ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Ούτε μια κουβέντα για τον Αραφάτ!

Ποιον χειροκροτούσαν στα συνέδριά τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη ο Κ. Σημίτης να πει μια κουβέντα συμπαράστασης για τον ελεύθερο πολιορκημένο Γιάσερ Αραφάτ. Προφανώς η σκέψη του δε βρισκόταν στη Ραμάλα, αλλά στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Μόνο τυχαία δεν είναι η «παράλειψη». Ο πρωθυπουργός «οφείλει» να δίνει το παράδειγμα στη «ρεαλιστική προσαρμογή» και την άνευ αντιρρήσεων πειθαρχία στο νόμο και την τάξη. Δεν ανήκει βέβαια στην αποστολή του η «διαπαιδαγώγηση» του λαού στην ανυπακοή στη «νέα τάξη» και η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους για πατρίδα και ελευθερία λαούς.

Ποιον όμως επευφημούσαν και αποθέωναν - και γιατί - οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ στα τελευταία συνέδρια του Κινήματος; Με ποιον αντάλλασσε ασπασμούς - ή ήταν το φιλί του Ιούδα... - ο ίδιος ο Κ. Σημίτης; Δηλαδή έφερναν τον Αραφάτ στα συνέδρια απλά για «αριστερό» άλλοθι;

Εντάξει οι «προβλέψιμοι» τηλεοπτικοί αστέρες δεν τον ρώτησαν, αν και ήταν το «πρώτο θέμα» που έπαιζαν στα «σοβαρά» δελτία τους τα κανάλια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχε «άποψη»; Τόσο πολύ πια διακατέχεται από το άγχος της πολιτικής επιβίωσης;

Οσοι είχαν απορία γιατί ο Κ. Πάουελ δεν ξεκίνησε από το Ισραήλ την περιοδεία που πραγματοποιεί, την απάντηση την έδωσε ο ίδιος. Στόχος του, είπε, είναι να πείσει τις αραβικές χώρες να κάνουν περισσότερα «για να πείσουν τον Αραφάτ να σταματήσει τη βία»!

Προς επίρρωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου: «Η ευθύνη των Αράβων ηγετών είναι να καταδικάσουν την τρομοκρατία», δήλωσε ο Αρι Φλάισερ.

«Μπλόκο στην Τζενίν... Μπλόκο στην Κοκκινιά... Αχτουγκ -Αχτουγκ!!. Αχ - αχ, μανούλα μου..."Οι άντρες να βγουν στην πλατεία της Τζενίν ως τις 11 η ώρα το πρωί...". Τα χωνιά, οι κουκούλες, τα πολυβόλα. Τα σκοτωμένα μωρά - ούτε τα ματάκια τους δεν έκλεισαν καλά καλά. Και μένουν να κοιτούν θολά την κάθοδο στον Αδη... Μπλόκο στην Τζενίν. Οι Εγκλειστοι να παραταχθούν δεξιά - οι Περίκλειστοι να παραταχθούν αριστερά!» (του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Δεσμεύσεις και αυτοκριτική Σημίτη - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΤΡΙΜΜΕΝΑ - Η συνέντευξη Σημίτη κατώτερη των προσδοκιών.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ - Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ.

ΧΩΡΑ: Σημίτης: ΘΑ ΜΕΙΝΩ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ!.. ΤΙ ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΙΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΧΙ ΣΕ ΔΙΑΔΟΧΗ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΟΥΠΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Σαρόν σκοτώνει και επιμένει: Θα σταματήσουμε όταν τελειώσουμε - ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΙΝ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πυρπολούν το Ναό της Γέννησης - Πυροβολούν ασθενοφόρα - Ρίχνουν πυραύλους στους πρόσφυγες - ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ ΟΥΤΕ ΟΣΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο ΗΡΩΔΗΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΑΓΟΥΣ, «ΑΠΑΤΣΙ»!

ΑΥΓΗ: Ο ΣΑΡΟΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ! ΒΑΡΒΑΡΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ.

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ 2.013 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ 3.384 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο ΕΝΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ (φωτό Ν. Χριστοδουλάκη).

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΟΜΙΜΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.


ΑΓΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΟΡΓΙΟ ΣΦΑΓΗΣ: «Με σαφείς διαταγές από το ανώτατο στρατιωτικό επιτελείο του Ισραήλ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσής του, το επιχειρησιακό σχέδιο "Αμυντικό Τείχος" δεν έχει εξελιχθεί σε τίποτα άλλο παρά σε αληθινό όργιο σφαγής» (Ντίνα Βαγενά απεσταλμένη της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: «Λοιπόν, πού είναι η έκπληξη;... Επί μήνες, ενώ ο Σαρόν έχτιζε στην αραβική γη τον ένα οικισμό μετά τον άλλο και έστελνε τα τάγματα θανάτου του να δολοφονήσουν Παλαιστίνιους, η κυβέρνηση Μπους τού επέτρεπε να κάνει ό,τι ήθελε... Και πάλι πού είναι η έκπληξη; Εδώ και μήνες, τα αμερικανικά ΜΜΕ αρνούνται να πουν στους θεατές και τους αναγνώστες τους τι πραγματικά συμβαίνει στα κατεχόμενα εδάφη. Οι αμερικανικές εφημερίδες ενδίδουν στην παραφροσύνη αρθρογράφων που προτρέπουν τον Σαρόν σε ακόμα μεγαλύτερη κτηνωδία». (Ρόμπερτ Φισκ ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ - ΝΕΑ).

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: «Οι δημοσιογράφοι είναι απαγορευμένοι στη Ραμάλα, αλλά πίστευα ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες είναι αρκετά πειθαρχημένοι, ώστε να καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε στρατιωτικοί στόχοι. Είχα άδικο. Οι Ισραηλινοί φαίνονται αποφασισμένοι να εμποδίσουν την είσοδο των δημοσιογράφων στις παλαιστινιακές πόλεις που έχουν ανακαταλάβει. Οι στρατιώτες δεν απηύθυναν καμία προειδοποίηση πριν βάλουν εναντίον μας... Φαντάζεται κανείς τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους αμάχους, χωρίς ξένο διαβατήριο, μακριά από τις κάμερες των ξένων τηλεοπτικών συνεργείων». (Marie Colvin απεσταλμένη των ΣΑΝΤΕΪ ΤΑΪΜΣ - ΝΕΑ).

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ: «Φαίνεται να έχουν αποφασίσει (σ.σ. οι Παλαιστίνιοι) να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο, να κάνουν τη μάχη όσο το δυνατόν περισσότερο αιματηρή». Εγιάλ Σλιν, Ισραηλινός διοικητής στην Τζενίν (από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Τα αμερικανικά συμφέροντα: «Η παρούσα κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί θανάσιμη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα... Αν η Παλαιστινιακή αρχή καταρρεύσει, το πιθανότερο είναι ότι οι Παλαιστίνιοι θα κατρακυλήσουν σε ένα καθεστώς αναρχίας, με την όποια ηγεσία τους να γίνεται έρμαιο των πλέον ακραίων στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν φωνές εντός του Ισραήλ, και κυρίως από τα δεξιά κόμματα, για διωγμό των Παλαιστινίων από όλες τις περιοχές. Κατά συνέπεια η οργή των Αράβων κατά της Αμερικής θα ξεχειλίσει και τα όσα καθεστώτα θεωρούνται φιλικά προς τις ΗΠΑ θα τεθούν σε κίνδυνο. Υπό αυτές τις συνθήκες οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να αγνοούν την παγκόσμια κοινή γνώμη, που φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι η αμερικανική πολιτική είναι μονόπλευρη υπέρ των Ισραηλινών. Διακυβεύεται, λοιπόν, η διεθνής υποστήριξη που προσπαθούν να διατηρήσουν οι ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τα όποια σχέδιά τους για ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν» (Ζ. Μπρεζίνσκι - «ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ο στόχος Πάουελ: «Η κατάργηση της Παλαιστινιακής αρχής όντως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κ. Σαρόν, δεδομένου ότι δεν έχει δείξει καμία διάθεση αναζήτησης πολιτικής λύσης. Δεν εξυπηρετεί όμως σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η εναλλακτική λύση είναι μια πολύ πιο σκληροπυρηνική ηγεσία. Ο κ. Πάουελ δεν μπορεί δεν μπορεί να έχει ως μοναδικό στόχο μια συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Προκειμένου να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές διαπραγματεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». («ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Εγκληματίας πολέμου: «Στον πόλεμο αυτόν η διεθνής κοινότητα, η πραγματική διεθνής κοινότητα, είναι ομόφωνη. Πρόκειται για έγκλημα. Ο Αριέλ Σαρόν είναι εγκληματίας πολέμου. Και δεν αρκεί να καλείται ο εγκληματίας να σταματήσει το έγκλημα. Πρέπει η διεθνής κοινότητα, με τα νόμιμα όργανά της, να τον σταματήσει. Τώρα». (Από το κύριο άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ