Χιλιάδες ανατιμήσεις έχουν επιβάλει οι μεγαλοεπιχειρηματίες στα περισσότερα προϊόντα της αγοράς
Το κύμα ακρίβειας που χτυπάει τους τελευταίους μήνες την αγορά καταγγέλλει και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), καταγράφοντας τις ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή και στα οπωροκηπευτικά και, μάλιστα, λίγο πριν την αυξημένη ζήτηση των ημερών του Πάσχα, οι τιμές βρίσκονται σε ανοδική πορεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΙΝΚΑ και με βάση έρευνα που έγινε το τελευταίο διάστημα σε 1.803 προϊόντα, στο 81% από αυτά προκύπτουν αυξήσεις μέχρι και 18%, ενώ σταθερότητα τιμών ή μικρές μειώσεις παρατηρούνται στο υπόλοιπο 19%. Ειδικότερα, καταγράφονται ανατιμήσεις κατά 2,5% - 8% στα γαλακτοκομικά προϊόντα, κατά 3% - 9% σε κρέατα και κρεατοσκευάσματα, κατά 2,5% - 11% σε κατεψυγμένα, 4% - 18% σε λίπη και έλαια, 4% - 9% σε ζωμούς και σάλτσες, 3% - 9% σε όσπρια, 4% - 8% σε δημητριακά και προϊόντα αρτοποιίας, 3,5% - 7% σε χυμούς, 3% - 4% σε αναψυκτικά, 2,8% - 7,5% σε μπίρες, 3,5% - 12% σε κρασιά, 4,5% - 7% σε παγωτά και επιδόρπια, 4% - 7% σε καφέ και κακάο, 6% - 18% σε γλυκίσματα και ζαχαρώδη.
Επίσης, αυξήσεις κατά 3% - 9% κατέγραψε το ΙΝΚΑ στους ξηρούς καρπούς και το γρήγορο φαγητό, κατά 8% - 12% στο νερό, 3% - 8,5% σε απορρυπαντικά και σαπούνια, 5% - 16% σε χαρτικά, 5% - 9% σε είδη νοικοκυριού, και 7% - 18% σε καλλυντικά - είδη κομμωτηρίου, καθώς και στο υγραέριο.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι τιμές των οπωροκηπευτικών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου αποδίδει την υψηλή τιμή της ντομάτας που τις προηγούμενες μέρες έφτασε και τα 3 ευρώ το κιλό (περισσότερο από 1.000 δρχ.) σε προβλήματα γήρανσης του σπόρου στην Κρήτη, απ' όπου προέρχονται οι μεγαλύτερες ποσότητες. Ο ίδιος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος που η τιμή του προϊόντος διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, όπως είπε, μέχρι τα 2 ευρώ το κιλό, ή αλλιώς περί τα επτά κατοστάρικα σε δραχμές. Αναλόγως και η πατάτα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, φτάνοντας, σύμφωνα με του υπουργείου τα στοιχεία, τα 0,75 ευρώ το κιλό (πάνω από 255 δρχ.). Για άλλη μια φορά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εναποθέτει στις εισαγωγές προϊόντων - από Τουρκία και Μαρόκο ντομάτες, από Αίγυπτο πατάτες - τις «ελπίδες» της για συγκράτηση των τιμών.
Τέλος, όσον αφορά στα αμνοερίφια, οι εισαγωγές ζωντανών αυτές τις μέρες, παραμονές Μ. Εβδομάδας, είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πέρσι πριν το Πάσχα εισήχθησαν από τη Ρουμανία 55.000 κατσίκια, ενώ χτες πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές 95.000, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθουν και από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ.
Στα παλιά τους τα παπούτσια έγραψαν οι σχολάρχες τη νομοθετική ρύθμιση που επέβαλε ανώτατο ποσοστό αύξησης των διδάκτρων στο 3,5% για τη σχολική χρονιά 2001 - 2002. Αυτό παραδέχτηκε χτες και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου, σύμφωνα με τον οποίο από τους ελέγχους που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου στα δίδακτρα που έχουν καταβάλει 36.000 μαθητές από τους 55.000 που φοιτούν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αττικής, προκύπτει μέσο ποσοστό αύξησης 6,5%. Στις περιπτώσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που υπερέβησαν το πλαφόν θα επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο που φτάνει μέχρι 7% επί του ετήσιου τζίρου.
Οσον αφορά στην επόμενη σχολική χρονιά, η πολιτική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο της ανανέωσης της νομοθετικής ρύθμισης που έχει γίνει παράδοση τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, για το 2002 - 2003 το ποσοστό στο οποίο θα διαμορφωθεί το πλαφόν για τις αυξήσεις στα δίδακτρα θα κυμαίνεται στο 3,5% - 4%. Πάντως, από τη μεριά τους οι σχολάρχες δημοσιοποιώντας τις προθέσεις τους μιλούν για αυξήσεις της τάξης του 7% - 8% τουλάχιστον. Οι τελευταίοι αποδίδουν τις αυξήσεις αυτές σε αυξήσεις των αποδοχών των εκπαιδευτικών και στην αύξηση των τελών κυκλοφορίας των σχολικών λεωφορείων. Να σημειωθεί, επίσης, ότι μέσα στο Μάη οι γονείς καλούνται με την εγγραφή για την επόμενη χρονιά να καταβάλουν την πρώτη δόση των διδάκτρων.
Να καταβροχθίσει τα ΕΛΠΕ μεθοδεύει ο μεγαλοεπιχειρηματίας
Τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, καταδεικνύουν για ακόμα μια φορά τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από το θέμα της πώλησης του 23% του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) στο Λάτση και στους κατά περίσταση συνεταίρους Ρώσους της «Lukoil». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύονται ακόμα και από κυβερνητικές πηγές και ιδιώτες που εμπλέκονται με τον έναν ή άλλον τρόπο στην υπόθεση, η «προσφορά» που έχει κατατεθεί από το Λάτση και τη «Lukoil», δεν αποβλέπει στην ενίσχυση του ομίλου, όπως ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες, αλλά τη συγχώνευσή του με την «Πετρόλα» του Λάτση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Βέβαια, ουδεμία αμφιβολία υπάρχει για το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραδόσει τα ΕΛΠΕ στο Λάτση. Ωστόσο, οι διαδικασίες που ακολουθούνται, έχουν θορυβήσει ακόμα και αυτούς τους υπέρμαχους της ιδιωτικοποίησης. Και αυτό πέραν του γεγονότος ότι στην τελική φάση του «διαγωνισμού» προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, δηλαδή η κοινοπραξία Λάτση και ρωσικής «Lukoil», αλλά και ακόμα και αυτή η προσφορά, είναι πέρα και έξω από το «πνεύμα». Η κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, εξετάζει τα δεδομένα της «προσφοράς» προκειμένου να καταλήξει στην παράδοση των ΕΛΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ενδιαφέρον για την απόκτηση του 23% των ΕΛΠΕ, πέραν της προαναφερόμενης κοινοπραξίας, είχαν εκδηλώσει η επίσης ρωσική «Yukos» και η αυστριακή OMV. Και οι δύο όμως αποχώρησαν αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι το παιχνίδι με την πώληση των ΕΛΠΕ, είναι στημένο.
Το ζήτημα σε καμία περίπτωση δεν είναι αν το παιχνίδι είναι στημένο ή όχι, αφού πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ομως ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι, το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και μάλιστα στρατηγικής σημασίας, γίνεται και με τις πλέον σκοτεινές διεργασίες.
Τις δυνατότητες συνεργασίας της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά Αζέρικου φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξετάζει ο υπουργός Ανάπτυξης Ακ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ. Ο Ακ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Μ. Kerimov, τον υπουργό Εξωτερικών, V.Guliyev, τον υπουργό Τουρισμού -Αθλητισμού και Νεολαίας, Α. Garayev, και τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, F. Aliyev. Αν και από την πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου δεν ανακοινώθηκε η υπογραφή κάποιας συγκεκριμένης συμφωνίας, ωστόσο, η επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν αποτελεί τη συνέχεια των διαδοχικών επαφών και την υπογραφή σχετικών μνημονίων που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο του Ιράν και και τον Τούρκο ομόλογό του, για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συναντήσεων ο Ακ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι «θέλουμε να υλοποιήσουμε μια ιστορικά πολύ παλαιά απαίτηση να δημιουργηθεί ο ενεργειακός διάδρομος από την ΕΕ μέχρι την Κασπία. Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η τροφοδοσία της ΕΕ γίνεται μέχρι σήμερα αποκλειστικά από πετρέλαια, που μεταφέρονται με δεξαμενόπλοια, μέσω θαλάσσης ή με το Σιβηρικό Αγωγό, από την πλευρά της Ρωσίας, που φέρνει φυσικό αέριο και τροφοδοτεί όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά οι δυνατότητες και προσφέρεται ο δρόμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με τη χρησιμοποίηση των δικών τους ενεργειακών δικτύων, για να εξασφαλίσουμε τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας προς την ΕΕ».