ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να μη λείψει κανείς

Το ΠΑΜΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ.

«Ολοι στην 24ωρη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις»! Με το κάλεσμα αυτό οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων επισημαίνουν την ανάγκη για μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση στο δημόσιο τομέα, ώστε τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης να απορριφθούν συνολικά και αναντίρρητα στους δρόμους του αγώνα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους απεργούς της Αθήνας σε προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια. Στην προσυγκέντρωση καλούν επίσης το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η οποία προτρέπει τα σωματεία του κλάδου σε κλιμάκωση του αγώνα με αποφάσεις για απεργία και στις 18 Απρίλη.

Σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί τους δημόσιους υπάλληλους της πόλης και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα, θα γίνει στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή. Χτες, σε συνέντευξη Τύπου για την απεργία, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος αναφέρθηκε στην ύπαρξη έντονου αγωνιστικού κλίματος ανάμεσα στους εργαζόμενους, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα περιοδείες στους χώρους δουλιάς.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι το θέμα της κλιμάκωσης του αγώνα είναι πάντα ανοιχτό, αλλά εξαρτώμενο από τις εξελίξεις. Ωστόσο, πολλές Ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην απεργία, με αποφάσεις των διοικήσεών τους αναφέρονται στην ανάγκη κλιμάκωσης. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ δε θέτει ζήτημα συνολικής απόρριψης των αντιασφαλιστικών προτάσεων της κυβέρνησης και επικεντρώνει σε τέσσερα βασικά ζητήματα: Ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% του μισθού. Συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας. Νέο μισθολόγιο με κατώτερο βασικό μισθό τουλάχιστον 280.000 δρχ. Κατοχύρωση και διεύρυνση της Επικουρικής Ασφάλισης.

Κατηγορηματικά αντίθετη με τις λογικές που βρίσκουν «θετικά» και «αρνητικά» στις κυβερνητικές προτάσεις, η ΤΑΔΗΣΥ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «πρόκειται για μέτρα που θίγουν όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, το ίδιο τις γυναίκες και τους άνδρες».

Αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες τους καλεί να υιοθετήσουν το αγωνιστικό πλαίσιο για συνολική απόρριψη των μέτρων, διεκδίκηση νέων σύγχρονων δικαιωμάτων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, αποχώρηση από τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης και κλιμάκωση του αγώνα.

«Τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης - συνεχίζει η ανακοίνωση - που είναι ξαναζεσταμένα τα ίδια τα περσινά, είναι η δεύτερη δόση μετά τους αντιασφαλιστικούς νόμους του 1990-1992 που τώρα επεκτείνονται και επαυξάνονται. Απλά η κυβέρνηση τώρα φρόντισε να τους αλλάξει περιτύλιγμα για να μας εξαπατήσει. Σ' αυτήν την προσπάθεια αξιοποιεί το "διαίρει και βασίλευε" της κατηγοριοποίησης, με φαινομενικές και χωρίς αντίκρισμα πρόσκαιρες εξαιρέσεις, για να μας διασπάσει και να μπορέσει να περάσει ό,τι δεν πέτυχε πέρσι».

Το σίγουρο είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Ενδεικτικό είναι ότι περισσότερες από 26 Ομοσπονδίες και δεκάδες Σύλλογοι του δημόσιου τομέα, παρά το γεγονός ότι καλύπτονται από την ΑΔΕΔΥ για την απεργία, έσπευσαν να προκηρύξουν με τη σειρά τους απεργία για την ίδια μέρα.

ΑΠΕΡΓΙΑ 18ης ΑΠΡΙΛΗ
Στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων η επιτυχία της

Κόντρα στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες απεργούν και διεκδικούν τα δικά τους αιτήματα. Γνωρίζοντας καλά ότι φρένο στην κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί σε διάλυση την Κοινωνική Ασφάλιση, μπορεί να βάλει μόνο ο δικός τους μαζικός απεργιακός αγώνας, απαντούν με νέα απεργία στις 18 Απρίλη. Κόντρα σε κάθε είδους συμβιβασμούς των κυβερνητικών συνδικαλιστών, χωρίς αυταπάτες από τους κυβερνητικούς ελιγμούς, ετοιμάζουν την απάντηση της εργατικής τάξης μέσα από τους ίδιους τους εργασιακούς χώρους, διεκδικώντας Κοινωνική Ασφάλιση που θα καλύπτει τις διαρκώς αυξημένες ανάγκες τους.

Ετσι, καθημερινά πληθαίνουν οι αποφάσεις διοικήσεων δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για 24ωρη απεργία στις 18 Απρίλη μετά το κάλεσμα των τριών παρατάξεων ΔΑΣ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στην πρόσφατη ολομέλεια της ΓΣΕΕ, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων. Ταυτόχρονα, δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και Σωματεία έχουν προγραμματίσει συνεδριάσεις τις επόμενες ημέρες, με θέμα τη λήψη απόφασης απεργίας.

Σε αντίθεση με τις επιδιώξεις των κυβερνητικών συνδικαλιστών χτες, στις Ομοσπονδίες που ήδη έχουν πάρει απόφαση για απεργία, προστέθηκε και η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης (καταψήφισαν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ). Οι ομοσπονδίες που μέχρι στιγμής έχουν πάρει αποφάσεις είναι: Οικοδόμων, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδιωτικών Ιδρυμάτων.

Σε επίπεδο Εργατικών Κέντρων έχουν πάρει απόφαση τα ΕΚ Λάρισας, Κεφαλονιάς και Λευκάδας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Φωκίδας, Νάουσας, Κιλκίς, ενώ στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις αποφάσεις έχουν πάρει η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA και ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων, Καματερού, Φυλής, Θρακομακεδόνων, Πετρούπολης.

Αύριο, Πέμπτη θα συνεδριάσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, αυτό της Αθήνας.

Μέχρι χτες αργά το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεδριάσεις με θέμα την απεργία στα ΕΚ Ζακύνθου, Αγρινίου, Κέρκυρας και Λουτρακίου. Σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ΕΚ Βόλου, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καλαμάτας, Κοζάνης, Ναυπλίου, Αργους, την Πέμπτη των ΕΚ Θεσσαλονίκης, Σερρών και την Παρασκευή των ΕΚ Πάτρας και Ξάνθης.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και τη Δευτέρα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστική, όμως, η στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ σε διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις που αναζητούν τρόπους, ώστε να μην παρθεί απόφαση απεργίας, βάζοντας πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου. Προσπαθούν με διάφορες δικαιολογίες να βάλουν εμπόδιο σε κάθε αγωνιστική προοπτική, ώστε να διευκολύνουν τα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη Χαλκίδα, για παράδειγμα, ενώ είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της διοίκησης για προχτές, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που έχουν την πλειοψηφία την αναβάλανε, αλλάζοντας μάλιστα και το θέμα, προτείνοντας μεν απεργία αλλά «για τα προβλήματα του νομού»! Στο ΕΚ Κατερίνης, εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία που έχουν, απέρριψαν την πρόταση των υπολοίπων παρατάξεων για απεργία. Υπουλο παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων όμως φαίνεται ότι παίζουν και ορισμένα στελέχη της ΔΑΚΕ, όπως στο ΕΚ Κομοτηνής, που στην προχθεσινή συνεδρίαση συμπορεύτηκαν με την ΠΑΣΚΕ, καταψηφίζοντας την απεργία. Ενώ στα ΕΚ Αρτας και Πειραιά μπλοκάρουν την άμεση συνεδρίαση των διοικήσεων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ομόφωνα η απόφαση

Εικοσιτετράωρη απεργία στις 18 Απρίλη αποφάσισε ομόφωνα, σε συνεδρίασή της, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, δίνοντας δυναμική απάντηση κλιμάκωσης του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις από τους πέντε εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ επέλεξαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία. Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, απευθύνοντας στους εργαζόμενους του νομού κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία, επισημαίνει: «Η τεράστια επιτυχία της απεργίας στις 3 Απρίλη για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η μαζική συμμετοχή και το δυναμικό "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων απέδειξαν τη θέληση και την αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης ν' αγωνιστεί για το δίκιο της». Και, ανακοινώνοντας την προκήρυξη της νέας 24ωρης απεργίας, επισημαίνει ότι οι θέσεις του Εργατικού Κέντρου «βρίσκουν ανταπόκριση και απήχηση μέσα στους εργαζόμενους, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, την αστυνομική αυθαιρεσία, παρά την απουσία των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού». Καταλήγοντας η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας τονίζει ότι «οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ ανέλαβαν εγκληματικές ευθύνες απέναντι στην εργατική τάξη και δεν επέτρεψαν να υπάρξει ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΕ για την απεργία στις 18 Απρίλη. Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές έβαλαν την υπογραφή τους, όμως ο αγώνας αυτός ανοίγει νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για το συνδικαλιστικό κίνημα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ
Συνεχίζουμε στις 18 Απρίλη

Την απόφαση για απεργία στις 18 Απρίλη πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ). «Στην απεργία της 3.4.2002 έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες με την πανελλαδική απεργία και το ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι. Ο αγώνας συνεχίζεται για να προστατέψουμε αυτά που έχουμε και να διεκδικήσουμε νέα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Σύσκεψη για κλιμάκωση του αγώνα

Σε σύσκεψη με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα καλεί αύριο Πέμπτη, ΕΛΜΕ και Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών. Η σύσκεψη προγραμματίζεται για τις 2 το μεσημέρι, στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ
Πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Πορεία στο υπουργείο Εργασίας κάνουν σήμερα οι αποκλειστικές νοσοκόμες. Το Συνδικάτο Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών αποκλειστικής απασχόλησης Ελλάδας «Ενωση Αλληλεγγύη» καλεί από τις 7 το πρωί τα μέλη του στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου θα προηγηθεί της πορείας Γενική Συνέλευση. Οι εργαζόμενες απαιτούν να λυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων εκκρεμούν. Διεκδικούν την υπογραφή από τον υπουργό Εργασίας της κωδικοποίησης ρυθμίσεων (υπουργικών αποφάσεων από το 1985 ως σήμερα) σε ενιαίο κείμενο για τη διευθέτηση των σοβαρών εργασιακών προβλημάτων του κλάδου. Επίσης ρυθμίσεις που αφορούν τ' ασφαλιστικά τους προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ