ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγρίεψε το «τέρας» του πληθωρισμού

Στο 4% εκτινάχτηκε ο επίσημος τιμάριθμος το Μάρτη. Με νέα ύφεση απειλείται η παγκόσμια οικονομία μετά τη νέα επέμβαση του Ισραήλ - με τις «πλάτες» ΗΠΑ και ΕΕ - στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη

Οι ανατιμήσεις στις βενζίνες τον τελευταίο μήνα έχουν ξεπεράσει τις 30 δραχμές το λίτρο και το ποσοστό αύξησης (πάνω από 17%) ξεπερνά κατά πολύ τις αυξήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου
Οι ανατιμήσεις στις βενζίνες τον τελευταίο μήνα έχουν ξεπεράσει τις 30 δραχμές το λίτρο και το ποσοστό αύξησης (πάνω από 17%) ξεπερνά κατά πολύ τις αυξήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου
Στο 4% εκτινάχτηκε ο πληθωρισμός τον προηγούμενο Μάρτη, από 3,4% το μήνα Φλεβάρη. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει σε όνειρο θερινής νυκτός το στόχο για μείωση του πληθωρισμού φέτος στο 2-2,5%, που προσδοκούσαν οι κυβερνώντες, όταν γνωστοποιούσαν την απόφασή τους να περιορίσουν σε ποσοστά μεταξύ 2% και 3% τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο για το 2002. Οι δε προοπτικές για την εξέλιξη του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες διαγράφονται πολύ χειρότερες, καθώς η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη μετά τη φασιστική επέμβαση των σιωνιστών στα παλαιστινιακά εδάφη, τις περικοπές πετρελαίου από το Ιράκ και τις πιθανές αντιδράσεις άλλων αραβικών κρατών. Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρώπη ίσως είναι το πιθανό τίμημα της άθλιας υποστήριξης που προσφέρει η ΕΕ στα αιματηρά σχέδια των ΗΠΑ και του δορυφόρου τους Ισραήλ. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν επί τάπητος την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που να προστατεύουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων από τη νέα επίθεση της ακρίβειας.

Είναι αξιοσημείωτο πως η ΕΣΥΕ αποδίδει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού το μήνα Μάρτη, σχεδόν αποκλειστικά, στις ανατιμήσεις που κατέγραψαν οι υπηρεσίες της στην ομάδα «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά», η οποία σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 8,1%, και στην ομάδα «αλκοολούχα ποτά και καπνός», η μέση ετήσια αύξηση της οποίας είναι 8%. Οι δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών για τις δύο αυτές ομάδες αγαθών είναι ανελαστικές...

Η νέα άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να συνδέεται χρονικά με την άνοδο των τιμών στα πετρελαιοειδή (πετρέλαιο, βενζίνες), αλλά δεν είναι και ο μοναδικός λόγος. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας επισήμανε τον κίνδυνο έξαρσης των κερδοσκοπικών φαινομένων, μετά την παρέλευση της ημερομηνίας (τέλος Φλεβάρη 2002) που υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να αναγράφουν τις τιμές των εμπορευμάτων σε δραχμές και ευρώ. Οι εργαζόμενοι-καταναλωτές, μη έχοντας την αναγκαία εξοικείωση με τα νέα νομίσματα, αποτελούν εύκολα θύματα του κερδοσκοπικού εμποροβιομηχανικού κυκλώματος, το οποίο, στο όνομα των «στρογγυλοποιήσεων», προχωρεί σε αθρόες ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο επίσημος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού:

  • Ανέβηκε το μήνα Μάρτη του 2002 στο 2,5% (σύγκριση Μάρτη 2002 με το προηγούμενο μήνα Φλεβάρη), αντί 2% και 2,4% που ήταν αντίστοιχα το Μάρτη του 2001 και 2000
  • Σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Μάρτη 2002 με το Μάρτη του 2001) πέταξε στο 4%, έναντι 3% και 3,1% που ήταν ο ρυθμός αύξησης το αντίστοιχο περσινό και προπέρσινο δωδεκάμηνο
  • Σε μέσα επίπεδα (σύγκριση δωδεκαμήνου Απρίλη 2001-Μάρτη 2002 ως προς την περίοδο Απρίλη 2000-Μάρτη 2001), ο ρυθμός αύξησης εκτινάχτηκε στο 3,5% από 3,3% και 2,5% τις αντίστοιχες περιόδους των δύο προηγούμενων ετών.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις που κατέγραψαν οι υπηρεσίες της ΕΣΥΕ το μήνα Μάρτη, ως προς τον προηγούμενο μήνα Φλεβάρη, ήταν στο πετρέλαιο θέρμανσης και στη βενζίνη (4,2%), στα νωπά φρούτα (8,9%), στα τσιγάρα (2,3%) κλπ. Αντίθετα, μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές της νωπής πατάτας (7,8%) και των νωπών λαχανικών (1,6%). Επίσης, η επαναφορά των τιμών στα προ των εκπτώσεων επίπεδα επιβάρυνε τον γενικό δείκτη κατά 1,8 μονάδα.

Σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Μάρτη 2002 με το Μάρτη του 2001), το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η μεγάλη άνοδος στις τιμές των ειδών διατροφής. Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, 6,2% και 5,4% αντίστοιχα, από το Μάρτη του 2001. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις που κατέγραψε η ΕΣΥΕ, σε ετήσια βάση, ήταν στα νωπά φρούτα και λαχανικά (28,3% και 36,7% αντίστοιχα), στα εισιτήρια των αεροπλάνων (12,2%), στα έξοδα ξενοδοχείου (12,7%), στα κουρεία-κομμωτήρια (11%) κλπ.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Νέο κύμα αυξήσεων ενόψει του Πάσχα

Θύμα της ακρίβειας και οι διακοπές των εργαζόμενων νοικοκυριών

Και νέες «ευκαιριακές» αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων, στο πλαίσιο της παραδοσιακής επίθεσης ακρίβειας που φέρνει μαζί του το Πάσχα, προβλέπει, για το αμέσως επόμενο διάστημα, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Στο μεταξύ, ήδη, το ΙΝΚΑ έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα αυξήσεις, σε σχέση με την 1η Γενάρη, που φτάνουν μέχρι και 17% σε περισσότερα από 114 είδη. Οι συνέπειες από την ακρίβεια στην αγορά, που δεν έχει τελειωμό, είναι πολύπλευρες και πολύμορφες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και το βιοτικό τους επίπεδο.

Στο πλαίσιο της αδυναμίας των εργαζόμενων νοικοκυριών να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειακών τους προϋπολογισμών, εντάσσεται η όλο και μικρότερη διάρκεια διακοπών που προγραμματίζουν οι οικογένειες, ενώ όλο και περισσότεροι αδυνατούν να προγραμματίζουν τις διακοπές τους, επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΝΚΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκύπτει - μεταξύ άλλων - ότι, από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 39,2% δήλωσε πως για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές του καλοκαιριού. Μεταξύ αυτών:

  • Το 22% απάντησε ότι θα κάνει διακοπές μόλις εφτά μέρες
  • Το 33% δέκα μέρες
  • Το 30% 15 μέρες
  • Το 8% είκοσι μέρες.
  • Και μόλις το 7% των ερωτηθέντων, απάντησε πως θα κάνει διακοπές ένα μήνα.

Επιπλέον, από αυτούς οι οποίοι θα κάνουν διακοπές ένα ποσοστό 69% δηλώνει ότι θα μείνει σε ιδιόκτητο σπίτι ή θα φιλοξενηθεί σε συγγενικό ή φιλικό σπίτι.

Αυξημένη η οικοδομική δραστηριότητα

Αισθητή άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφηκε μέσα στο 2001. Από τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το δωδεκάμηνο Γενάρη-Δεκέμβρη 2001 σε σύγκριση με το 2000 η ιδιωτική νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 9,8% σε αριθμό αδειών, 13,6% σε επιφάνεια και 12,0% σε όγκο. Εντονη οικοδομική δραστηριότητα καταγράφηκε στα νησιά του Νότιου Αιγαίου (αύξηση όγκου κατά 28%), την οποία η ΕΣΥΕ αποδίδει στην αυξημένη δραστηριότητα που παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες του 2001 στα νησιά των Κυκλάδων και στη Δωδεκάνησο. Στην Αττική η αύξηση του όγκου των νέων οικοδομών διαμορφώθηκε σε 19,3%. Αντίθετα, μείωση του όγκου σε ποσοστό 8,3% σημειώθηκε στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η δημόσια οικοδομική δραστηριότητα συμμετέχει στο σύνολο του όγκου με ποσοστό της τάξης του 2,1%.

Πάσχα με... δανεικά!

Είναι κι αυτό ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο λόγος για τις διαφημίσεις των τραπεζιτών, που σαν... «Καλοί Σαμαρείτες» προσφέρουν «φτηνά» δάνεια, για να στρώσουν και οι φτωχοί το πασχαλινό τραπέζι ή να καλύψουν άλλες ανάγκες τους τις ημέρες των εορτών του Πάσχα. Οι διαφημίσεις του τύπου σάς προσφέρουμε σε χρόνο ρεκόρ, για τις μέρες του Πάσχα, δάνειο μέχρι 3.000 ευρώ (1 εκατ. δραχμές) με επιτόκιο ...«μόλις 9,5%», που άρχισαν να προβάλλουν αυτές τις μέρες από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας οι τραπεζίτες, είναι και προκλητικές και αποκαλυπτικές.

Προκλητικές, γιατί οι τραπεζίτες εμφανίζουν σαν φτηνά τα εορτοδάνεια με το επιτόκιο «μόλις 9,5%» (μαζί με τα έξοδα φακέλου και τις διάφορες προμήθειες το επιτόκιο ξεπερνά το 10%), ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ετήσιο ρυθμό που κυμαίνεται μεταξύ 3% και 4% και οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων μεταξύ 2% και 4%. Αποκαλυπτικές, γιατί οι κυβερνώντες κατάφεραν με την πολιτική τους όχι μόνο να προσφέρουν τα λαϊκά εισοδήματα βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά - αφού ανάγκασαν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες κλπ. να αποσύρουν τις καταθέσεις που είχαν στις τράπεζες για τις δύσκολες ώρες - τώρα τους καλούν να παίρνουν τραπεζικά δάνεια για το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, τις διακοπές κλπ.

Αντί άλλου σχολίου, η μόνη απάντηση που αρμόζει να δώσουν οι εργαζόμενοι στους κυβερνώντες - και λόγω των ημερών - είναι το «ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι».


Λ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ