ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΣΑΡΟΝ
Αναμένονται διαφωνίες χειρισμών αλλά όχι ουσίας

«Αναμόρφωση» της Π. Αρχής, περιθωριοποίηση Αραφάτ - Σαουδικής Αραβίας, λόγω «τρομοκρατικών διασυνδέσεων», και «ενδιάμεση» πλην όχι οριστική συμφωνία, προτείνει ο Σαρόν

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στα σημεία ελέγχου...

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στα σημεία ελέγχου...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με διττό στόχο προσερχόταν, αργά χτες το βράδυ, στο Λευκό Οίκο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Σαρόν φερόταν αποφασισμένος να προωθήσει την περιθωριοποίηση του Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας από κάθε επικείμενη διπλωματική εξέλιξη, χρησιμοποιώντας κοινό επιχείρημα και για τις δύο περιπτώσεις: υποστήριξη της τρομοκρατίας. Η αμερικανική ηγεσία, από την άλλη, φερόταν διατεθειμένη να «βάλει φρένο», σε ένα πρώτο επίπεδο, στον Σαρόν, όχι γιατί δε συμμερίζεται τις απόψεις του, αλλά γιατί φαίνεται ότι θεωρεί ακατάλληλη την παρούσα χρονική συγκυρία.

«Ο Πρόεδρος Μπους κατανοεί ότι ο Γιάσερ Αραφάτ είναι στα μάτια των Παλαιστινίων ο ηγέτης τους. Εντούτοις, είναι βέβαιος ότι η στάση του Αραφάτ δεν έχει απογοητεύσει μόνο τον ίδιο, αλλά και τον παλαιστινιακό λαό» δήλωνε, λίγο πριν τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Αρι Φλάισερ τόνισε ότι ο Μπους θα «εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, αλλά και την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής του παλαιστινιακού λαού», αφήνοντας υπόνοιες ότι θα ασκηθούν πιέσεις στο Σαρόν να χαλαρώσει τον οικονομικό αποκλεισμό και να παραδώσει στην Π. Αρχή τα λεφτά που παρακρατά από φόρους που της ανήκουν, από τον Οκτώβρη του 2000.

«Ολοι τρομοκράτες» για τον Σαρόν

Ο Αριέλ Σαρόν μεταφέρει ένα «λεπτομερές σχέδιο», σύμφωνα με το οποίο η Π. Αρχή θα πρέπει να αναμορφωθεί και να μην υπόκειται στην εξουσία του Αραφάτ, ενώ στη συνέχεια, θα πρέπει μια διεθνής περιφερειακή σύνοδος κορυφής υπό τις ΗΠΑ να απεργαστεί μια «μακρόχρονη ενδιάμεση συμφωνία», που δε θα αποτελεί οριστική λύση. Παράλληλα, ο Σαρόν αναμένεται να ζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια για την ανέγερση ενός διαχωριστικού φράκτη, ανάμεσα στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τα τανκς βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων της Παλαιστίνης

Associated Press

Τα τανκς βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων της Παλαιστίνης
Εκτός από αυτά, ο Σαρόν φέρνει μαζί του «πολυσέλιδες αναφορές», που «αποδεικνύουν» τις διασυνδέσεις του Αραφάτ και της Σ. Αραβίας με «τρομοκρατικές οργανώσεις», με δεδομένο, πάντα, ότι για το Ισραήλ σχεδόν όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις «είναι τρομοκρατικές». Με βάση αυτές, ο Αραφάτ «έχει χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 500 φορές τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ η Σ. Αραβία «χρηματοδοτεί τις οικογένειες των βομβιστών αυτοκτονίας».

Ο Σαρόν, μάλιστα, φρόντισε, αμέσως μετά την αναχώρησή του από το Ισραήλ, να διοργανωθούν και δύο σχετικές συνεντεύξεις Τύπου, που προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΕ και της Σ. Αραβίας. Ο επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν, ζήτησε από το Ισραήλ «αποδείξεις» των ισχυρισμών του για εμπλοκή του Αραφάτ, αλλά και για χρησιμοποίηση κονδυλίων της ΕΕ για τέτοιους σκοπούς, ενώ η Σ. Αραβία υποστήριξε ότι στόχος του Σαρόν είναι να απομακρύνει το ειρηνευτικό της σχέδιο από το προσκήνιο που ζητά, ρητώς, την ισραηλινή αποχώρηση από όλα τα κατειλημμένα εδάφη και έχει γίνει θετικώς αποδεκτό από την Ουάσιγκτον.

Ράις σε «ελαφρά απόκλιση»
από Πάουελ

Στην Ουάσιγκτον, τα μηνύματα είναι διφορούμενα. Η διοίκηση Μπους φέρεται να συμμερίζεται τα περί ανάγκης «αναμόρφωσης» της Π. Αρχής αλλά αντιδρά στην περιθωριοποίηση της Σ. Αραβίας. Ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στη συνάντηση με τον Σαρόν, εξέφρασε τη θλίψη του για τις απώλειες αθώων Ισραηλινών. Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, διατύπωνε απόψεις μάλλον διαφορετικές από αυτές του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Η Ράις δήλωνε ότι ο Αραφάτ «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και οφείλει να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησής του. Αν και είναι θέμα επιλογής του παλαιστινιακού λαού, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η διακυβέρνηση δεν είναι αυτή που θέλουμε», τόνιζε απροκάλυπτα, συμπληρώνοντας ότι προτεραιότητα είναι η πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής και η πάταξη της τρομοκρατίας από τους Παλαιστινίους ενώ «οι εποικισμοί έπονται». Ο Πάουελ, από την άλλη, υπογράμμιζε ότι «θα ληφθούν υπόψη τα επιχειρήματα του Σαρόν κατά του Αραφάτ, αλλά προτεραιότητα είναι να τελειώνει το Ισραήλ με το θέμα των εποικισμών: όσο υπάρχουν δεν μπορεί να γίνει σύνοδος κορυφής», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τα σχέδια δημιουργίας διαχωριστικού φράκτη.

Associated Press

Πάντως, συζήτηση περί «αναμόρφωσης» της Π. Αρχής γίνεται και στη Ραμάλα, όπου οι Παλαιστίνιοι υπουργοί συνεδρίασαν το Σάββατο, με πρώτο θέμα την ανακατασκευή όλων των ζημιών που άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός. Συστάθηκε επιτροπή που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης και αλλαγών για όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο διανομής της εξουσίας σε νέα πρόσωπα και κατακεραύνωσης άλλων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπλοκή μετά τη... συμφωνία για το Ναό

Ενώ όλα ήταν έτοιμα για τη λήξη της πολιορκίας στο Ναό της Γέννησης που επιτεύχθηκε υπό την επίβλεψη της CIA, αποδείχτηκε ότι η, άμεσα εμπλεκόμενη, Ιταλία δε γνώριζε τίποτε

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΩΜΗ.-

Σε νέο αδιέξοδο περιήλθαν οι συνομιλίες για την άρση του αποκλεισμού του Ναού της Γέννησης μετά από την άρνηση της Ιταλίας να αποδεχτεί τους Παλαιστινίους που προορίζονταν να εξοριστούν εκεί, αφού «ουδέποτε ενημερώθηκε από κανέναν ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα». Η εξέλιξη αυτή ενέτεινε την εντύπωση ότι καμία ουσιαστική λύση δε βρέθηκε για το θέμα των εγκλείστων στο Ναό και ότι δεν επρόκειτο παρά για μια προσπάθεια Ισραηλινών και Αμερικανών, κυρίως, να «κλείσουν» το θέμα «ικανοποιητικά» πριν τη συνάντηση Σαρόν - Μπους, στο Λευκό Οίκο, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να κατευνάσουν τα πνεύματα.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές για την εξέλιξη των συνομιλιών, δεν ενημερωθήκαμε από κανέναν ότι υπάρχει αίτημα να μεταφερθούν αυτοί οι Παλαιστίνιοι στην Ιταλία» ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της συμφωνίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υπό την καθοδήγηση της CIA και με συνεργασία αξιωματούχων της ΕΕ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προβλέπεται η εξορία 13 Παλαιστινίων ενόπλων στην Ιταλία, η μεταφορά 26 άλλων Παλαιστινίων στη Γάζα και η απελευθέρωση των υπολοίπων. Η τελευταία λεπτομέρεια που έμενε να λυθεί ήταν η τύχη του οπλισμού των εγκλείστων, καθώς οι Παλαιστίνιοι ζητούν γραπτή δέσμευση ότι μετά την αποχώρησή τους, ο οπλισμός θα επιστραφεί στην Π. Αρχή.

Ολα φαίνονταν να κυλούν ομαλά. Οι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, τα φώτα που έλουζαν 36 μέρες το Ναό έσβησαν, κατέβηκε το αερόστατο «κατάσκοπος» και στήθηκαν ειδικές προστατευτικές μπάρες στην είσοδο του Ναού για να περάσουν οι έγκλειστοι. Ακόμη και τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν έφθασαν, χτες νωρίς, στη Βηθλεέμ.

Ολα, όμως, αποδείχτηκαν μια «όπως - όπως» διευθέτηση του θέματος, αφού η Ρώμη δήλωνε άγνοια για τις εξελίξεις και έτσι έμεινε ο εκπρόσωπος του στρατού, λοχαγός Τζέικομπ Νταλάλ, να δηλώνει ότι «υπάρχει συμφωνία 13 Παλαιστίνιοι να μεταβούν σε άλλη χώρα, αλλά κανείς δε δέχεται τους τρομοκράτες». Ο Ισραηλινός Υπ. Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωνε ότι, ήδη, έχει υπογράψει τη συμφωνία και επίκειται ισραηλινή αποχώρηση εντός των επομένων ωρών, δημιουργώντας την εύλογη απορία τι ακριβώς υπέγραψε.

Οργισμένη η Ρώμη

Οπως, χαρακτηριστικά, υπογράμμιζαν Ιταλοί διπλωμάτες «όχι μόνο δεν υπάρχει ενημέρωση και κάποιο αίτημα για φιλοξενία αυτών των Παλαιστινίων, αλλά δεν ξέρουμε καν υπό ποιο καθεστώς τους υποδεχόμαστε: Τους φυλακίζουμε; Τους περιορίζουμε; Είναι ελεύθεροι; Μέχρι πότε θα μείνουν στην Ιταλία; ΗΠΑ και Βρετανία κράτησαν στο σκοτάδι την Ιταλία και φέρθηκαν αλαζονικά και απαράδεκτα», εκτιμούσαν εμφανώς αγανακτισμένοι. Ο Ιταλός Υπουργός Αμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτή η μεταφορά των Παλαιστινίων, «μετά από ενημέρωση και συζητήσεις».

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρώμη είχαν εντατικές διαβουλεύσεις με την ιταλική ηγεσία προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της, αν και θεωρούνταν εξαιρετικά δύσκολο κάτι τέτοιο, δεδομένης της κάθετης άρνησης, ήδη, του ακροδεξιού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Τζιανφράνκο Φίνι, που τόνιζε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατική δραστηριότητα». Στην κατεύθυνση της αποδοχής των Παλαιστινίων φέρεται να πιέζει και το Βατικανό, αναγνωρίζοντας, όμως, το δικαίωμα ενημέρωσης της ιταλικής ηγεσίας.

«Καλά κρατούν» οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Εκ νέου εισέβαλε και κατέλαβε, χτες, στην Τουλκαρέμ ο ισραηλινός στρατός «για να αποφευχθούν επιχειρήσεις αυτοκτονίας». Παράλληλα, επιδρομή έγινε και στο προσφυγικό στρατόπεδο της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου «στη διάρκεια επιχειρήσεων για την ανακάλυψη μυστικών σηράγγων λαθρεμπορίας όπλων», σκοτώθηκε ένας 17χρονος Παλαιστίνιος και τραυματίστηκε ένας 15χρονος.

Την Κυριακή, έξω από την Τζενίν, Ισραηλινοί στρατιώτες «εκλαμβάνοντας λανθασμένα ένα μηχανικό κρότο στο τανκ τους για έκρηξη», σκότωσαν μία μητέρα και τα δύο παιδιά της, 4 και 6 χρόνων, που μάζευαν σταφύλια. Την ίδια μέρα, σε μία ακόμη εισβολή στην Τουλκαρέμ, σκοτώθηκε ένας 9χρονος Παλαιστίνιος ενώ ξεψύχησε ένα νεογέννητο σε σημείο ελέγχου έξω από την πόλη. Χτες, αραβικές εφημερίδες, επικαλούμενες διασταυρωμένες πηγές, τονίζουν ότι σε Νάμπλους - Τζενίν, συνολικά, έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια των εισβολών, 650 Παλαιστίνιοι, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση «Law» αποκάλυπτε ότι το δήθεν βίντεο που πρόβαλλε ο ισραηλινός στρατός μιλώντας για «ψεύτικες κηδείες στην Τζενίν» δεν ήταν παρά ισραηλινή ταινία, κάτι που επιβεβαίωσαν οι ίδιοι οι συντελεστές της.

Τέλος, εξηγήσεις ζητούν δεκάδες ισραηλινές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις για την κράτηση 2 Αμερικανών μουσουλμάνων, μελών ιατρικών οργανώσεων και 4 άλλων αλλοδαπών ακτιβιστών από τον ισραηλινό στρατό στον εποικισμό Κίριατ Αρμπα, χωρίς αιτιολογία και χωρίς δικαίωμα επικοινωνίας.

Νέα επίθεση αυτοκτονίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΙΣΡΑΗΛ.- Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, με περισσότερους από 15 νεκρούς, εκδηλώθηκε αργά το βράδυ σε κλαμπ της πόλης Ρισόν Λεζιόν, η οποία, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, υπάρχουν γύρω στα 40 θύματα.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, με τηλεφώνημα στο γαλλικό πρακτορείο.

Η έκρηξη προκάλεσε κατάρρευση της οροφής, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο κλαμπ, δήλωσε ιατρική πηγή. Ενώ ο υποδιοικητής της αστυνομίας στην περιοχή δήλωσε πως «ήταν ένας καμικάζι που ήταν ζωσμένος εκρηκτικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ