Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 2002 - Κυριακή 5 Μάη 2002 - αριθ. φύλλου: 8261

Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΣ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΑΩΝ

Η πραγματικότητα εξελίσσεται, αλλάζει...

Πόλεμοι, ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά λαών, χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι ορισμένα από όσα συνθέτουν τη σημερινή πραγματικότητα, το Γολγοθά και τα Πάθη των λαών στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική και Ανατολική Ασία, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική, στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη. Οσοι όμως ισχυρίζονται ότι «ζούμε μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να αγνοούμε», λένε μόνο τη μισή αλήθεια από συμφέρον ή από συμβιβασμό. Γιατί αυτή η πραγματικότητα εξελίσσεται, αλλάζει. Ο συσχετισμός δυνάμεων δεν είναι αναλλοίωτος. Μετά τη βαρυχειμωνιά έρχεται η άνοιξη, η αναγέννηση, η ζωή. Μετά την βδομάδα των παθών, έρχεται η ανάσταση. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος, ούτε αιώνιος. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα και επιθετικότητα δεν είναι μόνο απόδειξη δύναμης. Είναι και ένδειξη αδυναμίας να αντιμετωπίσει την απότομη όξυνση του συνόλου των αντιθέσεων και αντιφάσεων που είναι σύμφυτες με την εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος. Ωριμάζει σιγά - σιγά η ανάγκη για βαθιές αλλαγές, κυοφορείται η δυνατότητα γενικής αντεπίθεσης. Το πόσο γρήγορα θα μετατραπεί σε πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από την πορεία του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος σε κάθε χώρα, στο εθνικό επίπεδο, από την πορεία του διεθνούς συντονισμού και συνεργασίας. Καλή Ανάσταση λοιπόν!


Associated Press

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
Δράση τώρα για επιτάχυνση των θετικών διεργασιών μέσα στο λαό

Εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλο τον κόσμο τη μέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς. Μυριόστομη ακούστηκε η φωνή της παγκόσμιας εργατικής τάξης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Και στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις σημαδεύτηκαν από την απαίτηση να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά στον ταξικό δρόμο του αγώνα. Για τους κομμουνιστές, όλους τους αγωνιστές, δεν αρκεί μόνο να κάνουμε το αυτονόητο, να βρισκόμαστε δηλαδή καθημερινά στο πλευρό του λαού, μέσα στα προβλήματα και τους αγώνες. Αυτό που πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα είναι να επιταχυνθούν οι θετικές διεργασίες, να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια γενική αντεπίθεση, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στη χώρα μας, στο επίπεδο της εξουσίας, στο γενικό προσανατολισμό της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις


Ο «Ρ»

Ο «Ριζοσπάστης», όπως όλες οι πρωινές εφημερίδες, λόγω των αργιών του Πάσχα, θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 8 του Μάη.



Motion Team

«ΔΡΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Αγωνιστικές μαζικές πρωτοβουλίες σ' όλη τη χώρα

Με στόχο την ανάπτυξη ενός μαζικού πολύμορφου, αγωνιστικού κινήματος, για να υποδεχτεί τους «βαρβάρους» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που συνέρχονται σε Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη, συγκροτήθηκε μια ευρύτατη συσπείρωση, η κίνηση «Δράση Θεσσαλονίκη 2003», που περιλαμβάνει κόμματα, κινήσεις, κινήματα, σωματεία εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων, γυναικών, νεολαίας, ανθρώπους της Τέχνης, των Γραμμάτων, τη διακήρυξη της οποίας παρουσιάζουμε σήμερα.


ΣΕΛ.  8  -  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ