Το ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «συνεργασίες με τρίτες χώρες σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»
Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στη «Συνθήκη της Μπολόνια» |
«Κάτω από τον τίτλο "ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" κρύβεται η αναδυόμενη επιχείρηση εξαγωγής του εκπαιδευτικού μοντέλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά και τις χώρες του τρίτου κόσμου. Χαρακτηριστική είναι η έμφαση που δίνει η έκθεση που εξετάζουμε στην ανάπτυξη "διεθνώς ανταγωνιστικών συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", κάτι που κάνει εντελώς σαφές ότι αντιμετωπίζει την παιδεία ως εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους της αγοράς, στη φιλελευθεροποίηση και τον ανταγωνισμό. Στο σημείο αυτό η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής υπερβαίνει το σχετικό κείμενο της Κομισιόν.
Παραπέρα, η έκθεση επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις για κινητικότητα φοιτητών και διδασκόντων, κοινά προγράμματα σπουδών μέχρι και κοινά πτυχία, αναγνώριση διδακτικών μονάδων, κύκλων κατάρτισης και πτυχίων, στο όνομα των οποίων επιβάλλεται η ισοπεδωτική προς τα κάτω εναρμόνιση των πανεπιστημιακών σπουδών και η συνολική υποβάθμιση της παιδείας. Δεν παραλείπει, βεβαίως, η έκθεση να υπενθυμίσει τις δηλώσεις της "Μπολόνια" και της "Πράγας", που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της παρέμβασης στα εκπαιδευτικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών, είτε αυτές είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι.
Το ΚΚΕ παλεύει για συνολική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της, κατά της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικοποίησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για τους λόγους αυτούς οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση».
Στη διαδικασία κρίσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, Αντώνης Σκυλλάκος και Παναγιώτης Κοσιώνης προς τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου.
«Είναι γνωστή, αναφέρουν οι βουλευτές, η ριζική διαφωνία του ΚΚΕ για το νόμο 2916/01 (σ.σ. πρόκειται για το νόμο-απάτη της "ανωτατοποίησης" των ΤΕΙ) και οι θέσεις που εξέφρασε κατά την ψήφισή του στη Βουλή. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία των κρίσεων, παρατηρούνται πλήθος ενεργειών που αναδεικνύουν πολιτική σκοπιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ετσι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον Ν. 2916/01, προχώρησε σε διορισμό των εκλεκτορικών από το υπουργείο και όχι από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), που θα έπρεπε να έχουν το επιστημονικό δικαίωμα στην κατάρτιση των εκλεκτορικών σωμάτων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι υπήρξαν εκλεκτορικά που έκριναν εκπαιδευτικούς με διαφορετικό επιστημονικό αντικείμενο», επισημαίνεται στην Ερώτηση.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι το πρώτο «κύμα» των κρίσεων πραγματοποιήθηκε μέσα στον Αύγουστο, όταν το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν σε άδεια και έξω από τα ΤΕΙ. Ετσι, η ενημέρωση ήταν ελλιπής, με αποτέλεσμα από τους πρώτους που κρίθηκαν από τα εκλεκτορικά που όρισε ο ΥΠΕΠΘ ήταν στελέχη του υπουργείου.
«Η συγκεκριμένη διαδικασία σύγκλησης των εκλεκτορικών, που ανήκει στον ΥΠΕΠΘ, χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξυπηρέτησης ημετέρων και παραγκωνισμού ανεπιθύμητων, σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ως εργαλείο εκβιασμού. Υπάρχουν παραδείγματα να έχουν υποβληθεί αιτήσεις που ακόμα και σήμερα δεν έχουν κριθεί πριν από άλλες περιπτώσεις που έσπευσε το υπουργείο και τους έκρινε. Επίσης, υπάρχουν παραδείγματα αρνητικής κρίσης εκπαιδευτικών που δεν υστερούν σε τυπικά προσόντα σε σχέση με συναδέλφους τους που κρίθηκαν θετικά.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι το Μάιο θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης. Στο φόντο όμως των όσων προηγήθηκαν με την εφαρμογή του 2106/01, ένα σημαντικό κομμάτι εκπαιδευτικών δεν έχει δικαίωμα εκλέγεσθαι. Συγκεκριμένα, δεν έχουν δικαιώματα εκλέγεσθαι όλοι όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις εξέλιξης, αλλά με τις διάφορες διαδικασίες και σκοπιμότητες δεν έχουν ακόμα κριθεί, αλλά και όλοι όσοι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης», καταλήγει η Ερώτηση.
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την κυβέρνηση:
Εκθεση φωτογραφίας του 10ου Λυκείου Περιστερίου
Σ' ένα... σεργιάνι στις γειτονιές του Περιστερίου από τη δεκαετία του '20 μέχρι και σήμερα, καλούν το λαό της πόλης οι μαθητές του 10ου ΕΛ Περιστερίου. Ενα σεργιάνι που θα γίνει μέσα από φωτογραφίες, για «να γνωρίσετε τα ήθη και τα έθιμα, τους αγώνες, τις χαρές και τις πίκρες των Περιστεριωτών που έχτισαν πέτρα πέτρα τη ζωή πάνω σ' ένα σωρό από συντρίμμια όνειρά τους». Η έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε η φωτογραφική ομάδα του σχολείου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή στο Δημαρχείο του Περιστερίου. Την πρώτη μέρα θα λειτουργήσει από τις 11 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και τη δεύτερη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Μάλιστα, το Σάββατο θα γίνει και μια ειδική εκδήλωση στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι μαθητές υπόσχονται ένα ταξίδι «στο διάβα του αιώνα, στο Περιστέρι της προσφυγιάς, της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης, στα "πέτρινα χρόνια". Στο Περιστέρι της Ειρήνης (δεκαετία 1960), του "114", της "προίκας για την παιδεία 15%", της αντιδικτατορικής πάλης και στην πόλη του σήμερα».
Από το ΔΣ του Ινστιτούτου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου
Απαντητική επιστολή απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών - ΙΔΙΣ (που λειτουργεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) στο «Ρ», σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας μας (στις 5/4/2002, με τίτλο: «"Ερευνητική" δραστηριότητα αμερικανικών συμφερόντων», που ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για δραστηριότητες του ΙΔΙΣ, οι οποίες αναφέρονται σε διαλέξεις και συνδιοργανώσεις σεμιναρίων με την αμερικάνικη πρεσβεία.
Το ΔΣ του ΙΔΙΣ, στην απαντητική του επιστολή, αναφέρει: «Ουδεμία σχέση έχει ο τίτλος του δημοσιεύματος με το περιεχόμενο, εφόσον τα παραδείγματα "εξυπηρέτησης αμερικανικών συμφερόντων" που αναφέρει δεν αφορούν την έρευνα. Αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία του συντάκτη να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον τίτλο και το κείμενό του, αφού τέτοια παραδείγματα έρευνας δεν υπάρχουν. Το Ι.ΔΙ.Σ είναι ο μόνος Ελληνικός και πιθανότατα Ευρωπαϊκός διεθνολογικός φορέας ο οποίος δεν έχει επιδιώξει και ασφαλώς δεν έχει λάβει από την ίδρυσή του το 1989 μέχρι σήμερα, χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων από αμερικανικά ιδρύματα ή διεθνείς στρατιωτικούς οργανισμούς».
Και η επιστολή συνεχίζει: «Στη διάρκεια των 13 ετών από την ίδρυσή του το Ι.ΔΙ.Σ έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις: σεμινάρια, συνέδρια, διαλέξεις κλπ. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος επέλεξε εκείνες στις οποίες έχουν προσκληθεί Αμερικανοί ή εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ για να πείσει τους αναγνώστες του "Ρ" ότι το Ι.ΔΙ.Σ εξυπηρετεί αμερικάνικα συμφέροντα. Ο συντάκτης ενός άλλου, ανάλογης νοοτροπίας δημοσιεύματος, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το Ι.ΔΙ.Σ όργανο των Αράβων, των Κυπρίων, των Ρώσων, των Γιουγκοσλάβων, και ασφαλώς του Ιράν εφόσον ο Πρόεδρός του μίλησε σε εκδήλωση πριν 3 βδομάδες λίγο μετά το χαρακτηρισμό του Ιράν από τις ΗΠΑ ως μέρος του "άξονα του κακού"».
Επίσης, η επιστολή Ι.ΔΙ.Σ αναφέρει ότι έχουν λάβει μέρος σε εκδηλώσεις του και εκπρόσωποι του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και παλιότερα (1997) η σημερινή βουλευτής με το ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, πράγμα που όπως σχολιάζει θα μπορούσε κάποιος «να χαρακτηρίσει το Ι.ΔΙ.Σ όργανο του ΚΚΕ» και προσθέτει «αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι το ΚΚΕ θα ανεχόταν ως όργανό του ένα ερευνητικό ινστιτούτο που δε θα απέκλειε από τις εκδηλώσεις του εκπροσώπους κρατών και γενικά άτομα που δε συμφωνούν με την πολιτική του».
Τέλος το ΔΣ του ΙΔΙΣ θεωρεί ότι το δημοσίευμα «ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της αυστηρής κριτικής» κι έχει «συκοφαντικό χαρακτήρα», όπως λέει: «Ο σαφής συκοφαντικός χαρακτήρας του δεν προκύπτει μόνο από την αναντιστοιχία τίτλου - περιεχομένου, αλλά από υβριστικές και συκοφαντικές εκφράσεις όπως "... προσπάθεια χειραγώγησης συνειδήσεων, του επιστημονικού δυναμικού και ευρύτερα ενός τμήματος της κοινωνίας με επίφαση πανεπιστημιακού κύρους"».
Σημείωση: Στο αυριανό φύλο θα δημοσιευθεί απάντηση του «Ριζοσπάστη» στην επιστολή του ΔΣ του ΙΔΙΣ .