ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγανάκτηση στα μπλόκα!

Οργισμένοι οι αγρότες από την επίδειξη αδιαλλαξίας της κυβέρνησης, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνονται στις αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς

Eurokinissi

Κύμα οργής και αγανάκτησης προκάλεσε στους αγρότες, που βρίσκονται στα μπλόκα, η νέα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών, όπως φάνηκε κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας. Στις ενημερωτικές συνελεύσεις που έγιναν χτες το πρωί και το απόγευμα στα μπλόκα, φάνηκαν καθαρά οι διαθέσεις των αγωνιζόμενων αγροτών για άμεση και δυναμική απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία. Και όπως τονίζουν πρωτοπόροι αγωνιστές της αγροτιάς, τέτοια απάντηση δεν μπορεί παρά να σημαίνει «σκλήρυνση των μπλόκων», για να περάσει το μήνυμα ότι οι αγρότες όχι μόνο δεν υποχωρούν μπροστά στην κυβερνητική αδιαλλαξία, αλλά πεισμώνουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους.

Με τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των αγωνιστών αγροτών για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, συντάχθηκαν οι συνεπείς αγωνιστές του αγροτικού κινήματος. Οι Β. Γάκης, Β. Μπούτας, Σπ. Τσιοτινός, Ν. Αγγελής και Γ. Πατάκης, οι οποίοι μίλησαν στις ενημερωτικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μπλόκα Δρούγου, Δέλτα Καρδίτσας, Φαρκαδώνας, Αερινού και Γυρτώνης και πρότειναν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Αντιθέτως, χωρίς συγκεκριμένη πρόταση για το τι και πώς πρέπει να γίνει από δω και πέρα, ήταν η ενημέρωση που έκαναν προς τους αγρότες των μπλόκων, που βρίσκονται επί της νέας Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - Θ. Κοκκινούλης, Θ. Νασίκας, Α. Μποτός - αποφεύγοντας έτσι να πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Ανάλογη ήταν η στάση αγροτοσυνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι, μάλιστα, εκ των οποίων συμβούλευαν τους αγρότες να αποχωρήσουν.

Eurokinissi

Η στάση αυτή των συγκεκριμένων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε σύγχυση και αμηχανία στους αγρότες των μπλόκων. Ετσι, ενώ από τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η κλιμάκωση με το κλείσιμο των Εθνικών δρόμων, μετά από λίγες ώρες άρχισαν να παρατηρούνται, σποραδικά, μεμονωμένες ή και ομαδικές αποχωρήσεις τρακτέρ και να ανοίγουν οι δρόμοι.

Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα σε λίγη ώρα να διαλυθεί το μεγάλο μπλόκο στην Κεφάλωση Αλμυρού, να αδυνατίσει το μπλόκο στη Γυρτώνη και να αντιμετωπίσουν προβλήματα τα μικρότερα μπλόκα στο Αχίλλειο και στο Καλαμάκι. Αντίθετα, μέχρι αργά το βράδυ ισχυρό παρέμεινε το μπλόκο στο Αερινό, όπως και το μπλόκο στο Μεγάλο Μοναστήρι, όπου οι αγρότες αργά χτες το βράδυ προχώρησαν σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού.

Ακλόνητα, όμως, παρέμειναν τα μπλόκα επί της παλιάς Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Δυτικής Θεσσαλίας. Μάλιστα, εκτός από τα μπλόκα στο Δρούγο, στο Δέλτα Καρδίτσας, στον Πάμισο και στη Φαρκαδώνα που υπήρχαν, χτες στήθηκε ένα ακόμη στο δρόμο προς την Κτημένη, μεταξύ των νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας.

Παρ' όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν χτες, γεγονός είναι ότι πολλά μπλόκα κρατούν ακόμα, καθώς οι αγωνιζόμενοι αγρότες θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι συνεχίζουν την πάλη τους. Βεβαίως, υπάρχουν αντικειμενικά κάποια προβλήματα στην επί μακρόν συνέχιση αυτής της κινητοποίησης, καθώς οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να βγουν στα χωράφια τους για τη σπορά, αλλά, έτσι κι αλλιώς ο αγώνας συνεχίζεται και μετά το κλείσιμο κι αυτού του κύκλου των κινητοποιήσεων κι ο αγροτικός κόσμος γρήγορα θα ξαναβγεί στους δρόμους.

Οχι μόνο γιατί η κυβέρνηση δεν έλυσε κανένα από τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που προβλήθηκαν σε αυτές τις κινητοποιήσεις αλλά και γιατί οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τη μάχη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική που οδηγεί χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας στο ξεκλήρισμα και επιχειρεί να αρπάξει τη γη από αυτούς που τη δουλεύουν, για να την παραδώσει σε μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες ώστε να προχωρήσει η πλήρης καπιταλιστικοποίηση της ελληνικής γεωργίας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Οι αγρότες κλείνουν περιοδικά τη γέφυρα του Αξιού

Αποψη από το μπλόκο του Αξιού

Eurokinissi

Αποψη από το μπλόκο του Αξιού
Πιο δυναμική είναι από χτες το πρωί η παρουσία των βαμβακοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας που με νέο πιο ενισχυμένο μπλόκο εγκαταστάθηκαν στη γέφυρα του Αξιού και για πολλές ώρες απέκλεισαν την εθνική Οδό, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βέροια και την Εδεσσα.

Το μπλόκο σχημάτισαν οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης, που παρέμεναν για τρεις βδομάδες στη γέφυρα του Λουδία, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας και οι συνάδελφοί τους του νομού Πέλλας που είχαν συγκεντρωθεί τις προηγούμενες μέρες στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, στη διασταύρωση της Γουμένισσας. Η γέφυρα του Αξιού έμεινε κλειστή από τους αγρότες από το μεσημέρι μέχρι τις 4μ.μ. και από τις 6 μέχρι τις 8μ.μ. ενώ στη συνέχεια οι βαμβακοπαραγωγοί παρέταξαν τα μηχανήματά τους κατά μήκος της εθνικής Οδού αποφασισμένοι να συνεχίσουν σήμερα τον αποκλεισμό του δρόμου.

Τους αγρότες της Κ.Μακεδονίας,που βρίσκονται από χτες στη γέφυρα του Αξιού, επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει τις συκοφαντίες σε βάρος των αγροτών και να προχωρήσει στην πληρωμή όλης της ποσότητας του βαμβακιού που παραδόθηκε στον ΟΣΔΕ. Οι αγρότες από την πλευρά τους δήλωσαν ότι εκπρόσωποι του υπουργείου Γεωργίας έλεγαν σε παλιότερή τους συνάντηση με βαμβακοπαραγωγούς στη Ν.Χαλκηδόνα ότι θα πληρωθεί όλη η ποσότητα που δηλώθηκε στον ΟΣΔΕ και φυσικά αυτό δεν έχει γίνει. «Συκοφάντης είναι η κυβέρνηση και αρχισυκοφάντης ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο Αγγελος Τζέκης.

Επίσης, στη θέση τους παρέμειναν και χτες οι αγρότες του νομού Ημαθίας που λίγο πριν το μεσημέρι έκλεισαν μέχρι τις 7 το απόγευμα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Βέροιας στη θέση Κλειδί.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Οργή για το νέο εμπαιγμό

Οργή και αγανάκτηση κυρίευσε τους βαμβακοπαραγωγούς της Στερεάς στα μπλόκα της Φθιώτιδας, στο Δρούγο Δομοκού και στην Αμφίκλεια της Λοκρίδας και στη Βοιωτία στο μπλόκο του Αη Γιάννη Λιβαδειάς στο άκουσμα των αποτελεσμάτων της σύσκεψης στο υπουργείο Γεωργίας και στη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ των Επιτροπών, όσο και από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη «διακαναλική» συνέντευξή του.

Οι αποδοκιμασίες, που ήρθαν σαν επιστέγασμα, συνοδεύτηκαν από την αποφασιστικότητα των ξωμάχων για την κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα τους. Να, τι μας είπε ο Γ. Γάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρναρίου, από το μπλόκο του Δρούγου: «Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μονόδρομος είναι ο αγώνας, η ένταση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και την επίλυση των προβλημάτων της αγροτιάς συνολικά, που δεν τα βλέπουμε ξεχωριστά το καθένα, αλλά αποτελούν αλυσίδα. Ούτε βέβαια μπορούμε να τα δούμε "ξεκομμένα" από τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων ΕΒΕ. Κατά συνέπεια μαζί θα δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ που χαράσσουν και στηρίζουν τις αντιαγροτικές - αντιλαϊκές πολιτικές και επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μαζί θα παλέψουμε για την ανατροπή τους, μαζί και των εκφραστών τους».

Σε μια κίνηση τέτοιας κλιμάκωσης στο Δρούγο παραμένει κλειστή από προχτές τα μεσάνυχτα η παλιά Εθνική Οδός στο συγκεκριμένο σημείο που οδηγεί από Λαμία - Φάρσαλα - Λάρισα. Επίσης χτες το απόγευμα, με νέο μπλόκο τρακτέρ απέκλεισαν τον παρακαμπτήριο δρόμο στο χωριό Λεοντάρι του Δήμου Ταμασίου Καρδίτσας.

Στην ίδια θέση, στον κόμβο του Μοδίου, μεταξύ Αμφίκλειας - Τιθορέας παρέμειναν αργά χτες το απόγευμα με 150 τρακτέρ οι βαμβακοπαραγωγοί της Λοκρίδας, αποκλείοντας κατά διαστήματα το δρόμο, ενώ βαμβακοπαραγωγοί της επαρχίας Λιβαδείας παρέμειναν στον κόμβο του Αη Γιάννη στην Παλιά Εθνική Οδό Ορχομενού - Λαμίας.


ΟΣΤΡΑΚΑΛΙΕΙΣ
Ξανάδεσαν τις μηχανότρατες

Eurokinissi

Για μια ακόμη φορά οι οστρακαλιείς του νομού Θεσσαλονίκης έχουν δέσει από χτες το πρωί τις μηχανότρατες τους στην παλιά παραλία της πόλης, ζητώντας από το υπουργείο Γεωργίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται τους τελευταίους μήνες.

Οπως δηλώνουν οι αλιείς, τα προβλήματά τους έγιναν ακόμη μεγαλύτερα από τότε που η Διεύθυνση Αλιείας απαγόρευσε τη συλλογή οστράκων λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων φυτοπλαγκτόν που έχουν μολύνει το Θερμαϊκό Κόλπο. Οι ίδιοι προκειμένου να βρεθεί μια λύση προτείνουν να τους δοθεί άδεια να επεκτείνουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και σε άλλα σημεία του Κόλπου.

«Εχουμε να δουλέψουμε από το Φλεβάρη λόγω των απαγορεύσεων για το φυτοπλαγκτόν, ενώ το 70% των περιοχών που δεν υπάρχει απαγόρευση, χαρακτηρίζονται αρχαιολογικές και πάλι δεν μπορούμε να αλιεύσουμε όστρακα, δηλώνει ο Βασίλης Ανταβάκης, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Ν. Μηχανιώνας. Αφού δεν μπορούμε να βγάλουμε το μεροκάματό μας, ζητήσαμε από την Εποπτεία Αλιείας, την Κτηνιατρική Υπηρεσία και το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης να μας βοηθήσουν ως υπηρεσίες «να ανοίξουν» κάποιες άλλες περιοχές σ' όλη την Ελλάδα για να μπορέσουμε να αλιεύουμε εκεί όστρακα, νόμιμα και καθαρά».

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι Αλιευτικοί Σύλλογοι Αγγελοχωρίου, Ν. Μηχανιώνας και Ν. Κρήνης, ενώ στην περιοχή από την οστρακαλιεία ζουν 600 περίπου οικογένειες.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Στις «καλένδες» της ... κυβέρνησης

«Ρεσιτάλ» κοροϊδίας ξαναέδωσε προχτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας

Αρνητική απάντηση έδωσε, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στο αίτημα αιχμής των βαμβακοπαραγωγών για πληρωμή όλων των πραγματικών ποσοτήτων βαμβακιού. Και την άρνησή της αυτή επιχείρησε να την «καμουφλάρει» ξαναχρησιμοποιώντας ένα γνωστό τρικ εξόφθαλμης κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών. Πρότεινε, για άλλη μια φορά, τη συγκρότηση επιτροπής για την εξέταση των ενστάσεων, βάζοντας και χρονικό όριο μέχρι τις 15 του Μάη. Δηλαδή, τώρα θα εξεταστούν... οι ενστάσεις αν συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή;

Τα όσα είπαν στη διάρκεια της πολύωρης προχτεσινοβραδινής σύσκεψης στο υπουργείο Γεωργίας οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς δε «συγκίνησαν» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Δεν ίδρωσε το αυτί τους όταν ξανάκουγαν για άλλη μια φορά, από πρώτο χέρι, τα οξυμένα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών και τις αδικίες που έγιναν σε βάρος τους. Ούτε έδειξαν να ντρέπονται, από τις επισημάνσεις για τα ολέθρια αποτελέσματα του νέου κανονισμού για το βαμβάκι και των συνακόλουθων κυβερνητικών μέτρων. Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση του Κ. Σώκου, από το μπλόκο του Δρούγου: «Είμαι ΠΑΣΟΚ, αλλά νιώθω απογοητευμένος και προδομένος γιατί δεν τηρήσατε τις δεσμεύσεις σας». Και συνέχισε: «Αντιλαμβάνομαι τη φτώχεια που έφερε ο νέος κανονισμός».

Ο Γ. Δρυς και ο Βαγ. Αργύρης επιχείρησαν με τα λεγόμενά τους, έχοντας τη σιωπηλή συγκατάθεση του Φ. Χατζημιχάλη, να πείσουν ότι πρέπει να επιδοτηθεί η εντός ΟΣΔΕ παραγωγή, όπως βέβαια την εννοούν αυτοί. Δηλαδή μόνο 1.146.000 τόνοι σε σύνολο παραγωγής 1.349.000 τόνων. Ξαναέκαναν έωλες αναφορές για παρανομίες και ο Β. Αργύρης διάβασε και καμιά δεκαριά στρεμματικές αποδόσεις από 730 μέχρι 530 κιλά χωρίς να δώσει, παρότι του ζητήθηκε, περαιτέρω διευκρινίσεις. Μετά το τέλος της άκαρπης σύσκεψης βγήκε ο Γ. Δρυς και δήλωσε πάλι πως δε θα επιδοτηθούν οι υπερβάσεις της παραγωγής που δεν είναι συμβατές με τον κοινοτικό κανονισμό. Ποιον κοινοτικό κανονισμό όμως, αυτόν που εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση στην ΕΕ; Κι ενώ οι αγρότες απέρριψαν τη σύσταση της επιτροπής, ο Γ. Δρυς βγήκε και ανακοίνωσε τη σύστασή της, επιδιώκοντας συνειδητά να δημιουργήσει κλίμα εμπαιγμού.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε: «Η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για ακόμα μια φορά στάθηκε αρνητική στο να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Και το αίτημά μας δεν ήταν άλλο παρά το ελάχιστο που μπορούσε να υπάρξει: Να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που επί εφτά μήνες έπαιρνε η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και έλεγε ότι δεν υπάρχουν επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ποσότητες και όλες οι νόμιμες παραχθείσες ποσότητες θα πληρωθούν κανονικά. Ο αγώνας γίνεται και για το βαμβάκι που έχουμε παραδώσει και δε μας πληρώνουν, αλλά γίνεται να έχουμε το δικαίωμα να καλλιεργούμε, να έχουμε το δικαίωμα να παράγουμε, για να μείνουμε στα χωράφια και στα χωριά μας. Και γι' αυτό ο αγώνας θα συνεχιστεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ