ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης, ενόψει του Συνεδρίου του Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 17 έως 19 του Μάη. Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου του Παντείου Πανεπιστημίου (Συγγρού 136) και σ' αυτή θα παρουσιαστούν οι στόχοι και οι επιδιώξεις της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από πολλές χώρες της Ευρώπης. Να σημειώσουμε ότι η έδρα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης βρίσκεται στο Βερολίνο και η διοργάνωση του συνεδρίου στη χώρα μας αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός της δράσης του.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Σήμερα η σύσκεψη για τη συγκρότηση της Κίνησης στην Αθήνα

Στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων

Σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιείται η σύσκεψη που διοργανώνουν φορείς και συνδικάτα, με στόχο τη συγκρότηση κίνησης υπό τον τίτλο «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Τη σύσκεψη διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Συντονιστικό Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Η σημερινή σύσκεψη θα γίνει στις 7 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και οι φορείς απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους, αλλά και γενικότερα στο λαό της Αθήνας.

Σκοπός της κίνησης είναι να αναπτυχθεί παραπέρα ένα πολύμορφο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, το οποίο θα κορυφωθεί με πανελλαδική κινητοποίηση τις μέρες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 του Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη.

Σ' αυτή τη σύνοδο θα επιδιωχτεί ο περιορισμός των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η εμπορευματοποίηση ακόμα περισσότερο της υγείας και της πρόνοιας, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος κλπ. Απέναντι σ' αυτή την προσπάθεια, οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν τις μαζικές αγωνιστικές πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, οι οποίες ξεκινούν από σήμερα και θα κλιμακωθούν μέχρι τον Ιούνη του 2003. Επιδιώκεται μαζί με τους εργαζόμενους της Ευρώπης να δοθεί μια αγωνιστική απάντηση ενάντια στην πολιτική που στρέφεται σε βάρος των λαών της ΕΕ.

Κάλεσμα στις οργανώσεις και τα κινήματα της Ευρώπης

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, απεύθυνε η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στις οργανώσεις και τα κινήματα που συμμετείχαν στην 2η προπαρασκευαστική συνάντηση του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ» που έγινε 10-12 Μάη στη Βιέννη.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκατοντάδες οργανώσεις, κόμματα και κινήματα απ' όλη την Ευρώπη. Συζήτησαν πώς θα εξειδικευτούν και θα υλοποιηθούν οι στόχοι του κινήματος ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, με βάση τη διακήρυξη του Φόρουμ των κινημάτων του Πόρτο Αλέγκρε.

Η αντιπροσωπεία της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», αξιοποιώντας το βήμα της συνάντησης στη Βιέννη, εκτός από παρεμβάσεις της στις συζητήσεις - παράλληλα, διακίνησε πληθώρα υλικών της και στο τραπεζάκι που είχε στο χώρο της συνάντησης - πραγματοποίησε πολυάριθμες συναντήσεις με ξένες αντιπροσωπείες που εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις της, αλλά και τις πολύμορφες δράσεις της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη 2003.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση της Βιέννη συμμετείχαν αντιπροσωπείες και από το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΕΕΔΥΕ, τη ΝΔΕ, το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο κλπ.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει η νέα προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Με αφορμή αυτή την απόφαση, που ελήφθη στην πρόσφατη συνάντηση στη Βιέννη, τη Δευτέρα 20 Μάη θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η συνεδρίαση αντιπροσωπείας της οργανωτικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΟΧΙ στη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου

Να μαζικοποιήσουν ακόμη περισσότερο το μαχόμενο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης και αγωνιστικά να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, καλεί τους πολίτες του νομού η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Σημειώνει πως την απαρχή μιας τέτοιας πορείας πρέπει να αποτελέσουν οι εκδηλώσεις του Μάη, που διοργανώνει με αφορμή την 39η επέτειο από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και θα κορυφωθούν με τη μεγάλη Πορεία Ειρήνης στις 26 του μήνα.

Κεντρικές εκδηλώσεις

- Στις 22 του Μάη, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί «Δρόμος θυσίας» από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου πέθανε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, έως το μνημείο του, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού.

- Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 26 του Μάη, που θα ξεκινήσει από το Στρατόπεδο «Κόδρα» στο Καραμπουρνάκι και θα καταλήξει στο μνημείο του Γ. Λαμπράκη.

ΠΕΔΥΕ
Διοργανώνει εκδρομή

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 25 και 26 Μάη, σε Ολυμπία - Φράγμα Λάδωνα - Λαγκάδια και Βυτίνα.

Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.00 π.μ. Συμμετοχές στα τηλέφωνα: 010 3827.303 και 010 3843.444.

Εκδηλώσεις της ΠΚΣ

Πολύμορφες φιλειρηνικές εκδηλώσεις πραγματοποιεί σήμερα σε σχολές της Αθήνας η Πανσπουδαστική. Συγκεκριμένα:

- Στο κτίριο της Νομικής, η Πανσπουδαστική των τριών Τμημάτων της Σχολής διοργανώνει εκδήλωση με προβολή της ταινίας «Ζ» και συζήτηση για τον Γρηγόρη Λαμπράκη και το κίνημα ειρήνης.

- Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στο Φυσικό Τμήμα, στις 12 το μεσημέρι, με έμφαση στο ρόλο του επιστήμονα για την ειρήνη. Θα μιλήσει ο Γ. Τριμπέρης, καθηγητής στο Φυσικό.

- Στην Οδοντιατρική, εκδήλωση για την Παλαιστίνη, με προβολή βίντεο - ντοκουμέντου και έκθεση βιβλίου, στις 12 το μεσημέρι.

- Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όλη τη μέρα θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και θα διανέμεται ερωτηματολόγιο με θέμα «ποιοι είναι τρομοκράτες;».

- Στο Πολυτεχνείο ξεκινάει κινηματογραφικό αντιπολεμικό διήμερο, με προβολή ταινίας στην Αρχιτεκτονική, στις 6 το απόγευμα. Μεθαύριο, στο πλαίσιο του διημέρου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, όπου θα μιλήσει ο Α. Παπαϊωάννου, καθηγητής στο ΕΜΠ.

Εκδηλώσεις σε Πρέβεζα - Ακτιο

Η Συντονιστική Γραμματεία Επιτροπών Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης, 14 Μάη, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Διόνη» στην Πρέβεζα, καθόρισε την ημερομηνία για την πορεία ειρήνης στο Ακτιο και κατάρτισε πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας και από διάφορους άλλους φορείς και αποφάσισαν, το Σάββατο 25 Μάη 2002, στις 7.30 το απόγευμα, να ξεκινήσει πορεία από το πολιτικό αεροδρόμιο με κατεύθυνση τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου, όπου οι διαδηλωτές θα κάνουν περικύκλωση της βάσης. Στη συνέχεια να γίνει πορεία στο κέντρο της Πρέβεζας, ενώ στις 9.30 το βράδυ να πραγματοποιηθεί στον παραλιακό δρόμο της πόλης συναυλία ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ