της και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας: «Στις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΣΕΒ για την κατάργηση του 8ωρου, της πλήρους απασχόλησης, απαντάμε με τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 29 του Μάη».

Περιοδείες ΠΑΜΕ

Συνεχίζονται οι περιοδείες των στελεχών του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την απεργία στις 29 Μάη και να αναδείξουν την ανάγκη συμμετοχής τους σ' αυτή. Σήμερα Πέμπτη, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν σε ΟΤΑ, όπως Ελληνικό, Καλλιθέα, Ζεφύρι, Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση και στον ΕΣΚΔΝΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ