Ανέξοδες υποσχέσεις στους πλημμυρόπληκτους, επιμονή στα καταστροφικά μέτρα κατά της βαμβακοκαλλιέργειας
«Περάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε», θύμισε η επίσκεψη του υφυπουργού Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη στη Φαρκαδόνα, όπου πάνω από 15.000 στρέμματα με καλαμπόκι, σιτηρά, τεύτλα, τριφύλλι κι άλλες καλλιέργειες, έχουν πλημμυρίσει, λόγω των πρόσφατων μεγάλων βροχοπτώσεων. Βεβαίως, στο χρονικό διάστημα, που βρέθηκε μαζί με τους πλημμυρόπληκτους, «κατάφερε» να δώσει πάρα πολλές υποσχέσεις για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις, οι οποίες - ως είθισται με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - δε θα υλοποιηθούν. Αυτό που, ίσως, έχει σημασία από όσα είπε ο Φ. Χατζημιχάλης είναι ότι, σύμφωνα με τις δικές του αντιλήψεις, δε χρειάζεται να γίνουν τα μεγάλα έργα υποδομής για να λυθεί το πρόβλημα με το νερό στη Θεσσαλία, αλλά αρκεί να γίνουν κάποια μικρά έργα!
Φαίνεται, δε, ότι η κυβέρνηση έτσι επιχειρεί να «λύσει» το πρόβλημα, όπως φαίνεται από τις εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Λάρισα, που έκανε την περασμένη Κυριακή ο Φ. Χατζημιχάλης. Ο Λαρισαίος υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 712 εκατομμύρια δραχμές - 300.000.000 δρχ. περίπου στα ΤΟΕΒ του νομού και άλλα 400.000.000 δρχ., περίπου, για την ολοκλήρωση μικρής εμβέλειας αρδευτικών έργων στο Μαυροβούνι, στην Ποταμιά και στη Βερδικούσια - από τα 5 δισ. δρχ. που η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθούν φέτος για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σ' όλη τη χώρα.
Είναι, όμως, γνωστό ότι με μικροφράγματα κι άλλα «μπαλώματα» δε λύνεται το μεγάλο πρόβλημα νερού που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, το οποίο για να λυθεί, πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το φράγμα Σμοκόβου, οι λιμνοδεξαμενές Μεσοχώρας, Πύλης και Μουζακίου κ.ά., τα οποία θα λειτουργούν ως αντιπλημμυρικά και αρδευτικά, ταυτοχρόνως, έργα, για να ενισχυθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να εξασφαλιστεί νερό για ύδρευση και άρδευση της περιοχής.
Ενδιαφέρον είχαν και τα λεγόμενα του Φ. Χατζημιχάλη για το πρόβλημα του βαμβακιού, καθώς επέμεινε στις κυβερνητικές αποφάσεις για νέες στρεμματικές περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια και για ατομικό πλαφόν σε κάθε παραγωγό, ώστε να συγκρατηθεί η παραγωγή σε χαμηλά επίπεδα, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ξεκαθάρισε, δε, για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση επιμένει στην απόφασή της να θέσει εκτός επιδότησης κοντά στους 200.000 τόνους βαμβακιού που παρήχθησαν στη χώρα μας.
Οταν ο Φ. Χατζημιχάλης «στριμώχτηκε» από τους παραγωγούς, επιχείρησε να δώσει την εντύπωση πως το υπουργείο Γεωργίας είναι πρόθυμο να δώσει «λύσεις» κρυφά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απάντηση που έδωσε στον βαμβακοπαραγωγό Χρήστο Μάλη, ο οποίος τον ρώτησε τι θα γίνει με τους 12 τόνους βαμβάκι, που δεν πρόλαβε να παραδώσει μέσα στα καθορισμένα χρονικά όρια: Αφού πρώτα ζήτησε από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους να μην καταγράφουν ό,τι πει (!) - προφανώς για να μην τα μάθει η Ευρωπαϊκή Ενωση(!!) - απάντησε πως θα βρεθεί κάποιος τρόπος για να απορροφηθούν και οι ποσότητες βαμβακιού που δεν έχουν παραδοθεί στα εκκοκιστήρια(!!!).
Εμείς απλώς να σημειώσουμε ότι ο έτερος υφυπουργός Γεωργίας, Β. Αργύρης, είχε δηλώσει, πριν λίγο καιρό, ότι δεν υπάρχει τρόπος να παραδοθούν αυτές οι ποσότητες...
Μετά την απάντηση που πήρε από τον υφυπουργό, ο Χρ. Μάλης δήλωσε στο «Ρ» ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στο βαμβάκι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ποσότητες που δεν έχουν πουληθεί, είναι αποθηκευμένες και η κυβέρνηση δε λέει να δώσει μια απάντηση τι θα γίνουν. Οσον αφορά για τα "μη επιλέξιμα", ούτε γι' αυτά ξέρουμε τι θα γίνουν. Ο πρόεδρος του ΕΠΕΚΕΠΕ κ. Καββαδίας, όταν τον ρώτησα τι θα το κάνω αυτό το βαμβάκι, μου είπε - μπροστά σε πολλούς συναδέλφους αγρότες - "δεν ξέρω, κάντο μαξιλάρι". Να, λοιπόν, γιατί εγώ και πολλοί άλλοι αγρότες είμαστε αποφασισμένοι να παλεύουμε στους δρόμους...».
Μεγάλο «ντόρο» ξεσήκωσαν χτες οι ξεπουλημένες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΥΔΑΣΕ, για την εξαίρεση από τον υπολογισμό της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες των ποσών που προέρχονται από τις επιδοτήσεις των προϊόντων, οι οποίες δίνονται απευθείας στους παραγωγούς (συμπήρηνο ροδάκινο, βιομηχανική ντομάτα, χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή, καπνός, λάδι κ.ά.).
Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπως έγινε γνωστό εξέδωσε προσφάτως μια σχετική εγκύκλιο, επικαλούμενο κοινοτικές οδηγίες και το αφορολόγητο των επιδοτήσεων... για να περιορίσει σε δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους την επιστροφή ΦΠΑ. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη μεθόδευση ψαλιδίζει άλλη μια «παροχή» προς τους αγρότες, προκειμένου να εξοικονομίσει η κυβέρνηση σε βάρος των αγροτών, μερικά ακόμα εκατομμύρια ευρώ. Και, σαφώς, πρόκειται για άλλο ένα δείγμα αντιαγροτικού εκσυγχρονισμού. Ομως δεν είναι ούτε το μόνο «φορομπηχτικό», ούτε το μόνο αντιαγροτικό μέτρο σε βάρος των αγροτών. Και ο επιλεκτικός χτεσινός «αλαλαγμός» των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΥΔΑΣΕ, φαντάζει «κωμικός», μπρος στη γενικότερη στάση που τηρούν απέναντι στη σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Μάλιστα, η ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε πως συνεδριάζει σχετικά την ερχόμενη Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιό της «με μοναδικό θέμα τον προσδιορισμό της αντίδρασης».
Σιγά τα αγωνιστικά... ωά.