ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Σήμερα η μεγάλη συναυλία - συλλαλητήριο

Στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος

Δεν πρέπει να λείψει κανείς σήμερα από το Σύνταγμα, στο μουσικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Μυριόστομο πρέπει να ακουστεί το σύνθημα «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ». Εκεί, στην πλατεία Συντάγματος, όπου ο ελληνικός λαός, πιστός στις αγωνιστικές παραδόσεις του, θα διαδηλώσει για άλλη μια φορά, την αντίστασή του στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.

Τη συναυλία - συλλαλητήριο διοργανώνουν η Παλαιστινιακή Παροικία, η «Πολιτιστική Παρέμβαση», η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οι πολιτικές νεολαίες ΚΝΕ, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, Ν. ΣΥΝ, Ν. ΔΗΚΚΙ, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ και δήμοι της Αττικής. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα διαβάσει μήνυμα ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ενώ θα συμμετάσχουν δεκάδες κορυφαίοι καλλιτέχνες.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, εκπρόσωποι των διοργανωτών απηύθυναν έκκληση στο λαό της Αθήνας και τη νεολαία να συμμετάσχει μαζικά στη διαδήλωση, αλλά και να στηρίξει την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων που θα διατεθούν για τις ανάγκες του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού. Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Αμπντάλα Αμπντάλα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι - αν οι τεχνικές συνθήκες το επιτρέψουν - στη διάρκεια της συναυλίας ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θα απευθύνει - μέσω τηλεφωνικής γραμμής - χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

«Ολοι μαζί θα σχηματίσουμε μια ανθρώπινη γέφυρα, για να σταματήσουμε τη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής», είπε ο κ. Αμπντάλα, που αποκάλεσε τους Ελληνες «αδέλφια», γιατί «προχωρούμε μαζί σε αυτήν την πορεία». Αφού ευχαρίστησε θερμά τον ελληνικό λαό «για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του», αλλά και τους καλλιτέχνες «που προσφέρθηκαν να υψώσουν τη φωνή τους μαζί με τη δική μας υπέρ της δικαιοσύνης» ο πρέσβης υπογράμμισε: «Σας διαβεβαιώνουμε ότι όπως οι ελεύθεροι πολιορκημένοι, οι ήρωες του Μεσολογγίου το 1826 έγραψαν το έπος τους έτσι και εμείς, ο λαός της Παλαιστίνης, θα γράψουμε το δικό μας έπος και θα νικήσουμε».

Στη σημερινή συναυλία θα συμμετέχουν οι: Αλεξίου Χάρις, Αρβανιτάκη Ελευθερία, Γαλάνη Δήμητρα, Δημητριάδη Μαρία, Ζούδιαρης Νίκος, Θηβαίος Χρήστος, Ιωαννίδης Αλκίνοος, Κηλαηδόνης Λουκιανός, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μητροπάνος Δημήτρης, Μικρούτσικος Θάνος, Μπάσης Δημήτρης, Νταλάρας Γιώργος, Παπακωνσταντίνου Βασίλης, Πασχαλίδης Μίλτος, Τσακνής Διονύσης, Τσανακλίδου Τάνια, Τσέρτος Μπάμπης, Φαραντούρη Μαρία, Φάμελος Μανώλης και Χαλκιάς Λάκης.

Χτες, έγινε γνωστό ότι στη συναυλία θα συμμετάσχει και η διάσημη Καναδέζα μουσικός Lorenna McKennitt, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ελλάδα.

Επίσης, συμμετέχουν η Λαϊκή Ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» και τα συγκροτήματα «ΑΚΤΙΒ ΜΕΜΠΕΡ», «ΜΑΤΖΙΚ ΝΤΕ ΣΠΕΛ» και «ΤΣΟΠΑΝΑ ΡΕΪΒ».

Κείμενα και ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Αννα Βαγενά, Βασίλης Κολοβός και Εύα Κοταμανίδου. Ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης θα διαβάσει ένα ποίημά του για τον Γιάσερ Αραφάτ.

Εκκληση για συμμετοχή στη σημερινή μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό κάνει με δήλωσή του και ο Μανώλης Γλέζος: «Παρόντες θα είμαστε πιστοί στο προσκλητήριο του Χρέους. Γιατί αν δεν είμαστε παρόντες, θα κείτονται στα λιθόστρωτα των παλαιστινιακών πόλεων μαζί με τα νεκρά σώματα των Παλαιστίνιων, ασπάιρουσες οι ιδέες, τα δικαιώματα, τα ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης, της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της ζωής, της ειρήνης. Θα βρισκόμαστε εκεί, θα είμαστε εκεί, μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες τους δικούς μας νεκρούς που πρόσφεραν τη ζωή τους γι' αυτές τις πανανθρώπινες αξίες».

Μιλώντας στον «902» μερικοί από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη σημερινή συναυλία σημείωσαν:

Μαρία Φαραντούρη: «Η συναυλία αυτή είναι μια φωνή αγωνίας και διαμαρτυρίας για όλα τα τραγικά που συμβαίνουν σε αυτή την πολύπαθη περιοχή. Θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε τη συνύπαρξη των λαών εκεί που κατοικούν και επιτέλους να σταματήσουν οι κραυγές των ακραίων στοιχείων και των πολεμοχαρών. Δε χρωστάνε τίποτα ο άμαχος πληθυσμός, οι γυναίκες και τα παιδιά, οι οποίοι δε διεκδικούν τίποτα άλλο παρά να ζήσουν στον τόπο τους. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους ισχυρούς του κόσμου να μην εθελοτυφλούν και να σταματήσουν τη γενοκτονία των λαών αυτών, δύο λαών με διάρκεια και ιστορία. Ενώνω τη φωνή μου με όλους του φιλειρηνιστές του κόσμου και τις συνετές φωνές που υπάρχουν και στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη και εύχομαι να τελειώσει γρήγορα αυτό το αίμα να ρέει και γιατί ο πολιτισμός μας δεν ανέχεται τέτοιες ενέργειες, τέτοιες εκκαθαρίσεις».

Διονύσης Τσακνής: «Δε θα μπορούσα να λείψω, γιατί με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης και το ιδεολογικό περιεχόμενό της με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο σε όλα τα σημεία. Δε θα μπορούσα λοιπόν να μη δώσω και εγώ το "παρών", μαζί με τους συναδέλφους μου. Είμαι ένας από τους είκοσι τόσους και προφανώς θα 'θελαν να έρθουν και άλλοι. Νομίζω ότι όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος της Ελλάδας είναι σύμφωνος με το περιεχόμενο αυτής της εκδήλωσης. Και πώς θα μπορούσε να μην είναι;»

Μπάμπης Τσέρτος: «Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή τα τελευταία 10 - 15 χρόνια. Δυστυχώς, αυτό που γίνεται σήμερα είναι συνέχεια πολλών προηγούμενων ανάλογων καταστάσεων. Εχουμε τώρα μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του λαού των Παλαιστινίων, που μπορεί να πει κανείς ότι φτάνει τα όρια της γενοκτονίας, χωρίς, δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα να αντιδρά, διότι προφανώς έχουν αλλάξει οι ισορροπίες και κάθε έννοια δικαίου έχει καταργηθεί πλέον. Το έσχατο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαμαρτυρηθούμε για αυτή την κατάσταση, έχοντας σα σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε όλο τον κόσμο».

ΚΝΕ
Μαζικό κάλεσμα στη νεολαία

Να διαδηλώσει μαχητικά τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και να καταγγείλει την εγκληματική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, που, με τη στήριξη και την κάλυψη του διεθνούς ιμπεριαλισμού, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αιματοκυλά την Παλαιστίνη, δολοφονώντας αδιακρίτως παιδιά, νέους και γέρους, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην απόκτηση πατρίδας, καλεί τη νεολαία η ΚΝΕ. Στέλνοντας ηχηρό το μήνυμα καταδίκης όσων διεξάγουν, ανέχονται ή στηρίζουν τη γενοκτονία ενός λαού και απαιτώντας τη δικαίωση του αγώνα των Παλαιστινίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ