ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Πεντακόσιες ογδόντα απολύσεις το τίμημα!

Ανακοινώθηκε το νέο σχέδιο για το ξεπούλημα της επιχείρησης. Υπέρ των απολύσεων ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ!

Το ξεπούλημα για μία ακόμα φορά της ΣΟΦΤΕΞ αποφάσισαν κυβέρνηση και πολυεθνική «Λόκριτζ», πετώντας στο δρόμο 580 εργαζόμενους, κλείνοντας ουσιαστικά τη μισή επιχείρηση. Αυτό ανακοινώθηκε χτες στα σωματεία εργαζομένων κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο, την εργοδοσία και τον υποψήφιο αγοραστή Κ. Σπυράκη, ιδιοκτήτη της ΕΛΠΑΚ (παραγωγή βιομηχανικού χαρτιού).

Στη συνάντηση εργοδότες και υπουργός πρόβαλαν και πάλι το εκβιαστικό δίλημμα, της πώλησης ή του κλεισίματος, για να δεχτούν οι εργαζόμενοι τη μείωση προσωπικού και τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της επιχείρησης. Ξεκάθαρα ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους, ότι έχει υπογραφεί προσύμφωνο της πώλησης και ότι μοναδικό εμπόδιο είναι οι εργαζόμενοι! Ο υπουργός, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, υποστήριξε ότι ο νέος ιδιοκτήτης έχει διάθεση να λειτουργήσει την επιχείρηση, με τίμημα τη μείωση προσωπικού, και έκανε λόγο για κίνητρα εθελούσιας εξόδου.

Τα σωματεία από την πλευρά τους απάντησαν ότι δε θα δεχτούν καμία μείωση προσωπικού και ότι θα επιμείνουν στο αίτημα να περάσει η επιχείρηση στον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης. Σήμερα θα γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της Αθήνας για να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν.

Εντύπωση προκάλεσε στη συνάντηση η στάση του μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος στήριξε τη μείωση του προσωπικού, υποσχόμενος μάλιστα ότι η ΓΣΕΕ θα βοηθήσει μέσω του ΛΑΕΚ στη μείωση του προσωπικού...

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Χρήστος Κατσούλιας, μέλος της διοίκησης του σωματείου της Αθήνας και στέλεχος της ΕΣΑΚ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο. Δηλαδή, του υπερασπιστή των βιομηχάνων, «συμβουλεύοντας» τους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ να αποδεχτούν 580 απολύσεις με το πρόσχημα τάχα της λειτουργίας της επιχείρησης.

Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε ακόμα τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ ότι στήριξε την πολιτική της κυβέρνησης, και τόνισε: «Φαίνεται πλέον καθαρά, ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έναν ρόλο παίζει: Της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα και της παραπέρα διευκόλυνσης των εργοδοτών».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Τρομοκρατική δίωξη και απειλές

Εντείνεται καθημερινά η κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, μπροστά στην αγωνιστική αντίσταση των εργαζομένων, ενάντια στην αντεργατική πολιτική σε βάρος τους. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ευθεία βολή ενάντια στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας. Η νέα προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, έγινε κατά της γραμματέα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μ. Τσαγκατάκη, η οποία μετατέθηκε από το πολυκατάστημα «ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ», στο οποίο εργαζόταν για λογαριασμό της επιχείρησης «ΨΑΡΡΟΣ ΑΕ», σε άλλο κατάστημα!

Η μετάθεση της συνδικαλίστριας οφείλεται στο γεγονός ότι τις μέρες πριν τη μεγάλη απεργία στις 3 του Απρίλη για το Ασφαλιστικό αλλά και ανήμερα, ενημέρωνε τους εργαζόμενους στο πολυκατάστημα για τα αιτήματα της απεργίας και τους καλούσε, με βάση την απόφαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Να σημειωθεί ότι είχαν καλέσει τη συνδικαλίστρια, λίγο πριν την απεργία, στα γραφεία της επιχείρησης «ΨΑΡΡΟΣ ΑΕ», σε συνεννόηση προφανώς με τη διοίκηση του «ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ», όπου την απείλησαν ότι αν συνεχίσει τη συνδικαλιστική της δράση στο χώρο θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ή θα υποστεί δυσμενή βλαπτική μετάθεση. Και έτσι ακριβώς έγινε αφού τέσσερις μέρες μετά την απεργία τής ανακοινώθηκε τηλεφωνικά ότι μετατίθεται σε άλλο κατάστημα.

«Γραμμή» για αυτές τις εργοδοτικές παρεμβάσεις έδωσε ο ίδιος ο ΣΕΛΠΕ, ό οποίος με επείγουσα ειδοποίηση ενημέρωνε τα μέλη του ότι δεν υπάρχει απεργία στις 3 του Απρίλη, καθώς δεν την έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ ή η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εργαζομένων!

Η διοίκηση του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων έχει ήδη εκδώσει σχετική καταγγελία την οποία έχει στείλει στη ΓΣΕΕ και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Επίσης, με επιστολή του ζητά συνάντηση με τους αρμόδιους και στις δύο επιχειρήσεις καθώς και με το επιχειρησιακό σωματείο του «ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ».

«Παράνομη η απεργία»

Ανάλογο τρομοκρατικό κρούσμα υπήρξε και στην επιχείρηση «Κωσταντακάτος». Ο εργοδότης μετά την απεργία στις 3 του Απρίλη κάλεσε τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην απεργία και τους είπε ότι η απεργία αυτή είναι παράνομη, καθώς και ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό κινούνται σε θετική κατεύθυνση! Υπέδειξε μάλιστα στους εργαζόμενους, τη ΓΣΕΕ και την ΟΥΙΕ ως τους μόνους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους. Το επιχειρησιακό σωματείο άμεσα έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία και απέτρεψε την όποια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση οι εμποροϋπάλληλοι μπορούν να δώσουν μια δυναμική απάντηση στη μεγαλοεργοδοσία συμμετέχοντας στις 18 του Απρίλη στην 24ωρη απεργία, βάζοντας φρένο στις εργοδοτικές ορέξεις.

Και άλλος οικοδόμος νεκρός

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο 41χρονος οικοδόμος Ράλλης Αλέκος, που δούλευε στην τεχνική εταιρία «Ευκλείδης» - η οποία εκτελεί έργο μέσα στο στρατόπεδο «ΠΑΛΑΣΚΑ» - άφησε την τελευταία του πνοή, όταν έσπασε η «μπούμα» από πρέσα μπετού και τον χτύπησε. Η έρευνα για την εξακρίβωση των αιτιών του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος συνεχίζεται, ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, οφείλονται σε κακή συντήρηση του μηχανήματος.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αύξηση εγγραφών και ψηφισάντων

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση της συμμετοχής των μεταλλεργατών της Αθήνας στις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» που έληξαν με παραπέρα ενίσχυση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Η μαζικοποίηση του Συνδικάτου που εκφράστηκε και με αύξηση των ψηφισάντων αλλά και με νέες εγγραφές, επιβεβαίωσε τη μέχρι τώρα δράση της ΔΑΣ στη διοίκηση που όλο αυτό τον καιρό έδωσε μικρές και μεγάλες μάχες στο πλευρό των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, στις εκλογές αυξήθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων κατά 27%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Συνδικάτο να αυξήσει τους αντιπροσώπους του για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας από 5 σε 7 και για την Ομοσπονδία Μετάλλου σε 5 από 4 που είχε.

Επίκαιρη Ερώτηση για τις αυξήσεις στα ναύλα

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, για τις αυξήσεις των εισιτηρίων στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία, κατέθεσε το ΚΚΕ. Στο κείμενο σημειώνεται: «Στο μπαράζ των νέων ανατιμήσεων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και νέες αυξήσεις των εισιτηρίων στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία και στα πορθμεία, που κυμαίνονται από 16 έως 20% με προοπτική κλιμάκωσης στο επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι και 60%, επιβαρύνοντας παραπέρα το κόστος ζωής της λαϊκής εργατικής οικογένειας και των κατοίκων των νησιών. Επιπλέον, από 1-11-2002, με βάση το νόμο 2932/2001, απελευθερώνεται ο καθορισμός της τιμής των εισιτηρίων, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την εφοπλιστική ασυδοσία με αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος μεταφοράς των επιβατών, των εμπορευμάτων και το κόστος ζωής στα νησιά. Ερωτάται ο υπουργός «με ποια κριτήρια κυβέρνηση και εφοπλιστές προχωρούν σ' αυτές τις αυθαίρετες αυξήσεις;». «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τον έλεγχο της τιμής των εισιτηρίων και την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας και φτηνής διακίνησης εμπορευμάτων και επιβατών;».

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Δεν πληρώνουν ούτε τους μισθούς

Χάος στο λιμάνι από την άρνηση των εφοπλιστών να πληρώσουν και την αυτονόητη επίσχεση εργασίας, που άρχισαν τα πληρώματα

Τη «νύφη» από το σκληρό ανταγωνισμό των εταιρικών ακτοπλοϊκών μεγαθηρίων, για το ποιος, τελικά, θα ξεκοκαλίσει την πολύπαθη ΔΑΝΕ, ήδη, πληρώνουν οι ναυτεργάτες των πλοίων της εταιρίας και, βέβαια, οι επιβάτες και οι νησιώτες. Χτες οι 90 περίπου ναυτεργάτες, που αποτελούν το πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της ΔΑΝΕ, συνέχισαν για δεύτερο 24ωρο την επίσχεση εργασίας, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων του Φλεβάρη, του Μάρτη και το επίδομα άδειας του 2001. Στη μάχη, από χτες το πρωί, εντάχθηκαν και οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων των υπόλοιπων πλοίων της δωδεκανησιακής «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΡΟΔΟΣ», που, επίσης, είναι απλήρωτοι. Παράλληλα με το «κράτει», ναυτεργατικά σωματεία και ναυτεργάτες κατέθεσαν και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της εταιρίας, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα.

Η άρνηση της εταιρίας να καταβάλει τους μισθούς στα πληρώματα έχει φέρει τα πάνω - κάτω στα δρομολόγια και ταλαιπωρία σε εκατοντάδες επιβάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 800 περίπου επιβάτες του «ΔΙΑΓΟΡΑ», που από προχτές το απόγευμα βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά, περιμένοντας να ταξιδέψουν για τα Δωδεκάνησα, τελικά απέπλευσαν χτες το πρωί με το πλοίο «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», του οποίου, όμως, το προγραμματισμένο ταξίδι για χτες το απόγευμα, αναβλήθηκε, ενώ οι επιβάτες του αναμενόταν να ταξιδέψουν τα μεσάνυχτα με το «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ