ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 2002 - Κυριακή 5 Μάη 2002
Σελ. /32
Ανακατατάξεις με... νόημα στην πετρελαϊκή αγορά

Σημαντικές ανακατατάξεις, ένταση των ανταγωνισμών, δημιουργία εταιρικών και κρατικών συμμαχιών, κινήσεις μεγάλων κεφαλαίων χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν και η γενικότερη κατάσταση παρουσιάζεται ιδιαίτερα ρευστή, τα γεγονότα μπορούν να βοηθήσουν στην «ανάγνωση» των εξελίξεων, είτε στα μέτωπα της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας», είτε στην εκρηκτική συγκυρία της Λατινικής Αμερικής, αλλά και στην προσπάθεια των μεγάλων καπιταλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ιαπωνία) να βγουν από τα γρανάζια της ύφεσης, της επιβράδυνσης ή της στασιμότητας των οικονομιών τους.

Η Ρωσία στην πρώτη θέση

Στο επίκεντρο αυτών των ανακατατάξεων βρίσκεται η Ρωσία. Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, τον περασμένο Φλεβάρη, για μείωση της παραγωγής πετρελαίου με σκοπό την αύξηση των τιμών, η Ρωσία πέρασε στην πρώτη θέση των εξαγωγέων πετρελαίου, αφήνοντας τη Σαουδική Αραβία στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η Ρωσία παράγει 7,28 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα και η Σαουδική Αραβία 7,19 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα. Τονίζεται, μάλιστα, ότι η ρωσική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη «νέα επιχειρηματική τάξη» στο χώρο των πετρελαίων, θέτει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής στα 10 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, όση είναι η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να παράγει η Σαουδική Αραβία. Ετσι η Ρωσία εμφανίζεται στην παγκόσμια αγορά ως ο σταθερός παράγων σε αντίθεση με τις αραβικές χώρες που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. Πολύ περισσότερο μετά την προειδοποίηση του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αμπντουλά την περασμένη εβδομάδα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους ότι οι αραβικές χώρες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε εμπάργκο πετρελαίου κατά των δυτικών κρατών, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παρέχουν την υποστήριξη τους στο Ισραήλ.

Εκκληση Πούτιν προς ΕΕ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας πριν από λίγες μέρες σε ρωσο- γερμανικό φόρουμ στη Βαϊμάρη, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της, στην εισαγωγή ενέργειας, ώστε να βοηθηθούν οι ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπεται η εισαγωγή ενέργειας από μια χώρα πάνω από το 30% των συνολικών ενεργειακών εισαγωγών της. Ο Πούτιν ζήτησε να καταργηθεί αυτός ο περιορισμός.

Παράλληλα με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 3 Απρίλη την έναρξη της διαδικασίας μετοχοποίησης πετρελαϊκών εταιριών, στην οποία περιλαμβάνονται ορισμένες από τις κορυφαίες παραγωγούς εταιρίες όπως η «Loukoil». Συγκεκριμένα, τον Ιούνη ή τον Ιούλη θα διατεθεί σε διεθνείς επενδυτές το 5,9% της «Loukoil», ενώ τον Οκτώβρη θα διατεθεί το 20% της «Slavneft». Και θα υπάρξει συνέχεια.

Μεγαλώνει η διείσδυση

Στο μέγεθος της διείσδυσης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» ο Μ. Κοντορόφσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαίου της Ρωσίας «Youkos». Ο Κοντορόφσκι δήλωσε ότι μέσα σε πέντε χρόνια, μόνο μία ή δύο μεγάλες ρωσικές εταιρίες πετρελαίου θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους. Οι υπόλοιπες θα έχουν εξαγοραστεί από εταιρίες της Δύσης. Ο ίδιος τόνισε ότι η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει, επικαλούμενος πρόσφατες κινήσεις από μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους όπως η BP, η οποία στις αρχές του μήνα ενίσχυσε το μερίδιο που ελέγχει στην εταιρία «Sidanko» από 10% σε 25%. Επίσης η γαλλική «TotalFinaElf» βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση πλειοψηφικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης κοιτάσματος πετρελαίου στη Σιβηρία - μία ακόμη απόδειξη ότι το ενδιαφέρον της πετρελαϊκής βιομηχανίας έχει στραφεί προς τη Ρωσία.

Το πετρέλαιο της Κασπίας

Στις 24 Απρίλη έληξε η σύνοδος των πέντε χωρών της Κασπίας (Ιράν, Ρωσία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν) χωρίς να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τον τρόπο που θα χωρίσουν τη θάλασσα και τα πλούσια κοιτάσματά της σε πετρέλαιο και αέριο. Εκτιμάται ότι η παραγωγή της περιοχής μπορεί να φθάσει τα 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το έτος 2010 - ποσότητα αντίστοιχη με αυτή της παραγωγής της Νορβηγίας. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί τον Ιούνη στην Τεχεράνη και από την έκβαση της συζήτησης θα εξαρτηθεί η γενικότερη κατάσταση όσον αφορά στην... εύφλεκτη, ούτως ή άλλως, περιοχή.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ολοι εναντίον των ΗΠΑ για το χάλυβα

Εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ για το θέμα του χάλυβα. Στον διεθνή οικονομικό Τύπο γίνεται λόγος για έναν ανοιχτό εμπορικό πόλεμο, στον οποίο θα συμμετάσχουν ακόμη η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες που θίγονται από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει μεγάλους δασμούς στα εισαγόμενα χαλυβουργικά προϊόντα για να προστατεύσει την αμερικανική χαλυβουργία. Η σχεδιαζόμενη άμεση απάντηση της ΕΕ αλλά και της Ιαπωνίας στους δασμούς, που επέβαλε η κυβέρνηση Μπους στον εισαγόμενο χάλυβα, οδήγησε την περασμένη Κυριακή υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ σε νέες επιθετικότερες δηλώσεις. «Αν μεμονωμένες χώρες αρχίσουν να επιβάλλουν δασμούς-αντίποινα χωρίς να περιμένουν μία απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα έχουμε επίσης αυτή την επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπους επέβαλε δασμούς έως 30% σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα που δεν προέρχονται από χώρες της NAFTA και αναπτυσσόμενες χώρες, «φωτογραφίζοντας» έτσι την ΕΕ αλλά και πολλές ακόμη χώρες με σημαντική βιομηχανία στον κλάδο. Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να σωθεί η εγχώρια βιομηχανία, που μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την υποτίμηση σχεδόν όλων των νομισμάτων έναντι του δολαρίου βλέπει τα δικά της προϊόντα να είναι πολύ ακριβότερα από τα εισαγόμενα. Ηδη πάνω από 30 μεγάλες βιομηχανίες έχουν χρεοκοπήσει και το ίδιο συμβαίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εταιρίες του κλάδου.

Παρά ταύτα, η ΕΕ σχεδιάζει να εφαρμόσει από τον Ιούνη αντίποινα με δασμούς σε προϊόντα όπως ο χάλυβας, αλλά και η κλωστοϋφαντουργία, ο χυμός πορτοκαλιού και το ρύζι, «χτυπώντας» πολιτείες όπου ο Μπους δεν έχει ξεκάθαρη υπεροχή έναντι των Δημοκρατικών, ενόψει και των εκλογών για τη Γερουσία που ακολουθούν. Η Ιαπωνία, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει άμεσα δασμούς ύψους 5 δισ. δολαρίων στα αμερικανικά προϊόντα.

Η ευρωπαϊκή πλευρά χαρακτηρίζει παράνομη την επιβολή των δασμών, καθώς δεν υπήρξαν στοιχεία για άλμα των εισαγωγών την προ της απόφασης περίοδο, περίπτωση στην οποία ο ΠΟΕ επιτρέπει μία τέτοια κίνηση. Οι ΗΠΑ, από την άλλη, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο καθώς μία συζήτηση στον Οργανισμό μέχρι την τελική απόφαση θα διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, περίοδο κρίσιμη για την αμερικανική βιομηχανία του κλάδου.

Η κρίση της Αργεντινής χτυπά στην Ισπανία

Οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Αργεντινή περνούν και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πρώτος «αποδέκτης» είναι η Ισπανία, που έχει τις μεγαλύτερες οικονομικές σχέσεις με την Αργεντινή. Το πρώτο «θύμα» είναι η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα Santander Central Hispano. Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου απ' όπου φάνηκε ότι η Τράπεζα είχε σημαντικές ζημιές. Αμεσα αντέδρασε η διοίκηση της Santander. Ετσι αποφάσισε μόλις ένα 24ωρο μετά, να απολύσει 11.000 υπαλλήλους της ή 10% του δυναμικού της, προκειμένου να τονώσει ξανά την κερδοφορία της και να ενισχύσει τη μετοχική της αξία. Και το 2001 η τράπεζα επέδειξε τα «αντανακλαστικά» της στη διεθνή οικονομική ύφεση, μειώνοντας το προσωπικό της στην Ισπανία κατά 14.000 θέσεις. Από τις 11.000 νέες απολύσεις μόνο 3.000 αφορούν σε εργαζόμενους στη χώρα της Ιβηρικής, ενώ οι υπόλοιπες 8.000 σε άλλες χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ