ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ιδιες ανακοινώσεις για τον ίδιο στόχο

Αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική, ώστε να υπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου

Την παντελή έλλειψη του ενεργειακού σχεδιασμού και το αλαλούμ που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης για την ενεργειακή πολιτική - που στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς επιχειρείται να κοπεί στα μέτρα μεγαλοσχημόνων αεριτζήδων - κατέδειξε η χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είχε ως αντικείμενο συζήτησης τα ενεργειακά θέματα. Και ενώ ετησίως ο ρυθμός ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται κατά περίπου 4,5%, η κυβέρνηση δολιχοδρομεί συγχυσμένη ανάμεσα στα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου, προκαλώντας τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ετσι, λοιπόν, από τη μία παραδίδει τη ΔΕΗ, που γιγαντώθηκε με τα λεφτά του λαού, στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, και από την άλλη επιδιώκει την ενίσχυση των ιδιωτών που θα αποτελέσουν τον... κορμό της «απελευθερωμένης αγοράς», πάλι με τις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων.

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο - όπου συζητήθηκε και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ χωρίς να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες - ο πρωθυπουργός δήλωσε ως καινούρια όσα δηλώνει από το 1996, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Δυόμισι χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 2773/99, ο οποίος ήταν απαραίτητος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη διάλυση του Ασφαλιστικού των εργαζομένων της, σήμερα, το ιδιωτικό κεφάλαιο διαπιστώνει ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν αρκεί για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του. Για το λόγο αυτό, ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι «προωθείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, που προσαρμόζει τη χώρα στα ευρωπαϊκά δεδομένα της κοινής αγοράς ενέργειας και που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. Απαντάμε έτσι στο ζήτημα της επάρκειας...».

Αμέσως μετά, ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι όσοι ιδιώτες κατασκευάσουν μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, θα ληφθεί μέριμνα προαγοράς της παραγωγής τους, προκειμένου να έχουν εξασφαλισμένη την κερδοφορία τους. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας, αλλά οι εξειδικευμένες αποφάσεις θα ανακοινωθούν σε περίπου έναν μήνα. Δηλαδή, η κατά τα άλλα απελευθερωμένη αγορά που ευαγγελίζονται θα επιτυγχάνεται με την προαγορά της ενέργειας από το δημόσιο και θα μετακυλίεται στους καταναλωτές. Οι «ειδήμονες» που καταρτίζουν τα σχέδια έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον για το πού τελικώς θα καταλήξουν, αφού επιχειρούν να εφαρμόσουν ένα μείγμα συστημάτων, που απ' ό,τι λένε παράγοντες που γνωρίζουν, οι προτάσεις αυτές αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία. Το σίγουρο είναι και επισημαίνεται ευρέως, ότι ο μόνος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός, που θα καλείται και να χρηματοδοτεί τις «επενδύσεις» των ιδιωτών, και ν' αγοράζει την πανάκριβη ενέργεια.

Επίσης, ο Κ. Σημίτης σημείωσε: «Απαντάμε στην ασφάλεια ηλεκτρισμού με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Ελλάδος-Ιταλίας, την αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδος-Βουλγαρίας, τη σύνδεση της χώρας με την Κεντρική Ευρώπη μέσω Βοσνίας και Κροατίας». Εδώ τίθεται το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να εξασφαλίζεται η επάρκεια όταν δεν προβλέπεται η κατασκευή καμίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει ότι η ενεργειακή επάρκεια στηρίζεται στις εισαγωγές. Επίσης, ανέφερε πως και στον τομέα φυσικού αερίου επιδιώκεται η ασφάλεια στον εφοδιασμό με «την κατασκευή του αγωγού Ελλάδος-Τουρκίας, η οποία θα μας μεταφέρει πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και το Ιράν, πριν το 2005».

Η πραγματικότητα εδώ είναι διαφορετική. Η μοναδική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Τουρκία είναι η υπογραφή ενός «μνημονίου κατανόησης». Και αν υπάρξει συνεργασία και διασύνδεση, δε θα αφορά σε φυσικό αέριο από το Ιράν, αλλά θα αφορά σε ρωσικό φυσικό αέριο που μέσω του αγωγού «μπλου στριμ» έχει συμβολαιοποιήσει η Τουρκία και της περισσεύει. Αυτές τις ποσότητες αναλαμβάνει να αγοράσει η Ελλάδα από τη Ρωσία μέσω... Τουρκίας. Δεν μπορεί να το αξιοποιήσει. Είπε επίσης ότι «εξετάζουμε και τον υποθαλάσσιο αγωγό Ελλάδος-Ιταλίας». Να υπενθυμίσουμε ότι το 1997 ο Κ. Σημίτης και η τότε υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου άνοιγαν... σαμπάνιες για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού.

Χτες επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι σε τρεις μήνες θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται να κατατεθεί και το πόρισμα της αξιολόγησης για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

- Πώς υπολογίζεται ο φόρος στη δήλωση των συζύγων;

Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση. Τα εισοδήματα που δηλώνονται φορολογούνται ξεχωριστά για κάθε ένα σύζυγο ενώ χωριστά υπολογίζεται και ο φόρος για επιστροφή ή καταβολή.

- Συμψηφίζονται τα ποσά του φόρου που προκύπτουν για τον κάθε σύζυγο;

Το ποσό του φόρου προς επιστροφή μειώνει αντίστοιχα το ποσό του επιπλέον φόρου που προκύπτει για τον άλλο σύζυγο.

- Στο όνομα ποιου γονέα φορολογούνται τα εισοδήματα των ανήλικων παιδιών τους;

Τα εισοδήματα των ανήλικων παιδιών προστίθενται και φορολογούνται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

- Ποιες μειώσεις φόρων προβλέπονται για τα ανήλικα παιδιά της οικογένειας;

Η μείωση φόρου αυξάνεται ανάλογα με τα ανήλικα παιδιά της οικογένειας. Ετσι η μείωση φόρου ανέρχεται σε 30.000 δραχμές για 1 παιδί, σε 70.000 δραχμές για 2, σε 210.000 δραχμές για 3 και σε 320.000 δραχμές για 4 παιδιά.

- Ποιο είναι το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2001 και φορολογούνται με τις φετινές δηλώσεις;

Το αφορολόγητο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι 2.400.000 δρχ. και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους 2.100.000 δρχ.

- Σε πόσες δόσεις πληρώνεται ο φόρος;

Ο φόρος που τυχόν έχει προκύψει μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ ή σε τρεις δόσεις. Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής το υπουργείο Οικονομικών παρέχει έκπτωση 2,5%. Σε περίπτωση που ο επιπλέον φόρος είναι μέχρι 30.000 δρχ. η καταβολή γίνεται σε μια μόνο δόση.

- Πότε λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων από τους αγρότες;

Οι προθεσμίες άρχισαν να τρέχουν από την 1η του Απρίλη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 15 του Απρίλη.

- Σήμερα, Παρασκευή 12 του Απρίλη, λήγει η προθεσμία για τους αγρότες με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50.

- Στις 15 του Απρίλη λήγει η προθεσμία για τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Επικίνδυνες οι καραμέλες ζελέ

Την απόσυρση από την αγορά και την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο εξής των ζελέ μικρού μεγέθους (ζελεδομπουκίτσες ή εύπλαστες καραμέλες - φιγούρες), που καταναλώνονται κυρίως από παιδιά και περιέχουν το πρόσθετο Ε425 (konjak), αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ενοχοποίησή τους για πνιγμό παιδιών στις ΗΠΑ και τον Καναδά,που επήλθε ενώ έτρωγαν ζελέ καραμέλα με τέτοια χαρακτηριστικά. Ανεστάλη, επίσης, και η χρήση αυτού του πρόσθετου σε ζελέ ζαχαροπλαστικής.

Στο πλαίσιο της παραπάνω απόφασης, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ζήτησε από τις επιχειρήσεις διάθεσης και παραγωγής τροφίμων, δηλαδή από σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, μονάδες παραγωγής, ζαχαροπλαστεία κλπ., την άμεση απόσυρση όλων των προϊόντων που περιέχουν ζελέ ζαχαροπλαστικής με το πρόσθετο Ε425, όπως και την αναστολή χρήσης του συγκεκριμένου πρόσθετου σε ζελέ ζαχαροπλαστικής. Ζήτησε, επίσης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες τη διεξαγωγή έκτακτων ελέγχων για την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων αυτών. Επιπλέον, και το Γενικό Χημείο του Κράτους, με εγκύκλιό του προς τα Τελωνεία, ζήτησε την αναστολή των εισαγωγών τέτοιων ζελέ.

Ο ΕΦΕΤ διευκρινίζει ότι τα παραπάνω μέτρα δεν αφορούν τη γενική απαγόρευση ζελέ ή οποιουδήποτε άλλου τροφίμου περιέχει το Ε425, αλλά μόνο για τα μικρού μεγέθους ζελέ που το περιέχουν, καθώς αυτό για το οποίο ενοχοποιείται είναι η χαρακτηριστική ιδιότητα της αύξησης όγκου που προσδίδει στο ζελέ κατά τη βρώση και μπορεί να προκαλέσει πνιγμό σε μικρά παιδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ