ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ελπιδοφόρα λαϊκή αντεπίθεση με προοπτική

Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι για τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά της συμπαράταξης της ΝΑΣ και της ΔΗΚΚΙ

Ο Θανάσης Παφίλης σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα, ήταν μέλος της Αντι - ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Σήμερα είναι γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ από το 1989 - 1993. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Θανάσης Παφίλης σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα, ήταν μέλος της Αντι - ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Σήμερα είναι γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ από το 1989 - 1993. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Είναι καρπός και αποτέλεσμα της κοινής αγωνιστικής δράσης. Δε φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του διαχειριστή της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Θέλει το λαό στο προσκήνιο, πρωταγωνιστή, αποφασισμένο να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική. Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ), στην οποία συμπαρατάσσονται η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) και η Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση (ΔΗΚΚΙ), δεν είναι ευκαιριακός συνδυασμός, έχει δοκιμαστεί μέσα σ' ένα πολύ σκληρό πεδίο. Εκεί που οι «μάσκες» πέφτουν, εκεί που υπάρχει ο πιο σαφής διαχωρισμός, μέσα στους λαϊκούς αγώνες.

Η συμπόρευση των δυο παρατάξεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα ειρήνης, το κίνημα προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και άλλων κινημάτων, οικοδόμησε κοινή αντίληψη, η οποία εκφράστηκε μέσα από αυτή τη συμπαράταξη για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Κάτι που εξάλλου αποδείχτηκε περίτρανα με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων μαζικών φορέων την προηγούμενη Πέμπτη, στην επίσημη παρουσίαση των υποψηφιοτήτων.

Οπως ήδη έχει γίνει γνωστό, την Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσιάστηκαν ο υποψήφιος για τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης καθώς και οι υποψήφιοι νομάρχες Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος και Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη. Τρεις υποψήφιοι, οι οποίοι προωθούν την αντίληψη ότι ο λαός δεν μπορεί να είναι στο περιθώριο, είναι, αντίθετα, αυτός που μπορεί να δημιουργήσει άλλους συσχετισμούς στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η ΝΑΣ, σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που φορώντας την «αριστερή ταμπέλα», καλλιεργούν αυταπάτες στον ελληνικό λαό, για ανεξάρτητη και αυτοτελή αυτοδιοίκηση, για καλύτερη... διαχείριση μέσα στον «καταιγισμό» των αντιλαϊκών μέτρων, παλεύει και θα συνεχίσει να παλεύει για την ανατροπή αυτής της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής. Η ΝΑΣ, δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα συγκρουστεί με την αδιέξοδη αυτή νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Αυτοδιοίκησης.


Παράλληλα, κύριος στόχος και επιδίωξη της ΝΑΣ, είναι η παραπέρα διεύρυνσή της και με άλλους μαζικούς φορείς. Με όλους αυτούς που επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τη φωνή τους για την επίτευξη μιας ουσιαστικής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που θα στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή του λαού και θα αποτελέσει ανάχωμα στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων από την κεντρική εξουσία.

Σημαντικά ήταν και τα πολιτικά μηνύματα που έστειλαν μέσα από τις ομιλίες τους τόσο ο Θ. Παφίλης όσο και ο Ηλ. Νικολόπουλος. Στα χαρακτηριστικά αποσπάσματα που παραθέτουμε στο σημερινό φύλλο, αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι στόχοι, οι επιδιώξεις αλλά και ο γενικότερος ρόλος που φιλοδοξεί να παίξει η ΝΑΣ.

Κοινή δράση και αντίληψη

Ο Θ. Παφίλης, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του έκανε λόγο για δυο μεγάλες πολιτικές επιλογές που βρίσκονται μπροστά από τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, σ' αυτές τις νομαρχιακές εκλογές, τονίζοντας: «Θα δώσουν την ψήφο τους στους συνδυασμούς που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Συνασπισμό και που όλα τα προηγούμενα χρόνια συνεργάστηκαν αρμονικά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και σήμερα εμφανίζονται δήθεν να συγκρούονται ή θα στηρίξουν τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία που αντιστάθηκε με συνέπεια στο παρελθόν και σήμερα αποτελεί την προοπτική στην κατεύθυνση της ανατροπής της;».

Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι «η ΝΑΣ δεν είναι δημιούργημα συμφωνίας κορυφών, ούτε μία πλασματική ενότητα παρατάξεων. Εχει δοκιμαστεί στα προηγούμενα χρόνια στις δυσκολίες του αγώνα και της πάλης. Σ' αυτή την πορεία, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη ΝΑΣ και όσες ακόμα συμπορευτούν μαζί μας αναπτύσσοντας κοινή δράση, οικοδόμησαν κοινή αντίληψη, έχουν επεξεργαστεί κοινούς και βαθύτερους στόχους. Εχει συναντηθεί και αγωνιστεί με τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις που συγκρούστηκαν με την αντιλαϊκή πολιτική, με συνέπεια, χωρίς ταλαντεύσεις και καιροσκοπισμούς και δεν ενσωματώθηκε στη διαχειριστική λογική».

Ο Θ. Παφίλης ξεκαθαρίζοντας την πολιτική φιλοσοφία της ΝΑΣ, επισήμανε: «Η ΝΑΣ αποτελεί το ξεκίνημα μιας πορείας οικοδόμησης ενός ευρύτερου μετώπου που δε θα σταματήσει στις εκλογές, αλλά θα συνεχίσει και την επόμενη μέρα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Εμείς επιδιώκουμε ενότητα για την ανατροπή και όχι ενότητα για τη διαχείριση. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα με την ψήφο τους και την ενίσχυση τής ΝΑΣ, δημιουργούν προϋποθέσεις για μια Αυτοδιοίκηση που θα αγωνίζεται μαζί τους και δε θα βρίσκεται απέναντί τους. Συμβάλλουν αποφασιστικά σε μια ελπιδοφόρα λαϊκή αντεπίθεση με προοπτική».


Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ

(9η Μάη 1945)

ΕΙΝΑΙ βάναυση πρόκληση. Είναι ασέβεια, αλλά και ύβρις στα εκατομμύρια των νεκρών, που έδωσε η ανθρωπότητα στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η απόφαση που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μετονομάσει τη μεγάλη και κοσμοϊστορική μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης (9 Μάη 1945) σε «Ημέρα της Ευρώπης».

ΠΑΝΕ εφτά χρόνια, όταν γιορτάζαμε τα 50χρονα από τη συντριβή του χιτλεροφασισμού (Μάης 1995), που στον ορίζοντα φάνηκαν καθαρά οι προσπάθειες για μια ριζική «αναθεώρηση» της ιστορίας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος: Να υποβιβαστεί ο καθοριστικός ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης στη μεγάλη, την τιτάνια σύγκρουση με τις σιδερόφραχτες χιτλερικές ορδές και που, τελικά, το θεριό κυνηγήθηκε και συντρίφτηκε μέσα στη φωλιά του. Κι η κόκκινη σημαία υψώθηκε στο Ράιχσταγκ...

ΕΤΣΙ έφθασε η πολυπόθητη μέρα, που χρόνια καρτερούσε ο άνθρωπος σ' όλη τη Γη. Σταματούσε ο φονικότερος πόλεμος, που είχε μέχρι τότε γνωρίσει η ανθρωπότητα. Είναι η μέρα, που, σε μια συμβολική σύμπτωση, στην καρδιά της άνοιξης, οι σάλπιγγες στα πεδία των μαχών ανάγγειλαν την κατάπαυση του πυρός.

ΕΙΝΑΙ η κοσμογονική, μεγάλη ώρα, που άνοιγαν οι πόρτες των στρατοπέδων και των φυλακών. Στα κολαστήρια του θανάτου, έσβηναν οι φωτιές στα κρεματόρια. Είναι η ώρα, που στο Μπούχενβαλντ οι κρατούμενοι, εκείνα τα κοκάλινα φαντάσματα, που είχαν επιζήσει, συγκεντρώνονταν στο χώρο του προσκλητηρίου κι ελεύθεροι πια, μέσα στον τόπο της πιο αβάσταχτης δοκιμασίας, έδιναν τον αιώνιο εκείνο όρκο «πως δε θα σταματούσαν ποτέ τον αγώνα, παρά μόνον όταν κι ο τελευταίος ένοχος σταθεί μπροστά στους δικαστές των λαών...».

ΚΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ εκείνος όρκος του Μπούχενβαλντ τέλειωνε με τούτα τα λόγια: «Στόχος μας είναι η οικοδόμηση ενός νέου κόσμου ειρήνης και ελευθερίας. Αυτό το χρωστάμε στους νεκρούς μας, στους συγγενείς τους». Οι λαοί πλήρωσαν με βαρύτατο τίμημα την Αντιφασιστική Νίκη, τη συντριβή του χιτλεροφασισμού. Η ανθρωπότητα έζησε τον πιο πολυαίμακτο, αλλά και τον πιο αφανιστικό πόλεμο, εξανδραποδισμού, θανάτου και φρίκης.

ΕΙΝΑΙ συγκλονιστικά τα νούμερα της θυσίας για να συντριβεί η φοβερή στρατιωτική μηχανή των χιτλεροφασιστών, στη φοβερή εκείνη έφοδο που εξαπέλυσαν εναντίον σειράς ευρωπαϊκών χωρών (ανάμεσά τους κι η χώρα μας), κυρίως, όμως, εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης, που βάσταξε το κύριο βάρος του πολέμου και με τις τεράστιες θυσίες και τον ηρωισμό του Κόκκινου Στρατού έφερε το πρώτο καίριο πλήγμα στους εισβολείς.

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ κανείς σήμερα, όταν φέρνει στο νου τα δαιμονικά σχέδια που είχαν καταστρώσει για τους λαούς, για ολόκληρη την ανθρωπότητα, οι χιτλερικοί. Σχέδια εξόντωσης, υποδούλωσης. Στη γιγάντια αυτή μάχη, 50.000.000 οι νεκροί και, φυσικά, η Σοβιετική Ενωση έδωσε πάνω από 20.000.000 ζωές. Κολύμπησε στο αίμα, στη φωτιά και το θάνατο.

ΤΙΜΗΤΙΚΟ και μεγάλο είναι, επίσης, και της πατρίδας μας το μερίδιο στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών. Στα μετερίζια της μεγάλης αυτής αναμέτρησης στην Αλβανία, στα οχυρά της Μακεδονίας, στην Κρήτη, η Ελλάδα είχε τιμητική εισφορά στη μάχη για τη συντριβή του φασισμού. Κι έπειτα, στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, με το φλογερό κάλεσμα του ΕΑΜ, πυρπόλησε τις ψυχές κι έφερε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του συμμαχικού αγώνα. Είναι αρκετά χρόνια, που συστηματικά και με όλα τα σύνεργα «μελετητές» κι άλλοι ειδικοί επιζητούν να βγάλουν από τη μνήμη των λαών τη μεγάλη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης και, φυσικά, τον καθοριστικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού. Αλλά αυτά τα προικιά της ιστορίας των λαών δεν ξεγράφονται και δεν ξαναγράφονται.

ΟΙ «ΑΦΕΝΤΑΔΕΣ» της ΕΕ, που προχώρησαν στη μετονομασία της μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης σε «Ημέρα της Ευρώπης», και οι υποτακτικοί τους οργάνωσαν και φέτος δοξαστικά και φιέστες. Και στα κανάλια οι γνώριμοι «ψαλτάδες»...

ΜΕΓΑΛΗ κι αλησμόνητη θα 'ναι πάντα η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Οσο κι αν επιχειρούν οι «εκσυγχρονιστές» κι οι κάθε λογής «ψαλτάδες», τα μηνύματά της είναι βαθιά ριζωμένα στις καρδιές των λαών. Στα χέρια τους, στους αγώνες, αυτό που μας είπε του αντιφασίστα Αμερικανού ποιητή ο στίχος:

«Σας εμπιστευόμαστε το θάνατό μας

Κάντε η θανή μας το τέρμα του πολέμου

να σημάνει».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ
Με πιο δυνατή λαϊκή εντολή

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Χάρης Παπαμάργαρης
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Χάρης Παπαμάργαρης
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Χάρης Παπαμάργαρης, ο οποίος παρουσίασε και τους υποψήφιους, έκανε και μια εκτενή αναφορά στη στάση που κράτησε η ΝΑΣ το χρονικό διάστημα από το 1998 μέχρι και σήμερα. Ετσι, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε στο λαό τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στις νομαρχίες, τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Αναδείξαμε τα μεγάλα προβλήματα ανάπτυξης, απασχόλησης, Παιδείας, περιβάλλοντος, ιδιαίτερα ζητήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των ναυτεργατών κ.ά. Ζητήσαμε επανειλημμένως να παρθούν πρωτοβουλίες, να υπάρξουν λαϊκές παρεμβάσεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αντιπαλέψουμε με διεκδικητικούς τρόπους τη σημερινή κατάσταση, χωρίς φυσικά να αποφύγουμε αδυναμίες και ελλείψεις. Κατεβαίνουμε στις νομαρχιακές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη με την ελπίδα και την πεποίθηση, ότι η λαϊκή εντολή που ο καθένας χωριστά πήρε το 1998 θα βγει πολύ πιο δυνατή και πολύ πιο ενισχυμένη με την προσπάθεια και τον αγώνα όλων μας και άλλων δυνάμεων, που θα έρθουνε κοντά μας στην πορεία».


ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος, είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα. Είναι δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνταγματολόγων από το 1994. Εχει πλούσια ερευνητική, διοικητική εμπειρία, καθώς και πλούσια συγγραφική δράση και για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΚΙ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του
Ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος, είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα. Είναι δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνταγματολόγων από το 1994. Εχει πλούσια ερευνητική, διοικητική εμπειρία, καθώς και πλούσια συγγραφική δράση και για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΚΙ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του
Ο Ηλίας Νικολόπουλος έδωσε την πραγματική διάσταση που οδήγησε στη Συμπαράταξη, επισημαίνοντας: «Η ΔΗΚΚΙ και η ΝΑΣ ακολούθησαν μια κοινή πορεία αντίθεσης στην πραγματοποιούμενη με επιταχυνόμενο ρυθμό συρρίκνωση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αντιπαρατέθηκαν στην ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική, που με την επικύρωσή της από τις άλλες νομαρχιακές παρατάξεις οδήγησε τη ΝΑ σε θεσμό καταγραφής και υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της συμπαράταξης ΝΑΣ και ΔΗΚΚΙ και όχι μόνον, «θα είναι η προσπάθεια για τη θέσπιση θεσμών λαϊκής συμμετοχής στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ώστε οι πολίτες δημότες να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν και να μπορέσουν έτσι να αντιπαλέψουν τα νεοφιλελεύθερα και αντιλαϊκά μέτρα».

Συγχρόνως, όμως, ο Ηλ. Νικολόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή ότι «η συμπαράταξη της ΝΑΣ και της ΔΗΚΚΙ θα διευρυνθεί και με άλλους φορείς που επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη μιας ουσιαστικής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που θα στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών και θα αποτελέσει ανάχωμα στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων από την κεντρική εξουσία».


ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Με το λαό για τη νίκη

Η Ελπίδα Παντελάκη
Η Ελπίδα Παντελάκη
Η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια νομάρχης Πειραιά, στο σύντομο χαιρετισμό της, ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, τους ανθρώπους που θα είναι η κύρια δύναμη, ο κινητήριος μοχλός, στις μικρές και μεγάλες μάχες που θα δώσει το λαϊκό κίνημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Ελπίδα Παντελάκη, επικεφαλής της ΝΑΣ Πειραιά, είναι ιδιωτική υπάλληλος. Από το 1994 είναι νομαρχιακή σύμβουλος. Εντάχθηκε στις γραμμές της ΚΝΕ και στη συνέχεια στο ΚΚΕ από το 1976 και ανέπτυξε από νεαρή ηλικία πλούσια δράση στο γυναικείο κίνημα και στο κίνημα ειρήνης. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ