ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιχειρήσεις μιας «αποχώρησης» που δεν τελειώνει

Υποχώρησε ο ΟΗΕ απέναντι στις ισραηλινές ενστάσεις και την αμερικανική τους κάλυψη και ο Ανάν προτείνει τη διάλυση της διερευνητικής επιτροπής για την Τζενίν

Ο Γ.Αραφάτ δείχνει τα σημάδια από τους ισραηλινούς πυροβολισμούς στο παλαιστινιακό αρχηγείο

Associated Press

Ο Γ.Αραφάτ δείχνει τα σημάδια από τους ισραηλινούς πυροβολισμούς στο παλαιστινιακό αρχηγείο
ΒΗΘΛΕΕΜ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στο Ναό της Γέννησης εστιάζεται, πλέον, η προσοχή όλων μετά και από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, πυκνά πυρά τάραξαν τη σιωπή και αλλεπάλληλες εκρήξεις συγκλόνισαν την πλατεία Μάνγκερ. Πυρκαγιά ξέσπασε, από άγνωστη αιτία, σε διπλανό κτίριο του Ναού, σβήστηκε μετά από αρκετή ώρα από τους έγκλειστους Παλαιστινίους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Φραγκισκανικής Εκκλησίας, σοβαρότατες καταστροφές έχουν, πλέον, υποστεί τα κτίρια και οι κοιτώνες τόσο της Φραγκισκανικής Εκκλησίας όσο και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου.

Νωρίς το πρωί, 5 Παλαιστίνιοι αποπειράθηκαν να εξέλθουν από το Ναό και δέχτηκαν τα ισραηλινά πυρά. Ο ένας ξεψύχησε αβοήθητος, αφού τα πυρά δε σταμάτησαν ενώ οι άλλοι επέστρεψαν στο Ναό, οι 3 τραυματίες. Μετά από διαβουλεύσεις, ο παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε τον νεκρό, που ήταν μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, μετέφερε τους 2 τραυματίες στο νοσοκομείο και παρείχε πρώτες βοήθειες στον 3ο. Το απόγευμα, ομάδα ξένων φιλειρηνιστών, παρά τα εμπόδια του ισραηλινού στρατού, προσέγγισε το προαύλιο του Ναού και περίπου 10 από αυτούς κατάφεραν να εισέλθουν σε αυτόν, μεταφέροντας τρόφιμα, είδη πρώτων βοηθειών και νερό, αποφασισμένοι να παραμείνουν μαζί με τους έγκλειστους, μέχρι να λήξει η πολιορκία. Αλλοι 10 συνελήφθησαν.

Ισραηλινός στρατιώτης έτοιμος για μάχη έξω από τον Ναό της Βηθλεέμ

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης έτοιμος για μάχη έξω από τον Ναό της Βηθλεέμ
Ενώ αναμενόταν να αρχίσει άλλος ένας γύρος ισραηλινο -παλαιστινιακών συνομιλιών, ο απεσταλμένος του Πάπα, καρδινάλιος Ρότζερ Ετσεγκαράι, είχε συναντήσεις με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη και δεν έκρυβε την απογοήτευσή του για το αδιέξοδο.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός μπορεί, επισήμως, να διατείνεται ότι έχει και τυπικά, σχεδόν, ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Δ. Οχθη, εντούτοις παραμένει εντός των παλαιστινιακών εδαφών και συνεχίζει το «έργο» του. Χτες, πραγματοποιήθηκε ολιγόωρη εισβολή, και πάλι, στην πόλη Τουλκαρέμ, όπου συνελήφθησαν 100 Παλαιστίνιοι. Ανάλογες επιχειρήσεις έγιναν στα χωριά Ανζα, κοντά στη Νάμπλους, και Αλ Αρόιμπ, κοντά στη Χεβρώνα. Η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση B' Tselem κατήγγειλε ότι «ουσιαστικά καμία επιχείρηση δεν έχει λήξει, αντίθετα συνεχίζονται οι κατάφωρες παραβιάσεις των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Το «σίριαλ» της επιτροπής

Τη διάλυση της 20μελούς διερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την Τζενίν, που ποτέ δεν έφθασε στην πολύπαθη πόλη, φέρεται να εισηγείται με επιστολή του στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο ΓΓ του Οργανισμού. Ο Κόφι Ανάν δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για τις αλλεπάλληλες αρνήσεις του Ισραήλ να συνεργαστεί, εκτιμώντας ότι «έτσι θα παραμείνουν πάντα υπό σκιά τα θλιβερά γεγονότα, τα οποία ουδέποτε θα μπορέσει κανείς να αντιληφθεί στις πραγματικές τους διαστάσεις, με δεδομένες τις καθημερινές αλλαγές στην κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη».

Νυκτερινές μάχες έξω από το ναό της Βηθλεέμ

Associated Press

Νυκτερινές μάχες έξω από το ναό της Βηθλεέμ
Η επιστολή του Ανάν επρόκειτο να τεθεί προς συζήτηση στη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου, αργά χτες βράδυ, ενώ περισσότερο από έκδηλη ήταν η αγανάκτηση των αραβικών χωρών και των Παλαιστινίων. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο μίλησε για «σκοτεινό σημείο στην ιστορία του ΟΗΕ, του οποίου η αξιοπιστία πλήττεται βαθύτατα». Η Ουάσιγκτον αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη της, αν και είναι εντονότατη η φημολογία ότι ο Λευκός Οίκος συγκατένευσε στις αραβικές πιέσεις για απεγκλωβισμό του Αραφάτ, διευκρινίζοντας ότι ως «αντάλλαγμα» θα πάψει να πιέζει το Τελ Αβίβ να αποδεχτεί τη διερευνητική επιτροπή.

Με ανακοίνωσή της η ΕΕ εξέφραζε, επίσης, τη λύπη της, ενώ λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, χαρακτήριζε «απαράδεκτες» τις ισραηλινές αρνήσεις. Οι αραβικές χώρες, με ανακοινώσεις τους, επιμένουν στη λήψη μέτρων, προκειμένου να υποχρεωθεί το Ισραήλ να επιτρέψει την έρευνα και στηλιτεύουν την «αδυναμία» του ΟΗΕ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του. Παρεμβαίνοντας στα τεκταινόμενα, ο απόστρατος Αμερικανός αντιστράτηγος Τζέιμς Ντέιβιντ, κατηγορεί το Ισραήλ ότι με την κατοχή και την πολιτική του «κατασκευάζει τους κομάντο αυτοκτονίας».

Η ισραηλινή πλευρά, πάντως, δεν έκρυβε την ανακούφισή της, με διπλωμάτες της να δηλώνουν ότι «εξαρχής η επιτροπή δεν ήταν απολύτως αναγκαία και πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος να διεξαχτεί η αποστολή». Χαρακτηριστικότερος όλων, άλλη μια φορά, ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν που δήλωνε ότι «το Ισραήλ δεν έχει να κρύψει τίποτε, ο ισραηλινός στρατός διακρίνεται για τις υψηλές του αρχές και τα ιδανικά», ενώ άφηνε υπονοούμενα για την αντικειμενικότητα του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι «πρώτη φορά ο ΟΗΕ έδειξε τόση βιασύνη να στείλει διερευνητική αποστολή, όταν σκοτώνονται Ισραηλινοί από Παλαιστινίους τρομοκράτες δεν επιδεικνύει τόση εγρήγορση».


«Ελεύθερος» ο Αραφάτ υπό ισραηλινο-αμερικανικούς όρους
  • Στην πρώτη του έξοδο από το Αρχηγείο του, από τις 29 του Μάρτη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης επιθεώρησε τις ισραηλινές καταστροφές, απότισε φόρο τιμής στους νεκρούς, και συμμετείχε σε σύσκεψη των οργανώσεων
  • Ικανοποιημένος και αισιόδοξος από τις εξελίξεις ο Αμερικανός Πρόεδρος, που δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ πρέπει να αποδείξει ότι είναι ηγέτης, να πατάξει την τρομοκρατία και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επευφημούμενος από πλήθος Παλαιστινίων που είχε συγκεντρωθεί στα συντρίμμια του Αρχηγείου του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξήλθε, χτες το μεσημέρι, για πρώτη φορά από τα δύο εναπομείναντα δωμάτια, που μέχρι χτες ήταν η φυλακή του από τις 29 του Μάρτη. Ο Γιάσερ Αραφάτ, σε σύντομες δηλώσεις του, τόνισε ότι παραμένει δεσμευμένος στην προοπτική της ειρήνης χωρίς, όμως, να κρύψει την οργή του για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα τεκταινόμενα στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ. Αφού πραγματοποίησε μια σύντομη επιθεώρηση στην καταστροφή που άφησαν πίσω τους τα ισραηλινά τεθωρακισμένα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης επρόκειτο να συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων στο κτίριο της προτεσταντικής αποστολής στην πόλη.

Κάνοντας το σήμα της νίκης και χαμογελώντας πλατιά, ο Γιάσερ Αραφάτ βγήκε, χτες, για πρώτη φορά μετά τις 29 του Μάρτη από το ημικατεστραμμένο Αρχηγείο του. Ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την απόσυρσή του από το εσωτερικό της Ραμάλα, λίγο πριν το πρώτο φως της ημέρας, αφήνοντας πίσω του στοίβες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε ως οδοφράγματα, ισοπεδωμένα κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες, σκαμμένους δρόμους και «ξεριζωμένες» αποχετεύσεις και υδροδοτήσεις. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατευθύνθηκε αμέσως προς το κεντρικό νοσοκομείο της Ραμάλα, όπου και προσευχήθηκε στους πρόχειρους τάφους που ανοίχτηκαν στον αυλόγυρό του για τα θύματα της ισραηλινής εισβολής. Στη συνέχεια, επιθεώρησε τις τεράστιες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στα παλαιστινιακά υπουργεία και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Γιάσερ Αραφάτ, ερωτώμενος από δημοσιογράφους πώς νιώθει αντικρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής, αρκέστηκε να απευθυνθεί στα εκατοντάδες μικρά παιδιά που τον ακολουθούσαν παντού, τονίζοντας ότι «ένα από αυτά τα παιδιά θα σηκώσει τη σημαία της Παλαιστίνης στο ανεξάρτητο κράτος μας». Σε σύντομες συνεντεύξεις που παραχώρησε στα ΜΜΕ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξοργισμένος χαρακτήρισε «σοβαρό θρησκευτικό έγκλημα» τη συνεχιζόμενη πολιορκία του Ναού της Γέννησης, «πολύ σημαντικότερο από τη δική του πολιορκία».

Χαρακτήρισε «τη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού ανάλογη με αυτήν των κοινών τρομοκρατών, των ναζί, των ρατσιστών». Εντούτοις, επανέλαβε ότι νιώθει πάντα δεσμευμένος στη συμφωνία των γενναίων που υπέγραψε με το δολοφονημένο Γιτζάκ Ράμπιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πάντα υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί, αν και σήμερα στο Ισραήλ κυβερνούν οι δολοφόνοι του Ράμπιν». Τόνισε ότι «ο παλαιστινιακός λαός δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι και θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την τελική νίκη». Νωρίς το απόγευμα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης μετέβη στο κτίριο της προτεσταντικής αποστολής στη Ραμάλα, όπου, μέχρι το βράδυ, βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση εκπροσώπων όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων.

Αραβικές και παλαιστινιακές αντιδράσεις

Ο δρόμος για τον απεγκλωβισμό του Γιάσερ Αραφάτ άνοιξε αργά το βράδυ της Τετάρτης, όταν η αμερικανο-βρετανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή παρέλαβε, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, αλυσοδεμένους τους 6 Παλαιστινίους καταζητουμένους από το Ισραήλ από το Αρχηγείο του Αραφάτ. Μία ώρα αργότερα, η πομπή έφθασε στην Ιεριχώ, όπου οι 6 Παλαιστίνιοι κρατούνται, πλέον, υπό αμερικανο-βρετανική φρούρηση στο κτίριο της πρώην βρετανικής φυλακής υψίστης ασφαλείας, όπου, επί βρετανικής κυριαρχίας, κρατούνταν μαχητές του IRA.

Η μεταφορά των κρατουμένων, που αποτέλεσε λυδία λίθο της συμφωνίας για τον απεγκλωβισμό του Αραφάτ, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης όσο και των ισλαμιστικών οργανώσεων. Με κοινή τους ανακοίνωση, από τη Δαμασκό, μιλούν για «υποχώρηση στις αμερικανικές πιέσεις» και κατηγορούν τον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι «θυσίασε Παλαιστίνιους αγωνιστές στο βωμό της προσωπικής του ελευθερίας». Στην πόλη της Γάζας, αργά τη νύχτα, έκρηξη συγκλόνισε το έρημο κτίριο του βρετανικού προξενείου. Αγνωστοι, τηλεφωνικώς, ανέλαβαν την ευθύνη εκ μέρους του Λαϊκού Μετώπου, αν και στελέχη της οργάνωσης αμφισβητούσαν την αυθεντικότητα της ευθύνης. Η Χαμάς, από την πλευρά της, με ανακοίνωση προειδοποιεί με νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων.

Από το Κάιρο, ο υπουργός Διεθνούς Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ υπεράσπιζε την επίτευξη της συμφωνίας, δηλώνοντας ότι ο Γιάσερ Αραφάτ απαίτησε και έλαβε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των Παλαιστινίων κρατουμένων, τους οποίους προστάτευσε τόσο καιρό. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, μίλησε για «θετικό πρώτο βήμα που διορθώνει ένα από τα εγκλήματα που διαπράττει ακόμη το Ισραήλ, θα πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμη». Ο Ιορδανός ομόλογός του, Μοχάμαντ Αφάς Αντουάν, μίλησε, επίσης, για «πρώτο βήμα που άργησε πολύ» και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει η πλήρης ισραηλινή αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, σε ανακοίνωσή του, καλεί το Ισραήλ να προχωρήσει «άμεσα σε τερματισμό της απαράδεκτης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών». Αραβες αναλυτές, πάντως, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους ότι η συμφωνία απεγκλωβισμού του Γιάσερ Αραφάτ μπορεί να προκαλέσει ενδο-παλαιστινιακές έριδες.

Αμερικανική ικανοποίηση, ισραηλινή επιφύλαξη

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για ελεύθερες μετακινήσεις του Γιάσερ Αραφάτ εκτός παλαιστινιακών εδαφών, κατέστησε σαφές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Δε μου ζητήθηκαν τέτοιες εγγυήσεις και δεν τις δίνω, αφού κάθε φορά που φεύγει εκτός ακολουθεί ένα κύμα τρομοκρατίας» τόνισε ο Αριέλ Σαρόν. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρκ Σόφερ, δήλωνε ότι «ο Αραφάτ θα πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που έχει για να πατάξει την τρομοκρατία άμεσα». Ο συνάδελφός του, Γκίντεον Μέιρ, διευκρίνιζε ότι η συμφωνία απεγκλωβισμού του Αραφάτ «είναι όντως θολή. Δεν ξεκαθαρίζει τα όρια μετακινήσεων του Αραφάτ και δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο οι 6 Παλαιστίνιοι καταζητούμενοι θα μείνουν υπό αμερικανο-βρετανική εποπτεία». Ο Μέιρ επανέλαβε ότι το Ισραήλ επιμένει στο αίτημά του να δικαστούν στο Ισραήλ.

Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του. Επιμένοντας στο γνωστό μοτίβο, κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ «να αποδείξει ότι είναι ηγέτης και να πατάξει την τρομοκρατία», ενώ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό αλλά όχι στη βάση μιας αρχής που στηρίζεται στον τρόμο». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, επανέλαβε ότι ο Τζορτζ Μπους δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ «γιατί δεν έχει ακόμη κερδίσει την εμπιστοσύνη του», αλλά θα συνεχίσει να συναντάται και να συνεργάζεται με τον Αριέλ Σαρόν και άλλους Αραβες ηγέτες.

Την επόμενη βδομάδα, αναμένεται στην Ουάσιγκτον ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα αλλά και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που εικάζεται ότι θα ζητήσει έκτακτη οικονομική βοήθεια για την ανέγερση φράκτη κατά μήκος των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνόρων, οδηγώντας πολλούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι, προς το παρόν, υπάρχει μόνο ένα διάλειμμα βίας και θα ακολουθήσει νέα όξυνση, αφού η ισραηλινή ηγεσία δε δείχνει διατεθειμένη να κάνει καμία υποχώρηση. Προς το παρόν, πάντως, η διοίκηση Μπους φέρεται να κάλεσε βουλευτές να «απαλύνουν» την έκφρασή τους στις δημόσιες δηλώσεις τους και να μην ξεχνούν ότι «το Ισραήλ οφείλει να αποσυρθεί στρατιωτικά για να μην υποφέρει πλέον ο παλαιστινιακός λαός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ