ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εμμονή στην επίσημη κλοπή της λαϊκής ψήφου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εμμονή στην επίσημη κλοπή της λαϊκής ψήφου, που γίνεται με τις διάφορες παραλλαγές των καλπονοθευτικών συστημάτων, έδειξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι το νέο εκλογικό σύστημα, που θα συζητηθεί στη σημερινή Βουλή μέχρι το 2004, θα έχει ως βασική και πρώτη του αρχή την ανάδειξη «σταθερών και ισχυρών κυβερνήσεων». Η αρχή αυτή, είπε, προηγείται σαφώς από την ανάγκη για αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των πολιτών. Η δεύτερη αρχή του εκλογικού συστήματος θα είναι, κατά τον πρωθυπουργό, η «ισχυροποίηση του βουλευτή με τον περιορισμό των προσωπικών ανταγωνισμών» και τρίτη και τελευταία, η ανάγκη να «αναδεικνύεται μία σύνθεση της Βουλής που να απεικονίζει πιο αντιπροσωπευτικά τη δύναμη κάθε κόμματος στον λαό» και να δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας των κομμάτων.

Ο Κ. Σημίτης αρκετές φορές στην ομιλία του είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα αλλά είναι προφανές με την περιγραφή των αρχών του νέου εκλογικού συστήματος ότι δεν έχει επιλέξει σίγουρα την απλή αναλογική, που είναι το μόνο σύστημα το οποίο πιστά απεικονίζει τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων στον λαό.

Επαναλαμβάνοντας συχνά την αναγκαιότητα ύπαρξης «σταθερών κυβερνήσεων», είπε ότι στην περίπτωση του εκλογικού νόμου δε θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός και η αλλαγή του θα έρθει στην ώρα της, αφού πρώτα ολοκληρωθούν άλλα θεσμικά μέτρα. Κατά τον πρωθυπουργό, με τον νέο εκλογικό νόμο δε θα ενισχύεται ο δικομματισμός ούτε θα υπάρχουν εκβιαστικά διλήμματα, ενώ, αν και διαφήμισε το λεγόμενο γερμανικό σύστημα - τονίζοντας ότι είναι το πιο αναλογικό της Ευρώπης παρότι έχει ως πλαφόν το 5% για την είσοδο στη Βουλή - είπε ότι δεν έχει προτιμηθεί ούτε καν μια παραλλαγή του.

Ο Κ. Σημίτης, διαψεύδοντας τα σενάρια της λεγόμενης δεξιάς παρένθεσης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα είναι αποδεκτός από τις «δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας» και έτσι δε θα γίνουν νέες εκλογές το 2005. Είπε ότι η σημερινή Βουλή έχει δικαίωμα να ξεκινήσει τη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος βέβαια με βάση τις προβλέψεις του νέου Συντάγματος θα ισχύσει για τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και εάν συμφωνήσει η ΝΔ για την ισχύ του από τις επόμενες εκλογές.

Για τη «συνεργασία των δυνάμενων της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς», είπε ότι δεν αποτελεί μία ευκαιριακή τακτική αλλά μια στρατηγική επιλογή με στόχο τις προγραμματικές συγκλίσεις και η πρόταση αυτή απευθύνεται κυρίως στους πολίτες και όχι στις ηγεσίες των κομμάτων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο όραμα της κυβέρνησής του, που είναι πλέον «η πραγματική σύγκλιση με τις χώρες της Ευρώπης», και ανακοίνωσε έξι «σημαντικά μέτρα» μέχρι το 2004. Αυτά είναι ο νέος νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, η πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο, η διοικητική μεταρρύθμιση, η αποκέντρωση και η αυτοδιοίκηση και, τέλος, η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ξεκάθαρο όχι στην απλή αναλογική

Στήριγμα συναίνεσης στη διατήρηση εκλογικών συστημάτων που νοθεύουν την ψήφο του ελληνικού λαού έδωσε χτες με την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωσταντίνος Καρμανλής, ξεκαθαρίζοντας εξαρχής ότι τάσσεται κατά της θέσπισης της απλής αναλογικής. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «λύση δεν είναι η απλή αναλογική», αφού υποστήριξε ότι «δημιουργεί πολιτική ρευστότητα» και «εξαρτά τις κυβερνητικές αποφάσεις από κόμματα μικρότερης απήχησης», ενώ ταυτόχρονα η θέσπισή της σημαίνει πως «θα βυθίσουμε τον τόπο σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις».

Παράλληλα, άσκησε εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση για διαρροή και προσπάθεια εκμετάλλευσης σεναρίων αναφορικά με τον εκλογικό νόμο. «Δε θα δεχτούμε παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο», δήλωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση άρχισε να αναμοχλεύει ζήτημα εκλογικού νόμου όταν διαπίστωσε ότι είναι μη αναστρέψιμη η πτωτική της πορεία».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές πρακτικές, ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επιχείρησε να ανοίξει μια συζήτηση πέρα από τα προβλήματα της κοινωνίας» και «ισχυρίστηκε ότι επιθυμεί συνεργασία με την Αριστερά, ενώ αυτό που θέλει είναι κλίμα πόλωσης». Σημείωσε ότι «έταξε σκοπό της τον αφανισμό της Αριστεράς», τονίζοντας ότι παράλληλα «η μηχανή του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ανοίξει χαρακώματα του παρελθόντος» αφού «συκοφαντεί τη ΝΔ και καταφεύγει σε ροκ αναφορές», ενώ «ο γραμματέας του κόμματος ανακαλύπτει ότι ήρθε το τέλος του δικομματισμού». Συμπέρανε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να δημιουργήσει κυβέρνηση και θέλει να αποκλείσει να το κάνει οποιοδήποτε άλλο κόμμα», χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το θέμα «μνημείο φαρισαϊσμού και υποκρισίας», αναφέροντας ότι «το ΠΑΣΟΚ στρέφεται στον εκλογικό νόμο προκειμένου να προκαλέσει ακυβερνησία».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άσκησε επίσης κριτική εφόλης της ύλης στην κυβέρνηση αναφερόμενος σε θέματα δημοκρατίας. Οπως είπε, «η δημοκρατία ασφυκτιά από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα», ζητώντας ονομαστικοποίηση των μετοχών των ΜΜΕ και των εταιριών που συναλλάσσονται με το δημόσιο. Επίσης, έκανε λόγο για «παρεοκρατικές ομάδες που έχουν εγκατασταθεί στα υπουργεία» κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαφθορά.

Οσον αφορά την πολιτική αντιπαράθεση, ο Κώστας Καραμανλής, σημείωσε προς την κυβέρνηση ότι «έχετε κάνει επιστήμη την πολιτική συκοφαντία», αναρωτώμενος «ποιοι βρίζουν και συκοφαντούν τη Δικαιοσύνη;», κριτικάροντας επίσης τη θέση της κυβέρνησης ότι «η ενεργοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου θα συνιστούσε λέει ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής». Τέλος, σημείωσε ότι «είναι καθεστωτικές οι πρακτικές που επιβάλλατε στον προεκλογικό έλεγχο του δείκτη του χρηματιστηρίου», μίλησε για «παράνομες ελληνοποιήσεις» και σχολίασε για την προεκλογική περίοδο ότι «χρησιμοποιήσατε παράνομα κοινοτικούς πόρους για την προπαγάνδα σας» ενώ «αποκλείσατε τα μικρά κόμματα από την τηλεόραση».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το δικομματικό μοντέλο εξάντλησε τις δυναμικές του

Την καθιέρωση της απλής αναλογικής ζήτησε χτες στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «το δικομματικό μοντέλο κυβερνητικής εναλλαγής, εξάντλησε όλες τις δυναμικές του και εξαντλήθηκε από την πολωτική διαδικασία κατάκτησης και νομής της διακυβέρνησης». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν το δημιουργεί ο πλουραλισμός της δημοκρατίας, αλλά η πλήρης απουσία μιας δημοκρατίας των συνθέσεων». Παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα «επιβάλλεται να αναδιαρθρωθεί και να αποτυπώσει δημιουργικά τις κοινωνικές και οικονομικές διεργασίες, αλλά και τις πολιτικές μεταβολές της εποχής», με ένα εκλογικό σύστημα που θα οδηγεί «σε μια προοδευτική εξέλιξη».

Για «κομματικό ηγεμονισμό» και επιχείρηση «διεμβολισμού της Αριστεράς» με «σκηνοθετημένα και αποπροσανατολιστικά διλήμματα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Παράλληλα, μίλησε για «πολιτική φαγωμάρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται στον κόσμο της», ενώ την κατηγόρησε για «εσωστρέφεια και ομφαλοσκόπηση».

Επίσης, αναφερόμενος στην προχθεσινή διακαναλική συνέντευξη του Κ.Σημίτη σημείωσε ότι «η τηλεδημοκρατία κυριαρχεί και η πραγματική δημοκρατία σκιαμαχεί», μιλώντας για προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει «εικονική πραγματικότητα».«Ο πρωθυπουργός ξαναγύρισε εκεί που ήταν πριν δυο χρόνια: Στις προεκλογικές εξαγγελίες» σχολίασε, ενώ πρόσθεσε αναφερόμενος στον Κ.Σημίτη ότι «οι επικοινωνιολόγοι σάς ακύρωσαν χτες με μια επινόησή τους: Σας έβαλαν να μιλάτε σε ένα μπλε γαλάζιο ντεκόρ. Μιλούσατε για την ίδια πολιτική για την οποία μιλάει και ο κ.Καραμανλής φορώντας κόκκινη γραβάτα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ