Κώστας Πιτσαρής |
Πέθανε στις 7 Απρίλη 2002 στην Κομοτηνή ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΙΟΝΑΣ από ανακοπή της καρδιάς, ενώ πήγαινε με αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες υπερασπιστές του φρουρίου Νυμφαίας. Γεννήθηκε στο Πάνδροσο Ροδόπης το 1929. Μέλος πολυμελούς αγροτικής οικογένειας, από μικρός μπήκε στη βιοπάλη και σε ηλικία 15 χρόνων οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ.
Στα τέλη του 1947, εντάχθηκε στο ΔΣΕ, όπου του έδωσαν το ψευδώνυμο Ξεφτέρης. Πολέμησε από τις γραμμές του ΔΣΕ ως απλός μαχητής στην αρχή και αργότερα ως αξιωματικός ως την υποχώρηση του 1949. Το φθινόπωρο του 1949, κατέφυγε στην Πολωνία, πέρασε στην Ουγγαρία και τα περισσότερα χρόνια τα έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, όπου εργάστηκε σε διάφορες δουλιές.
Από το 1948 ήταν μέλος του ΚΚΕ.
Το 1987 επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κομοτηνή. Συνδέθηκε αμέσως με την ΚΟ, και ως το θάνατό του εργάστηκε με πίστη και αφοσίωση ως στέλεχος της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ.
Εμεινε πιστός και αταλάντευτος στα ιδανικά του Κόμματος ως την τελευταία πνοή του.
Στη μνήμη του, η γυναίκα του προσφέρει στην ΚΟ Ροδόπης 50 ευρώ.
* * *
Φωτ. 4
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΛΕΡΟΣ γεννήθηκε στην Καρίτσα Λάρισας το 1880. Μαραγκός στο επάγγελμα με δημοκρατικές αρχές, ανέθρεψε τα παιδιά του στο πνεύμα της ισότητας και της ειρήνης.
Γιώργος Σαββίδης |
Μετά την Απελευθέρωση, το 1947 πιάστηκε και πάλι, επειδή τα παιδιά του ήταν μαχητές του ΔΣΕ. Βασανίστηκε απάνθρωπα στα Τέμπη και πέθανε στο νοσοκομείο της Λάρισας.
Η ΑΝΘΗ ΠΕΡΛΕΡΟΥ, σύζυγος του Ιωάννη, γεννήθηκε το 1887 στην Καρίτσα. ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή, πιάστηκε από τους Ιταλούς, γιατί δεν τους έδινε ζώα για αγγαρεία. Κλείστηκε στο στρατόπεδο της Λάρισας, μεταφέρθηκε στις φυλακές των Τρικάλων και αφέθηκε ελεύθερη το φθινόπωρο του 1943.
Πέθανε στο χωριό της το 1972.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΛΕΡΟΣ, γιος του Ιωάννη, γεννήθηκε το 1915 στην Καρίτσα. Εφηβος εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα. Με τη δικτατορία του Μεταξά, πιάστηκε από την Ασφάλεια Λάρισας και βασανίστηκε. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41. Με την κατάρρευση του μετώπου, επέστρεψε στο χωριό του και συμμετείχε στις πρώτες αντιστασιακές εκδηλώσεις μαζί με συγχωριανούς του (άρνηση να παραδοθούν τρόφιμα στους Ιταλούς, άρνηση καταναγκαστικής δουλιάς κλπ). Ετσι συγκροτήθηκε η πρώτη αντιστασιακή ομάδα. Οταν οι Ιταλοί βγήκαν από το Κόκκινο Νερό για να επιτάξουν ζώα, έγινε μια συμπλοκή στο χωριό, έφυγαν οι νέοι (8 άντρες και 2 γυναίκες), εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και πολέμησαν από τις γραμμές του ως την Απελευθέρωση. Οι πατριώτες που αποτέλεσαν την ομάδα ήταν: Κ. Βάγιας (Καρτσιώτης), Ρίζος Βαρδάτσικος, Βασίλης Περλέρος (Καρατζάς), Νίκος Περλέρος (Ψυλέας) αδελφός του Βασίλη, Χαϊδούλης, Κώστας Δαλέρας, Νίκος Αρβανιτάκης, Κώστας Αναστασίου, Ανεξίτσα Περλέρου, αδελφή του Βασίλη, Δήμητρα Χαδούλη. Για αντίποινα, οι Ιταλοί έκαψαν τα σπίτια τους.
Θεοπούλα Πιτσαρή |
Σκοτώθηκε στον Ολυμπο σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΡΛΕΡΟΣ (Ψυλέας) γεννήθηκε το 1920. Ηταν μέλος της ΟΚΝΕ. Στην Κατοχή πέρασε στο ΚΚΕ. Αντάρτης του ΕΛΑΣ από τις 28 Ιούνη 1942, παρέμεινε στις γραμμές του ως τη Συμφωνία της Βάρκιζας.
Μετά την Απελευθέρωση επιστρατεύτηκε στην Εθνοφρουρά, λιποτάχτησε, και γι' αυτό καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο. Στις 6 Αυγούστου 1946 βγήκε και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Κίσσαβου. Πήρε μέρος σε μάχες, ως το φθινόπωρο του 1949 που πιάστηκε τραυματίας, κάπου στα Αντιχάσια και από τότε εξαφανίστηκε.
Στη μνήμη των γονιών μου Ιωάννη και Ανθής Περλέρου και των αδελφών μου Βασίλη και Νίκου Περλέρου, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ.
Κώστας Περλέρος και τα παιδιά του
* * *
Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΞΙΑΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το Μάρτη του 1948 σε μάχη, η σύζυγός του Δέσποινα Αλεξιάδου προσφέρει 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.
* * *
Ο αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γεωρ. ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, στην Κατοχή ήταν αντάρτης του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην περιοχή Κιλκίς. Το 1946, πιάστηκε για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, καταδικάστηκε από έκτακτο Στρατοδικείο σε θάνατο και πέρασε 11 χρόνια στις φυλακές της Κέρκυρας, του Μεσολογγίου και στο στρατόπεδο της Γυάρου, με αποτέλεσμα να κλονιστεί σοβαρά η υγεία του.
Μενέλαος Μωσαϊδης |
Αργότερα μετανάστευσε στη Σουηδία.
Στις 17 Μάη 1992 έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή Γεώργιου Κουρτίδη. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του.
Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του, η σύζυγός του Χιονιά Κουρτίδου προσφέρει στη μνήμη του 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.
* * *
Φωτ.
Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρω 35 ευρώ στην ΚΟ Πολίχνης Θεσσαλονίκης και 5 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.
Αννα Σαββίδου
* * *
Φωτ.
Σήμερα, 12 Μάη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του αγαπητού και αξέχαστου ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝΙΚΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, οι φίλοι και σύντροφοί του από την Ηλιούπολη Εύοσμου Θεσσαλονίκης προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 115 ευρώ.
* * *
Φωτ. 2
Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, από τον Περιστερώνα Λαγκαδά, ο οποίος πέθανε στα 82 χρόνια του, για την πατριωτική δράση του φυλακίστηκε και εξορίστηκε στα Γιούρα.
Χρήστος Ιωσηφίδης |
Οι κόρες τους Ελένη Ναλμπαντίδου, Καλλιόπη Δάτση, Κατερίνα Τσεμεκίδου και οι οικογένειές τους
* * *
φΩΤ.
Στις 22 Απρίλη 2002 σε ηλικία 86 χρόνων άφησε την τελευταία πνοή της η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ. Είχε την τιμή να είναι σύζυγος του αγωνιστή Γιάννη Αλεξίου (Μαυρόγιαννου). Η ίδια υπήρξε αγωνίστρια και συμπαραστάθηκε στους αγώνες που έκανε ο σύζυγός της. Η τιμή είχε και τίμημα και το τίμημα ήταν οι διώξεις και οι πιέσεις, που άσκησε ο ταξικός αντίπαλος, τόσο στον σύζυγό της, όσο και στην ίδια και οι συνέπειες για όλη την οικογένεια ήταν εμφανείς.
Προς τιμήν της και προς τιμήν όλων των αγωνιστών που έπεσαν στον αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση, δικαιοσύνη και για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, προσφέρουμε 50 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας.
Τιμή και δόξα στους αγωνιστές προλετάριους όλης της Γης.
Οικογένεια Ιωάννη Αλεξίου
* * *
Φωτ.
Ο αδελφός μου ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ από τη Σφενδάμη Πιερίας, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία στις 11 Απρίλη 1976.
Με τη συμπλήρωση 26 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ.
Θέμης Μωσαϊδης |
* * *
Φωτ. 3
Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, του αδελφού μου ΘΕΜΗ και του θείου μου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΩΣΑΪΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης, 30 ευρώ στο ΚΚΕ.
Αντιόππη Ιωσηφίδου
* * *
Φωτ.
Πέρασαν 2 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας πρόωρα ο αγωνιστής ΑΛΕΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, συνεπής οπαδός του ΚΚΕ, ως το τέλος της ζωής του. Στις δύσκολες στιγμές, που πέρασε το Κόμμα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, στάθηκε αποφασιστικά δίπλα του, ενισχύοντάς το ηθικά και υλικά.
Στη μνήμη του, σύντροφοι και συναγωνιστές του προσφέρουν 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.
* * *
Φωτ.
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΕΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1917. Καταγόταν από τη Ρωσία. Ζούσε στο Γερακαριό Κιλκίς.
Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ - στην Κατοχή, την πατριωτική δράση του την πλήρωσε ακριβά μετά την Απελευθέρωση. Πιάστηκε το 1946 και το έκτακτο Στρατοδικείο των Γιαννιτσών τον καταδίκασε σε ισόβια. Πέρασε από τις φυλακές Γεντί Κουλέ, Αβέρωφ, Πάτρας και εξόριστος στα Γιούρα υπέστη το μαρτύριο της «Συκιάς».
Αφέθηκε ελεύθερος το 1958. Οι συγχωριανοί του τον τίμησαν για τους αγώνες του και τον εξέλεξαν πρόεδρο του χωριού για δυο τετραετίες.
Αλέκος θεοδωρακόπουλος |
Τιμώντας τη μνήμη του, η γυναίκα του Ανθούλα πρόσφερε στη ΝΕ Κιλκίς 176 ευρώ.
* * *
Φωτ.
Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΒΑΡΗ, η οποία πέθανε στις 14 Απρίλη 2002, πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη»: Ο σύζυγός της Νικόλαος Κούβαρης 100 ευρώ και οι Ζαχαρίας και Μαρία Κούβαρη 50 ευρώ.
* * *
Φωτ.2
Η πολυαγαπημένη μου και αξέχαστη συντρόφισσά μου στη ζωή και στον αγώνα ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΠΙΤΣΑΡΗ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 14 Μάη 1996, ήταν τέλος του ΚΚΕ, αντάρτισσα του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο. Πολέμησε από τις γραμμές του από το 1946 έως το φθινόπωρο του 1949.
Ο πολυαγαπημένος και αξέχαστος γιος και σύζυγος ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΣΑΡΗΣ, γιατρός - παθολόγος, ήταν μέλος του ΚΚΕ. Τον χάσαμε πρόωρα στα 44 χρόνια του στις 12 Γενάρη 1996.
Θα τους θυμόμαστε πάντα.
Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Τρικάλων, 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 15 ευρώ στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ και 15 ευρώ στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΕΠΠ.
Ο σύζυγος της Θεοπούλας και πατέρας του Κώστα, Βασίλης Πιτσαρής
Ρούλα, σύζυγος Κώστα Πιτσαρή
* * *
Πέρασαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΑΛΕΚΟΥ ΓΙΩΤΑ, μέλους του ΚΚΕ, υπόδειγμα αγωνιστή και πιστού στα ιδανικά του σοσιαλισμού για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.
Γιάννης Τονικίδης |